agalma alexandrou2019

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα συναντούν από σήμερα όσοι οδηγοί περνούν στο κέντρο της Αθήνας από τη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Όλγας και Αμαλίας καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τοποθέτησής του.

Πρόκειται για τον έφιππο αδριάντα του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη, το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Γιάννης Παππάς και είχε αποκτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού του..... 1993 και στη συνέχεια δωρίστηκε στο Δήμο Αθηναίων.

Παρών στις εργασίες τοποθέτησης του αγάλματος, απέναντι από το άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα, στην ειδική βάση που είχε ήδη εγκατασταθεί στο σημείο, ήταν και ο αντιδήμαρχος Αθήνας, Γιώργος Αποστολόπουλος.

notra dame floges

Η ζημιά από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων είναι ανυπολόγιστη και οι ειδικοί εκτιμούν πως θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια για να επανορθωθεί.

Ο κίνδυνος της φωτιάς πέρασε, λένε οι άνδρες της πυροσβεστικής στο Παρίσι που από το απόγευμα της Δευτέρας επιχειρούν αδιάκοπα στην Παναγία των Παρισίων.

Ωστόσο, εκφράζονται ακόμη ανησυχίες για την αντοχή των υλικών του κτιρίου που δοκιμάστηκαν αρχικά από τις υψηλές θερμοκρασίες και στη συνέχεια από την τεράστια ποσότητα νερού που χρησιμοποιήθηκε κατά την κατάσβεση.

Με το βλέμμα όλου του πλανήτη στην γαλλική πρωτεύουσα και την ευχή η Παναγία των Παρισίων να αντέξει το πλήγμα, ειδικοί έρχονται να δώσουν τις πρώτες τους εκτιμήσεις για τη ζημιά και τον χρόνο αποκατάστασης των φθορών που προκάλεσε η πυρκαγιά.

Οι κίνδυνοι της αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων

Ο Ερίκ Φισέρ είναι διευθυντής του Ιδρύματος «Το έργο της Παναγίας», που παρακολουθεί και προστατεύει εδώ και 8 αιώνες έναν άλλο ιστορικό καθεδρικό, εκείνον του Στρασβούργου. Έχοντας σημαντική εμπειρία σε μεσαιωνικά κτίρια και ναούς, ο Φιρέρ εξηγεί στο γαλλικό πρακτορείο πως θα μπορούσε να ανοικοδομηθεί η Παναγία των Παρισίων και τους κινδύνους μια τέτοιας επιχείρησης.

Όπως εξηγεί, θα χρειαστούν δεκαετίες προκειμένου να ανοικοδομηθεί η Παναγία των Παρισίων, αφού οι ζημιές είναι σημαντικές. «Θα χρειαστούν εργασίες αποκατάστασης της πέτρας, της ξύλινης κορνίζας του κτιρίου που καταστράφηκε ολοσχερώς, των μεταλλικών μερών, των τεχνικών εγκαταστάσεων όπως για παράδειγμα για την ηλεκτροδότηση, τον φωτισμό...».

Το μέλλον της Παναγίας των Παρισίων βρίσκεται στα αρχεία

Ο ειδικός εκτιμά πως το πιο σημαντικό τώρα, μετά την καταστροφή, είναι να βρεθούν τα κατάλληλα αρχεία ώστε να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης. «Το πιο σημαντικό είναι οι πηγές πληροφόρησης, τα αντίγραφα που θα επιτρέψουν στους αρχιτέκτονες και τις εταιρίες να ανακατασκευάσουν τα κατεστραμμένα κομμάτια του ναού με τη μεγαλύτερη ακρίβεια» αναφέρει.

Ο Φισέρ εξηγεί πως στο παρελθόν, οι υπεύθυνοι των μνημείων δημιουργούσαν πιστά αντίγραφα τμημάτων τους από γύψο, κάτι που ευτυχώς σήμερα είναι εφικτό να γίνει ψηφιακά. «Όσο για τα υπόλοιπα, γνωρίζουμε πολύ καλά να τα κάνουμε, να δουλέψουμε την πέτρα, να φτιάξουμε από την αρχή τα βιτρό», εκτιμά ο διευθυντής του Ιδρύματος.

