syntaxiouxa portofoli

Τον προβληματισμό και την ανησυχία στα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης προκάλεσε η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ και πιο συγκεκριμένα τα όσα αναφέρει το σχετικό κείμενο για το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων ακόμα και έως 35%.

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποδέχθηκαν με επιφύλαξη την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Χωρίς ακόμα να θεωρείται κάτι δεδομένο, το ενδεχόμενο νέας μείωσης των συντάξεων συζητείται όλο και περισσότερο.

Στον προθάλαμο βρίσκεται το πρώτο κύμα περικοπής που αφορά τις συντάξεις που χορηγεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Εντός των ημερών αναμένεται να γίνει δεκτή η εισήγηση για οριζόντια μείωση 5,2% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις και έπεται συνέχεια.

Ήδη, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεση του ΔΝΤ στο κάδρο των περικοπών μπήκε και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «φωτογράφισε» τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών ως το ταμείο με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις στην ανταποδοτικότητα των ασφαλιστικών εισφορών σε σχέση με τις παροχές.

Οι συνταξιούχοι αυξάνονται

Τα στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης παρακολουθούν με έντονη ανησυχία το ρυθμό αύξησης των συνταξιούχων που θέτει μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι:

• Οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ακόμα και αν αυτός ο ρυθμός της αύξησης μειωθεί κάπως.

• Τα ποσά των εισφορών δεν αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Μάλλον το αντίθετο είναι πιο πιθανό, με δεδομένη και την πίεση των δανειστών για περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

• Οι δυνατότητες χρηματοδότησης των συνταξιοδοτικών ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι ολοένα και πιο περιορισμένες.

Τριγμοί στη βιωσιμότητα των ταμείων

Με αυτά τα δεδομένα τα ταμεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να παράγουν ελλείμματα και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι αναγκαία η μείωση στις συντάξεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ήδη κάποια στελέχη οριοθετούν τις περικοπές στις κύριες συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν περικοπές σε υψηλότερες συντάξεις. Συνολικά, εκτιμάται ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια κυμαίνονται από 16% έως και 55%.

Μειώσεις στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο έθιξε το ορατό ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων που χορηγεί ο ΟΑΕΕ στους πρώην συνταξιούχους του ΤΕΒΕ.

Συγκεκριμένα το έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημειώνει ότι οι εισφορές που καταβάλλονται δεν αντιστοιχούν στις παροχές που δίνονται και αυτό πρέπει να επανεξεταστεί ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα σενάρια

Ωστόσο, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, καθώς και παλαιότερα είχε μελετηθεί και αποσυρθεί την τελευταία στιγμή το σχέδιο μείωσης των συντάξεων των ελεύθερων επαγγελματιών, που προέβλεπε μείωση έως και 35% των συντάξεων στους νέους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού τους και της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης.

Τώρα στο προσκήνιο έρχεται ένα άλλο σχέδιο που έχει μελετηθεί στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς εξετάζεται η πιθανότητα μείωσης όλων των συντάξεων που καταβάλλει ο ΟΑΕΕ (όχι μόνο του ΤΕΒΕ αλλά και του ΤΑΕ και του ΤΣΑ) κατά 25 ευρώ, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση αυτή βέβαια δεν ικανοποιεί την απαίτηση της τρόικας, που αφορά το σύνολο των ασφαλιστικών φορέων και θέλει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα των εισφορών σε σχέση με τις παροχές...

real

syntaxi

Η πιο σημαντική ανατροπή αφορά σε όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1 Ιανουαρίου 2015 και μετά καθώς η εγγύηση του κράτους δεν θα καλύπτει πλέον το σύνολο της σύνταξης, όπως γίνεται σήμερα, αλλά μόνο ένα τμήμα της μέχρι 360 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, θα γίνουν με οδηγό τη μελέτη που ανατέθηκε στο Κέντρο προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την ενοποίηση-κατάργηση 60 τομέων και κλάδων του ασφαλιστικού, αλλά και με βάση τις προτάσεις που απευθύνουν οι δανειστές στην επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

1. Αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με έμφαση στις περιπτώσεις πρόωρων συντάξεων. Το σχέδιο έχει δυο παραμέτρους:

α) Την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όσους δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης

β) Την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 1 ή 2 χρόνια με μεταβατικό διάστημα (κατά έξι μήνες κάθε έτος) για όσους έχουν δικαίωμα, δηλαδή έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, αλλά δεν έχουν ακόμη θεμελιώσει δικαίωμα, δηλαδή δεν έχουν πιάσει και το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν.

Στην περίπτωση που καταργηθούν οι πρόωρες, τότε αυτομάτως όσοι θα μπορούσαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα για σύνταξη από τα 55 ή τα 52 θα οδηγηθούν για σύνταξη στα 62, ενώ με τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας οι ασφαλισμένοι δεν χάνουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν νωρίτερα, απλά η αποχώρησή τους αυτή μετατίθεται από ένα εξάμηνο έως και 2 έτη. Εξετάζεται, δε ως εναλλακτικό σχέδιο η αύξηση του χρόνου ασφάλισης για σύνταξη από τις 4.500 μέρες στις 6.000 ημέρες.

