petrelaio

Από τη Δευτέρα ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και όπως όλα δείχνουν η τιμή θα είναι αυξημένη έως και κατά 20%, σε σύγκριση με την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.

Με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται στα 1,14 ευρώ το λίτρο για τα αστικά κέντρα και μέχρι τα 1,22 ευρώ το λίτρο για απομακρυσμένες περιοχές και νησιά, όταν πέρυσι η τιμή του για την Αθήνα δεν ξεπερνούσε το 1 ευρώ ανά λίτρο.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο Λεκανοπέδιο, όχι μόνο δεν έχουν γίνει παραγγελίες, αλλά ούτε καν υπάρχει ενδιαφέρον από καταναλωτές, λένε έμποροι πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Στο μεταξύ, το ΚΕΠΚΑ έχει δώσει κάποιες βασικές συμβουλές, για τη διαδικασία παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης.

Συγκεκριμένα:

Δεν επιτρέπουμε να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα, τα οποία δε γνωρίζουν τη διαδικασία, με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Καλό θα είναι, κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παραβρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα.

Δεν εμπιστευόμαστε το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας, αλλά χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο.

Δεν παραλαμβάνουμε, το πετρέλαιο βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας, προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση – διαρροή πετρελαίου).

Δε δεχόμαστε να πληρώσουμε, αν η απόδειξη ή το τιμολόγιο παραλαβής – πληρωμής δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα, από το νόμο, στοιχεία (όπως: ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, προμέτρηση και επιμέτρηση, ώρα παράδοσης κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».

Συγκρίνουμε, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες, στα πρατήρια της περιοχής μας, τιμές (τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων, σε φωτεινές πινακίδες, εμφανείς, στους καταναλωτές).

Πρέπει να ξέρουμε να υπολογίζουμε, με ακρίβεια, πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να μάθουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής μας, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το πλάτος της (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1 μέτρο), δηλαδή: 2 x 1,25 x 1 = 2,5 m3 ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500 : 100 = 25). Όλες οι προαναφερόμενες διαστάσεις αφορούν τις εσωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής.

Πρέπει να μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου, που έχει η δεξαμενή μας και πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται, εύκολα, με μια ευθύγραμμη, μεταλλική βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα, στη δεξαμενή, τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος, μέχρι το σημείο, που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου, μέσα στη δεξαμενή.

Απαιτούμε, από το μεταφορέα, να γράψει το ύψος, που μετρήσαμε, πριν και μετά την παράδοση, στην απόδειξη παραλαβής. Το πετρέλαιο, που παραλάβαμε, μπορούμε να το υπολογίσουμε, αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου, που προστέθηκε, στη δεξαμενή μας, με τα λίτρα ανά εκατοστό, που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή μας είχε 18 εκατοστά πετρέλαιο, πριν την παραλαβή και 78 εκατοστά μετά την παραλαβή, προστέθηκαν 78-18=60 εκατοστά.

Σύμφωνα, με το προηγούμενο παράδειγμα, με τα 25 λίτρα, ανά εκατοστό ύψους, παραλάβαμε 60x25=1500 λίτρα πετρέλαιο.

Ο καταναλωτής πρέπει να δίνει τα ίδια στοιχεία να αναγράφονται για το τιμολόγιο, με αυτά που έχει κάνει αίτηση για την επιδότησή του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να μην χάσει την επιδότηση.

Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, συντήρηση – ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης. Η συντήρηση αποτελεί προϋπόθεση, για λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου και, επομένως, εξοικονόμηση χρημάτων. Καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση, είναι, αμέσως, μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης δηλαδή Απρίλιο και Μάιο, ώστε να μη μείνουν κατάλοιπα καύσης, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός του συστήματος.

Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα. Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να έχει ως εξής: Μπάνιο: 22°C, Καθιστικό: 19-20°C, Υπνοδωμάτια: 18°C. Σε μια πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, ένας βαθμός θερμοκρασίας λιγότερος σημαίνει οικονομία 6% περίπου, σε πετρέλαιο.

