daouner

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει εντείνει τις επαφές του με μέλη και των δύο κοινοτήτων που έχουν επιρροή, καθώς και διεθνείς ενδιαφερόμενους, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Ντάουνερ προσβλέπει στο επικείμενο δείπνο των οικογενειών των ηγετών των δύο κοινοτήτων που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαΐου. Προσθέτει ότι ο κ. Ντάουνερ είναι ενθαρρυμένος από την πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Γενικού Γραμματέα και του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι ο κ. Ντάουνερ είναι αποφασισμένος να εμπλέξει όσο το δυνατό περισσότερους ενδιαφερομένους, εννοώντας παράγοντες των δύο κοινοτήτων με επιρροή, όσο και ξένους, ώστε να εκπληρώσει την αποστολή που του έχει αναθέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο κ. Ντάουνερ θα φθάσει στην Κύπρο στις 27 Μαΐου.

msn

kupros eyro

Το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ύψους 10 δισ. ευρώ, επικύρωσαν οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Δουβλίνο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το Eurogroup αναμένει πως το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει την πρόταση για την οικονομική βοήθεια στην Κύπρο μέχρι τις 24 Απριλίου 2013.

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης προγραμματίζεται, ως εκ τούτου, για τα μέσα Μαΐου.

«Το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Κύπρου και της τρόικας αναφορικά με τους όρους του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής. Η συμφωνία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις παραμέτρους και τους βασικούς στόχους που τέθηκαν από το Eurogroup στις 25 Μαρτίου», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το Eurogroup εκφράζει, παράλληλα, την ικανοποίησή του για τα αποφασιστικά μέτρα αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών που έλαβε η Λευκωσία και δηλώνει αισιόδοξο πως η κυπριακή οικονομία θα επιστρέψει σε βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας αν εφαρμόσει τους όρους του μνημονίου.

anastasiadis

Με εκτέλεση απειλούν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, όπως επίσης και τα μέλη των οικογενειών τους, άγνωστοι που αυτοαποκαλούνται «Ομάδα διάσωσης των καταθέσεων, ορκισμένοι μέχρι θανάτου». Οι απειλές διατυπώνονται σε επιστολή – προκήρυξη που εστάλη στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» που αποκαλύπτει σήμερα ότι πριν λίγες μέρες η σύζυγος και τα παιδιά του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου εγκατέλειψαν την Κύπρο. Μάλιστα τα παιδιά διέκοψαν τα μαθήματα τους στο σχολείο.

Θα πονέσετε...

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης», η επιστολή – προκήρυξη απευθύνεται «Προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας» και φέρει ημερομηνία 20 Μαρτίου 2013. Σε αυτή διατυπώνονται σαφέστατες απειλές που αγγίζουν όχι μόνο τον Πρόεδρο και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και μέλη των οικογενειών τους. Η επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει: «Σας προειδοποιούμε και δεν μπλοφάρουμε. Θα αρχίσουμε από τα εγγόνια σας, θα πάμε στα παιδιά σας και θα αφήσουμε εσάς τελευταίους για να πονέσετε όσο και εμείς».

Από την αρχή έως το τέλος υπάρχουν απειλές και προειδοποιήσεις. «Μη μας αγνοήσετε, μη μας υποτιμήσετε. Μη δοκιμάσετε να μας δοκιμάσετε. Τότε θα αρχίσει το δικό μας γλέντι. Πουλημένα παλιοτόμαρα. Σταματήστε αμέσως το κούρεμα των καταθέσεων. Γνωρίζουμε τι ακόμα μας περιμένει από εσάς εθνοπροδότες. Δεν ανήκουμε σε κανένα κόμμα και σε καμιά οργάνωση. Ορκισμένοι να πεθάνετε».


