syntaxiouxos katv klama

Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιεί το υπουργείο Εργασίας μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε για το αναδρομικό «ψαλίδι» όλων των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε πριν από λίγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος τροποποιείται η αρχική κυβερνητική απόφαση η παρακράτηση υπέρ του ΕΟΠΥΥ από τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις να γίνει για τρεις μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο) μέσα από τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου οι οποίες θα καταβληθούν στο τέλος Αυγούστου.

Με βάση την νέα εγκύκλιο, τα αναδρομικά των δύο μηνών –Ιουλίου και Αυγούστου- θα σπάσουν τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις σε τρεις ισόποσες δόσεις και θα αφαιρεθούν από τις συντάξεις των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου προκειμένου να αποδοθούν στον ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική εγκύκλιος, «Τα επιπλέον ποσά που θα προκύψουν από τον υπολογισμό της ανωτέρω εισφοράς επί των συντάξεων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, παρακρατούνται ισόποσα από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015 και αποδίδονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, σύμφωνα με την αριθμ. Φ. 80000/οικ. 22443/4522/8.10.2012 (Β΄2810) Κ.Υ.Α». Να σημειωθεί ότι η αρχική εγκύκλιος που είχε εκδοθεί στις 30 Ιουλίου –και η οποία έλεγε ότι όλα τα αναδρομικά θα κρατηθούν από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου, ακυρώθηκε.

Μετά την νέα εγκύκλιο, αναμένεται να εκδοθούν νέες οδηγίες από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας αλλά και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου το σύστημα των τριών δόσεων να ισχύσει και για τις συντάξεις του δημοσίου.

Η ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΘΕΜΑ: «Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 1 παρ. 31 του ν. 4334/2015 (ΦΕΚ 80, Α')» Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 80, τεύχος Α 716.7.2015 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4334/2015 «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.)». Με την παράγραφο 31 του άρθρου 1 του ν.4334/2015 (ΦΕΚ 80, Α') αυξάνεται το ποσοστό της ασφαλιστικής εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις και θεσπίζεται ασφαλιστική εισφορά για υγειονομική περίθαλψη, η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.

Ειδικότερα:

ί.Με την παράγραφο 31 του άρθρου 1 του ν.4334/2015, από 01.07.2015, αυξάνεται το ποσοστό εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών, του Δημοσίου και του Ν.Α.Τ, από 4% σε 6%. H μοναδική, δηλαδή, τροποποίηση σε σχέση με τα ισχύοντα πριν την ψήφιση της κοινοποιούμενης διάταξης συνίσταται στην αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες της ανωτέρω παρακράτησης για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ. 

Το ανωτέρω ποσοστό, υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, σύμφωνα με την αριθμ. ΜΠΔΣ/10362/1961/23.04.2013 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία συνεχίζει να ισχύει.

ii. Επιπλέον, από την ίδια ως άνω ημερομηνία, θεσπίζεται εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε ποσοστό 6%, η οποία παρακρατείται εφεξής από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Το ανωτέρω ποσοστό υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου μηνιαίου ποσού της επικουρικής σύνταξης, σύμφωνα με τη ρητή ως άνω διάταξη.

iii. Τα επιπλέον ποσά που θα προκύψουν από τον υπολογισμό της ανωτέρω εισφοράς επί των συντάξεων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, παρακρατούνται ισόποσα από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015 και αποδίδονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, σύμφωνα με την αριθμ. Φ. 80000/οικ.22443/ 4522/8.10.2012 (Β'2810) Κ.Υ.Α. Η παρούσα εγκύκλιος αντικαθιστά το υπ' αριθ. Φ.80000/οικ.32852/1092/30.7.2015 έγγραφό μας, με ΑΔΑ:6435465Θ1Ω-83Δ το οποίο ανακαλείται.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών σας για την εφαρμογή των κοινοποιούμενων διατάξεων. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου είναι στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

romanias

Στην αποκάλυψη ότι το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τζουζέπε Καρόνε παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση και στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έναν πίνακα για τη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων - που οδηγεί σε μεγάλες αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης - προχώρησε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς.

«Και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, και τώρα, οι νόμοι έρχονται έτοιμοι απ' έξω. Δεν τους φτιάχνουμε εμείς. Ο πίνακας αυτός υπακούει σε μια μαθηματική λογική. Έχει προκύψει από έναν αλγόριθμο. Στην πράξη δεν βγαίνει, βέβαια. Είναι παράλογος. Είναι τρέλα. Σκέτη τρέλα. Επί αυτού διαπραγματευόμαστε», ανέφερε ο κ. Ρωμανιάς , μιλώντας στο MEGA.
«Έχω μαζέψει υλικό μπόλικο. Κάποια ώρα θα τα βγάλω στη δημοσιότητα όλα», τόνισε.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Τζουζέπε Καρόνε είναι, επίσης, αρμόδιος για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής της τρόικας.
Είναι ο άνθρωπος, που με την... αμέριστη συμπαράσταση των κ.κ. Λοβέρδου, Γεωργιάδη και Βορίδη φρόντισε να επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στη Δημόσια Υγεία, επιβάλλοντας, μεταξύ άλλων, τη δραματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και την εγκληματική ρύθμιση για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.

