tsipras

Μη χάσετε αύριο Σάββατο, 12 Ιανουαρίου, τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που θα δημοσιευθεί στο silvercity.gr

To silvercity.gr σε μία ξεχωριστή συζήτηση που είχε μαζί του κατάφερε να αντλήσει, μέσα από απλές και ιδιαίτερου τύπου ερωτήσεις, βασικά στοιχεία της προσωπικότητάς του, της ανθρώπινης και της πολιτικής, καθώς και του οράματος και των στοχασμών του για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

papadimos

Έναν απρόβλεπτο πονοκέφαλο για το Λουκά Παπαδήμο αποτέλεσε η πρόταση Καμμένου για διερεύνηση και δικών του ποινικών ευθυνών για τη λίστα Λαγκάρντ.

Δεν είναι γνωστό αν  ο πρώην Πρωθυπουργός ανησυχεί για το ενδεχόμενο παραπομπής ή οποιασδήποτε άλλης εμπλοκής του. Το βέβαιο όμως είναι ότι ξαφνικά εκλήθη να αποφασίσει αν και πώς θα απαντήσει στην πρωτοβουλία για την προανακριτική των Ανεξ. Ελλήνων που στήριξε και η Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ο κ. Παπαδήμος θα μπορούσε να επιλέξει να μιλήσει από βήματος Βουλής ή να στείλει υπόμνημα. Θα μπορούσε, επίσης, να μην πράξει το παραμικρό, κάτι ωστόσο που έκρινε ότι θα αποτελούσε προσβολή προς το Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο ομιλίας αποκλείστηκε εξ αρχής και συνεπώς ο κ. Παπαδήμος θα αποστείλει ένα λιτό υπόμνημα στο οποίο θα αναφέρει ότι ουδεμία γνώση ή διαχείριση της υπόθεσης είχε...

 

vouli keni

Εξευτελιστική για τη Δημοκρατία θεωρεί ο Δημήτρης Παπαδημούλης τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Σε διάβημα διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής προχώρησε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.

«Δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης αυτή η "ξεφτίλα" να νομοθετούν κυβερνήσεις με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου», δήλωσε στην τηλεόραση του Σκάι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουμε χάσει τον λογαριασμό: μέσα σε έξι μήνες αυτή η κυβέρνηση έχει περάσει ήδη, περίπου είκοσι τέτοιες πράξεις και ετοιμάζεται τη Δευτέρα να περάσει άλλες επτά μαζεμένες», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «πράξη νομοθετικού περιεχομένου σημαίνει ότι έχει ήδη αρχίσει και εφαρμόζεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και απλώς περνάει τυπικά, με διαδικασία "περάστε-ψηφίστε-τελειώσατε", από τη Βουλή».

«Η εκ των υστέρων κύρωση από τη Βουλή με κατεπείγουσες διαδικασίες, όπως η σχεδιαζόμενη κύρωση των επτά πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, που θα έρθουν με τη μορφή ενός νομοσχεδίου για να ψηφισθούν τη Δευτέρα στη Βουλή, συνιστά μια επικίνδυνη διαδικασία», ανέφεραν εκ μέρους του ΚΚΕ οι Σπύρος Χαλβατζής, Θανάσης Παφίλης και Αχιλλέας Κανταρτζής.

H αντιπροσωπεία εξέφρασε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη την έντονη διαμαρτυρία του κόμματος για «την τακτική της κυβέρνησης, που μέσα από πράξεις νομοθετικού περιεχομένου προωθεί τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα». Κάλεσε το προεδρείο της Βουλής να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και να αντιταχθεί σε αυτή την τακτική

vaksevanis dikast

Με το σημερινό τεύχος του περιοδικού Hot Dog ανά χείρας ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης βρέθηκε στο γραφείο του κ. Ιωάννη Τέντε και παρουσία και του αντεισαγγελέα κ. Νίκου Παντελή κατέδειξε ότι... το στικάκι με τα 2059 ονόματα που δημοσίευσε σε προηγούμενο τεύχος του περιοδικού έχει αντιγραφεί από το CD με ημερομηνία 4 και 5 Αυγούστου του 2010.!

Όπως είπε, επί 4 μέρες αναζητούσε τον κ. Πεπόνη για να καταθέσει όλα αυτά, ωστόσο αυτός δεν τον δεχόταν και έτσι αυτός προσέφυγε στον Άρειο Πάγο.

Είναι επίσης πιθανόν να καταθέσει και ο πραγματογνώμονας ο οποίος έκανε την πραγματογνωμοσύνη στο στικάκι και αποδεικνύει ότι έχει γίνει αντιγραφή από το CD πολύ πριν παραλάβει το CD ο Παπακωνσταντίνου και που σύμφωνα με τον ίδιο η αντιγραφή γινόταν επί 2 μέρες και επί 8 ώρες τουλάχιστον, πράγμα που σημαίνει ότι έγινε επιλεκτική αντιγραφή κατά αρχείο.

