Σύµφωνα µε τα µέχρι τώρα δεδοµένα, η νέα γρίπη Α(Η1Ν1) χαρακτηρίζεται από ευρεία και ταχεία εξάπλωση και από ήπιες κλινικές εκδηλώσεις βραχείας διάρκειας στη µεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων. Κατά το επόµενο διάστηµα, αναµένεται να αυξηθεί σηµαντικά ο αριθµός των ασθενών από τη νέα γρίπη και αναλογικά ο αριθµός αυτών που νοσούν σοβαρά και χρειάζονται νοσηλεία, παρότι η αναλογία τους στο σύνολο των ασθενών µε νέα γρίπη είναι µικρή.
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το πανδηµικό στέλεχος της γρίπης Α/Η1Ν1 2009 διαφοροποιείται όσον αφορά την παθογονικότητα του σε σχέση µε την εποχική γρίπη σε δύο κύρια σηµεία.
Πρώτον, λόγω της απουσίας προϋπάρχουσας ανοσίας στην πλειονότητα του πληθυσµού, ο ιός προσβάλλει ευρύ ηλικιακό φάσµα, ιδιαίτερα παιδιά και νεαρούς ενήλικες.
∆εύτερον, ο ιός µπορεί να προκαλέσει λοίµωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήµατος και να οδηγήσει σε ταχέως επιδεινούµενη πνευµονία κυρίως σε παιδιά και νεαρούς ή µέσης ηλικίας ενήλικες.
ΚΛΙΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ήπια νόσος • Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η νόσος διατρέχει µε ήπια κλινική συµπτωµατολογία που περιλαµβάνει: πυρετό, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινόρροια, κεφαλαλγία, µυαλγίες και κακουχία, χωρίς συνοδά σηµεία και συµπτώµατα αναπνευστικής δυσχέρειας. Οι ασθενείς µπορεί να παρουσιάζουν όλα ή µερικά από τα προαναφερθέντα συµπτώµατα. • Γαστρεντερικές διαταραχές: Ορισµένοι ασθενείς και ιδιαίτερα τα παιδιά ενδέχεται να παρουσιάσουν συµπτώµατα από το πεπτικό σύστηµα όπως διάρροιες ή εµέτους.
Επιπλεγµένη ή σοβαρή γρίπη Οποιαδήποτε µορφή γρίπης χρήζει νοσηλείας θεωρείται σοβαρή ή επιπλεγµένη. Η σοβαρή νόσος χαρακτηρίζεται από κλινική (δύσπνοια, ταχύπνοια) ή/και ακτινολογική εικόνα λοίµωξης κατώτερου αναπνευστικού (πνευµονία). Οι ασθενείς µπορεί να παρουσιάσουν και εκδηλώσεις από άλλα όργανα ή συστήµατα όπως: • Από το κεντρικό νευρικό σύστηµα (π.χ. εγκεφαλοπάθεια, εγκεφαλίτιδα, µηνιγγίδα) • Σοβαρή αφυδάτωση • Σπανίως µπορεί να εµφανιστούν δευτερογενείς επιπλοκές όπως: έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας έκπτωση λειτουργίας πολλαπλών οργάνων σηπτικό σοκ ραβδοµυόλυση µυοκαρδίτιδα.
Η νέα γρίπη µπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των υποκείµενων χρόνιων νοσηµάτων περιλαµβανοµένων: • του άσθµατος • της ΧΑΠ • της καρδιακής ανεάρκειας και άλλων καρδιοαναπνευστικών νοσηµάτων • της χρόνιας ηπατικής ανεπάρκειας • της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας • του σακχαρώδους διαβήτη
Συµπτώµατα επιδεινούµενης νόσου Η επιδείνωση της νόσου µπορεί να είναι ταχεία και µπορεί να παρατηρηθεί ακόµα και εντός εικοσιτετραώρου από την έναρξη των συµπτωµάτων. Ως εκ τούτου οι ασθενείς υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση σοβαρής νόσου ή επιπλοκών της, απαιτούν στενή παρακολούθηση,για την αναγνώριση συµπτωµάτων που συνιστούν ενδείξεις άµεσης ιατρικής αξιολόγησης ή επανεξέτασης.
