skylos mwro

Ολο και περισσότεροι δήμοι συνειδητοποιούν ότι η υπόθεση της φιλοζωίας και των αδέσποτων ζώων, δεν είναι μόνο ένα θέμα μέριμνας και υγιεινής, αλλά η συντροφιά των ζώων αποτελεί και ένα εργαλείο για τη επίλυση πολλών κοινωνικών προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες. Πέραν των απλών παραπομπών που έχουμε συνηθίσει σήμερα όπως η φύλαξη, η υποστήριξη τυφλών κλπ, τα ζώα συντροφιάς αποδεικνύονται όλο και περισσότερο χρήσιμα.

Με τεράστιες θεραπευτικές ιδιότητες και ψυχολογικής υποστήριξης, τα ζώα συντροφιάς γίνονται το νούμερο ένα εργαλείο καταπολέμησης της κατάθλιψης που μαστίζει την τρίτη ηλικία σε ποσοστά 25%. Επίσης συνεισφέρουν πια αποφασιστικά στην υποστήριξη παντοιοτρόπως των μοναχικών ατόμων. Βοηθούν τα παιδιά να ξεπεράσουν διάφορες παθήσεις που έχουν ψυχολογικό υπόβαθρο. Δημιουργούν στις μικρές ηλικίες νοοτροπία ευθύνης κια καθήκοντος για τη φροντίδα τους, υποστηρίζουν ΑμεΑ κλπ.

Σημαντικότατη στο όλο εγχείρημα είναι η εκπαίδευση των ζώων. Από την πολύ απλή εκπαίδευση που εξαλείφει τα όποια προβλήματα συμβίωσης με έναν σκύλο αλλά και τις δυσλειτουργίες στο κοινωνικό περιβάλλον, μέχρι την σε βάθος εκπαίδευση που οδηγεί τα σκυλιά στο να αναπτύσσουν εκπληκτικές δεξιότητες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σοβαρούς λόγους να ευαισθητοποιεί τον κόσμο στην βιωματική εξοικείωση με τα σκυλιά και στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης.

Στα Ιωάννινα λειτουργεί ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στα σχολεία. Στην Αγία Βαρβάρα διοργανώνονται σεμινάρια εκπαίδευσης κάθε Κυριακή στα Πάρκα και στον Βύρωνα διοργανώνεται Ημερίδα με θέμα τη Φιλοζωία και τη βιωματική εκπαίδευση με σκύλους.
Η αρχή έγινε αλλά χρειάζεται εξέλιξη και εξειδίκευση.

Το Πρόγραμμα της ημερίδας στο  Δημαρχείο του Βύρωνα την Κυριακή 4.2.2018, 10.00 π.μ. - 1.30 μ.μ.
 
9:40-10:00: Προσέλευση- Εγγραφές
10:00- 10:15: Χαιρετισμοί από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Βύρωνα, τη Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου, τον Θέμη Δημητρακόπουλο, συγγραφέα και πολιτικό επιστήμονα, την Άννα Ανδριανού, ηθοποιό και σκηνοθέτη, την Έλενα Δέδε, δικηγόρο και ιδρύτρια του Dogs’Voice.
 
10:15-10:30: Πρόλογος από τον  Δρ. Χρήστο Καραγιάννη, κτηνίατρο- συμπεριφοριολόγο, Ιδρυτή του Ελληνικού Ινστιτούτο Συμπεριφοράς Σκύλου και Γάτας & της Pets Pro Academy.
 
10:30-10:45: Αρετή Προβατά, MCIPR - Σύμβουλος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Αγ. Δημητρίου, "Αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα στις πόλεις. Η περίπτωση του Αγ. Δημητρίου".
 
10:45-11:00: Σούλα Παπαϊωάννου, παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας, προϊσταμένη του 4ου Παιδικού Σταθμού Βύρωνα και συγγραφέας, «H Φιλοζωία και η βιωματική εκπαίδευση με σκύλους ως εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία για την απόκτηση γνώσης, την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης και ταυτόχρονα την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα».
 
11:00-11:30: Κατερίνα Παπαποστόλου, εκπαιδευτικός, εκπαιδεύτρια Σκύλων, συγγραφέας και δημιουργός της ομάδας Ζω.Ε.Σ. - Λιάνα Δενεζάκη, συγγραφέας και εικονογράφος, «Οι ζωοφιλικές ενημερώσεις σχολείων ως το μοναδικό μέσο ριζικής αλλαγής της ζωοφιλικής παιδείας της χώρας. Πρώην αδέσποτοι σκύλοι μεγάλοι Δάσκαλοι και θετικοί ενισχυτές στον κόσμο των παιδιών. Το βιβλίο «Το Δώρο» ως πολυθεματικό εκπαιδευτικό εργαλείο στα πλαίσια του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος «Δες μέσα από τα μάτια ενός αδέσποτου σκύλου».
 
