akri vraxoy man

Στεκόταν εκεί όρθιος και σιωπηλός,
πάνω στην ράχη του ψηλού γέρικου βράχου

Στα ριζά του έσκαγαν τα κύματα μουγκρίζοντας                                                                                                                                                                                                          ένα με την απέραντη καταχνιά της θάλλασας

Εκείνος ακίνητος, πάντα ακίνητος

ατένιζε σκυθρωπός το απέραντο τίποτα,
που έκρυβε τους ανεκπλήρωτους πόθους του

Των χαμένων παλληκαριών,
παλληκάρι κι αυτό της ζωής,
που του αρνήθηκε την ελπίδα

Τι ελπίδα να του δώσουν τα κοράκια,
που κατέτρωγαν τα σωθικά της πατρίδας του;

Τι ελπίδα να του δώσουν οι θεόγυμνοι αφέντες της μοίρας του;

Τι ελπίδα να του δώσει ο μαρασμός τουν τόπου του;

Τι ελπίδα να του δώσει το κατάντημα της ζωής του;

Ζητούσε να συναντήσει τη γοργόνα των παιδικών ονείρων του
Να του διηγηθεί ξανά τις παλιές χαμένες δόξες,
των ημερών της ιστορίας και της σοφίας

Να πάρει θάρρος, να λάμψει λίγο φως στις σκέψεις του

Μάταια! Μάταια!

Πήδηξε από το βράχο
και χάθηκε στα αφρισμένα κύματα.

Γ.Β.

 

mikis

Επίτιμο μέλος της εξέλεξε η ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τον Μίκη Θεοδωράκη, κατά τη συνεδρία της 30ης Μαΐου...

Κορυφαία καλλιτεχνική προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας, κρητικός από καταγωγή, γεννήθηκε στη Χίο το 1925 και σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη και αργότερα με υποτροφία στο Conservatoire στο Παρίσι, όπου υπήρξε μαθητής του Olivier Messiaen και του Eugène Bizot.

Έχει συνθέσει έργα για σχεδόν όλα τα είδη της μουσικής δημιουργίας: έργα συμφωνικής μουσικής (πέντε Συμφωνίες, ανάμεσα σε αυτές και η περίφημη Συμφωνία των Χορικών), μουσικής δωματίου, Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, εννέα Ορατόρια (μεταξύ αυτών το Άξιον Έστί και το Canto General), πέντε Όπερες, τις οποίες ονομάζει Λυρικές Τραγωδίες (Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Μήδεια, Λυσιστράτη και Καρυωτάκης – Οι Μεταμορφώσεις του Διονύσου), μουσική για το Αρχαίο Δράμα (δέκα Τραγωδίες), για το θέατρο (εννέα θεατρικά έργα), για τον κινηματογράφο (εννέα έργα), για τρία μπαλέτα (με γνωστότερο τον Ζορμπά), καθώς και πολλούς Κύκλους Τραγουδιών.

Ο συνθέτης, ιδιαίτερα με τους Κύκλους Τραγουδιών του και με τα Ορατόρια, έκανε ευρύτερα γνωστή την ελληνική ποίηση κορυφαίων δημιουργών.

epikaira

mouseio prothiki episkeptes

Τον Ιούνιο θα γίνει από το Pfahlbaumeseum της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο πρώτος επαναπατρισμός αρχαιολογικής λείας από την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή, το συγκεκριμένο Μουσείο έχει διαβεβαιώσει το Ελληνικό υπουργείο για την πρόθεσή του να επιστραφούν στην Ελλάδα αρχαιότητες της νεολιθικής εποχής οι οποίες προέρχονται από παράνομη ανασκαφή του 1941 σε περιοχή κοντά στο Βελεστίνο.