 

pratir vinzin

Πρατήριο υγρών καυσίμων στα Νότια Προάστια που διέθετε στους πολίτες νοθευμένα καύσιμα εντόπισε η Οικονομική Αστυνομία, που συνέλαβε συνολικά εφτά άτομα, ανάμεσά τους τον υπεύθυνο του πρατηρίου.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σε βενζινάδικο της Αθήνας διαπιστώθηκε η ύπαρξη, στον πίσω προαύλιο χώρο του πρατηρίου, επιμελώς κρυμμένου συστήματος τεσσάρων υπόγειων σωληνώσεων, οι οποίες επικοινωνούν με κρυφές υπόγειες δεξαμενές που περιείχαν νοθευμένα καύσιμα.

Επιπρόσθετα, στον εσωτερικό χώρο του πρατηρίου βρέθηκε ειδικό τηλεχειριστήριο (μπουτόν), με το οποίο, σε περίπτωση ελέγχου από κρατικές υπηρεσίες, απενεργοποιούσαν την αντλία που παρέδιδε τα νοθευμένα καύσιμα και ενεργοποιούσαν την αντλία των κανονικών καυσίμων.

Παράλληλα, βρέθηκε φορολογικός μηχανισμός συνδεδεμένος με το σύστημα εισροών – εκροών του πρατηρίου που λειτουργούσε με τέτοιο τρόπο ώστε κατά τη διάθεση των νοθευμένων καύσιμων να εκδίδονται φορολογικά στοιχεία, χωρίς να αποθηκεύονται στη μνήμη του.

Στο σημείο κλήθηκαν προς συνδρομή κλιμάκια ελέγχου της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης Καυσίμων (Δ.Ε.Δ.Α.Κ.), της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, της Διεύθυνσης Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου καθώς και της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθήνας.

Οι υπάλληλοι της Δ.Ε.Δ.Α.Κ. πραγματοποίησαν ποιοτικό έλεγχο καυσίμων παίρνοντας δείγματα από όλες τις αντλίες του πρατηρίου και δείγματα από το υγρό που περιείχε το ειδικό σύστημα σωληνώσεων, που επικοινωνούσε με τις κρυφές δεξαμενές, με εμφανή ένδειξη ότι πρόκειται για νοθευμένα καύσιμα.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικός υπολογιστής, που ήταν συνδεδεμένος με το σύστημα εισροών και εκροών, το ειδικό τηλεχειριστήριο και μία κάμερα καταγραφής, ενώ ελήφθησαν φορολογικά στοιχεία για τις απαραίτητες ελεγκτικές επαληθεύσεις.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν πρωινές ώρες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

dei logariasmoi

Άσχημα τα νέα για τους καταναλωτές της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις φωτιά στους λογαριασμούς τους, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των ρύπων.

Ήδη η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε αυξήσεις τιμολογίων χιλιάδων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων, ενώ αναμένεται να γίνει το ίδιο και στα οικιακά τιμολόγια.

Η ΔΕΗ έχει κυριολεκτικά στεγνώσει από ρευστότητα. Από τη μια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών που ανέρχονται στα 2,7 δισ. ευρώ και από την άλλη η “μαύρη τρύπα” των 50 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα λόγω της αύξησης του κόστους των ρύπων.

Η αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος φέρνει αυξήσεις και στα τιμολόγια των καταναλωτών. Ήδη για τους καταναλωτές μέσης τάσης, βιομηχανίες και αλυσίδες καταστημάτων η χρέωση των δικαιωμάτων άνθρακα έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από τη ΔΕΗ, από τα 2,5 ευρώ τη μεγαβατώρα σε σχεδόν 12 ευρώ.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι άλλοι πάροχοι ρεύματος αν και δεν έχουν ξεχωριστή χρέωση για τους ρύπους έχουν αναπροσαρμόσει και αυτοί τα τιμολόγια προς τα επάνω, ενώ έχουν ψαλιδιστεί και οι προσφορές προς τους νέους πελάτες.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ από τη στιγμή που δεν κλείνει η μαύρη τρύπα στα έσοδα θεωρείται θέμα χρόνου η αύξηση και στα τιμολόγια των νοικοκυριών.