11:30-11:45: Πετρίδης Χρήστος επικοινωνιολόγος, διαφημιστής και εικαστικός, Αρτέμης Σαμοθράκης, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Αλέξανδρος Κατσαρής, παιδίατρος και σεναριογράφος, συντελεστές της ταινίας Re- Action, «Δώσε την ευκαιρία σε ένα αδέσποτο να σου αλλάξει τη ζωή».
 
11:45-12:00: Μάνος Κρόκος, συγγραφέας και εκδότης, «Πλάθω  ιστορίες γεμάτες συναισθήματα για ζώα σε μαγικά βασίλεια»,  παρουσίαση των παραμυθοκαρτών από τις εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι.
 
12:00-12:30: Βιωματικό εργαστήριο από τις εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι εικονογράφησης και τεχνικών μυθοπλασίας με στοιχεία θεάτρου: «Γινόμαστε όλοι ήρωες παραμυθιών».
 
12:30-12:45: Χριστίνα Νομικού, Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου - Ειρήνη Παγίδα, Στέλεχος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων  για το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης: Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια, «Παρουσίαση του φιλοζωικού προγράμματος του Δικτύου Τέχνης και Δράσης: Ομάδα Δράσης Μαθητών για την Προστασία των Ζώων».
 
12:45- 13:00: Έφη Δουβίτσα, επιμορφώτρια του Jane Goodall’s Roots&Shoots Greece για το Roots & Shoots Greece: «Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος Jane Goodall’s Roots&Shoots και του δικτύου του».
 
13:00-13:15: Ευάγγελος Βλαχάκης, κινηματογραφιστής-επιμορφωτής οπτικού εγγραμματισμού για το Eudec Greece (Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τη Δημοκρατική Παιδεία): «Παιδί, ζώα και το σχολείο της κοινότητας».
 
13:15- 13:30: Αριάδνη Ματράκα, youth worker, συντονίστρια προγραμμάτων εσωτερικού και εξωτερικού στη Hellenic Youth Participation, υπεύθυνη διοργάνωσης τοπικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων: «Ευκαιρίες διά βίου μάθησης σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
 
13:30-14:00: Λήξη – Συζήτηση- Συμπεράσματα
Την ημερίδα συντονίζουν η Κατερίνα Παπαποστόλου, εκπαιδευτικός, εκπαιδεύτρια Σκύλων, συγγραφέας και δημιουργός της ομάδας Ζω.Ε.Σ., η Σούλα Παπαϊωάννου, παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας και συγγραφέας και η Έλενα Δέδε, δικηγόρος και ιδρύτρια του Dogs’Voice.
 
Η είσοδος της ημερίδας είναι δωρεάν, ενώ απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, επαγγελματίες ή φοιτητές του χώρου της προσχολικής και σχολικής αγωγής, των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.

Οι θέσεις του σεμιναρίου είναι περιορισμένες λόγω των βιωματικών εργαστηρίων και η προεγγραφή γίνεται είτε με ένα γραπτό μήνυμα στο 6972852898, αφήνοντας ονοματεπώνυμο και email, είτε με ένα μήνυμα στη σελίδα Ζω.Ε.Σ. στο facebook, ενώ θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

skylos agrotiko

Στη σύλληψη ενός άντρα ηλικίας 75 ετών προχώρησαν οι αρχές στη Λάρισα, μετά τις τεράστιες διαστάσεις που έλαβε την Τρίτη το θέμα με το σκύλο που έσερνε πίσω από καρότσα αυτοκινήτου, σε αγροτική περιοχή κοντά στο χωριό Μαυροβούνι, του δήμου Κιλελέρ.

Το θέμα αναδείχθηκε από πολίτη ο οποίος απαθανάτισε φωτογραφικά το αποτρόπαιο γεγονός και ανέβασε τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο, όπου και προκλήθηκε σάλος.

Στο facebook το πρόσωπο του ιδιοκτήτη φαινόταν ξεκάθαρα και οι καταγγελίες έγιναν γρήγορα ονομαστικές.

