Σταθερά ψηλά η Κατερίνα
Από το 4.90 τον Φεβρουάριο στον κλειστό (σε μήτινγκ) και το 4.86 στο γκαλά της Φιλοθέης στις αρχές Ιουνίου, η Κατερίνα δείχνει εφέτος μια εξαιρετική σταθερότητα σε άλματα πάνω από τα 4.80: χρυσό πανευρωπαϊκό με 4.81, χρυσό στο Diamond League του Μονακό πάλι με 4.81, νίκη και στο Λονδίνο με 4.80.
(Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2016 - Πηγή: Reuters / Michael Kooren)
Η σταθερότητα αυτή της δίνει ασφαλώς τεράστια αυτοπεποίθηση για τα χαμηλότερα ύψη, που συνήθως κρύβουν εκπλήξεις (λόγω άγχους) στους μεγάλους αγώνες και λογικά με ένα τέτοιο άλμα, η Στεφανίδη θα είναι στο βάθρο.
(Παγκόσμιο Κλειστού Πόρτλαντ, Μόρις (2η), Σουρ (1η), Στεφανίδη (3η) - Πηγή: Reuters / Mike Blake)
Πολύ σημαντικό ότι έχει κερδίσει στα δύο Diamond League δύο από τις βασικές αντιπάλους της, την Κουβανέζα Σίλβα και την Βραζιλιάνα Φαμπιάνα, αποκτώντας ψυχολογία νικητή.
(Πηγή: Reuters / Mike Blake)
Αίλουρος από την Κούβα
Η 29χρονη Γιαρισλέι Σίλβα Ροντρίγκεζ είναι το μεγάλο όνομα του τελικού. Ασημένια Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο, πίσω από την Τζένιφερ Σουρ, και παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2015 στο Πεκίνο, η πρώτη Λατίνα, που ανεβαίνει σε βάθρο στο επί κοντώ.
(Πηγή: Getty Images / Andy Lyons)
Το μεγάλο της άλμα το έκανε πέρυσι περνώντας τα 4.91, ενώ εφέτος είχε νωρίς άλμα στα 4.84. Και στα δύο όμως τελευταία Diamond League έχασε από την Κατερίνα, αλλά έχει τεράστιο εγωϊσμό και ποιότητα.
«Παίζοντας» στην έδρα της
Η Φαμπιάνα Μούρερ θα είναι εντός έδρας και αυτό δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στην 35χρονη άλτρια, που θέλει να αποχαιρετήσει τους στίβους με το χρυσό. Παγκόσμια πρωταθλήτρια σε κλειστό και ανοιχτό, αλλά το 2010 και το 2011, 2η πίσω από την Σίλβα, στο Πεκίνο πέρυσι, έχει και αυτή δύο πολύ σημαντικά άλματα.
(Πηγή: Getty Images / Alexandre Schneider)
4.85 πέρυσι τον Φεβρουάριο και 4.87 τον Ιούλιο. Στο Λονδίνο απέσυρε την συμμετοχή της, όμως στο Μόντε Κάρλο έχασε και αυτή από την Στεφανίδη.
Πρωταθλήτριες made USA
Η Τζένιφερ Σουρ και η Σάντι Μόρις είναι η μεγάλη Αμερικανική απειλή για την Κατερίνα. Οι 2 κορυφαίες Αμερικανίδες αθλήτριες την κέρδισαν στο Πόρτλαντ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του κλειστού.
(Η Τζένιφερ Σουρ - Πηγή: Getty Images / Patrick Smith)
Η Σουρ είναι η Ολυμπιονίκης του Λονδίνου (με 4.75) και η κορυφαία τα τελευταία χρόνια, όσο απουσίαζε η Ισινμπάγιεβα, αλλά δεν έχει ακόμη πιεστεί στο 2016 και τα άλματα της είναι στο ίδιο επίπεδο με της Ελληνίδας πρωταθλήτριας, 4.82.
(Παγκόσμιο κλειστού Πόρτλαντ 2016, Μόρις, Σουρ, Στεφανίδη - Πηγή: Getty Images / Ian Walton)
Η Σάντι Μόρις είναι το νούμερο 2 στις ΗΠΑ έχοντας κάνει και αυτή άλμα εφέτος στα 4.83 στην Ντόχα.