Το Στρασβούργο προσφέρει τεχνογνωσία στο Παρίσι

Στο μεταξύ, το Στρασβούργο προσφέρει στην δημοτική αρχή του Παρισιού την πολύτιμη γνώση του εξειδικευμένου προσωπικού του Ιδρύματος «Το έργο της Παναγίας», που όπως προείπαμε είναι επιφορτισμένο με την συντήρηση του καθεδρικού της Παναγίας του Στρασβούργου. «Προσφέρουμε τους ειδικούς και την τεχνογνωσία για τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης» ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Στρασβούργου Ρολάν Ριές.

Ιδρυθέν από κεφάλαια του ίδιου του ναού στις αρχές του 13ου αιώνα, το ίδρυμα είναι ο μακροβιότερος φορέας στη Γαλλία που μεταδίδει από γενιά σε γενιά τις γνώσεις για την συντήρηση και την αποκατάσταση του καθεδρικού στο Στρασβούργο. Το έργο του, του έχει χαρίσει μια υποψηφιότητα για τη λίστα της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO.

mouseio akropolis imerodromos

Ελεύθερη θα είναι η είσοδος στο Μουσείο της Ακρόπολης για όλους τους επισκέπτες κατά την αργία της 25ης Μαρτίου.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε περιπάτους μέσα στις αίθουσες του μουσείου με σταθμούς- έκπληξη και ποικίλες συζητήσεις με συντροφιά τους αρχαιολόγους-φροντιστές.

Οι οικογένειες θα μπορούν επίσης να παραλάβουν από το Γραφείο Πληροφοριών τα ειδικά σχεδιασμένα φυλλάδια για να κάνουν μια πιο ευχάριστη και ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Μουσείο.

Ώρες περιπάτων (στα ελληνικά): 12 μεσημέρι, 1.00 μ.μ., 2.00 μ.μ., 3.00 μ.μ., 4.00 μ.μ. 

Συμμετοχή: Έως 40 επισκέπτες ανά περίπατο.

Εγγραφές γίνονται την ίδια μέρα στο Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ilissos Telegraph

Ο Ιλισσός αποκαλύπτεται ξανά για να ομορφύνει την αρχαιότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, την Αθήνα! Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές για να κυλήσει ξανά στην επιφάνεια της πόλης ο ποταμός. Ειδικό αφιέρωμα στον ιστορικό δεσμό της Αθήνας με τον Ιλισσό από την βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Η Αθήνα είναι μια από τις λιγότερο πράσινες πόλεις στην Ευρώπη, όμως οι αρχές προσδοκούν ότι αυτό θα το αλλάξει ο Ιλισσός ποταμός που ρέει κάτω από το ιστορικό κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, γράφει η βρετανική Telegraph.

Κατά την αρχαιότητα ο Ιλισσός ήταν μια ειδυλλιακή ποτάμια διαδρομή σκιασμένη από πεύκα, όπου κάποτε δίδαξε ο Σωκράτης.

Την δεκαετία του 1930 όμως, κατά την διάρκεια της ραγδαίας ανάπτυξης της πόλης, ο ποταμός καλύφθηκε και αργότερα κατασκευάστηκε γραμμή τραμ.

Η ανεπαρκής συντήρηση και οι κραδασμοί των συρμών του Τραμ, επισημαίνει το δημοσίευμα της Telegraph, προκάλεσαν ζημιές στην σήραγγα κάτω από την γραμμή με αποτέλεσμα την αναστολή, τον Οκτώβριο του 2018, της λειτουργίας του από την περιοχή του Νέου Κόσμου μέχρι το Σύνταγμα.

Οι πολεοδόμοι πρότειναν αντί για το δαπανηρό έργο ενίσχυσης της σήραγγας και επισκευής της γραμμής, αυτή να μεταφερθεί σε άλλη διαδρομή και να αποκαλυφθεί ο ποταμός. Προτείνεται η δημιουργία πάρκου μήκους 1,5 χιλιομέτρου κατά μήκος της κοίτης.