Ο κ. Ρωμανίας πρόσθεσε, εξάλλου, πως με τις αλλαγές που ζητούν οι θεσμοί, μια γυναίκα που έχει σήμερα ανήλικο παιδί και 5.500 ένσημα, αλλά έως τις 30 Ιουνίου 2015 δεν έχει κλείσει τα 55 έτη, ενδεχομένως να μην μπορεί να βγει στη σύνταξη ούτε και το 2022, όταν θα είναι 62 ετών.

Ο κ. Ρωμανιάς, ο οποίος δήλωσε πως τελεί υπό παραίτηση, αμφισβήτησε τις γνώσεις των προσώπων που συνθέτουν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και ασχολούνται με τα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούν να δώσουν ούτε καν τον ορισμό της κοινωνικής ασφάλισης».

«Το διάστημα του εξαμήνου, ειδικά στον τομέα το δικό μου, το συνταξιοδοτικό, τα πρόσωπα που είχαν εξουσιοδοτηθεί να διαπραγματεύονται, δεν ήξεραν κοινωνική ασφάλιση. Αν τους ρωτήσεις τώρα τι σημαίνει κοινωνική ασφάλιση, τον ορισμό να σου δώσουνε, δεν ξέρουν. Τα ίδια πρόσωπα συνεχίζουν να διαπραγματεύονται και τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

syntaxiouxoi oyres trapeza

Τριπλή έμμεση μείωση στις συντάξεις τους θα δουν 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι λόγω της αναδρομικής παρακράτησης των αυξημένων εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που πέρασε από την Βουλή προβλέπονταν η αύξηση από την 1η Ιουλίου φέτος κατά 2% (από 4% στο 6%) των εισφορών υπέρ κλάδου υγείας στις κύριες συντάξεις και η επιβολή αντίστοιχης εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις.

Οι νέες αυξημένες εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα παρακρατηθούν τελικά από τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να πληρώσουν αυτό το μήνα τριπλή εισφορά για ασθένεια.

Οι σωρευτικές μειώσεις θα είναι ειδικά για το Σεπτέμβριο περί τις 6 ποσοστιαίες μονάδες στις κύριες συντάξεις ( 2% * 3 μήνες) και 18 ποσοστιαίες μονάδες (6% *3 μήνες) στις επικουρικές.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης η μείωση στο συνολικό εισόδημα ειδικά για τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται στο 12% κατά μέσο όρο. Από τον Οκτώβρη οι έμμεσες μειώσεις θα περιοριστούν στο 2% για τις κύριες και στο 6% για τις επικουρικές.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, η επιπλέον εισφορά 2% στις κύριες συντάξεις για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ θα υπολογιστεί επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, δηλαδή πριν από τις γνωστές περικοπές των μνημονίων.

Σύμφωνα με ειδικούς η πραγματική μείωση στο καταβαλλόμενο ποσό θα κυμανθεί στο 3% - 4% (ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και το 6% σε ορισμένες περιπτώσεις).

Στις επικουρικές συντάξεις ο υπολογισμός θα είναι διαφορετικός, καθώς το 6% θα παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες συντάξεις, σύμφωνα και με τη ρητή διάταξη του νόμου. Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα συνταξιούχος του Δημοσίου με μεικτή κύρια σύνταξη 1.445,44 ευρώ και καταβαλλόμενη επικουρική 324,42 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 144,60 ευρώ στο τρίμηνο (επιπλέον 48,20 ευρώ το μήνα έναντι των 58 ευρώ που πλήρωνε)

Xαμηλοσυνταξιούχος του ΙΚΑ με 486,84 ευρώ μεικτή κύρια σύνταξη και καταβαλλόμενη επικουρική από το ΤΕΑΥΕΚ - ΕΤΕΑ 236,75 ευρώ θα χάσει επιπλέον 72 ευρώ (24 ευρώ Χ 3 μήνες έναντι 19,50 ευρώ που πληρώνει κάθε μήνα έως σήμερα υπέρ του ΕΟΠΥΥ).

sintaxeis imerominies

Εξαιτίας σύγχυσης που προκλήθηκε σχετικά με τις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων, γνωστοποιείται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν.4144/2013/ΦΕΚ88Α, οι συντάξεις των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που υπάγονται στην εποπτεία του υπουργείου Εργασίας καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα, εκτός από τις συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ που καταβάλλονται την πρώτη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Έτσι, οι συντάξεις του ΙΚΑ του μηνός Αυγούστου θα καταβληθούν την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015 και οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ θα καταβληθούν την Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015.

grafeio

Υπάρχουν 13 κατηγορίες εργαζομένων που δεν χρειάζεται να ... γεράσουν για να πάρουν σύνταξη. Εάν έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας και τα έτη ασφάλισης που προβλέπονται με βάση τον προηγούμενο νόμο μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανοίξουν την πόρτα εξόδου.