Πληρωμένοι εκτελεστές

Οι άγνωστοι με την απειλητική επιστολή που απέστειλαν στην εφημερίδα «Πολίτης», θέλουν να δείξουν ότι είναι προετοιμασμένοι για εγκληματικές ενέργειες και μάλιστα ότι έχουν πληρώσει ανθρώπους για να τις διαπράξουν. Σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται: «Μαζί μας είναι και επαγγελματίες στο είδος τους, πληρωμένοι ακριβά που δεν καταλαβαίνουν τίποτε αλλά ούτε και έχουν Θεό, παρά μόνο το χρήμα». Οι άγνωστοι είναι προφανές ότι θέλουν να δημιουργήσουν ευρύτερη ανησυχία καθώς υποστηρίζουν ότι η «ομάδα» τους «θα δρα από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη τη Κϋπρο και θα τιμωρεί όσους μας κατάντησαν έτσι. Δεν έχουμε όρια και αυτό λάβετε το πολύ σοβαρά».

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης», οι άγνωστοι επιστολογράφοι υποστηρίζουν ότι έχουν τον τρόπο και την δύναμη να ξέρουν κάθε στιγμή που είναι κάθε μέλος της οικογένειας του Νίκου Αναστασιάδη και του Πανίκου Δημητριάδη».

Σταματήστε το κούρεμα

Οι άγνωστοι που συνέταξαν την επιστολή αρχικώς κάνουν σαφή την απαξίωση τους προς τον Πρόεδρο και την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αναφέροντας: «Δεν σας προσφωνούμε διότι όχι μόνο δεν έχετε τίτλο, ούτε και την αξιοπρέπεια για κάτι τέτοιο. Μας καταστρέψατε βάσει σχεδίου πολύ καλά προετοιμασμένου και συνεχίζετε να μας καταστρέφετε αδιαφορώντας για το τι θα γίνει σε εμάς τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Σας προειδοποιούμε ότι μας κάμνετε θα τον πάθετε σε πάρα πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Γιατί δεν θα έχουμε να χάσουμε τίποτε από τούδε και στο εξής. (...) Αν δεν σταματήσετε τώρα αμέσως κάθε κούρεμα στις καταθέσεις του κόσμου θα πληρώσετε πάρα πολύ μεγάλο τίμημα».

 

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης “κλείνει μια περίοδος αβεβαιότητας και μπαίνουμε σε κατάσταση ομαλοποίησης”.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, που υπέβαλε την παραίτησή του αργά το μεσημέρι, είπε πως δεν μπορεί να προβλέψει το πότε θα βγει η χώρα από την ύφεση και εκτίμησε ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη.

Αύριο, η τρόικα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να ετοιμάσει την έκθεση, που θα συζητηθεί την Πέμπτη στην ομάδα εργασίας του Eurogroup.

Στο μεταξύ, από σήμερα απελευθερώνεται το 10% από το 40% των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ που έχουν δεσμευθεί στη Τράπεζα Κύπρου. Η απόφαση λήφθηκε τα ξημερώματα μετά από διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Η θέση της Λευκωσίας ήταν να απελευθερωθεί και το 40% για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να πληρώσουν μισθούς και να αποκτήσουν ικανοποιητικό κεφάλαιο κίνησης για τη λειτουργία τους.

Ωστόσο η τρόικα εξέφρασε φόβους για φυγάδευση κεφαλαίων στο εξωτερικό. Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση και ζήτησε εντός της ημέρας να επανεξεταστεί το θέμα, καθώς η αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης ρευστού.

Σύμφωνα με σημερινό της δημοσίευμα της Wall Street Journal η τρόικα ελάφρυνε τους όρους του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου, δίνοντας λίγο περισσότερο χρόνο στη Λευκωσία για να πετύχει τους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων που έχουν οριστεί. Βάσει αυτών των πληροφοριών πλέον δίνεται προθεσμία έως το 2017 στην Κύπρο για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ, αντί για το 2016 που προβλεπόταν αρχικά.

enet

zn ua kypra

 