Εξάλλου ο Κώστας Βαξεβάνης υπενθύμισε ότι σε προγενέστερο χρόνο, τον Απρίλιο του 2010, ο τότε γ.γ του Υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος είχε δηλώσει ότι κυκλοφορεί στη διεθνή αγορά μία τραπεζική λίστα με φοροφυγάδες και ίσως την αγόραζε η ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίζει εμφατικά ότι «τότε εκταμιεύτηκαν από τα μυστικά κονδύλια 10 εκατ. Ευρώ για το σκοπό αυτό, αλλά δόθηκαν για την αγορά της λίστας 4, ενώ αργότερα ο Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τη λίστα ως δώρο της Λαγκάρντ στην Ελλάδα.

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής εξειδικευμένου προσωπικού σε θέματα πληροφορικής.

crimenet

dimosk skai

Πρώτη με διαφορά μισής ποσοστιαίας μονάδας από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η Νέα Δημοκρατία, στην μηνιαία δημοσκόπηση «Βαρόμετρο» Ιανουαρίου 2013 που πραγματοποίησε η εταιρεία Public Issue για την τηλεόραση του Σκάι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων, στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση η Ν.Δ. είναι πρώτη με 29% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 28,5%.

Τρίτο κόμμα  σταθερά η Χρυσή Αυγή με 10%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8%, η ΔΗΜΑΡ με 7% και το ΚΚΕ με 5,5%, με τα λοιπά κόμματα να συγκεντρώνουν το 4%.

Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ιδίας εταιρείας (Δεκέμβριος 2012), η Νέα Δημοκρατία έχει άνοδο 3 μονάδων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πτώση κατά 2 μονάδες.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς με 48% έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα.

vouli

Προβλέπει αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, υποχρεωτικές μετατάξεις αλλά και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εισφέρει περιουσία εάν δεν μπορεί να εξοφλήσει κάποια από τις δόσεις

Η κυβέρνηση «γκαζώνει» το νομοθετικό έργο ενόψει της συνεδρίασης του δ.σ του ΔΝΤ και του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης: Έτσι, αποφασίσθηκε να κυρωθούν οι νόμοι των επτά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκαν από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι και τις παραμονές Χριστουγέννων, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος – δηλαδή σε δύο ημέρες:

Αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Δευτέρα στην Ολομέλεια. Εδώ να θυμίσουμε ότι οι εάν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δεν κυρωθούν από τη Βουλή εντός σαράντα ημερών από την έκδοσή τους, δεν θεωρούνται εν ισχύ. Οι συγκεκριμένες Πράξεις, επιπλέον, εντάσσονται στα προαπαιτούμενα (prior actions) για την τμηματική εκταμίευση των δόσεων.

Τι προβλέπεται όμως σε αυτές;

Ο κυρωτικός νόμος φαίνεται πως θα περιλαμβάνει 7 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου: την αναστολή πλειστηριασμών έως το τέλος του 2013 και τα μέτρα επιτάχυνσης απορρόφησης του ΕΣΠΑ (αναστολή υποχρέωσης για ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα), την πράξη που θεσπίζει τη νέα αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία σε υπουργεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, την δανειακή σύμβαση για την ανταλλαγή ομολόγων, την πράξη με τις παρεμβάσεις στις συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής των μισθών στο ΥΠΕΞ, την πράξη απαλλαγής ευθύνης ΔΣ τραπεζών κατά την ανταλλαγή ομολόγων και τις αλλαγές στην αργία των υπαλλήλων.

Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται:

- Η Πράξη... «σιδηρόδρομος» που περιέχει όλες τις τροποποιήσεις της δανειακής σύμβασης στο σκέλος της ανταλλαγής ομολόγων. Μεταξύ άλλων προβλέπει ομόλογα τιτλοποίησης περιουσιακών στοιχείων ως μέσο απαλλαγής από την καταβολή δόσεων, ενώ θα απαιτείται... πιστοποιητικό συμμόρφωσης για την εκταμίευση κάθε δόσης επαναγοράς χρέους. Με την Πράξη αυτή δεν εξαιρείται κανένα περιουσιακό στοιχείο του Κράτους -ούτε και της Τραπέζης της Ελλάδος – από την συντηρητική ή αναγκαστική κατάσχεση εκ μέρους των δανειστών, σε περίπτωση που η Ελλάδα αθετήσει τις πληρωμές των δανείων που λαμβάνει.

- Η απαλλαγή ευθυνών των διοικητικών συμβουλίων τραπεζών για την ανταλλαγή ομολόγων. Ρυθμίζονται και φορολογικά θέματα, ενώ φέρνει αλλαγές στο ταμείο αρωγής υπαλλήλων της Βουλής.

- Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που περιλαμβάνει πολλές διάσπαρτες διατάξεις από την περικοπή σε συντάξεις υπαλλήλων Βουλής και στο μισθολόγιο του υπουργείου Εξωτερικών, έως αλλαγές στους ενεργειακούς επιθεωρητές, στις οδικές μεταφορές, στο βρεφικό γάλα, στην παιδεία, στην υγεία, στον τουρισμό και σε άλλους τομείς.

- Η Πράξη ΝΠ που επιβάλλει τους νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες με «ποινές» την αύξηση τελών ακινήτων και παρεπιδημούντων και τις υποχρεωτικές μετατάξεις για τους ΟΤΑ που «αποκλίνουν». Στις ΔΕΚΟ και στους φορείς, προβλέπεται αναστολή πληρωμών και «ξήλωμα» μελών ΔΣ. Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους καθίσταται κεντρικός συντονιστής υπουργείων, ΔΕΚΟ, νομικών προσώπων και ΟΤΑ με σκληρούς και εντατικούς μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών. Προβλέπεται επίσης ότι τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων θα κατατίθενται στο λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους.

- Πράξη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που φέρνει αλλαγές στο καθεστώς των αργιών δημοσίων υπαλλήλων που έχουν κάνει παραβάσεις.

gap

Τα ενδεχόμενα για το αποτέλεσμα της κάλπης της 17ης Ιανουαρίου –καθώς φαίνεται τότε θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την προανακριτική επιτροπή- διαμορφώνουν συνθήκες άγχους για τον τρικομματικό συνασπισμό, καθώς ενισχύονται οι πιθανότητες της απρόβλεπτης αντίδρασης «γαλάζιων» βουλευτών, αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσουν ως προς την παραπομπή του Γ. Παπανδρέου.

Μεγάλη μερίδα βουλευτών της ΝΔ αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στο νομικό ρεαλισμό και το κοινωνικό αιτούμενο. Από τη μία, με βάση το περιεχόμενο της δικογραφίας, δεν στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες για τον πρ. Πρωθυπουργό. Στον αντίποδα, πολλοί βουλευτές θεωρούν ασήκωτο το βάρος της «αθώωσης» του Γ. Παπανδρέου μέσα από την ψηφοφορία και καλοβλέπουν το ενδεχόμενο, τη σχετική ευθύνη να αναλάβει είτε η προανακριτική επιτροπή, είτε η Δικαιοσύνη.

Το Μαξίμου συνεχίζει να παραμένει αμέτοχο στην υπόθεση, πρώτον καθώς η επικρατούσα άποψη είναι ότι το ζήτημα δε χωρεί κομματικές παρεμβάσεις, δεύτερον, διότι επιχειρείται να σταλεί το μήνυμα προς την κοινωνία ότι η κυβερνητική ατζέντα δεν περιστρέφεται γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ και τις όποιες πολιτικές επιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει. Ο πρωθυπουργός άλλωστε, το κατέστησε σαφές χθες αυτό, διευρύνοντας με τις πρωτοβουλίες του την ατζέντα της επικαιρότητας.

Το πρωί μετέβη στο ΥΠΕΞ, όπου είχε σύντομη συνάντηση με τον κ. Αβραμόπουλο και τον ειδικό διαμεσολαβητή για το Σκοπιανό Μ. Νίμιτς, το μεσημέρι παρέστη στο Υπ. Ανάπτυξης για την παρουσίαση του προγραμματισμού του υπουργείου για το 2013 και το απόγευμα προήδρευσε μίνι-σύσκεψης αλλά με εκτεταμένη ατζέντα –φορολογικό, αποκρατικοποιήσεις, κοινοβουλευτικός προγραμματισμός- στο υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, η μη παρέμβαση δε συνιστά και εφησυχασμό. Οι προτάσεις για την προανακριτική επιτροπή, όπως έχουν κατατεθεί, δίνουν πολιτική διέξοδο σε όσους βουλευτές εκτιμήσουν ότι πρέπει να ελεγχθεί και ο κ. Παπανδρέου για ποινικές ευθύνες, υποστηρίζοντας παράλληλα και την κυβερνητική πρόταση για την παραπομπή Παπακωνσταντίνου. Και αυτό διότι, υπερψήφιση και της παραπομπής Παπανδρέου δε συνιστά στήριξη της πρότασης των «Αν.Ελ.», οι οποίοι έχουν βάλει στον «κάδρο» και τον κ. Παπαδήμο.

Την πιθανότητα μιας τέτοιας αντίδρασης εξετάζουν οι επιτελείς του Πρωθυπουργού, που συνεκτιμούν όλες τις παραμέτρους και το βαθμό επιρροής τους στην κυβερνητική συνοχή. Προφανώς, οι κλυδωνισμοί δε θα είναι όσο έντονοι θα ήταν με την ενδεχόμενη παραπομπή Βενιζέλου, δεν αποκλείεται όμως να προκληθούν τριγμοί που, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο θα οδηγήσουν σε πολιτικό «ατύχημα».

Β. Μπεσκένης, np

Περισσότερα Άρθρα...