Ποιοι μπορούν να πάρουν σύνταξη άμεσα:

Μητέρες στο ΙΚΑ και τα ειδικά ταμεία που το 2010 είχαν 5.500 ένσημα και ανήλικο παιδί και έχουν συμπληρώσει το 50 έτος για μειωμένη ή τα 55 για πλήρη.

Αντίστοιχα μητέρες στο ΙΚΑ και τα ειδικά ταμεία που το 2011 είχαν 5.500 ένσημα και ανήλικο παιδί και εάν είναι πλέον 52 ετών μπορούν να λάβουν μειωμένη ή 57 ετών και μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη.

Μητέρες με ασφάλιση στο ΙΚΑ και τα ειδικά ταμεία που το 2011 είχαν 5.500 ένσημα και ανήλικο παιδί το 2012 δεν απειλούνται εάν έχουν συμπληρώσει το 55 έτος για μειωμένη ή το 60 για πλήρη σύνταξη.

Μητέρες στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που είχαν 25 έτη το 2010 και ανήλικο παιδί σώζονται αν είναι σήμερα 50 ετών, για όσες είχαν 25 έτη το 2011 το όριο ηλικίας είναι στα 50 σήμερα για μειωμένη ή στα 52 για πλήρη, ενώ για όσες έπιασαν την 25ετία το 2012 τα ηλικιακά όρια είναι σήμερα 53 για μειωμένη και 55 για πλήρη.

Για μητέρες ανηλίκων με ασφάλιση στο Δημόσιο που συμπλήρωσαν 25ετία το 2010 το ηλικιακό όριο για να πάρουν σύνταξη είναι σήμερα το 50ο έτος, αντίστοιχα για όσες συμπλήρωσαν 25ετία το 2011 το όριο είναι σήμερα το 52ο έτος, ενώ για όσες έπιασαν την 25ετια το 2012 το όριο είναι το 55ο έτος.

syntaxiouxoi oyres trapeza

Στην εφαρμογή περνούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και φέρνουν σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, ενώ ερωτηματικά προκαλεί ο τρόπος υπολογισμού.

Συγκεκριμένα, τρίμηνες μειώσεις από 29,16 ευρώ έως και 180 ευρώ στις κύριες συντάξεις, και από 26,94 έως 53,98 ευρώ στις επικουρικές θα έχουν στις αποδοχές τους 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι τον επόμενο μήνα, καθώς οι νέες αυξημένες εισφορές ασθένειας 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ, που ισχύουν από την 1η Ιουλίου, θα επιβληθούν αναδρομικά, σύμφωνα με το σχέδιο της εγκυκλίου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι νέες κρατήσεις, σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", θα εφαρμοστούν από τη σύνταξη Σεπτεμβρίου που θα πιστωθεί στο τέλος Αυγούστου. Από τα ποσά που θα λάβουν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι τον επόμενο μήνα θα αφαιρεθούν αναδρομικά οι κρατήσεις ασθένειας που αναλογούν στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Από τη σύνταξη του Οκτωβρίου, οι κρατήσεις θα γίνονται σε μηνιαία βάση. Για παράδειγμα:

-Δικαιούχος με κύρια σύνταξη 486 ευρώ, έχει σήμερα εισφορά ασθένειας 4% και παίρνει 466,56 ευρώ. Με την αύξηση της εισφοράς κατά 2% (6% αντί 4%) θα χάσει 9,72 ευρώ το μήνα και η σύνταξη πάει στα 456,84 ευρώ. Η απώλεια αυτή θα υπολογιστεί αναδρομικά για τις συντάξεις Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και θα αφαιρεθεί τον επόμενο μήνα. Ετσι ο συνταξιούχος θα έχει συνολική μείωση κατά 29,16 ευρώ και θα πληρωθεί 437,40 ευρώ. Από τη σύνταξη Οκτωβρίου θα έχει κράτηση 9,72 ευρώ και σύνταξη 456,84 ευρώ.

