Ιστορική στροφή από τους Times του Λονδίνου, οι οποίοι για πρώτη φορά τάσσονται υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή, πραγματοποίησαν το πρωί οι καλλιτέχνες, υπό καταρρακτώδη βροχή. Προηγουμένως, οι διαδηλωτές επέδωσαν τα αιτήματά τους στο υπουργείο Εργασίας.

Χριστόψωμο λέγεται γενικά το στρογγυλό ψωμί που τα ελληνικά νοικοκυριά, παρασκευάζουν 2-3 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Η ουσιαστική διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο στολισμός του, με διάφορα πλουμίδια. Το καθημερινό φαγητό των Ελλήνων έχει ως βάση το ψωμί ή την πρώτη ύλη του ψωμιού, τους σπόρους δηλαδή των δημητριακών. Γι’ αυτό και η έννοια του φαγητού ταυτίζεται για τον Έλληνα με το ψωμί, ενώ η κατάρα της πείνας είναι «να πεις το ψωμί ψωμάκι».

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 και Ώρα 20:00 στο Συνεδριακό – Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» (Κύπρου 89 Αργυρούπολη)

Η 11η Ιανουαρίου 2022 θα είναι μία ιστορική μέρα για την πόλη μας και τον Ποντιακό Ελληνισμό αφού παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του Αρχιεπισκόπου Ελλάδος και πλήθος Υπουργών, Βουλευτών , Δημάρχων και εκπρόσωπων Ποντιακών Σωματείων απ όλη την Ελλάδα θα παρουσιάσουμε ένα προσωπικό μου όραμα, ένα σπουδαίο έργο όχι μόνο για τους Πόντιους αλλά συνολικά για τον Ελληνισμό: Το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων.

megaro pontiakoy ellhnismoy

Όσοι φίλοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν ζωντανά την παρουσίαση του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων που θα γίνει την Τρίτη 11 Ιανουαρίου, στις 18:ι30 στο Δημαρχείο μας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του Αρχιεπισκόπου και εκπρόσωπων της ομογένειας μας, παρακαλώ μπείτε στον παρακάτω σύνδεσμο της σελίδας μου 18:30 :
https://www.facebook.com/yiannis.konstantatos/

Χάρης Πασβαντίδης: Aναγειρεται (!!!) το μέγαρο του παγκόσμιου Ποντιακού - Πολιτισμού

Ένα όραμα, ένας διακαής πόθος των Ποντίων γίνεται πραγματικότητα, κατακλύζοντας μας με αισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας.

Την Τρίτη, 11 Ιανουαρίου, σε μια ιστορική για τον Ποντιακό Ελληνισμό μέρα, ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του Αρχιεπισκόπου, εξεχόντων Ποντίων από όλο τον κόσμο, θα παρουσιάσει τα σχέδια του Μεγάρου και θα αναγγείλει την εξ΄ ολοκλήρου κάλυψη των δαπανών ανέγερσης του από τον μεγάλο επιχειρηματία Δρ Σπύρο Λάτση.

Σε δύο-τρία χρόνια από σήμερα στον χώρο του παλιού αεροδρομίου, εκεί που πριν 100 χρόνια πρωτοεγκαταστάθηκαν μετά την Γενοκτονία και τον ξεριζωμό Πόντιοι Πρόσφυγες, θα λειτουργεί ένα Μέγαρο-Σύμβολο της Ιστορίας, της Παράδοσης της Κληρονομιάς μας.

meg pont ellhn maketa

Όντας δικαιωματικά και έδρα της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, το Μέγαρο θα αποτελέσει την ψυχή του Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού.

Το Ιστορικό Λεύκωμα που έγραψα με τίτλο ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ’’ ήταν η σπίθα αυτού του μεγαλειώδους έργου, σπίθα που έγινε πλάστρα φωτιά εξαιτίας του δημιουργικού ανέμου που πνέει στο εσωτερικό κόσμο του Δημάρχου μας, που εκτός από την αγάπη του για τους Ποντίους, δεν ξεχνά ποτέ ότι οι δύο πόλεις που διοικεί, δημιουργήθηκαν από τους Πόντιους Πρόσφυγες και έχουν πάρει τα ονόματα τους ,από δύο σπουδαίες πόλεις του Ευξείνου Πόντου την Αργυρούπολη και τα Σούρμενα.

Την εκδήλωση μπορούν να την παρακολουθήσουν οι Πόντιοι σε όλο το κόσμο καθώς το ειδησεογραφικό μας site Pontos news την Τρίτη στις 6 και 30 θα την μεταδίδει ζωντανά.

Ο Δήμαρχος, μου πρότεινε να παρουσιάσω όλη την εκδήλωση και φυσικά το αποδέχτηκα με χαρά.

meg pont ellhn prosklisi

 Ο Σύλλογος Κρητών Αργυρούπολης, τιμά το '21 και διοργανώνει επετειακή εκδήλωση, στα χνάρια της Ιστορίας, για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά της οθωμανικής δεσποτείας.
 
Θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε γνωστές και άγνωστες ψηφίδες της Ιστορίας, μέσα από το χρονολόγιο των γεγονότων, που θα παραθέσει ο ομιλητής του αφιερώματος κ.Σταύρος Φωτάκης!
 
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μάνος Κορναράκης, Βαγγέλης Αγγελιδάκης και Νικόλας Βογιατζής
 
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου με χοροδιδάσκαλο τον Δημήτρη Φανουργάκη!
 
Γιατί αν θες να έχεις πατρίδα, ο δρόμος είναι ένας:  Η ΜΝΗΜΗ
 
PROSKLISI KRITVN ARGYR
 
*Η πρώτη επαναστατική σημαία του Αγώνα του Εικοσιένα στην Κρήτη ήταν το Αντιμήνσιο της Αγίας Τράπεζας του Αγίου Γεωργίου. Ένα τετράγωνο άσπρο πανί με κεντημένο έναν σταυρό στη μέση!
KRITI SIMAIA AGONA 21

Η μνήμη της εορτάζεται σε Ανατολή και Δύση στις 4 Δεκεμβρίου, και στις 17 Δεκεμβρίου σε όσες εκκλησίες ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο.

Περισσότερα Άρθρα...