Γρήγορα οι αρχές κατάφεραν να φθάσουν στα ίχνη του δράστη, τον οποίο και συνέλαβαν.
Σήμερα ο 75χρονος θα κληθεί να απολογηθεί ενώπιον του εισαγγελέα για την πράξη του, ενώ ήδη του έχει επιβληθεί το προβλεπόμενο από το νόμο χρηματικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ.

adespota
 
Στον τετραψήφιο αριθμό "15415" θα απευθύνονται πλέον οι δημότες και οι κάτοικοι Ελληνικού - Αργυρούπολης για θέματα αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης σε συνεργασία με εξειδικευμένη κτηνιατρική κλινική, έχει ήδη ξεκινήσει πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, παρέχοντάς τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος περιλαμβάνουν: περισυλλογή, καταγραφή, εμβολιασμό, στείρωση, αποπαρασίτωση, περίθαλψη, υιοθεσία.

Πλέον, μέσω του τετραψήφιου αριθμού 15415, όταν οι πολίτες εντοπίσουν ένα αδέσποτο ζώο που χρήζει περίθαλψης, (στείρωση, αποπαρασίτωση, κτλ), θα μπορούν να απευθύνονται στην ειδική υπηρεσία του Δήμου, αρμόδια για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, ώστε να καταγραφεί το περιστατικό και να προχωρήσει η διαδικασία.

Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης ζητάει την ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών, ώστε να συμβάλλουμε όλοι αποφασιστικά στην προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς

 

skylakia

Tα σπίτια με σκύλους έχουν διαφορετικές μικροσκοπικές μορφές ζωής από τα σπίτια που δεν υπάρχουν ζώα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE. Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες συνέλλεξαν μικροοργανισμούς από 1.300 σπίτια με και χωρίς σκύλους στις ΗΠΑ.

Τα δείγματα ελήφθησαν από τις εξής εννιά επιφάνειες: οθόνη τηλεόρασης, πάγκος κουζίνας, ψυγείο, κάθισμα τουαλέτας, ξύλο κοπής, μαξιλαροθήκη, χερούλι εξώπορτας, περίγραμμα εσωτερικής πόρτας και περίγραμμα εξώπορτας.

Οι επιστήμονες εντόπισαν 7.726 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων, τα περισσότερα στα σπίτια με σκύλους και κυρίως στις περιοχές που ακουμπάμε εμείς και το φαγητό μας, καθώς και στις περιοχές που συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες σκόνης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι γυναίκες που ζουν με σκύλο στο σπίτι την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο πιθανό να γεννήσουν παιδιά με αλλεργίες, επειδή τόσο η μητέρα όσο και το έμβρυο «εξοικειώνονται» με μια ευρεία γκάμα μικροβίων.

Εκτός αυτού, παλαιότερη έρευνα Φινλανδών επιστημόνων είχε δείξει ότι τα μωρά που μεγαλώνουν με κατοικίδια, ειδικά σκύλους, έχουν λιγότερες πιθανότητες για κρυολογήματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά την παιδική ηλικία.

Φυσικά τα θετικά στοιχεία είναι αναρίθμητα για όσους μένουν με σκύλους και αν ξεκινήσουμε την καταμέτρηση μάλλον δεν θα τελειώσουμε ποτέ!

mbf

adespota
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, η ΚΥΑ των Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, αν. Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, για τον καθορισμό των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χρηματοδότησης Δήμων και Συνδέσμων Δήμων, για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης τους για το έτος 2017.

Σκοπός της απόφασης είναι ο καθορισμός των προϋποθέσεων και της διαδικασίας για τη χρηματοδότηση Δήμων και Συνδέσμων Δήμων, με σκοπό τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των ζώων αυτών, δηλαδή την περισυλλογή, την ηλεκτρονική σήμανση, την καταγραφή, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό, την αποθεραπεία, τη σίτισή τους, την υιοθεσία ή την επανένταξη τους.

Η χρηματοδότηση των φορέων ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι εβδομήντα τοις εκατό (70%) του συνόλου των ακόλουθων δαπανών, που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει:

α) Δαπάνες για τη βελτίωση υφιστάμενου καταφυγίου ζώων συντροφιάς, που αφορούν στον εξοπλισμό του και σε κινητά παραρτήματα, καθώς και δαπάνες που δε σχετίζονται με κατασκευή που προϋποθέτει τροποποίηση πολεοδομικής άδειας,

β) Δαπάνες για τη βελτίωση ήδη υφιστάμενου δημοτικού ιατρείου μικρών ζώων, με σκοπό την υλοποίηση ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που αφορούν στον εξοπλισμό του χώρου του ιατρείου και σε κινητά παραρτήματα, καθώς και δαπάνες, που δε σχετίζονται με κατασκευή που προϋποθέτει τροποποίηση πολεοδομικής άδειας,

γ) Δαπάνες για ιατρικό εξοπλισμό δημοτικού ιατρείου μικρών ζώων για τη διενέργεια κτηνιατρικών πράξεων ή επεμβάσεων, στα πλαίσια της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς,

δ) Δαπάνες για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και

ε) Δαπάνες για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Τέλος, η χρηματοδότηση για το κόστος σίτισης των ζώων ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι πενήντα τοις εκατό (50%) των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει οι φορείς για το σκοπό αυτό.