Ενδεικτικά αναφέρονται ορισµένα από τα συµπτώµατα αυτά:
Α. Συµπτώµατα που υποδηλώνουν ανεπαρκή οξυγόνωση και καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια: • ∆ύσπνοια κοπώσεως ή ηρεµίας, κυάνωση, αιµατηρά ή κεχρωσµένα πτύελα, θωρακικό άλγος και χαµηλή αρτηριακή πίεση • Στα παιδιά, ταχύπνοια και εργώδης αναπνοή • Υποξαιµία βάσει µέτρησης του κορεσµού του αίµατος σε οξυγόνο
Β. Συµπτώµατα και σηµεία που υποδηλώνουν επιπλοκή από το ΚΝΣ: • ∆ιαταραχή του επιπέδου συνείδησης, λιποθυµία, ζάλη, λήθαργος, σπασµοί, συγχυτικά φαινόµενα, σοβαρή αδυναµία ή παράλυση.
Γ. Σοβαρή αφυδάτωση που εκδηλώνεται ως µειωµένη δραστηριότητα, ζάλη, ολιγουρία ή λήθαργος, ιδιαίτερα στα παιδιά.
∆. Παρατεταµένη διάρκεια συµπτωµάτων (π.χ. υψηλός πυρετός για περισσότερες από 72 ώρες) ή ενδείξεις δευτερογενούς βακτηριακής λοίµωξης σύµφωνα µε τα κλινικά ή/και εργαστηριακά δεδοµενα.
ΜΕΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ∆ΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ (Η1Ν1)
Τα υπάρχοντα δεδοµένα συνηγορούν για το ότι ο ιός (Η1Ν1) 2009 µεταδίδεται όπως οι ιοί της εποχικής γρίπης Α και Β.
Τα ενδεικνυόµενα µέτρα προφύλαξης περιλαµβάνουν την τήρηση των βασικών προφυλάξεων και των προφυλάξεων σταγονιδίων τα οποία πρέπει να εφαρµόζονται συστηµατικά σε κάθε επαφή µε τον ασθενή.
Στις περιπτώσεις διενέργειας χειρισµών κατά τη διάρκεια των οποίων δηµιουργείται αερόλυµα (π.χ. βρογχοσκόπηση ή αναρρόφηση), θα πρέπει να χρησιµοποιείται εκτός των βασικών προφυλάξεων γάντια, οφθαλµική προστασία και µάσκα αναπνευστικής προστασίας.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
Οι γονείς να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης οι ίδιοι αλλά και να διδάξουν στα παιδιά τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης διαφόρων ιών και άλλων μικροβίων:
1.Κάλυψη στόματος και μύτης σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντιλο που θα πετάγεται
2.Συχνό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι ή χρησιμοποιώντας προϊόν που περιέχει αλκοόλ
3.Αποφυγή αγγίγματος μύτης, στόματος και ματιών με τα χέρια
4.Καθαρισμός επιφανειών των κομοδίνων, των πάγκων κουζίνας, των πάγκων μπάνιου ή αποχωρητηρίου και των παιχνιδιών με αντισηπτικό οικιακής χρήσης
5.Αποφυγή επαφής με άτομα που ασθενούν από γρίπη ή κρυολόγημα. Άτομα που ασθενούν από γρίπη στο σπίτι καλύτερα να μένουν σε ξεχωριστό δωμάτιο στο σπίτι εάν αυτό γίνεται
6.Να πετάγονται χαρτομάντιλα ή άλλα είδη μίας χρήσης που χρησιμοποιήθηκαν από άτομα που ασθενούν στο σπίτι.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ&ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