Μια αύξηση που προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ποια θα είναι και πότε θα έρθει γιατί στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και το πολιτικό κόστος, το οποίο η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να επωμιστεί, ειδικά σε μια περίοδο που έχει να αντιμετωπίσει άλλα μεγάλα ζητήματα.

pratirio venzin is

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται στα επίπεδα που είχαν καταγράψει το Νοέμβριο 2014 ενόψει της απόφασης των ΗΠΑ για την συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις ανησυχίες για την παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα λόγω της οικονομικής κρίσης σύμφωνα με ξένους αναλυτές.

Η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας έχει μειωθεί στο μισό, περίπου 1,5 εκ. βαρέλια ημερησίως, από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Η αμερικανική εταιρεία ConocoPhillips έχει κινηθεί για να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA, εκτελώντας δικαστική απόφαση λόγω οφειλών.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, αυξήθηκε κατά 63 σεντς ή 0,84% στα 75,48 δολάρια το βαρέλι ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 61 σεντς ή 0,87% στα 70,33 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές προειδοποιούν πως η επιδείνωση της κρίσης στην Βενεζουέλα, ήτοι σε έναν από τους πολύ μεγάλους εξαγωγείς μαύρου χρυσού του πλανήτη, δημιουργεί κινδύνους στην προσφορά, η οποία έχει ήδη συρρικνωθεί σημαντικά λόγω της συμφωνίας του καρτέλ ΟΠΕΚ-Ρωσίας για ταβάνι στην παραγωγή.

Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι στην αρχή του έτους η τιμή της αμόλυβδης ήταν περίπου στο 1,50 ευρώ, μέσα σε λίγο μήνες έχει πάρει αύξηση περίπου πέντε λεπτά, ενώ σε νησιωτικές περιοχές όπως Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, αγγίζει ακόμα και το 1,85 λεπτά το λίτρο.

pratir vinzin
Ποσοστό παραβατικότητας 15% δείχνουν οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή στα πρατήρια υγρών καυσίμων, με βάση τα στοιχεία του συστήματος εισφορών εκροών.

Παράλληλα, από τους ελέγχους των δειγμάτων που έχει σταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους προέκυψε νοθεία για το 13% των περιπτώσεων αυτών.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν ελεγχθεί πανελλαδικά, από τις αρχές του έτους μέχρι τον Αύγουστο του 2018, με βάση το σύστημα εισροών-εκροών, ανέρχεται σε 483 και από τις μέχρι στιγμής ολοκληρωμένες υποθέσεις έχουν βρεθεί παραβάσεις σε 77 επιχειρήσεις με αποτέλεσμα το μέχρι σήμερα ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται στο 15,9%, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος 265 επιχειρήσεων. 

Την περίοδο αυτή οι Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ αναπτύσσουν ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για την αποτελεσματικότερη στόχευση των ελέγχων, εισάγοντας νέα κριτήρια για την αξιοποίηση των δεδομένων που παράγει το σύστημα εισροών-εκροών.

Σε πολλές περιπτώσεις, η ολοκλήρωση των ελεγκτικών ενεργειών απαιτεί την αποστολή δειγμάτων προς το Γενικό Χημείο του Κράτους για τη διενέργεια χημικής ανάλυσης.

Από τις αρχές του έτους μέχρι τον Αύγουστο οι Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν διαβιβάσει για χημική ανάλυση προς τις Χημικές Υπηρεσίες του Κράτους 1.174 δείγματα και εξ αυτών έχουν διαπιστωθεί ως μη κανονικά τα 153 δείγματα (ποσοστό μη κανονικότητας 13,0%).

