syntaxiouxoi

Στην εικόνα που έχουν δημιουργήσει οι πολίτες και οι πολιτικοί της Γερμανίας αναφορικά με τους Έλληνες συνταξιούχους αναφέρεται το περιοδικό Der Spiegel σε σημερινό αφιέρωμα του.

Το περιοδικό, αναδεικνύει παράλληλα τη σημασία του συνταξιοδοτικού συστήματος, σε μια χώρα όπου τα φτωχά κοινωνικά στρώματα «δεν λαμβάνουν ούτε ένα σεντ κοινωνικού βοηθήματος».

Όπως αναφέρει το Spiegel στο αφιέρωμά του, οι στατιστικές συγκρίσεις που πραγματοποιούν έντυπα όπως η Bild για να σκιαγραφήσουν τον μύθο του «Έλληνα συνταξιούχου πολυτελείας» συσκοτίζουν την πραγματικότητα: Για παράδειγμα συγκρίνουν τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης στον ελληνικό δημόσιο τομέα (56 έτη) με τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος στη Γερμανία, (η οποία δίνεται στα 64 έτη), τη στιγμή που (με βάση τα επίσημα στοιχεία) ο μέσος όρος συνταξιοδότησης και στις δύο χώρες είναι ο ίδιος – τα 61,4 έτη.

Συνεχίζοντας το περιοδικό αναφέρει πως ακόμα και η σύγκριση του γερμανικού δημοσίου τομέα με τον ελληνικό, δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές σε ό,τι αφορά τις συντάξεις: Για παράδειγμα, οι Γερμανοί υπάλληλοι των σιδηροδρόμων και των ταχυδρομείων συνταξιοδοτούνται κατά μέσον όρο στα 58 και 55 έτη αντίστοιχα (στοιχεία έτους 2010). Οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα συνιστούν το 24,3% του πληθυσμού, ενώ στη Γερμανία το 26% - κι αν στο τελευταίο ποσοστό προστεθούν κι εκείνοι που λαμβάνουν κοινωνικό επίδομα μέχρι να φτάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης, το ποσοστό στη Γερμανία ανεβαίνει στο 26,9%.

Στο πλαίσιο αυτό, το γερμανικό περιοδικό αναδεικνύει την έλλειψη στην Ελλάδα, κάποιου θεσμοθετημένου βοηθήματος σαν το γερμανικό Hart IV, που να αποτρέπει τα πλέον αδύναμα στρώματα του πληθυσμού να βυθίζονται στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

«Στην Ελλάδα, βγαίνουν πολλοί άνεργοι ηλικιωμένοι στη σύνταξη και έτσι ρίχνουν τον μέσο όρο της ηλικίας συνταξιοδότησης. Στη Γερμανία, οι άνθρωποι σε παρόμοια κατάσταση λαμβάνουν το κοινωνικό επίδομα Hartz IV μέχρι να βγουν στη σύνταξη στα 63 έτη» αναφέρει το Spiegel και προσθέτει:

Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα, επιτελεί και τη λειτουργία μιας μορφής κοινωνικής αρωγής.

Το τελευταίο αυτό στοιχείο, «μετατρέπει μια λανθασμένη εξιστόρηση των πραγμάτων σε έναν ύπουλο μύθο» σημειώνει το Spiegel και συνεχίζει:

Ο μύθος αυτός οξύνει τα πνεύματα σε μια στιγμή όπου το Grexit αποτελεί μια πραγματική επιλογή και η πλειοψηφία των Γερμανών για πρώτη φορά λαμβάνει θέση υπέρ αυτής της λύσης.

Και αν και πολλά μπορεί κανείς να επιρρίψει στους Έλληνες πολιτικούς, ειδικά σ' αυτήν την περίπτωση, η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τις δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης γίνεται κατανοητή και αδικεί κανείς την κυβέρνηση Τσίπρα, αν αντιμετωπίζει την άρνησή της να μειώσει τις συντάξεις ως απλή θρασύτητα.

Γιατί στη Γερμανία, πάνω από 740.000 άνθρωποι άνω των 55 ετών, λαμβάνουν το επίδομα Hartz IV. Στην Ελλάδα, τι θα γίνει με τους μακροχρόνια άνεργους αυτής της ηλικίας;

oaee

Ανάσα για χιλιάδες ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη καθώς έχουν οφειλές προς τα ταμεία τους αναμένεται να δώσει διάταξη που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί για την λειτουργία των ΚΕΠΑ θα προβλέπεται ότι όσοι έχουν χρέη έως και 50.000 ευρώ μπορούν να προχωρήσουν σε συμψηφισμό της οφειλής με μέρος της σύνταξης, έως και το τέλος του 2016.

Από κει και μετά, το ποσό οφειλής που δύναται να συμψηφιστεί ορίζεται σε 25.000 ευρώ, από 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΟΑΕΕ και από 15.000 που ισχύει στο ΕΤΑΑ.

Εάν κάποιος ασφαλισμένος έχει οφειλές άνω των προβλεπόμενων ποσών, μπορεί να προχωρήσει στην εφάπαξ καταβολή της οφειλής έως του ποσού των 50.000 ή των 25.000 ευρώ, κατά περίπτωση, και στη συνέχεια να προχωρήσει στη ρύθμιση.

