ensima ika

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ μπορούν να δουν τα ένσημα τους online μέσω της ιστοσελίδας του συστήματος ΑΤΛΑΣ με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους και τους κωδικούς του taxisnet.

Εκτός αυτού, οι ενδιαφερόμενοι έχουν την δυνατότητα να βρουν επίσης ηλεκτρονικά το ΑΜΚΑ τους μέσω ειδικής εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να ενσωματωθεί στο πληροφοριακό Σύστημα ΑΤΛΑΣ ο χρόνος ασφάλισης όλων των Ελλήνων σε όλους τους ΦΚΑ της χώρας. Στην παρούσα φάση έχει ενσωματωθεί ο χρόνος ασφάλισης από το 1994 μέχρι σήμερα για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και από το 1998 έως σήμερα για τον ΟΓΑ.

Επίσης έχει ενσωματωθεί περίπου το 70% του χρόνου ασφάλισης από τους 2 μεγαλύτερους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Συνολικά έχουν ενσωματωθεί 2,8 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης. Στο επόμενο διάστημα θα ενσωματωθεί η πληροφορία από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το ΝΑΤ, καθώς και το διάστημα 1994-1997 για τον ΟΓΑ.

Η διαδικασία

Η πρόσβαση γίνεται αποκλειστικά με κατάλληλο μηχανισμό συνδυασμού κωδικού χρήστη και συνθηματικού (Username – Password), ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων αξιοποιείται η υποδομή πιστοποίησης του συστήματος ΤΑXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Κατά την διαδικασία εισόδου ζητείται και ο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου (μοναδικό αναγνωριστικό στοιχείο στο σύστημα Ασφάλισης). Εφόσον δεν το γνωρίζετε μπορείτε να μπείτε εδώκαι να τον βρείτε μέσω της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ εισάγωντας τα στοιχεία σας

Με την είσοδό τους στο σύστημα, οι ασφαλισμένοι μπορούν να δουν τα ένσημα τους συγκεντρωτικά ανά ταμείο, ενώ πατώντας την επιλογή εκτύπωση του ασφαλιστικού βιογραφικού μπορούν να δουν αναλυτικά όλα τα ένσημα μηνιαίως.

Τι να προσέξετε

Στην περίπτωση βέβαια που υπάρχουν λάθη στα «Στοιχεία Ασφαλισμένου» οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιο ΚΕΠ για επικαιροποίησή τους στο μητρώο του ΑΜΚΑ. Η ενημέρωση θα γίνει με την αναγγελία των μεταβολών.

Σε περίπτωση συζύγων, για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων η πρόσβαση επιτρέπεται αυστηρά και μόνο στον διαπιστωμένο δικαιούχο του Λογαριασμού και απαιτείται η χορήγηση των ειδικών στοιχείων πιστοποίησης από το σύστημα TAXIS και για τους δύο. Τα στοιχεία αυτά χορηγούνται από τις εφορίες (Δ.Ο.Υ) σύμφωνα με τον ακόλουθο σύνδεσμο (http://www.gsis.gr).

Προσοχή όμως, ο Λογαριασμός Ασφάλισης απεικονίζει ενιαία τα στοιχεία ασφάλισης στα πληροφοριακά συστήματα των ασφαλιστικών ταμείων που ταυτοποιήθηκαν κατά την τελευταία ενημέρωση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» και δεν αποτελεί βεβαίωση χρόνου ασφάλισης.

Σε περίπτωση που η ασφάλιση σε κάποιο ταμείο δεν εμφανίζεται στο Ασφαλιστικό Βιογραφικό, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί στην υπηρεσία Μητρώου και να επιβεβαιώσει ότι έχουν καταχωρηθεί ορθά ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ. Τα στοιχεία που θα διορθωθούν ή συμπληρωθούν θα εμφανιστούν με την επόμενη μηνιαία ροή ενημέρωσης από τον Ασφαλιστικό Φορέα σας.

Ο χρόνος ασφάλισης αναγγέλλεται στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» από τους Ασφαλιστικούς Φορείς. Η μη εμφάνιση διαστημάτων ασφάλισης δεν σημαίνει απώλεια του αντίστοιχου χρόνου και μπορεί να συμβαίνει επειδή:

• Τα αντίστοιχα στοιχεία δεν είναι ακόμη καταχωρημένα μηχανογραφικά.