2. Μοντέλο μηδενικών ελλειμμάτων στα ταμεία κύριας σύνταξης από το 2015, με εφαρμογή της εγγυημένης από το κράτος σύνταξης των 360 ευρώ.

3. Αλλαγές στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, με νέο Προεδρικό Διάταγμα, που ετοιμάζεται στο υπουργείο εργασίας. Ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε μεγαλύτερες μειώσεις και θα αφορά όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2014 (όπως τουλάχιστον προτείνει το ίδιο το ΕΤΕΑ).

4. Αλλαγές στον τρόπο εισφορών και ενοποίηση τους με την απόδοση των φόρων σε ένα λογαριασμό. Ρόλο επόπτη στο εγχείρημα αυτό έχει αναλάβει τεχνοκράτης του ΔΝΤ, που εγκαταστάθηκε στο υπουργείο Εργασίας.

5. Ενοποίηση Ταμείων με αρχή από την κατάργηση περίπου 20 διοικητικών συμβουλίων και διοικουσών επιτροπών, που λειτουργούν σήμερα εντός των ταμείων κύριας σύνταξης ή και αυτόνομα.

Ελεύθερος Τύπος

suntaxi eyro

Τις αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση φόρου επικουρικών συντάξεων, οι οποίες έχουν περάσει ήδη από τον Μάρτιο στις αποδοχές των συνταξιούχων, έρχεται να επικυρώσει και τυπικά σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη.

Το 2013, η παρακράτηση φόρου γινόταν με συντελεστές 5% έως 15% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Από τον Μάρτιο και αναδρομικά από τις αρχές του 2014, η μηνιαία παρακράτηση στις επικουρικές διενεργείται με συντελεστές 22%-42%, αλλά και με αφορολόγητο 9.500 ευρώ που ισχύει για όσους συνταξιούχους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 21.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν φορολογούνται σε μηνιαία βάση. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι πρόσκαιρες αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις από 5 ευρώ τον μήνα (για επικουρική 100 ευρώ) έως 29,55 ευρώ (για επικουρική 300 ευρώ). Σε επικουρική σύνταξη 1.000 ευρώ (οι δικαιούχοι είναι ελάχιστοι) η αύξηση είναι 103 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας, από τον Ιούνιο πάντως η ΗΔΙΚΑ θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί ενιαία παρακράτηση φόρου σε κύριες και επικουρικές, με αποτέλεσμα οι πρόσκαιρες αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις να δώσουν τη θέση τους σε μόνιμες μειώσεις των μηνιαίων αποδοχών. Σε ετήσια βάση, σε κάθε περίπτωση, η συνολική φορολογική επιβάρυνση παραμένει αμετάβλητη.

Παράλληλα, με βάση την απόφαση του κ. Μαυραγάνη, ορίζεται ότι:

- στις αποδοχές και στις ανείσπρακτες αμοιβές που καταβάλλονται αναδρομικά θα γίνεται παρακράτηση φόρου 20% και δεν θα διενεργείται παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
- στα «εφάπαξ» η παρακράτηση φόρου είναι 10% για ποσό μέχρι 40.000 ευρώ και 20% για ποσά άνω των 40.000 ευρώ
- στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης ο συντελεστής είναι 0% για μέχρι 60.000 ευρώ, 10% για 60.001-100.000 ευρώ, 20% για 100.001-150.000 ευρώ και 30% για το υπερβάλλον.

zougla

syntaxiouxoi

Το νέο σύστημα υπολογισμού που υιοθετεί το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των επικουρικών συντάξεων που θα ξεκινούν από 10% και θα φθάνουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μέχρι και 45%.

Σύμφωνα με το aftodioikisi.gr χαμένοι από τις νέες αλλαγές που προωθούνται αναμένεται να είναι είναι όσοι καλύπτονται από «ευγενή» ταμεία αλλά και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα καθώς το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται για τα ταμεία την εφαρμογή του τρόπου υπολογισμού που ισχύει και στα υπόλοιπα ταμεία που δίνουν το εφάπαξ.

Σύμφωνα με το Mega, το ποσοστό αναπλήρωσης των επικουρικών θα πέσει στο 20% για τους ασφαλισμένους στο ενιαίο επικουρικό ( ΕΤΕΑ). Ήδη οι πρώτες μειώσεις άρχισαν από το επικουρικό ταμείο των συνταξιούχων του υπουργείου Οικονομικών.