Από το 2010 η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών είχε ενημερωθεί από τον επιστημονικό υπεύθυνο του Pfahlbaumeseum της Γερμανίας, ότι στο συγκεκριμένο Μουσείο φυλάσσονται αρχαιότητες προερχόμενες από παράνομη ανασκαφή νεολιθικού οικισμού στη Θεσσαλία, η οποία διεξήχθη κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τους Γερμανούς. Η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού επικοινώνησε άμεσα με το εν λόγω Μουσείο από το οποίο έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα αρχαία θα επαναπατρισθούν. Ακολούθησε σειρά διαπραγματεύσεων και αλληλογραφία. Τις συνεννοήσεις του υπουργείου Πολιτισμού με το Γερμανικό Μουσείο επικουρούσε ο Έλληνας Πρόξενος στη Στουτγάρδη και η παράδοση τοποθετείται στον επόμενο μήνα.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα το υπουργείο Πολιτισμού αποστέλλει έγγραφο στο Pfahlbaumeseum προκειμένου να διευκρινισθούν όλες οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία παράδοσης και παραλαβής των αρχαιοτήτων στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα προς τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων συγκεντρώνονται και όλα τα στοιχεία που αφορούν σε πολιτιστικά αγαθά και αρχαιολογικούς θησαυρούς που εκλάπησαν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Αρχαιοτήτων απευθύνθηκε στις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, και τους ζήτησε να προχωρήσουν τις έρευνες στη βάση των καταγραφών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων για θησαυρούς που εκλάπησαν την περίοδο της κατοχής.

Στη Βουλή διαβιβάστηκε και έγγραφο από το υπουργείο Εξωτερικών με το οποίο καθίσταται σαφές ότι το ζήτημα της επιστροφής των ελληνικών πολιτιστικών αγαθών που εξήχθησαν παρανόμως από τη χώρα μας, εντάσσεται στο ευρύτερο θέμα των αξιώσεων της Ελλάδας κατά της Γερμανίας για τις παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως γίνεται γνωστό στο έγγραφο του κ. Τζαβάρα το υπουργείο Πολιτισμού συνεργάζεται με το Υπουργείο Εξωτερικών για την προώθηση ενός δικτύου συνεργασίας με πολλές χώρες μέσω της υπογραφής διμερών συμφωνιών για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών και την πρόληψη της παράνομης διακίνησης τους. Η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει Πρωτόκολλα Συνεργασίας με την Ελβετία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και πολύ πρόσφατα, στις 4.3.2013, και με την Τουρκία. Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για την υπογραφή αντίστοιχων συμφωνιών με άλλα κράτη.

Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, ως αρμόδια για τα ζητήματα διεκδίκησης και επαναπατρισμού παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών, τηρεί ηλεκτρονικά αρχεία κλαπέντων ή και υπεξαιρεθέντων καθώς και κατασχεθέντων κινητών μνημείων. Τα αρχεία αυτά με τις αρχαιότητες που αναζητούνται στο εξωτερικό ενημερώνονται συνεχώς. Ωστόσο η αναζήτηση αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες, καθώς συχνά δεν υπάρχουν φωτογραφίες των αρχαιοτήτων που εκλάπησαν στο παρελθόν, γεγονός που δυσχεραίνει τόσο την ταύτιση όσο και τη διεκδίκησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού ζήτησε κατά προτεραιότητα τον συνεχή εμπλουτισμό των Ψηφιακών Συλλογών Κινητών Μνημείων, καθώς η τήρηση φωτογραφικού αρχείου, αποτελεί συχνά τη μοναδική αδιάψευστη απόδειξη παράνομων ενεργειών. Στην Υπηρεσία τηρείται πλήρες ηλεκτρονικό αρχείο παράνομων ανασκαφών ή και ανελκύσεων και όπως κάνει γνωστό ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, ύστερα από επιτυχή τεκμηρίωση και διεκδίκησή τους, όσο και κατόπιν οικειοθελούς προσφοράς, έχουν συντελεστεί κατά το παρελθόν αρκετοί επαναπατρισμοί. Όπως ειδικότερα γίνεται γνωστό, από το 2009 έως το 2012 η αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού έχει επαναπατρίσει 278 πολιτιστικά αγαθά ελληνικής προέλευσης και πολλά κιβώτια οστεολογικού υλικού, τα οποία είχαν διακινηθεί και εξαχθεί εκτός της Χώρας παρανόμως. Ο κ. Τζαβάρας αναφέρει επίσης ότι επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη ο χειρισμός πολλών υποθέσεων επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών από διάφορες χώρες του εξωτερικού για τις οποίες γίνεται προσπάθεια να υπάρχει πάντα πλήρης αρχαιολογική και νομική τεκμηρίωση προκειμένου να εξαντλούνται όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει η χώρα για την επιτυχή έκβαση των επαναπατρισμών.

Κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, στη Βουλή είχε αποστείλει έγγραφο σχετικό με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που είχαν αφαιρεθεί βιαίως και παρανόμως από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1941-1944) και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με πολιτικό προϊστάμενο τότε τον κ. Δημήτρη Ρέππα. Στο έγγραφο εκείνο, ο τότε υπουργός ενημέρωνε ότι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τη δράση των δυνάμεων της κατοχής είναι η Κρήτη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Σάμος και η Θεσσαλία. Ο κ. Ρέππας επικαλούνταν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την καταγραφή των απωλεσθεισών αρχαιοτήτων, καθώς και όσων επαναπατρίσθηκαν. Από τις απαντήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, διαφαίνεται ότι μικρός μόνο αριθμός αρχαίων επεστράφη.

Για τα περισσότερα δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός τους, αφού δεν υπήρχε η αναγκαία φωτογραφική ή σχεδιαστική τεκμηρίωση. Από τις επιστροφές, στο έγγραφο του κ. Ρέππα, γίνεται ενδεικτική μνεία στο μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα κλαπέν από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, επιγραφές από την Αμφίπολη, το άγαλμα της Φιλίππης, μια λακωνική κύλικα και τρία κιβώτια με αρχαία από τη Σάμο (Μουσείο Βαθέως), χάλκινος τράγος (μουσείο Θέρμου), ανάγλυφο με παράσταση θράκα ιππέα (Έδεσσα), μαρμάρινη κεφαλή θεραπαινίδος από το επιτύμβιο μνημείο (Παιανία). Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δια της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών επιχείρησε, το 2011, να αποσαφηνίσει ποιες αρχαιότητες έχουν επαναπατρισθεί και να καταγράψει αναλόγως και ποια βυζαντινά/μεταβυζαντινά μνημεία είχαν αρπαγεί ή καταστραφεί. Οι απαντήσεις των αρμοδίων Εφορειών Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών συγκεντρώθηκαν και δημιουργήθηκε ένας πρώτος κατάλογος μνημείων, τα οποία είχαν υποστεί λεηλασίες ή καταστροφές.

Στο έγγραφο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρονται ενδεικτικά οι πυρπολήσεις μοναστηριών στο Ν. Ιωαννίνων (Μολυβδοσκέπαστου, Κοίμησης Γρεβενιτίου, Αγίου Δημητρίου Γρεβενετίου, Θεοτόκου Ασπραγγέλων, Αγίου Νικολάου Τριστένου, Γεννήσεως Θεοτόκου Τριστένου, Αγίου Αθανασίου Τριστένου, Αγίου Αθανασίου Καστανώνα, Προφήτη Ηλία Δόλιανης, Κοίμησης Θεοτόκου Ανθρακίτη). Στο Ν. Τρικάλων το μοναστικό συγκρότημα Μετεώρων, ο Ι. Ν. Αγίων Θεοδώρων, η Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρας, Ι. Ν. Τιμίου Σταυρού Δολιανών, Παναγία Λιμποχόβου. Στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας το Κάστρο Βόνιτσας, η Κοίμηση Θεοτόκου Ακαρνανίας, Γενέσιο Θεοτόκου Ρέθα Βάλτου, Εισόδια Θεοτόκου Μυρτιάς Θέρμου, Παντοκράτορας Αγγελοκάστρου, Γενέσιο Θεοτόκου Κατερινούς, 'Αγιος Σιμεών Μεσολογγίου. Η πλειονότητα των προαναφερθέντων μνημείων αποκαταστάθηκαν μεταπολεμικώς, αναφέρει ο κ. Ρέππας επισημαίνει όμως ότι έχουν αφαιρεθεί εικόνες, χειρόγραφα και εκκλησιαστικά κειμήλια από διάφορες Μονές και ιερούς ναούς (Μονή Ταξιαρχών Γκούρας, Δήμος Κόνιτσας, Μονή Βέλλας, Καλπάκι, Ι.Μ. Ρουσάνου).