Νέες αποκαλύψεις σε σχέση με έναν Ουκρανό μεγιστάνα, οι εταιρείες του οποίου ήταν πελάτες του δικηγορικού γραφείου της οικογένειας του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και πρόλαβαν να αποσύρουν πολλά εκατομμύρια από τις κυπριακές τράπεζες λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει η κρίση, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ρωσική ιστοσελίδα zn.ua επικαλούμενη ρεπορτάζ των Financial Times.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εταιρείες που ελέγχονται από τον πλουσιότερο Ουκρανό μεγαλοεπιχειρηματία Rinat Akhmetov (μια εξ αυτών η SCM η οποία φαίνεται στη λίστα και επιβεβαιώθηκε ότι είχε αποσύρει λεφτά αρχές Μαρτίου), ήταν πελάτες του δικηγορικού γραφείου της οικογένειας Αναστασιάδη και απέσυραν από τη Λαϊκή Τράπεζα, 30 εκατομμύρια δολάρια τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, μόλις λίγες ημέρες πριν ληφθεί η απόφαση «κουρέματος» των καταθέσεων.

Εκπρόσωπος του Rinat Akhmetov, είχε δηλώσει, ότι «είχαν ενημερωθεί» από τον Τύπο για το επικείμενο «κούρεμα» και γι΄ αυτο απέσυραν τις καταθέσεις.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, άλλος ένας Ρώσος μεγιστάνας, ο Andrey Akimov, πρόεδρος της Gazprombank πρόλαβε να αποσύρει από τη Λαϊκή 2 εκατομμύρια δολάρια και στη συνέχεια έκλεισε το λογαριασμό του.

Η αποκάλυψη έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση λίστας συγγενών του Νίκου Αναστασιάδη, οι οποίοι πρόλαβαν να «φυγαδεύσουν» 21 εκατομμύρια ευρώ, τρεις ημέρες πριν το Eurogroup αποφασίσει το «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων.

Το θέμα αυτό αναμένεται να φέρει νέο κύμα συζητήσεων στη δοκιμαζόμενη κυπριακή κοινωνία.

offsite.com

bank eisodos

Εννέα μήνες μετά την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Κύπρου, ο Ανδρέας Ηλιάδης υποστηρίζει σε άρθρο του ότι υπήρχε ένα «καλά καταστρωμένο σχέδιο διάλυσης ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της ... τράπεζας, η οποία τότε βρισκόταν σε καλή οικονομική κατάσταση».

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «StockWatch» με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για το ξεπούλημα της Τράπεζας Κύπρου», ο κ. Ηλιάδης επιρρίπτει ευθύνες στον τέως πρόεδρος Δημήτρη Χριστόφια και στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, η τράπεζα είχε δρομολογήσει το 2012, με σύμβουλο την Deutsche Bank, την πώληση δύο ασφαλιστικών εταιρειών, η οποία θα ενίσχυε τα κεφάλαια της κατά 270 εκατ. ευρώ περίπου, ώστε να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίησή της.

Στο σημείο αυτό ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου καταγγέλλει πως ο κεντρικός τραπεζίτης «τορπίλισε τις προσπάθειες πώλησης των ασφαλιστικών εταιρειών με συνεχείς επιστολές του οι οποίες δημιούργησαν επιπλοκές στην όλη διαδικασία».

Όπως αναφέρει η Τράπεζα Κύπρου τον Ιούνιο του 2012 δεν χρειαζόταν έκτακτη ενίσχυση ρευστότητας (ELA). «Φαίνεται όμως», συμπληρώνει, «ότι αυτά δεν ενδιέφεραν καθόλου ορισμένους κύκλους».

«Εκείνο που τους ενδιέφερε ήταν πως θα μπορέσουν να πλήξουν την αξιοπιστία της Τράπεζας Κύπρου και να την αποδομήσουν, αποδεικνύοντας τάχα ότι για όλα φταίει ο υπερμεγέθης τραπεζικός τομέας, οι τραπεζίτες και όλοι οι άλλοι εκτός από την δικές τους ενέργειες και τη δική τους απραξία», σημειώνει.