(Η Σάντι Μόρις στα Trials των ΗΠΑ - Πηγή: Reuters / Kirby Lee USA TODAY Sports)
Τα αουτσάιντερ του αγώνα
Αν ο τελικός δεν πάει πολύ ψηλά ρόλο μπορεί να παίξουν δύο ακόμη αθλήτριες. Η Αυστραλέζα Αλάνα Μπόιντ έχει πηδήξει στην πατρίδα της 4.81 και η Ελβετίδα Νικόλ Μπούχλερ έχει 4.78 στον ανοικτό στην Ντόχα και ήταν 4η στο παγκόσμιο του Πόρτλαντ.
(Η Αλάνα Μπόιντ - Πηγή: Getty Images / Ian Walton)
Οι μεγάλες απούσες
Η τιμωρία της Ρωσίας από την IAAF μας στερεί την δυνατότητα να απολαύσουμε ξανά την τσαρίνα των αιθέρων Γελένα Ισινμπάγιεβα. Στο Λονδίνο ήταν έκπληξη η 3η θέση, πίσω από Σουρ και Σίλβα, όμως η μοναδική που έχει περάσει τα 5 μέτρα (5.06 στον ανοιχτό και 5.01 στον κλειστό τα δύο ρεκόρ της) ερχόταν με φόρα για την ρεβάνς.
(Πηγή: Getty Images / Michael Steele)
Είχε εύκολα άλμα στα 4.90 και σύμφωνα με τις δηλώσεις της θα έκλεινε την καριέρα της με χρυσό και επίδοση πάνω από τα 5 μέτρα.
(Πηγή: Getty Images / Michael Steele)
Επίσης δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί και η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2014 και του 2015,Ανζέλικα Σιντόροβα, που είχε εφέτος επίδοση στα 4.85 και ξέρει την πίεση των μεγάλων αγώνων.
(Η Σιντόροβα - Πηγή: Getty Images / Michael Steele)
Η δικιά μας Νικόλ
Στην λίστα αυτή μην ξεχνάμε τη Νικόλ Κυριακοπούλου. Αν δεν είχε χτυπήσει στο Μόντε Κάρλο και δεν ήταν σε αμφιβολία η συμμετοχή της, επίσης θα είχε τύχη σε έναν τελικό, εφόσον δεν θα πήγαινε πολύ ψηλά. Άλλωστε έδειξε πέρυσι στο παγκόσμιο στο Πεκίνο με το χάλκινο πίσω από Σίλβα και Μούρερ, ότι είναι αθλήτρια μεγάλων τελικών.
(Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2015, Μούρερ, Σίλβα, Κυριακοπούλου - Πηγή: Getty Images / Alexander Hassenstein)
Στον κλειστό στην Στοκχόλμη έκανε 4.81, ενώ στον ανοιχτό στην Ρώμη έκανε 4.75 στις αρχές Ιουνίου. Το σημαντικό όμως με την έτερα πρωταθλήτρια μας είναι να καταφέρει να ξεπεράσει τον τραυματισμό της και να βρεθεί στο Ρίο.
(Πηγή: Facebook)
Συμπέρασμα
Η Στεφανίδη δεν έχει να φοβηθεί κάτι, μετά την απουσία της Ισινμπάγιεβα, που προκαλεί άλλωστε δέος σε όλες τις αθλήτριες. Όλες τις υπόλοιπες τις έχει αντιμετωπίσει, ενώ και το σερί νικών της τελευταία της δίνει αυτοπεποίθηση και γεμίζει και άγχος τις αντιπάλους της, που πλέον την υπολογίζουν περισσότερο από πέρυσι.
Αν καταφέρει να βγάλει το μεγάλο άλμα, πάνω από τα 4.85 λογικά θα παλέψει με την Σουρ και την Σίλβα. Αν ο τελικός μείνει πιο χαμηλά, όλες θα έχουν κοινή αφετηρία και σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα άλματα σε μικρότερα ύψη.
(Πηγή: Reuters / Mike Blake)
Η Κατερίνα σε όλους τους αγώνες της δείχνει αξιοθαύμαστη σταθερότητα στα μεσαία ύψη, που δεν την ζαλίζουν και τα «καθαρίζει» με την πρώτη. Καλή επιτυχία.