Ακολουθεί σε επισυναπτόμενο αρχείο το ΦΕΚ \

ΤΟ ΦΕΚ | Προβολή/κατέβασμα

aadespota

Στην αναγκαιότητα της ύπαρξης κοινού σχεδίου δράσης, κοινής προσπάθειας και συγκεκριμένου εθνικού προγράμματος, με το κράτος να αναλαμβάνει το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογεί, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της κήρυξης των εργασιών της Πρώτης Πανελλήνιας Συνάντησης Δήμων και Φιλοζωικών Οργανισμών που οργανώθηκε σήμερα Σάββατο στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι είναι ανάγκη στενής συνεργασίας δήμων και αστυνομίας για την εφαρμογή του Νόμου για τα αδέσποτα και υπογράμμισε ότι χρειάζονται βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο. «Είναι ανάγκη δήμαρχοι και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι να θωρακιστούν από το νόμο και η κυβέρνηση να βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο και την ορθή τήρηση του νόμου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κεντρικός άξονας της συνάντησης, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και τη στενή συνεργασία της Ένωσης Εισαγγελέων και της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, είναι η χάραξη μιας εθνικής πολιτικής για «μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα».

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης «Χρειάζεται πάνω από όλα να είμαστε όλοι μαζί, Κράτος, Αυτοδιοίκηση, Φιλοζωικές Οργανώσεις, ΜΜΕ, Τοπικοί φορείς σε μια κοινή κατεύθυνση χωρίς το γνωστό κλεφτοπόλεμο της μετάθεσης ευθυνών του ενός στον άλλο που συνηθίζεται σε όλα τα καυτά θέματα που το επίσημο κράτος «σπρώχνει » στην αυτοδιοίκηση, συνήθως και χωρίς πόρους για να αποποιηθεί των δικών του ευθυνών.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι με δική του πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς τα συμπεράσματα της συνάντησης θα προωθηθούν στον Πρωθυπουργό της χώρας, στον πρόεδρο της Βουλής, στα κόμματα και σε κάθε αρμόδιο φορέα με στόχο να ακουστούν οι θέσεις των συμμετεχόντων. «Θα διεκδικήσουμε θεσμικές και οικονομικές λύσεις θα εδραιώσουμε λύσεις και λειτουργίες κοινά αποδεκτές γιατί έχουμε μαζί μας τη θέληση, την συναντίληψη αλλά και κάτι πιο ισχυρό, την ίδια την κοινωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις

«Είμαστε σήμερα εδώ όχι για να διαπιστώσουμε, όχι μόνο για να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά τα όσα συμβαίνουν στο θέμα της αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων και στη διαπίστωση των επιπτώσεων τους στη λειτουργία της κάθε τοπικής κοινωνίας, αλλά να βρούμε από κοινού λύσεις», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε ότι η ΚΕΔΕ προτείνει συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να αναδειχθούν οι καλές πρακτικές και τα συμπεράσματα στη συνέχεια να προωθηθούν σε όλους τους δήμους.

«Ως Αυτοδιοίκηση μαζί με τις φιλοζωικές οργανώσεις, μαζί με τους αρμόδιους φορείς και τη τοπική κοινωνία είναι ανάγκη να διαχειριστούμε το πρόβλημα των αδέσποτων και να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία στις πόλεις και τα χωριά της πατρίδας μας».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου με κεντρικό στόχο ο ρόλος των δήμων να είναι ακόμα περισσότερο ενεργός και συμπλήρωσε:

«Σε κάθε περίπτωση στόχος μας είναι η σταθεροποίηση, η καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους κι αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα της πόλης, η εξασφάλιση τροφής/νερού και οι παρεμβατικές δράσεις σε θέματα προστασίας τους.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης αναφέρθηκε στο αίτημα του Προέδρου της ΚΕΔΕ για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο προωθεί συγκεκριμένες αλλαγές.

Προς τη κατεύθυνση αυτή είναι ο προσδιορισμός επιβολής προστίμων και η αποσαφήνιση στη διαδικασία είσπραξής τους. Συγκεκριμένα μελετάται η ενεργή εμπλοκή της δημοτικής αστυνομίας και τα έσοδα από τα πρόστιμα να αξιοποιούνται για τα αδέσποτα και τη δημιουργία καταφυγίων.