Ιλισσός: Ειδυλλιακές εικόνες από το απώτερο παρελθόν στο εγγύς μέλλον

Η Αθήνα χρειάζεται περισσότερο πράσινο – το κέντρο έχει ελάχιστα πάρκα και κήπους – εξάλλου κατατάσσεται 22η στον κατάλογο των 30 πόλεων του European Green City Index που κατάρτισε ο Economist Intelligence Unit. Η Κοπεγχάγη είναι πρώτη και το Λονδίνο 11ο. Προτείνεται η δημιουργία πάρκου μήκους 1,5 χιλιομέτρου κατά μήκος της κοίτης.

“Η ανακατασκευή της γραμμής του Τραμ θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Προτείνουμε να μην επισκευαστεί η σήραγγα, αλλά να αποκαλυφθεί το ποτάμι και να κατασκευαστεί πεζόδρομος από την Ακρόπολη μέχρι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που θα διασχίζει την καρδιά της πόλης”, δήλωσε στην Telegraph η Κατερίνα Χριστοφάκη, πολεοδόμος που πρωτοστατεί στην πρωτοβουλία.

Η πρόταση αυτή μοιάζει στην σύλληψή της με το φημισμένο High Line της Νέας Υόρκης, ένα εξαιρετικά πετυχημένο γραμμικό πάρκο κατασκευασμένο κατά μήκος της ιστορικής εναέριας σιδηροδρομικής γραμμής στο West Side του Μανχάταν. Η Αθήνα ξεχωρίζει από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις επειδή δεν έχει ποταμό που να την διαρρέει, τουλάχιστον όχι έναν ορατό ποταμό.

“Στην πραγματικότητα έχουμε δύο ποτάμια, τον Ιλισσό και τον Κηφισό, όπως έχουν καλυφθεί και είναι σχεδόν αόρατοι”, είπε η Χριστοφοράκη.

Δεδομένου του ξηρού και θερμού κλίματος της Ελλάδας, κανείς από τους δύο δεν είναι μεγάλος και δεν συγκρίνονται με τον Τάμεση ή τον Τίβερη. Το σχέδιο έχει την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, όμως η υλοποίησή του δεν θα είναι άμεση. Οι μελέτες σκοπιμότητας έχουν αρχίσει να εκπονούνται.

“Μόλις έχουμε ανοίξει τον διάλογο. Πιστεύουμε ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε μια δεκαετία. Θεωρούμε ότι είναι κάτι που θα αρέσει στους περισσότερους Αθηναίους”, ανέφερε η κ. Χριστοφοράκη.

The Telegraph
@Telegraph
 
 

The proposed river walk has been likened in concept to New York’s celebrated High Line – the hugely successful linear park that was built on a historic freight rail line

Athens hatches ambitious plan to uncover fabled river, once the haunt of Socrates, and turn it into...

It is one of the least green cities in Europe, but Athens hopes to change that by opening up a long-hidden river that flows through the historic heart of the capital.

telegraph.co.uk
 
See The Telegraph's other Tweets

«

The Telegraph

 

 

agiasofia2019

Oι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί προκάλεσαν την αντίδραση της UNESCO.

Όπως επισημαίνει πηγή που μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ, μία τέτοια απόφαση πρέπει να έχει την έγκριση του διεθνούς οργανισμού, δηλαδή της διεθνούς «ομπρέλας» προστασίας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

«Όλες οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Αν μια χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και επιθυμεί να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή», αναφέρει η πηγή της UNESCO, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη για το Open TV.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την επίκληση φανατικών μουσουλμάνων για κατάργηση του εισιτηρίου προκειμένου να μπαίνουν στην Αγία Σοφία για να προσευχηθούν είπε ότι «μετά τις εκλογές η είσοδος στην Αγία Σοφία θα είναι δωρεάν. Μπορούμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία προς τους επισκέπτες όχι ως μουσείο αλλά ως τζαμί».

«Δεν είναι μία παράλογη πρόταση, μπορεί να γίνει, γιατί όχι; Εύκολα μπορεί να γίνει. Μόνο που αντί για «μουσείο» θα την ονομάσουμε «Τζαμί Αγία Σοφία».

Όπως έρχονται οι τουρίστες στο Μπλε Τζαμί και δεν πληρώνουν, το ίδιο και στο Σουλεϊμάνιγε ή στο τζαμί Φατίχ, το ίδιο μπορεί να γίνει και στην Αγία Σοφία.