• Η ασφάλιση δεν είναι οριστικοποιημένη (πληρωμένες εισφορές)

• Τα στοιχεία βρίσκονται σε φάση ελέγχου εγκυρότητας και ταυτοποίησης.

Εφόσον ο ενδιαφερόμενος διαπιστώσει ότι δεν εμφανίζεται όλος ο χρόνος ασφάλισής του, μπορεί να απευθυνθεί στον Ασφαλιστικό του Φορέα για περαιτέρω πληροφορίες.

Τέλος, όσον αφορά τους συνταξιούχους, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες στο σάιτ του ΑΤΛΑΝΤΑ, έχουν εξαιρεθεί από το σύστημα όσοι λαμβάνουν οποιουδήποτε είδους συνταξιοδοτική παροχή (σύνταξη, βοηθήματα, μέρισμα κ.λ.π.), ακόμη κι αν εργάζονται παράλληλα.

aftodioik

syntaxi portofoli

Μεγαλύτερα ποσοστά για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης προτίθεται να νομοθετήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δίδοντας κίνητρα στους ασφαλισμένους να παρατείνουν την εργασία έναντι καλύτερων συντάξεων από αυτές που δίνει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Το σχέδιο των αλλαγών προβλέπει, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, να αυξηθούν οι συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης οριζόντια από το 28ο έτος ασφάλισης και πάνω κατά 5%, 8% ή 10%. Υπάρχει όμως και η σκέψη για μια συνολική μεταβολή των συντελεστών από τα 15 έτη και άνω με βελτιωμένα ποσοστά για όλα τα έτη, αλλά με ενδεχόμενο αντίμετρο την αύξηση της ποινής σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης.

Στην εκδοχή αυτή δηλαδή, ο ασφαλισμένος θα έχει τα οφέλη από την αύξηση της σύνταξης, εφόσον μείνει ως τα 67 για πλήρη σύνταξη με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης ή ως τα 62 για πλήρη σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης.

Από την αλλαγή των συντελεστών θα προκύψουν αυξήσεις συντάξεων από 50 ως και 115 ευρώ ενδεικτικά, για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με 30 έτη, με 35 και με 42 ή περισσότερα έτη, έχοντας μέσες συντάξιμες αποδοχές από 1.200 ευρώ ως και 2.800 ευρώ.

Το σχέδιο που θα επιλεγεί θα βασιστεί σε οικονομική μελέτη που θα αποτυπώνει πολλά σενάρια με τους νέους συντελεστές στις συντάξεις και τις επιπτώσεις (δαπάνη) που προκαλούν στο ασφαλιστικό σύστημα.

Αυξήσεις στα ποσά συντάξεων και για όσους έχουν ήδη αποχωρήσει με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή με αίτηση από 13 Μαΐου 2016 και μετά, εξετάζεται να περιλαμβάνει το μεγάλο πακέτο των αλλαγών στο ασφαλιστικό με τους νέους συντελεστές για την ανταποδοτική σύνταξη.

Οι αλλαγές, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.» από αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, θα ισχύσουν από το 2020 και θα αφορούν τόσο όσους θα αποχωρήσουν από την επόμενη χρονιά όσο και όσους έχουν ήδη αποχωρήσει με διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου από 13/5/2016 και μετά. Όμως για τους ήδη συνταξιοδοτηθέντες η όποια αύξηση προκύπτει θα δοθεί από την ισχύ του νόμου και μετά και όχι αναδρομικά.

Εκτιμάται ότι από 13/5/2016 ως και τα μέσα του 2019 έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 230.000 ασφαλισμένοι με μειώσεις για τους περισσότερους μεταξύ 11% και 40%, ενώ όσοι είχαν βγει με λίγα χρόνια και χαμηλούς μισθούς (π.χ. 17 έτη, 20 έτη, 25 έτη) είχαν μικρότερες απώλειες, αρκετοί μάλιστα μηδενικές, επειδή ο νόμος ευνοεί όσους ασφαλίζονται για λίγα έτη με μικρούς μισθούς.