Ο κ. Ηλιάδης επικρίνει την κυβέρνηση Χριστόφια για τα ακόλουθα:
α) Δεν προσπάθησε έγκαιρα να λάβει μέτρα για να κρατήσει το αξιόχρεο της Κύπρου ψηλά.
β) Έκανε δεκτό το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου με υπογραφή του ίδιου του πρόεδρου, χωρίς να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα από την Ευρωζώνη που να διασφαλίζουν την Κύπρο.
«Αντί λοιπόν να υπάρξει συστράτευση για την αντιμετώπιση μιας τόσο δύσκολης οικονομική συγκυρίας, ξεκίνησε η προσπάθεια αποδόμησης μιας τράπεζας με γερές βάσεις», συμπληρώνει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου.
Για την μελέτη της Pimco, αναφέρει ότι βασίστηκε σε παραμέτρους που έδωσε ο διοικητής της ΚΤ καθώς και στην αλλαγή που ο ίδιος εφάρμοσε, όσον αφορά τον τρόπο που μέχρι τότε η Κεντρική Τράπεζα αντιμετώπιζε τα αναδιαρθρωμένα δάνεια (δάνεια που στην πορεία άλλαξε η περίοδος αποπληρωμής τους).
Δεν εξεπλάγην, λέει ο κ. Ηλιάδης, γιατί ο διοικητής από τις αρχές Ιουλίου 2012 διέρρευσε την εκτίμηση ότι οι ανάγκες των τραπεζών ήταν στα 10 δισ. ευρώ.
«Η κυβέρνηση και ο διοικητής φανερά πλέον, αλλά και υπόγεια, ξεκίνησαν καθημερινό πόλεμο με στόχο πάντα τις τράπεζες», καταλήγει.

ΑΜΠΕ

kamenos  anastasiadi

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη είχε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι σήμερα είναι μια δύσκολη μέρα για την Κύπρο και για τον Πρόεδρο και προσέθεσε: «Μεταφέρουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού, που επί τρία χρόνια ζει μέσα στην απειλή των Μνημονίων, στην ξένη κατοχή της τρόικας, στην πολιτική της κ. Μέρκελ που έχει φέρει τον ελληνικό λαό σε πλήρη εξαθλίωση, την οικονομία σε ύφεση».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι αυτή η πολιτική έχει καταφέρει να δημιουργήσει 1.800.000 ανέργους στην Ελλάδα, 4.500 αυτοκτονίες, επιχειρήσεις που κλείνουν, και ευχήθηκε να μην συμβούν τα ίδια στην Κύπρο. «Η ευχή μας είναι η Κύπρος να μην μπει σε αυτή τη διαδικασία του εκβιασμού. Με το καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων από τον Πρόεδρο ξεκίνησαν με απειλές και με εκβιασμούς», είπε.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα καταφέρει να μην εμπλακεί στη λογική των Μνημονίων και της πολιτικής που επιβάλλει η γερμανική επικυριαρχία στην Ευρώπη, καταργώντας ουσιαστικά την Ευρώπη, καταργώντας τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, καταργώντας το δικαίωμα για επιβίωση.

«Ο ελληνισμός και της μητροπολιτικής Ελλάδος θα είναι δίπλα στην προσπάθεια της απεμπλοκής της Κύπρου από αυτό τον εκβιασμό. Είναι άδικο να σχεδιάζουν κάποια κέντρα αποφάσεων με ψεύτικα στοιχεία, όπως κάνουν και στην Ελλάδα με τα στατιστικά στοιχεία του δημοσιονομικού χρέους, και στοχοποιώντας δύο τράπεζες να προσπαθήσουν να εγκλωβίσουν έναν ολόκληρο λαό. Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί η λύση της απεμπλοκής και το μήνυμα θα είναι ο ελληνισμός ενωμένος να καταφέρει να φύγει και από αυτή την ξένη κατοχή, τη γερμανική κατοχή», κατέληξε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

απε-μπε

Περισσότερα Άρθρα...