Θα βγει από το καθεστώς του μουσείου. Εξάλλου γνωρίζετε ότι το καθεστώς αυτό δόθηκε πολύ μετά. Αυτό ήταν μία νοοτροπία του κεμαλικού κόμματος και αυτή τη νοοτροπία εμείς θα την αλλάξουμε», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 dromeas glypto

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για την πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού να ανταλλαγεί ο "Δρομέας" του Κώστα Βαρώτσου με ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα Σκόπια! Μέχρι και παρέμβαση από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είχαμε. 

«Δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία για ανταλλαγή μνημείων», δήλωσε κυβερνητική πηγή της Βόρειας Μακεδονίας στο κρατικό πρακτορείο MIA, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ότι η υπουργός Πολιτισμού πρότεινε να σταλεί στην Αθήνα το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αντίστοιχα να μεταφερθεί στα Σκόπια ο «Δρομέας» από την Αθήνα.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, υπεγράφη προκειμένου να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είμαστε προσηλωμένοι στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η συμφωνία προβλέπει πως μέσα στο επόμενο διάστημα όλα τα μνημεία που ανήκουν στην ιστορία της Ελλάδος θα επισημαίνεται ότι είναι τέτοια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία άλλη πρωτοβουλία από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», τονίζεται από τα Σκόπια.

Βαρώτσος: Ο Δρομέας δεν θα πάει πουθενά

Ο ίδιος ο δημιουργός του «Δρομέα» Κώστας Βαρώτσος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε: «Κατ’ αρχήν θα ήθελα να καθησυχάσω τον κόσμο ότι ο δρομέας δεν θα πάει πουθενά. Θα μείνει εκεί. Έχω τα πνευματικά δικαιώματα του έργου ακόμα. Με κάλεσε στο υπουργείο για να μου μεταφέρει την ιδέα που έχει πέσει από την ίδια και άλλους ανθρώπους. Να μεταφέρουμε τον δρομέα στα Σκόπια και να φέρουμε ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου». 

Στο ερώτημα τι απάντησε ο κ. Βαρώτσος και αν υπήρχαν μάρτυρες στην κουβέντα του με την υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, είπε: «Της είπα ότι «μένω εμβρόντητος κυρία υπουργέ». Συζητήσαμε κάποια άλλα θέματα του χώρου. Δεν ήταν άλλος παρών στην συζήτηση. Όμως, αυτό που με σοκάρει είναι ότι αμφισβητήθηκε αν πήγα ή όχι. Ευτυχώς που ήταν εκεί πριν από μένα τα παιδιά που θα πάνε στην Μπιενάλε της Βενετίας».

«Ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Πρόκειται για μια θλιβερή υπόθεση», δήλωσε η Όλγα Κεφαλογιάννη σχετικά με την ιστορία ανταλλαγής του «Δρομέα» των Αθηνών. «Το υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά η υπουργός κ. Μυρσίνη Ζορμπά, οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν την αδιανόητη ιστορία της ανταλλαγής του «Δρομέα» των Αθηνών με άγαλμα από τα Σκόπια και να μας εξηγήσουν από πού ξεκίνησε η περίφημη «ιδέα»», τόνισε η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ και πρόσθεσε:
«Ποιον ή ποιους θέλει να καλύψει η κ. Ζορμπά και διαψεύδει με αυτόν τον απρεπή τρόπο έναν καλλιτέχνη του μεγέθους, της σοβαρότητας και του κύρους του κ. Βαρώτσου;».

«Τα σύμβολα της πρωτεύουσας δεν προσφέρονται για τις δημόσιες σχέσεις κανενός υπουργού και καμίας κυβέρνησης. Να σεβόμαστε την Αθήνα και τον πολιτισμό τη», έγραψε στο Facebook ο Κώστας Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων.

Το θέμα της ανταλλαγής του Δρομέα με άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα Σκόπια, μπορεί να ξεκίνησε από το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας αλλά άρχισε να "φουντώνει" από το πρωί, ειδικά στο twitter.

Ο Δρομέας, έγινε πρώτο trend και τα όσα γράφονται για την πρόταση που σύμφωνα με τον δημιουργό του γλυπτού, του έκανε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, προκαλούν γέλιο αλλά και προβληματισμό.