Με το νέο σύστημα τίθεται σε νέα βάση και ο επανυπολογισμός των παλιών συντάξεων. Τα ενημερωτικά σημειώματα με τον επανυπολογισμό που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ θα εκδοθούν μετά τον Νοέμβριο, όπως πληροφορείται ο «Ε.Τ.» και θα έχουν τα ποσά ανταποδοτικής και εθνικής σύνταξης με τους παλιούς συντελεστές.

Με την ψήφιση του νέου νόμου θα γίνει εκ νέου επανυπολογισμός με τους νέους συντελεστές που θα βελτιώνουν την ανταποδοτική σύνταξη.

Ελεύθερος Τύπος

syntaxi portofoli
Υπογράφτηκε σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η αναγκαία εγκύκλιος για την παροχή οδηγιών προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την καταβολή των συντάξεων χηρείας κατ’ εφαρμογή του νόμου 4611/2019. [επισυνάπτεται]

«Δίνεται, έτσι, ένα τέλος στον εμπαιγμό και την πολιτική σκοπιμότητα της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, η οποία απλά νομοθέτησε για προεκλογικούς λόγους και χωρίς την παραμικρή προετοιμασία, τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας.

Το χειρότερο είναι ότι αδιαφόρησε πλήρως και αδικαιολόγητα, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να εκδώσει την αναγκαία εγκύκλιο και χωρίς να δημιουργήσει το κατάλληλο λογισμικό για την εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων στις συντάξεις χηρείας».

Με την σημερινή εγκύκλιο που υπέγραψαν από κοινού ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νότης Μηταράκης, δίνονται στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σαφείς οδηγίες και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ταχύτερη απονομή των νέων συντάξεων στους δικαιούχους.

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ | Προβολή/κατέβασμα

syntaxeis

Σε μόνιμη βάση είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να δίνει τη «13η σύνταξη» στους συνταξιούχους, και μάλιστα η εξαγγελία αναμένεται να γίνει στην προσεχή ΔΕΘ.

Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, η κυβέρνηση θέλει η 13η σύνταξη να καταβάλλεται σταθερά στους συνταξιούχους κάθε Δεκέμβριο και να έχει μόνιμο χαρακτήρα, όχι με τη μορφή επιδόματος.

Μάλιστα αναφέρει ότι θα είναι αφορολόγητη και αυξημένη για τους οικονομικά ασθενέστερους, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μάλιστα, προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2020 στο ποσό των 800 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο «διάδοχος» της υποτιθέμενης 13ης σύνταξης καλείται να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις και αδικίες που προκάλεσε η προεκλογική παροχή του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με της πληροφορίες της εφημερίδας, στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να θέσουν τέλος στο μέτρο-παρωδία που ζημίωσε συνταξιούχους και δόθηκε προεκλογικά.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος των 500 ευρώ ευρώ έλαβε το μεγαλύτερο ποσό, ασχέτως αν είχε κι άλλα εισοδήματα ή μεγάλη περιουσία και καταθέσεις. Αγνοήθηκε δηλαδή το συνολικό εισόδημα ή αν είχε δικά του ακίνητα ή εάν εισπράττει ενοίκια βγάζοντας πολλαπλάσια από τη σύνταξη του.

Αντιθέτως, ένας συνταξιούχος των 1.000 ευρώ έλαβε μόλις 265 ευρώ καθαρά παρότι δεν είχε άλλη πηγή εισοδήματος ενώ μπορεί να πληρώνει και 300-400 ευρώ ενοίκιο.

iefimerida

 

syntaxi portofoli

Την Τρίτη 27 Αυγούστου 2019 ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου 2019.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου.

Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση άλλαξαν από τον Ιούλιο οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Συγκεκριμένα, οι πληρωμές «ήρθαν» νωρίτερα, αρχής γενομένης από τις συντάξεις του προηγούμενου μήνα και έτσι οι συντάξεις των μη μισθωτών του πρώην ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ καταβάλλονται πλέον την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα και όχι την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα όπως ίσχυε.

Αναλυτικά:

-Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Αυγούστου 2019 ημέρα Τρίτη.

-Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Αυγούστου 2019 ημέρα Τρίτη.

-Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 29 Αυγούστου 2019 ημέρα Πέμπτη.

-Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 29 Αυγούστου 2019 ημέρα Πέμπτη.

-Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 29 Αυγούστου 2019 ημέρα Πέμπτη.

-Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 29 Αυγούστου 2019 ημέρα Πέμπτη.

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν στις 29 Αυγούστου 2019 ημέρα Πέμπτη.

-Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ)θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019 ημέρα Τρίτη.

protothema

eyro xeria

Η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προνοήσει μόνο για τις «χρυσές» συντάξεις αλλά όπως αποκαλύπτεται είχαν δοθεί και υψηλότερα εφάπαξ- σε σχέση με το νόμο 4837/2016 – σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», υψηλότερα εφάπαξ σε σύγκριση με τα ποσά που θα έπαιρναν με βάση το νόμο 4387/2016 πληρώθηκαν σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ, με εγκύκλιο της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, την οποία ανακαλεί με απόφαση που υπέγραψε στις 2 Αυγούστου ο νέος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης.

Το σχετικό έγγραφο του υφυπουργού ήρθε μετά τις παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη (20/4/2019) και τις ενστάσεις του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (25/6/2019), τις οποίες γνώριζε και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, αλλά τις αγνόησε!

Οι ενστάσεις

Οι ενστάσεις έχουν να κάνουν με το ότι ο νόμος παρακάμφθηκε και αλλοιώθηκε με απλή εγκύκλιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, που ευνοεί μερίδα ασφαλισμένων ενώ θα έπρεπε οι όποιες αλλαγές να γίνουν με νέα -τροποποιητική- διάταξη νόμου που να ισχύει για όλους.

Αρνητική, μάλιστα, στην αλλαγή νόμου με εγκύκλιο ήταν και η εισήγηση που είχε κάνει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, η οποία δεν εισακούστηκε.

Η εγκύκλιος (με ΑΔΑ ΩΙΙ0465Θ1Ω-6ΦΣ και ημερομηνία 13.3.2018), την οποία είχε υπογράψει ο πρώην υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, μετέβαλε τον κανόνα του άρθρου 35 παρ. 4 του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και εισήγαγε ειδικά για τους πριν από το 1993 ασφαλισμένους του πρώην ΤΣΜΕΔΕ έναν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, που οδηγούσε σε ποσά κατά πολύ υψηλότερα έναντι των μετά το 1993 ασφαλισμένων του ίδιου φορέα.

Το αποτέλεσμα ήταν να πληρωθούν υψηλά εφάπαξ σε συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων (με εισφορές πριν από το 1993 στον κλάδο Πρόνοιας του ΤΣΜΕΔΕ) ενώ την ίδια στιγμή για τους μετά το 1993 ισχύουν οι περιορισμοί του νόμου που «κουρεύει» σημαντικά το εφάπαξ.

Αντιδράσεις

Η εγκύκλιος προκάλεσε αντιδράσεις από θιγόμενους ασφαλισμένους του κλάδου Πρόνοιας του ΤΣΜΕΔΕ, που βρέθηκαν να δικαιούνται μικρότερο εφάπαξ έναντι συναδέλφων τους, καθώς ο νόμος εφαρμόστηκε με δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Στην πράξη, οι πριν από το 1993 έχουν διαφορετικό υπολογισμό από τους μετά το 1993 ασφαλισμένους στον ίδιο φορέα! Η αλλαγή αυτή έγινε γιατί οι μηχανικοί είχαν διαφορετικά καθεστώτα εισφορών από το 1979 ως το 2006 και από το 2007 και μετά.

Όμως, τελικά, όπως αποδείχθηκε, η εφαρμογή της εγκυκλίου δημιούργησε και νέες στρεβλώσεις καθώς προέκυψαν μικρότερα εφάπαξ για ορισμένους ασφαλισμένους σε σύγκριση με αυτά που θα είχαν αν τελικώς εφαρμοζόταν ο νόμος, παρά τους περιορισμούς του!

in

eggrafo syntaxeis mamouth

Μείζον θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εγείρεται με τις συντάξεις – μαμούθ που δίνονταν βάσει του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, θέμα που σχετίζεται και με τη σημερινή εσωκομματική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό έγγραφο που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», επιβεβαιώνεται πως με έγγραφο προς τη γενική διευθύντρια Συντάξεων του ΕΦΚΑ στις 10 Ιουλίου του 2018 – έναν χρόνο νωρίτερα δηλαδή – φέρεται να γίνεται προειδοποίηση από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παροχών πως βάσει του επίμαχου νόμου θα μπορούσε δυνητικά σε ασφαλισμένο συμβολαιογράφο σύμφωνα με την αρχή της ανταποδοτικότητας να δινόταν μεικτή σύνταξη ποσού 23.000,84 ευρώ.