Οι δόσεις αποπληρωμής από 40 που είναι σήμερα το ανώτατο όριο θα γίνουν 60.

syntaxiouxoi

Αντισυνταγματική έκρινε η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αργά το βράδυ της Τετάρτης την εισφορά αλληλεγγύης που πληρώνουν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη από 1000 ευρώ και άνω, χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να υποχρεούται να την εφαρμόσει αναδρομικά.

Όπως είπε στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο Αλέξης Μητρόπουλος, η απόφαση είναι "δεσμευτική" και "αμετάκλητη" ενώ τόνισε ότι δεν αποφασίστηκε αναδρομική κατάργηση της εισφοράς λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση αφορά όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους που λαμβάνουν από ένα ποσό και άνω είτε προσέφυγαν οι ίδιοι είτε όχι. Τόνισε ότι εάν ήταν αναδρομική η εφαρμογή, το κόστος θα υπερέβαινε το 1 δισ.

Με βάση την ίδια απόφαση το κράτος πρέπει άμεσα να παύσει τη σχετική παρακράτηση.

Επί της ουσίας η απόφαση αυτή η οποία είναι δεσμευτική για το κράτος οδηγεί σε αυξήσεις των συντάξεων κάθε μήνα καθώς δεν θα υπάρχει πλέον η παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς.

Σημειώνεται ότι ο νόμος που κρίθηκε αντισυνταγματικος προέβλεπε ότι κάθε συνταξιούχος με σύνταξη 1.000-1.500 ευρώ θα κατέβαλε εισφορά 5% μηνιαίως, για ποσά από 1.500-2.000 ευρώ η εισφορά ήταν της τάξης του 10% ανά μήνα, για ποσά από 2.000-2.500 ήταν 15% ανά μήνα και για ποσά μεγαλύτερα των 2.500 ευρώ η εισφορά ήταν 20% το μήνα.

madata

ika ktirio

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γνωστοποίησε την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής απογραφής των προστατευόμενων μελών, συζύγων και τέκνων, και την απόδοση της ασφαλιστικής ικανότητας στους άμεσα ασφαλισμένους εργαζομένους και συνταξιούχους.

Η ηλεκτρονική απογραφή δεν απαιτεί τη φυσική προσέλευση των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και βάζει τέλος στο φαινόμενο της ταλαιπωρίας χιλιάδων ασφαλισμένων.

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι διαθέσιμη στο διαδικτυακό ιστότοπο του ΙΚΑ http://www.ika.gr/gr/infopages/press/20150521.cfm  όπου παρέχονται διευκρινίσεις και όλες οι σχετικές πληροφορίες που αφορούν στις διαδικασίες πιστοποίησης των χρηστών.

syntaxiouxoi

Ο κ. Ρωμανιάς μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, σχολίασε την χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν ως παράνομες και αντισυνταγματικές οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, λέγοντας πως η απόφαση θα εφαρμοστεί κανονικά.

«Η απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις θα εφαρμοστεί για όλους», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς.

«Ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια και να εφαρμόσει την απόφαση μόνο σε εκείνους που είχαν προσφύγει. Πρέπει να εφαρμοστεί σε όλους εκείνους που έχουν τον ίδιο λόγο για να εφαρμοστεί και αυτό θα γίνει. Θα πειθαρχήσουμε με την απόφαση» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Ρωμανιάς ανέφερε πως «θα έρθουμε σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων για να πάρουν τα χρήματα σταδιακά, δεδομένου ότι τα χρήματα περίπου 1,1 δισ. ευρώ δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή».

asfalistiko dikaioma

Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέσα στο 2015 με αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου ασφάλισης μπορούν να κλειδώσουν οι ασφαλισμένοι σε Δημόσιο και Ταμεία ΔΕΚΟ- τραπεζών ώστε να αποφύγουν τις ανατροπές στα όρια ηλικίας.

Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν την ηλικία συνταξιοδότησης αλλά τους λείπουν τα έτη ασφάλισης να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη και να θεμελιώσουν δικαίωμα, δηλαδή να αποχωρήσουν με σύνταξη με τα όρια ηλικίας που ισχύουν ως το 2012.

Προσοχή όμως γιατί στο Δημόσιο οι ασφαλισμένοι που συμπλήρωσαν την 25ετία ως το 2010 δεν μπορούν να αναγνωρίσουν συντάξιμο χρόνο, καθώς η 25ετία είναι θεμελιωτική για σύνταξη είτε με 25 είτε με 35 έτη ασφάλισης είτε με 37 έτη χωρίς όριο ηλικίας. Αν όμως η ομάδα αυτή συμπεριληφθεί στις αλλαγές του ασφαλιστικού, τότε οι εν λόγω υπάλληλοι θα αναγκαστούν να παρατείνουν την παραμονή τους στην εργασία λόγω της αύξησης του ορίου ηλικίας και χωρίς να έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου για να συμπληρώσουν, για παράδειγμα την 35ετία και να βγουν στα 58.