Δείτε πως «καλπάζει» ο Δρομέας, στο twitter

idiotες@idiotesGR

Ανταλλάσσονται ελαφρώς χρησιμοποιημένες Καρυάτιδες με δύο έφιππους Βορειομακεδόνες Μεγαλέξανδρους με χωρίστρα στη μέση.
Πληροφορίες κα Υπ. Πολιτισμού, Κα Ζορμπά.

carico®@carico1970

Παραχωρούμε την Ζορμπά χωρίς αντάλλαγμα

Προβολή εικόνας στο Twitter

Μεταφέρεται ο στα Σκόπια και μας στέλνουν οι Σκοπιανοί ένα δικό τους που απεικονίζει τον εθνικό τους ευεργέτη!

 
55 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Linitsa@linitsa
 
 

Και τέλος πάντων, αφού έχουμε πλεόνασμα σε αρχαία κ δη κολώνες γιατί δε τους στέλουμε τους Στύλους του Ολυμπίου Διός; Καμιά δεκαπενταριά κολώνες είναι που στέκονται εκεί. Τις φορτώνουμε σε μια νταλίκα κ μας μένει κ το οικόπεδο να σηκώσουμε μια πολυκατοικία

 
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Linitsa
jk@jktrkzs
 
 

Γιατί όχι και σε μια τουρνέ του Δρομέα ;
Μετά από τα Σκόπια γιατί όχι και στην Πλατεία Ταχρίρ ;

 
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη jk
GOLDMAN_HEART@goldman_heart
 
 

-Αλέξη, αυτός ο δεν μου λέει κάτι, δώσε μου τουλάχιστον το Λευκό Πύργο.
-Πολύ ευχαρίστως, Ζόραν, αλλά σε πρόλαβε το Υπερταμείο.

 
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη GOLDMAN_HEART
seed 30 2⃣➕2⃣=4⃣@petris32
 
 

Επειδη ο Βαρωτσος ζει και δεν μπορεσαν να τον πεισουν να συμφωνησει για τον μηπως να παμε να δουμε αν ειναι ακομα εκει ο Παρθενώνας;

 
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη seed 30 2⃣➕2⃣=4⃣
Σύντροφος Χ@SyntrofosX
 
 

Μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν τον να περνάει τον Ηλιόπουλο στον Δήμο Αθηναίων

 
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Σύντροφος Χ
οφπας@ofpa_s
 
 

Δίνουμε μόνο για Rocky!!!

tsiknopempti

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού.

Γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα, την Πέμπτη της 2ης εβδομάδας της Αποκριάς, γνωστή και ως Κρεατινή.

Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα», η μυρωδιά δηλαδή του καμένου ψημένου κρέατος και την ημέρα Πέμπτη.

Για τους Ελληνορθόδοξους προμηνύει την έναρξη της Σαρακοστής. Της 40ήμερης  περιόδου νηστείας πριν από το Πάσχα.

Λέγεται, ότι επιλέχτηκε η Πέμπτη ως ημέρα κρεατοφαγίας, καθώς παραδοσιακά οι ημέρες νηστείας των Ελληνορθόδοξων είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή.

Στη σημερινή εποχή, θεωρείται, ότι η Τσικνοπέμπτη είναι η «επίσημη» ημέρα έναρξης της αποκριάτικης περιόδου.

Η «Τσικνοπέφτη», όπως είναι επίσης γνωστή, ήταν η μέρα που ετοίμαζαν σε παλαιότερες εποχές, το «παστό». Έβραζαν δηλαδή το λίπος με λίγο νερό και το ράντιζαν ταυτόχρονα με νερό, πριν το σουρώσουν.

Μια εβδομάδα πριν από την Τσικνοπέμπτη, ξεκινούσε η διαδικασία της σφαγής των γουρουνιών, τα λεγόμενα «χοιροσφάγια». Γι’ αυτό, η εβδομάδα αυτή ονομαζόταν και σφαγαριά. Κάθε οικογένεια έτρεφε για έναν ολόκληρο χρόνο από ένα γουρούνι, το οποίο κατέληγε στο τραπέζι ως αποτέλεσμα της αποκριάτικης κρεατοφαγίας.