Κοινώς ο νόμος φέρεται να οδηγούσε σε συντάξεις-μαμούθ και η προοπτική αυτή ήταν σε γνώση των αρμοδίων στο υπουργείο Εργασίας αρκετούς μήνες πριν «σκάσει» το θέμα.

Δηλαδή πριν από τις καταγγελίες του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που παρεμπιπτόντως και σύμφωνα με πληροφορίες έχει λάβει πρωτοβουλία να θέσει πλαφόν με σχετικη διάταξη και άμεσα.

«Ετοιμαζόμαστε να φέρουμε διάταξη που θα βάζει και όριο και οροφή στο πλαίσιο αυτών των συντάξεων. Η διάταξη θα έρθει σύντομα για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, πιο ισχυρή διάταξη που να είναι δίκαιη και αποτελεσματική», είπε ο κ. Βρούτσης.

Θα γίνει «restart (επανεκκίνηση)»

Για τις εκκρεμείς συντάξεις και τον επαναυπολογισμό τους μίλησε ο κ. Βρούτσης στον ΑΝΤ1, τονίζοντας ότι «ευτυχώς με ενημέρωσαν οι Υπηρεσίες και το πρόλαβα. Σήμερα θα καταβάλλονταν οι συντάξεις και θα το μαθαίναμε μετά από χρόνια».

Όπως σχολίασε ο ίδιος, «δυστυχώς δεν το προλάβαμε, λίγες υψηλές συντάξεις καταβλήθηκαν», χωρίς ωστόσο να μπορεί να πει πόσες ήταν αυτές. «Αναζητώ στοιχεία για το πόσες είχαν δοθεί, πόσες εκκρεμούσαν», είπε σχετικά, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης για fake news, είπε πως «δεν θα μπω σε αντιπαράθεση με ονόματα και δηλώσεις» και σχολίασε πως είναι «θράσος ότι αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο».

«Συντάξεις έχουν πληρωθεί», ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας πως «έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις βάσει λαθών του επαναυπολογισμού»

«Από τη μία έχουμε ευνοϊκές απονομές συντάξεων και από την άλλη αδικίες», εξήγησε και έκανε σαφές ότι, «θα γίνει restart στο σύστημα επαναυπολογισμού». «Θα φέρω διάταξη με οροφή, Δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ», τόνισε.

Μοίραζαν λεφτά από τον Νοέμβριο του 2018

Ο Γιώργος Παπαχρήστος μέσω της στήλης του στα «Νέα» αναφέρει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες που είχα το σκάνδαλο με τις συντάξεις είναι ακόμη μεγαλύτερο, εξ όσων υποθέτουμε, δεδομένου ότι ακόμη και αν κανείς δεχθεί ότι αυτό που έγινε με τις συντάξεις είναι αποτέλεσμα μιας αβλεψίας ή μια συγκυρίας διατάξεων οι οποίες αναιρούν η μία την άλλη και στο τέλος δίνουν αυτό το αποτέλεσμα, το γνώριζαν. Εδώ και οκτώ ή εννιά μήνες. Από τον Νοέμβριο του 2018.

Το γνώριζε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Κατά την πηγή μου, που δεν επιδέχεται καμία διάψευση, υπηρεσιακός παράγων του υπουργείου ενημέρωσε τον τότε υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο. Και εκείνος με τη σειρά του την υπουργό (και ανερχόμενο αστέρι της πολιτικής) Αχτσιόγλου. Και δεν έκαναν τίποτε. Ούτε ο ένας ούτε η άλλη. Το άφησαν “μήπως και περάσει έτσι”, όπως μου ειπώθηκε...