triprolemos

Εκτός από τα γνωστά και πολυσυζητημένα χρέη των Γερμανών προς τη χώρα μας υπάρχει και μια σχετικά άγνωστη αλλά εξίσου σημαντική οφειλή τους απέναντι στην Ελλάδα, η οποία σχετίζεται με την πολιτιστική μας κληρονομιά και τώρα πολλοί κρίνουν ότι ήρθε η ώρα να διεκδικηθεί με όλα τα έννομα μέσα.

Οπως τονίζει και ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης με ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Εξωτερικών, «κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής οι ναζί προέβησαν σε συστηματικές κλοπές αρχαιοτήτων από τα μουσεία της πατρίδας μας και διενήργησαν ακόμη και εκτεταμένες παράνομες ανασκαφές σε πολλές περιοχές της χώρας μας, όπως -μεταξύ άλλων- στη Χαλκίδα, το Αργος, την Κωπαΐδα, σε νεολιθικό οικισμό στη Θεσσαλία και σε πολλά σημεία της Μακεδονίας και της Κρήτης».

Μια πρώτη -έστω και υποτυπώδης- καταγραφή της λεηλασίας των ελληνικών αρχαιοτήτων που δημοσιεύτηκε το 1946 αναφέρει ότι εκλάπησαν αρχαιότητες από περίπου σαράντα περιοχές της χώρας, ενώ υπολογίζεται ότι Γερμανοί αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν τουλάχιστον δεκαεπτά παράνομες ανασκαφές στέλνοντας ανυπολόγιστης αξίας ευρήματα στην πατρίδα τους. Μεταξύ άλλων, εκλάπησαν μαρμάρινοι αμφορείς από το Σούνιο, αδιευκρίνιστος αριθμός αγγείων από το μουσείο της Ελευσίνας, πέντε κιβώτια γεμάτα αρχαία αντικείμενα από την Αίγινα, τεμάχια τοιχογραφιών και βραχιόλια από το μουσείο της Θήβας, χρυσά αντικείμενα από το μουσείο της Χαιρώνειας, καθώς και τέσσερις πήλινοι ίπποι από το μουσείο της Τανάγρας!

«ΕΡΑΤΩ ΚΑΙ ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ» μουσικοχορευτική εκδήλωση παιδικών τμημάτων παραδοσιακών χορών αφιερωμένη στη δημοτική ποίηση και στα δημοτικά τραγούδια. 

Τα παιδικά τμήματα παραδοσιακών χορών του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης σε συνεργασία με τα τμήματα του συλλόγου γονέων του 3ου δημοτικού σχολείου και με την καλλιτεχνική επιμέλεια - διδασκαλία του Κώστα Πιπίνη ετοίμασαν μια υπέροχη εκδήλωση.

Την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» δόθηκε μια παράσταση- αφιέρωμα στη δημοτική ποίηση και στα δημοτικά τραγούδια.



Η πρώτη ενότητα ξεκίνησε με τα ιστορικά τραγούδια και χορούς από το Νομό Μεσσηνίας .

Η δεύτερη ενότητα αφορούσε παραλογές και ακριτικά τραγούδια και χορούς από το Νομό Έβρου και Ανατολική Ρωμυλία.

Η τρίτη ενότητα σκωπτικά τραγούδια και χορούς από τη Χίο



Στη τέταρτη ενότητα ακούσαμε τραγούδια της ξενιτιάς και παρακολουθήσαμε χορούς από το Νομό Ιωαννίνων και τη Λέρο

Και η τελευταία ενότητα αφορούσε τραγούδια της αγάπης και χορούς από τα Μέγαρα και τη Νάξο.

Η εφηβική θεατρική σκηνή (τμήμα γυμνασίου) της Δημοτικής Κοινότητας; Αργυρούπολης με την σκηνοθετική καθοδήγηση της δασκάλας τους κας Μαρίας Μπιτσακάκη παρουσίασε δραματοποιημένες εικόνες ανάλογες με τη θεματολογία της κάθε ενότητας.