Έθιμα ανά την Ελλάδα

  • Σε όλη την περιφέρεια της Πελοποννήσου, την Τσικνοπέμπτη σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνουν διάφορα άλλα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων πηχτή, τσιγαρίδες, λουκάνικα, γουρναλοιφή και παστό.
  • Στις Σέρρες, το έθιμο της Τσικνοπέμπτης επιβάλλει μεγάλες φωτιές, στις οποίες, αφού ψήσουν το κρέας, οι πιο τολμηροί πηδούν ανάμεσα από τις φλόγες. Τα «προξενιά» έρχονται στο τέλος, όπου κάποιος αναλαμβάνει να αναμείξει τα κάρβουνα με ένα ξύλο.
  • Στην Κομοτηνή, πρωταγωνιστής είναι μία κότα, την οποία οι νοικοκυρές σχεδόν καίνε (καψαλίζουν στην ουσία) για να τη φάει η οικογένεια την Κυριακή της Αποκριάς. Η παράδοση μάλιστα αναφέρει, ότι την Τσικνοπέμπτη τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια πρέπει να ανταλλάξουν φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας πρέπει να στείλει τον «κούρκο», δηλαδή μία κότα και η γυναίκα μπακλαβά και μια κότα γεμιστή.
  • Στην Πάτρα, υπάρχει το έθιμο της Κουλούρας. Καθόλου παράδοξο για την ελληνική παράδοση και αυτό το συγκεκριμένο έθιμο έχει να κάνει με τον γάμο. Πιο συγκεκριμένα η ιστορία αναφέρει, ότι η Γιαννούλα η Κουλουρού, θεωρούσε, ότι Ναύαρχος Ουίλσων ήταν τόσο τρελά ερωτευμένος μαζί της, που είχε σκοπό να την παντρευτεί. Έτσι, εκείνη ντύνεται νύφη και κατεβαίνει στο λιμάνι να τον υποδεχτεί με τη συνοδεία των συμπατριωτών της, οι οποίο διασκεδάζουν και χορεύουν.
  • Στην Κέρκυρα, τα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια» ή αλλιώς «Κουτσομπολιά» ή «Πέτε Γόλια» είναι μία παράδοση της Τσικνοπέμπτης που ανήκει στην παλιά πόλη. Η πετεγολέτσα ή πετεγουλιό, σύμφωνα με τους ντόπιους, είναι η προσφιλής, σε πολλούς, συνήθεια του κουτσομπολιού. Στην Κέρκυρα βέβαια, παραδοσιακά πραγματοποιείται στην Πιάτσα της πόλης κάτι σαν θεατρικό, όπου οι ντόπιοι υποδύονται τους κουτσομπόληδες με σπαρταριστικές ιστορίες.
  • Στην Ίο, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης μασκαράδες ζωσμένοι με κουδούνια προβάτων διασχίζουν τη Χώρα και επισκέπτονται σπίτια και καταστήματα.
  • Στον Πόρο, η παράδοση επιβάλλει στους νέους να κλέψουν ένα μακαρόνι, το οποίο θα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποια θα παντρευτούν.
  • Το ίδιο ισχύει και στην Ήπειρο, αλλά οι νέοι βάζουν στο μαξιλάρι τις κορδέλες από το παραδοσιακό γαϊτανάκι, οι οποίες κόβονται στον τελευταίο - απογευματινό - χορό την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.
  • Στη Σκόπελο στο γλέντι που προστάζει η ημέρα, οι κάτοικοι της Σκοπέλου δίνουν ραντεβού κάθε χρόνο στο Πεύκο, για να συνεχίσουν το γλέντι και το φαγοπότι όλοι μαζί.
  • Στη Νάουσα πρωταγωνιστές είναι οι «Γενίτσαροι» με τις «Μπούλες», η Τσικνοπέμπτη για της πόλη σημαίνει ραντεβού στην πλατεία Καρατάσου, με εκδηλώσεις από πολιτιστικούς συλλόγους.
  • Στο Ηράκλειο της Κρήτης, μικροί και μεγάλοι περιδιαβαίνουν στους δρόμους της πόλης μεταμφιεσμένοι, τραγουδώντας και χορεύοντας.

Περισσότερα Άρθρα...