Για τον Πετρόπουλο δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο, την ευθύνη για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες σε ένα υπουργείο την έχει ο υπουργός. Για την υπουργό Αχτσιόγλου όμως έχω και παραέχω. Γιατί είχε συμμετάσχει ενεργά στην κατάρτιση του “νόμου Κατρούγκαλου” για τις συντάξεις με τον οποίο καταδικάστηκαν στον αφανισμό 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι, άλλα από την άλλη πλευρά δημιουργούσε στα κρυφά, πίσω από την πόρτα, golden συνταξιούχους!

Απέφυγε λοιπόν να προχωρήσει στη διόρθωση του νόμου με νομοθετική ρύθμιση διότι κάτι τέτοιο θα ήταν:

α) καταστροφικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, μπαίναμε ως γνωστόν σε εκλογική χρονιά και ο Αλέξης ο «άχαστος» γαργαλιόταν να κάνει εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Πώς θα πήγαινε σε εκλογές με τέτοιο (πολλαπλής απόδειξης) σκάνδαλο;

β) καταστροφικό για την ίδια – τέτοιο αστέρι πια... – η οποία θα έπρεπε να προσέλθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί μια τέτοια ρύθμιση, ενώ ο Βρούτσης και οι άλλοι θα την κοπάναγαν σαν χταπόδι, ως εκ των συντακτών του “νόμου Κατρούγκαλου”.

Οι περιπτώσεις

Από τα ποσά των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, οι οποίες «πάγωσαν» μετά την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, προκύπτει ότι πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα ελάμβαναν υψηλότατους μισθούς. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι αυτοί δικαιούνταν και το μπόνους της προσαύξησης των συντάξεών τους που τους έδινε η νομοθεσία επειδή κατέβαλλαν υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές.

Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν τραπεζικά στελέχη, διευθυντές των ΔΕΚΟ, συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μηχανικούς αλλά και ασφαλισμένους του ταμείου των δημοσιογράφων. Σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από τις υψηλές αμοιβές ή και τα μηνιαία έσοδα για τα οποία καταβάλλονταν εισφορές, οι ασφαλισμένοι αυτοί είχαν τουλάχιστον πάνω από 35 έτη ασφάλισης.

Έτσι οι συντάξεις των 8.000 ευρώ ή των 15.000 ευρώ έως και 24.000 ευρώ (σε μία περίπτωση) ήταν συνδυασμός και αποτέλεσμα των εξής παραγόντων: των πολλών ετών ασφάλισης, της παράλληλης ασφάλισης όπου υπήρχε -ασφάλιση σε δύο ταμεία-, των υψηλών αμοιβών και άρα των υψηλών ασφαλίστρων, καθώς και της έλλειψης ανώτατου πλαφόν σύνταξης ειδικά μετά την 1η/1/2019.

Τι προέβλεπε ο νόμος 4387/2016

Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου και τις υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν σε εφαρμογή του προβλέπεται ότι το ανώτατο πλαφόν των 2.000 ευρώ είχε ημερομηνία λήξης, καθώς δεν προέβλεπε πλαφόν μετά την 1η/1/2019.

Ο νόμος όριζε ότι οι περικοπές αφορούν «καταβαλλόμενες / καταβλητέες κατά τη 12η/5/2016 κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και σε όσες εφαρμόζονται ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης οι προγενέστερες του ν. 4387/2016 διατάξεις, οι οποίες από 1.1.2017 θα χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ».

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, «μέχρι την 31η.12.2018, το καταβαλλόμενο ποσό κάθε ατομικής μηνιαίας σύνταξης των προσώπων που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 4387/2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 2.000 ευρώ. Η καταβολή του ποσού που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ, αναστέλλεται μέχρι και την 31η-12-2018».

Όμως όπως προσδιόριζε η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση με ημερομηνία έκδοσης την 30ή/11/2016, «από 1-1-2019 επαναχορηγείται το ποσό κάθε σύνταξης, η καταβολή του οποίου είχε ανασταλεί σύμφωνα με τα προαναφερόμενα και το νέο ύψος των συντάξεων, όπως θα προκύψει μετά την αναπροσαρμογή αυτών σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 14 , 33, 73Α και 96 του ν. 4387/2016»

in

Περισσότερα Άρθρα...