Πιο συγκεκριμένα μη κανονικά δείγματα βρέθηκαν για το 15% των περιπτώσεων στο πετρέλαιο κίνησης, στο 5,5% στο ναυτιλιακό πετρέλαιο, 1,6% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 1,9% στις βενζίνες.

pratirio venzin is

Η τιμή της βενζίνης ανεβαίνει και μαζί κάποιοι βρήκαν όπως φαίνεται την ευκαιρία για τη... μεγάλη κλοπή στην τσέπη των καταναλωτών.

Η αφορμή δόθηκε από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου που πλέον κινείται πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι και έτσι πλέον στην χώρα μας η τιμή στη βενζίνη έφτασε ακόμη και τα 1,970 ευρώ!

Το φαινόμενο των ανατιμήσεων ακόμη και μέσα σε μερικές ώρες άρχισε να χτυπάει ξανά την τσέπη του καταναλωτή με αυξήσεις ως και τέσσερα λεπτά το λίτρο…

Παράλληλα εμφανίζονται μέσα στην ίδια περιοχή διαφορές από μερικά λεπτά ως και 20 ή ακόμη και 40 λεπτά το λίτρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρατήριο στο Περιστέρι η αμόλυβδη πωλούνταν στα 1,486 και την ίδια ώρα ένας οδηγός θα έβλεπε τιμή 1,559 στα Πατήσια και 1,684 στη Μεταμόρφωση.

Σε περιοχές όπου ούτως ή άλλως οι τιμές είναι αυξημένες, όπως στα νησιά, οι τιμή της βενζίνης κυριολεκτικά έχει γίνει απαγορευτική καθώς στα πρατήρια αναγράφονται τιμές όπως 1,94 ευρώ στην Ανάφη, 1,96 στην Αμοργό ή 1,97 στην Κίμωλο.

Από την αρχή του χρόνου και παρά το γεγονός ότι η τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου αυξάνεται, αυξάνεται και η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου και έτσι ενώ στις αρχές Ιανουαρίου η μέση τιμή στη χώρα ξεκίνησε από τα 1,53 ευρώ πλέον έχει εκτιναχθεί στα 1,593 ευρώ.

Μάλιστα οι τελευταίες τιμές των διεθνών αγορών δεν έχουν “μπει” ακόμη και έτσι μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται και νέα ανατίμηση.

newsit

pratir vinzin

"Χρυσή" πληρώνουν τη βενζίνη στην Ελλάδα οι πολίτες, με την αμόλυβδη βενζίνη μάλιστα να βρίσκεται στα υψηλότερα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις τιμοληψίες με ημερομηνία δημοσίευσης στο Παρατηρητήριο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν την 26η Φεβρουαρίου, η Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή σε σχέση με τα υπόλοιπα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ.

Κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στα 1,55 ευρώ το λίτρο και βρίσκεται σχεδόν στο ίδιο ύψος με εκείνο της Ολλανδίας (1,554 ευρώ ανά λίτρο).

Η υψηλές τιμές της βενζίνης είναι αποτέλεσμα της υψηλής φορολόγησης που έχει επιβληθεί στο καύσιμο για την επίτευξη των μνημονιακών στόχων.

Όπως προκύπτει από την κοστολογική ανάλυση της τελικής τιμής πώλησης, από τα 1,55 ευρώ που πληρώνουν οι οδηγοί ανά λίτρο, πάνω από το 1 ευρώ κατευθύνεται σε φόρους, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

Με πιο απλά λόγια, το 65,22% της αξίας διαμορφώνεται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τον ΦΠΑ 24%, την εισφορά του Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών, το Ειδικό Τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Εργασιών και το Ανταποδοτικό Τέλος υπέρ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Το 27,51% της τελικής τιμής που καταβάλλουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για το φουλάρισμα του ρεζερβουάρ των οχημάτων τους πάει στα διυλιστήρια, ενώ το υπόλοιπο 7,27% αφορά το μεικτό περιθώριο κέρδους εμπορίας και πρατηριούχων.

 

Περισσότερα Άρθρα...