-Δικαιούχος με αρχική σύνταξη 3.000 ευρώ που παίρνει σήμερα 1.772 ευρώ, θα επιβαρυνθεί μηνιαίως κατά 60 ευρώ λόγω της αύξησης της εισφοράς ασθένειας, και κατά 180 ευρώ επειδή θα υπολογιστούν και οι εισφορές για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Τα 180 ευρώ θα αφαιρεθούν από τη σύνταξη του επόμενου μήνα και έτσι θα πάρει 1.592 ευρώ. Τον Οκτώβριο θα έχει τη μηνιαία κράτηση των 60 ευρώ, οπότε η σύνταξη θα πάει στα 1.712 ευρώ.

Εμπλοκή υπάρχει στις επικουρικές.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου λένε στο σχέδιο της εγκυκλίου ότι καταβαλλόμενο ποσό για την κράτηση ασθένειας είναι το ποσό που αναγράφεται στην αρχική απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος που είχε αρχική επικουρική 400 ευρώ και τώρα είναι στα 200 ευρώ, με εισφορά 6% στα 400 ευρώ θα έχει μείωση 24 ευρώ, οπότε η σύνταξη πάει στα 176 ευρώ, ενώ με εισφορά 6% στα 200 ευρώ, η μείωση είναι 12 ευρώ και η σύνταξη πάει στα 188 ευρώ.

Για παράδειγμα, δικαιούχος με επικουρική ΙΚΑ 297,67 ευρώ επιβαρύνεται με 17,86 ευρώ το μήνα από την εισφορά 6%. Τα 17,86 ευρώ θα κρατηθούν αναδρομικά τον επόμενο μήνα για τις συντάξεις Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και η σύνταξη μόνο για τον επόμενο μήνα θα πάει στα 244,09 ευρώ, ενώ από τον Οκτώβριο θα είναι 279,8 ευρώ.

syntaxiouxoi oyres trapeza

Μέτρα-σοκ σε τρεις χρονικές περιόδους που επηρεάζουν το σύνολο των ασφαλισμένων  και των ήδη συνταξιούχων περιλαμβάνει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για το ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με το Βήμα, ήδη το «πρώτο κύμα» των μέτρων ψηφίστηκε (περικοπές στη βασική σύνταξη, αύξηση εισφορών) και ακολουθεί το «δεύτερο κύμα» στις 22 Ιουλίου, με τις αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το αυξημένο πέναλτι για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Το «τρίτο κύμα» έρχεται τον Οκτώβριο και θα έχει σχέση με περαιτέρω ενοποιήσεις Ταμείων ως το 2017, αύξηση των εισφορών υπέρ ΟΓΑ - ΟΑΕΕ και κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων για ειδικά Ταμεία (δικηγόροι, δημοσιογράφοι, μηχανικοί κ.λπ.).

Στο πρώτο πακέτο των μέτρων που ήδη είναι νόμος του κράτους, δύο είναι αυτά που έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, καθώς ανατρέπουν την υφιστάμενη κατάσταση.

1. Το πρώτο αφορά τη βασική σύνταξη, ύψους 360 ευρώ, που καθιερώθηκε με τον νόμο Λοβέρδου -  Κουτρουμάνη. Η σύνταξη αυτή αντιστοιχεί στο τμήμα που εγγυάται ο προϋπολογισμός και θα χορηγείται πλέον μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, ανεξαρτήτως του πότε θα λαμβάνει τη σύνταξή του ο συνταξιούχους. 

Οσοι συνταξιούχοι αποχωρήσουν μετά την 1η Ιουλίου 2015 θα λαμβάνουν μόνο το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στις εισφορές που έχουν πληρώσει (αναλογική σύνταξη) και το τμήμα της βασικής σύνταξης θα δίδεται μετά το 67ο έτος. Η ρύθμιση πλήττει κυρίως τις αναπηρικές και τις συντάξεις χηρείας.

2. Το δεύτερο μέτρο το οποίο προστέθηκε την τελευταία στιγμή στον νόμο αφορά τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης όσων υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1.1.2015, αλλά είχαν θεμελιώσει δικαίωμα από το 2014 και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν οποιαδήποτε στιγμή, και η σύνταξή τους να υπολογιστεί με το προηγούμενο καθεστώς. 

Με βάση τον νόμο 3863/2010, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν επηρεάζονται από το νέο καθεστώς. Με τη νέα διάταξη και αυτοί θα ενταχθούν στον νέο τρόπο υπολογισμού, δηλαδή το τμήμα της ασφάλισης ως τις 31.12.2010 θα υπολογιστεί με το παλαιό σύστημα και το τμήμα από 1.1.2011 και μετά με το νέο σύστημα. 

Οι μειώσεις δεν είναι μεγάλες, ωστόσο η ρύθμιση αφορά 120.000-150.000 ασφαλισμένους.

sknews

Περισσότερα Άρθρα...