Ο Αμερικανός οικονομολόγος Barry Eichengreen προβλέπει διολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας σε μία νέα ύφεση το 2013, αλλά και κλονισμό της επιθυμίας της Ελλάδας για παραμονή στο ευρώ υπό το βάρος της κοινωνικής στέρησης
Ηανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008 συνεχίζει να είναι αναιμική, ύστερα από σχεδόν πέντε ολόκληρα χρόνια.
Οι ΗΠΑ έχουν κάνει κάποια σημαντικά βήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, που σήμερα αποτελεί το μείζον κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες, αλλά η Ευρώπη πολύ λιγότερα, επιλέγοντας να ακολουθήσει μια άκρως συντηρητική οικονομική πολιτική, με μοναδικό στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων και τη σταθεροποίηση των τιμών.
Ως αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζει, στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Barry Eichengreen, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο της διολίσθησης της παγκόσμιας οικονομίας σε μια νέα ύφεση το 2013.
Ο κ. Eichengreen είναι καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, πρώην ανώτατος σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και παγκόσμια αυθεντία στην ιστορία της παγκόσμιας πολιτικής οικονομίας.
* Εχετε κάποιες απόψεις να μοιραστείτε σχετικά με την εξελισσόμενη καταστροφή στην Ελλάδα;
Πολύς κόσμος στο εξωτερικό έχει μείνει έκπληκτος από το πόσο καλά έχει αντέξει μέχρι τώρα η Ελλάδα. Σε αντίθεση με τις εκλαϊκευμένες προβλέψεις (τις οποίες ποτέ δεν ασπάζομαι), η χώρα δεν αποχώρησε από τη ζώνη του ευρώ. Το κοινό εξακολουθεί να επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ε.Ε.
Αλλά θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί αυτό το κλίμα, καθώς διογκώνεται η κοινωνική στέρηση και αυξάνουν οι οικονομικές πιέσεις. Εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα για την Ελλάδα οι εταίροι της στην Ε.Ε., ξεκινώντας με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στα επίσημα χέρια (χρέος που διατηρείται από την ΕΚΤ και άλλες κυβερνήσεις της Ε.Ε.).
Ημουν εξαρχής συνήγορος ενός αναπτυξιακού σχεδίου τύπου Μάρσαλ για την Ελλάδα. Τώρα που η κρίση στην Ευρωζώνη έχει προσωρινά καλμάρει, είναι ακόμη πιο δύσκολο να πειστούν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας για την ανάγκη αυτού του εγχειρήματος.