 

 bibliario igeia

Τέλος στις ουρές για τη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας θέτει η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος Άτλας που ενεργοποιήθηκε με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Με το ίδιο σύστημα οι ασφαλισμένοι, θα έχουν άμεση πρόσβαση μέσω του διαδικτύου για την εξέλιξη του εργασιακού τους βίου, ενώ δεν θα απαιτείται η προσκόμιση βιβλιαρίων υγείας κατά την επίσκεψη σε νοσοκομεία ή άλλους φορείς υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το σύστημα ΑΤΛΑΣ διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων (ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ) και περιλαμβάνει:

- Το Εθνικό Μητρώο Εργοδοτών, του οποίου χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα. Στο Μητρώο θα καταγράφονται τα πλήρη στοιχεία του φορέα ασφάλισης, του εργοδότη (στην περίπτωση των νομικών προσώπων, της εκπροσώπησης, έδρας, επωνυμίας κ.ά.), της κατηγορίας της επιχείρησης ενδεχόμενων οφειλών από εισφορές ή ρυθμίσεων.

- Το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης, το οποίο θα συνδέεται και με τα πληροφοριακά συστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), της Ηλεκτρονικής Στιγμιογράφησης και του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να ελέγχεται ηλεκτρονικά το δικαίωμα των ασφαλισμένων σε παροχές σε είδος. Ακόμη οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης υποχρεώνονται έως την 28η Φεβρουαρίου κάθε έτους, να αποστέλουν στην ΗΔΙΚΑ πλήρες αρχείο με το σύνολο των ασφαλισμένων -άμεσα και έμμεσα- δικαιούχων περίθαλψης, με την ένδειξη «ασφαλιστική ικανότητα και διάρκεια ισχύος αυτής

- Τον Ψηφιακό Λογαριασμό Ασφάλισης. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν μέσω του διαδικτύου να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο, για την πορεία του εργασιακού τους βίου και τον ακριβή αριθμό των ενσήμων τους.

Τέλος, στο πλαίσιο του συστήματος «Άτλας» η ΗΔΙΚΑ ΑΕ που διασυνδέεται με το σύστημα «Αριάδνη» θα μπορεί να αναστέλει το δικαίωμα ασφαλιστικής ικανότητας όσων ασφαλισμένων παύουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις λόγω ληξιαρχικών γεγονότων, όσων δηλαδή έχουν αποβιώσει, ή έχασαν την ιδιότητα του προστατευόμενου μέλους λόγω σπουδών.

«Τελειώνουν οριστικά οι ουρές και η ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά δεν είναι μόνον αυτή η καταλυτική αλλαγή που φέρνει η δημιουργία του συστήματος "ΑΤΛΑΣ"» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εκτιμώντας ότι «πρόκειται για τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης».

«Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα ολοκληρωθεί η ψηφιακή καταγραφή του ασφαλιστικού ιστορικού για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Και έτσι κάθε εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα να δει από τον προσωπικό του υπολογιστή το σύνολο της ασφαλιστικής του διαδρομής, από τη στιγμή που ξεκίνησε μέχρι και τη συνταξιοδότησή του, δηλαδή το δικό του «ασφαλιστικό βιογραφικό». Αυτό σημαίνει ότι η έκδοση και η απονομή σύνταξης θα είναι υπόθεση ημερών.

Για όλους, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης» τονίζει ο υπουργός Εργασίας και προσθέτει: «Το υπουργείο Εργασίας με μεθοδικότητα, σχέδιο και πολλή δουλειά διασφαλίζει το μέλλον και τη βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης» στο πλαίσιο «συλλογικής προσπάθειας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού».

ika

Στη χορήγηση προκαταβολής τμήματος της σύνταξης πριν από το Πάσχα προσανατολίζεται η διοίκηση του ΙΚΑ.

Οριστική απόφαση πρόκειται να ληφθεί την προσεχή εβδομάδα, δίδοντας έναυσμα και σε άλλα Ταμεία να μιμηθούν το ΙΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την προκαταβολή, ενδεχομένως τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου, θα δοθεί η μισή σύνταξη ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί κανονικά στις 29 Απριλίου.

Μάλιστα, το ΙΚΑ εξέτασε και το σενάριο να προκαταβληθεί ακόμη και το σύνολο της σύνταξης, αλλά τελικώς απορρίφθηκε.

Παράθυρο για υψηλότερες συντάξεις με 4 κινήσεις

Παράθυρο για πρόσθετες συνταξιοδοτικές αποδοχές, που κυμαίνονται από 200 έως 2.000 ευρώ ετησίως, μπορούν να ανοίξουν οι ασφαλισμένοι αξιοποιώντας τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Αποφεύγουν περικοπές και επώδυνες κρατήσεις

Από 200 έως και 2.000 ευρώ τον χρόνο «μπόνους» στο τελικό ποσό της σύνταξης μπορούν να εξασφαλίσουν οι ασφαλισμένοι που θα αξιοποιήσουν μία σειρά διατάξεων. Με τέσσερις κινήσεις μπορούν να αποφύγουν το «πέναλτι» στις συντάξεις και να αυξήσουν το ποσό που εισπράττουν κάθε μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Επιγραμματικά, οι τέσσερις κινήσεις έχουν ως εξής:

- Αλλαγή της ασφαλιστικής κλίμακας
- Αναγνώριση πλασματικών ετών
- Αποφυγή του «πέναλτι»
- Κατοχύρωση δωρεάν ενσήμων

Περισσότερα Άρθρα...