Αντίθετα, οι υπάλληλοι που έχουν 25ετία μέσα στο 2011 και το 2012 μπορούν να αναγνωρίσουν και πλασματικά έτη για να συμπληρώσουν 35, 36 ή 37 έτη και να συνταξιοδοτηθούν στα 58 ή στα 59.

Πλασματικούς χρόνους που μπορούν να εξαγοράσουν όλοι οι ασφαλισμένοι σε Ταμεία μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν 12 χρόνια πραγματικής ασφάλισης το 2011. Κάθε έτος αναγνωρίζουν συγκεκριμένο αριθμό πλασματικών ετών που είναι:

- 4 πλασματικά χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν με τις προυποθέσεις του 2011

- 5 πλασματικά χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν με τις προυποθέσεις του 2012

- 6 πλασματικά χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν με τις προυποθέσεις του 2013

- 7 πλασματικά έτη από το 2014 και εφεξής

Για τους δημοσίους υπαλλήλους, επιτρέπεται και η επιπλέον αναγνώριση πλασματικών ετών λόγω τέκνων.
 
Ελεύθερος Τύπος

 

ika ktirio

Κρυφή βόμβα βρίσκεται στην τσέπη 100.000 ασφαλισμένων που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ μέσα στο 2015 καθώς όσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους παίρνουν αποφάσεις με την επιφύλαξη ότι τα ποσά μπορεί να αλλάξουν εάν προκύψει μεταβολή στον υπολογισμό των συντάξεων με τις νέες διατάξεις, όπως αναφέρεται στο ντοκουμέντο που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Στην πραγματικότητα οι αποφάσεις αυτές είναι στον αέρα και οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα εξόδου από την 1η/1/2015 και υποβάλλουν αιτήσεις αποδέχονται όταν βγουν οι αποφάσεις ότι θα επιστρέψουν απονεμηθείσες συντάξεις εάν υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αρχικά υπολογίστηκαν.

Κινδυνεύουν δηλαδή ακόμη και... μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου (κατά την λαϊκή ρήση) να πληρώσουν το λάθος που κρύβεται σε αυτές τις αποφάσεις, διότι εδώ και τέσσερις μήνες δεν υπάρχει νόμος που να καθορίζει πως θα βγαίνουν οι συντάξεις για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (δηλαδή συμπληρώνουν την ηλικία ή τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης) από την 1η/1/2015 και μετά.

Καμία απόφαση

Οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν αιτήσεις, αλλά τα Ταμεία δεν έχουν καμία υπουργική απόφαση ή εγκύκλιο που να τους καθοδηγεί για τον υπολογισμό αυτών των νέων συντάξεων. Ο νόμος 3863/2010 που προβλέπει την αλλαγή στον υπολογισμό των συντάξεων από 1ης/1/2015, δεν ισχύει διότι μετά τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι θα ανασταλεί δεν έχει ακόμα υπογραφεί καμία απόφαση για το τι τελικά θα ισχύσει.

Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς δεν ισχύει ούτε το παλιό σύστημα υπολογισμού, γιατί και αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί είτε με τον νέο νόμο είτε με υπουργική απόφαση, αν θα ισχύει και για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η/1/2015 ή αν θα παραμείνει μόνο για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι την 31η/12/2014.

Παρότι όμως οι νέες συντάξεις είναι σε κενό νόμου, εντούτοις τα Ταμεία, όπως συμβαίνει ήδη στο ΙΚΑ, προχωρούν σχεδόν αυθαίρετα στην έκδοση αποφάσεων για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1η/1/2015 και εφαρμόζουν το παλιό σύστημα!

Μια από τις αποφάσεις αυτές είναι και το ντοκουμέντο που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, όπου φαίνεται καθαρά ότι η συνταξιοδοτική απόφαση βγήκε από το ΙΚΑ για γυναίκα που συμπλήρωσε το 52ο έτος της ηλικίας της μέσα στο 2015 και θεμελίωσε δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη ως μητέρα ανήλικου παιδιού κατοχυρώνοντας τις προϋποθέσεις του 2011 (σ.σ.: με 5.500 ημέρες και ανήλικο τέκνο το 2011, μειωμένη σύνταξη στα 52 και πλήρη στα 57).

Η μειωμένη σύνταξη υπολογίστηκε με το παλιό σύστημα, δηλαδή με τις αποδοχές της καλύτερης πενταετίας από τα 10 τελευταία χρόνια εργασίας, στα 614,74 ευρώ. Όμως, η βόμβα που κρύβει η απόφαση (μια από τις πολλές που έχουν εκδοθεί) βρίσκεται στο τέλος, όπου ο διευθυντής αναφέρει και προειδοποιεί την 52χρονη συνταξιούχο πλέον ότι «επιφυλασσόμαστε για τυχόν αναθεώρηση της παρούσης απόφαση εάν προκύψει μεταβολή στον υπολογισμό του ποσού σύνταξης με τις νέες διατάξεις. Ενδέχεται να αλλάξει το ποσό της σύνταξης».

enikos

Περισσότερα Άρθρα...