Στη Πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση Δήμων και Φιλοζωικών Οργανισμών, χαιρετισμό απηύθυνε, ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης, και η πρώην υπουργός Μιλένα Αποστολάκη. Τη συζήτηση συντόνιζε η Πρόεδρος της ΠΦΠΟ Αναστασία Μπομπολάκη, ενώ στο δεύτερο μέρος της συζήτησης έλαβαν μέρος και κατέθεσαν τις προτάσεις τους, ξένοι εκπρόσωποι από το Βέλγιο, τη Γερμανία, εισαγγελείς και δήμαρχοι από όλη τη χώρα.

skylos i love you

Θέλεις να ξέρεις αν ο σκύλος σου σε αγαπάει; Ακολούθησε τα σημάδια!

Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απολύτως σίγουροι για το πως σκέφτονται αυτά τα πλάσματα. Μερικές φορές καταλαβαίνουμε τι θέλουν να μας πουν και άλλες όχι.

Πώς όμως μπορούμε να καταλάβουμε αν το κουτάβι μας, μας αγαπάει πραγματικά; Κοιτάξτε την παρακάτω λίστα! Αν ο σκύλος σου σε αγαπά…

1. Γλύφει το πρόσωπό σου
Αυτή η συμπεριφορά, αηδιάζει τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο σημάδι ότι ο σκύλος σου σε λατρεύει και με αυτόν τον τρόπο εκφράζει την αγάπη του!

2. Σε φροντίζει όταν είσαι άρρωστος ή τραυματισμένος
Τουλάχιστον, προσπαθεί να σε φροντίσει. Το κάνει γλύφοντας σε. Γλείφει τις πληγές ή τυχόν γρατσουνιές σου, για να τις θεραπεύσει. Έτσι γίνεται στην άγρια φύση και ο σκύλος σου με αυτόν τον τρόπο δείχνει ότι νοιάζεται για σένα.

3. Μοιράζεται τα παιχνίδια του
Όταν το κουτάβι σου σε πλησιάζει και σου ρίχνει ένα παιχνίδι, σημαίνει ότι θέλει να παίξει μαζί σου. Αυτός είναι ένας τρόπος να σου δείξει ότι σε αγαπά και θέλει να περάσετε χρόνο μαζί.

4. Σε αγκαλιάζει μετά το φαγητό
Το φαγητό είναι το απόλυτο κίνητρο για το κουτάβι σου, είτε όταν του μαθαίνεις κόλπα, είτε απλά όταν του προσφέρεις ένα βραβείο για την καλή του συμπεριφορά. Αν η επόμενη προτεραιότητά του είναι να σε αγκαλιάσει αμέσως μετά το γεύμα του, αυτό σημαίνει ότι σε αγαπά!

5. Κοιμάται στο κρεβάτι σου
Αν ο σκύλος σου συνεχίζει να προσπαθεί να κοιμηθεί στο κρεβάτι σου και πέφτει για ύπνο δίπλα σου, ακόμα κι αν δεν του το επιτρέπεις, αυτό σημαίνει ότι είναι απόλυτα πιστό και αφοσιωμένο σε εσένα!

6. Σε ακολουθεί παντού
Αν ο σκύλος σου σε ακολουθεί παντού στο σπίτι και κρέμεται από πάνω σου, σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει χωρίς εσένα . Τα σκυλιά δεν χρειάζονται χρόνο για τον εαυτό τους όπως οι άνθρωποι. Οπότε αν σε αγαπά, θα θέλει να είναι μαζί σου όλη την ώρα.

7. Χασμουριέται όταν χασμουριέσαι
Λένε ότι το χασμουρητό είναι μεταδοτικό ανάμεσα στους ανθρώπους. Το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά. Αυτά, είναι σε θέση να διαβάζουν και να κατανοούν τα ένστικτα των ιδιοκτήτων τους. Έτσι, εάν το κουτάβι σας χασμουρηθεί μετά από σας, υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ σας. Σας αγαπά!

8. Παραμένει ήρεμο όταν φεύγεις
Ένα σκυλί που παραμένει ήρεμο όταν φεύγεις, σημαίνει ότι σε εμπιστεύεται απόλυτα και σε αγαπά. Είναι απόλυτα βέβαιο, ότι θα επιστρέψεις σε αυτό.

9. Και όταν επιστρέφεις τρελαίνεται
Και τι γίνεται όταν γυρίζεις κοντά του; Τρελαίνεται από χαρά και ενθουσιάζεται. Είναι ο τρόπος για να σου δείξει ότι σε λατρεύει!

Περισσότερα Άρθρα...