Η παρουσία των παιδιών με τις πανέμορφες - πολύχρωμες στολές ήταν εντυπωσιακή.

Άλλη μια εκδήλωση που έφερε πιο κοντά στην λαϊκή μας παράδοση και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασίλης Μπούκας, η πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής κα Ζωή Ράικου και μέλη της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου.
 

δελτιο τυπου δημου Ελληνικου-Αργυρουπολης

akropoli brady

Μία ακόμα τιμητική διάκριση δίδεται στην Ακρόπολη, αυτή τη φορά από το CNN καθώς την κατατάσσει στη δεύτερη θέση της λίστας με τα ωραιότερα μνημεία του κόσμου, αμέσως μετά το κύριο τουριστικό αξιοθέατο της Καμπότζης που είναι ο ναός της Ανγκόρ.

Με αφορμή την είδηση ότι δύο άνδρες αποφάσισαν να κάνουν διακοπές δύο ετών σε 962 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, το κόστος των οποίων θα ξεπεράσει το 1.5 εκατομμύριο δολάρια, το CNN έφτιαξε μια λίστα με τα 20 κορυφαία μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ανάμεσά τους και η Ακρόπολη.

Στο συνοδευτικό κείμενο επισημαίνεται πως το αρχαίο ελληνικό μνημείο είναι μαγευτικό, είτε περπατά κανείς στο βράχο όπου βρίσκεται, είτε την θαυμάζει κάτω από αυτόν.

Την πρώτη θέση κατέκτησε ο ναός της Ανγκόρ, το κύριο τουριστικό αξιοθέατο της Καμπότζης, ενώ στη λίστα συμπεριλήφθηκαν ακόμη η αρχαία πόλη Μπάγκαν στη Μιανμάρ, τα νησιά Γκαλαπάγκος, το Εθνικό πάρκο Γκόρεμε στην Καππαδοκία, ο Μεγάλος Κοραλιογενής ύφαλος της Αυστραλίας, η περιοχή Χάμπι της Ινδίας, το Εθνικό πάρκο Ιγκουάζου στη Βραζιλία, το αντίστοιχο πάρκο των Παγετώνων της Αργεντινής, η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου στο Περού, το Αβαείο του Μον Σεν Μισέλ στη Νορμανδία, η βραχοπολιτεία της Πέτρα στην Ιορδανία, οι πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο, το Εθνικό πάρκο Ράπα Νουί στη Χιλή, το Πάρκο Σερενγκέτι στην Τανζανία, το Φρούριο της Σιγκιρίγια στη Σρι Λάνκα, το λιμάνι της Τουλούμ στο Μεξικό, η Βενετία, το πάρκο Γέλοουστοουν στις ΗΠΑ και η πόλη Βαλέτα στη Μάλτα.

anoixiatiki odeio arg

Μια όμορφη ανοιξιάτικη βραδιά, πλούσια σε μελωδίες μας χάρισαν οι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Ελληνικού - Αργυρούπολης ΄΄Γιώργος Μιχαλακέας΄΄.

Την Τρίτη 28 Απριλίου 2013 μέσα στο κατάμεστο από θεατές Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο ΄΄Μίκης Θεοδωράκης΄΄ απόλαυσαν μουσικά σύνολα με πλούσιο ρεπερτόριο που μας ταξίδεψαν στο χρόνο, ξεκινώντας από αναγεννησιακά κομμάτια κλασικά, σύγχρονα, μοντέρνα ακόμα και παραδοσιακά.

Το αποτέλεσμα ήταν άψογο και όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι.

Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά του Ωδείου και συγχαρητήρια στους καθηγητές: Αμπατζίδη Χαράλαμπο, Ζαμπέλη Μαίρη, Ζέρβα Αλέξανδρο, Κουγεντάκη Ιωάννα, & Χριστοδούλου Αντώνη, για την προετοιμασία των μαθητών καθώς και την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος!

 

Περισσότερα Άρθρα...