Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις, εξέταση μαστού και εμβόλια για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, θα γίνονται στις 6 Μαρτίου στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.
Υγεία
Οκτώ κομβικά σημεία που αφορούν την διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα και διεθνώς
Σε 8 κομβικά σημεία που αφορούν τον κορωναϊό και την επίπτωση του σε διεθνές επίπεδο αλλά και την Ελλάδα στάθηκε ο λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας στην σημερινή αναλυτική ενημέρωση του στους ιατρικούς συντάκτες.
Απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων και εξήγησε τι προβληματίζει τους επιστήμονες σε σχέση με τις ευπαθείς ομάδες την πιθανή υποσιάγωνων του κορωνοϊού στην κοινότητα, τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και την χρησιμότητα τους και την επιτήρηση του ιού στη χώρα μας.
Παγκόσμιος συναγερμός για τον κορωνοϊό
Ο ΠΟΥ έχει αυξήσει, όπως επισήμανε ο κ. Τσιόδρας την επικινδυνότητα για τις επιπτώσεις της νόσου σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ έχει αναβαθμιστεί και το αντίστοιχο επίπεδο που αφορά πολίτες της ΕΕ. Όπως είπε, έως τις 2 Μαρτίου, ο ιός έχε καταγραφεί σε 66 χώρες, στις οποίες ανιχνεύθηκαν κρούσματα. Οι μολύνσεις αγγίζουν τις 91.000 παγκοσμίως και οι νεκροί από τις επιπλοκές του κορωνοϊού όπως σημείωσε, φτάνουν τους 3.100. Στη γειτονική Ιταλία όπως παρατήρησε, τα κρούσματα φτάνουν πλέον τα 2.000 και 52 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο ιός «πέρασε» και στην Αφρική. Μάλιστα, επισήμανε ότι σε κάποιες χώρες έχει παρατηρηθεί υποανίχνευαη της νόσου.
Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας
Προτεραιότητα για το υπουργείο Υγειάς παραμένει η προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Σε λίγες μέρες ξεκινά όπως είπε ο κος Τσιόδρας η εφαρμογή δύο επιδημιολογικών μοντέλων επιτήρησης για τον κορωνοϊό, για να καταγράφει με ξεκάθαρο τρόπο η επίπτωση της νόσου στην κοινότητα τις προσεχείς ημέρες. Μάλιστα είπε ότι θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος για τον κορωνοϊό σε ασθενείς που πάνε στα νοσοκομεία με συμπτώματα ίωσης και σε όσους βρίσκονται σε ΜΕΘ.
Μετά από 3 με 5 εβδομάδες από την «είσοδο» του ιού σε μια χώρα καταγράφονται τα πιο πολλά περαστικά
Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι έχουν ελεγχθεί 270 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, 7 τον αριθμό και έχει γίνει εργαστηριακός έλεγχος σε 570 δείγματα χωρίς να βρεθεί κάποιο θετικό στον κορωνοϊό, πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί επισήμως. Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να έχουμε στην Ελλάδα κρούσματα κορωνοϊού που δεν έχουν διαγνωσθεί, ο κ. Τσιόδρας δεν το απέκλεισε και έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ. «Παρά τα δρακόντεια μέτρα περιορισμού εισόδου στη χώρα, εμφανίστηκαν αδιευκρίνιστης προέλευσης κρούσματα. 4 με 5 εβδομάδες αργότερα και σήμερα μετράνε ήδη 6 νεκρούς από επιπλοκές του ιού, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Μάλιστα συνέχισε επισημαίνοντας πως «οι μεγάλες αυξήσεις στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφονται 3 με 5 εβδομάδες αφότου μπει κάποιος ιός σε μια χώρα. Ωστόσο, διευκρίνισε πως τα τελευταία μαθηματικά μοντέλα για τον κορωνοϊό έχουν δείξει «ότι η έξαρση μπορεί να ανακοπεί ως ένα βαθμό, αν κάποιος καταφέρει να περιορίσει το 70% των μεταδόσεων, ιχνηλατώντας τις επαφές όσον προέρχονται από την βόρεια Ιταλία» όπου ήδη η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Πρόβλεψη αν νοσήσουν πολλοί σε μικρό χρονικό διάστημα
Έχουμε προβλέψει νοσοκομεία για μαζική νοσηλεία περιστατικών, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την μεγάλη ομάδα ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, τους "αφανείς ήρωες" όπως είπε, που δουλεύουν για να περιορίσουν την διασπορά του ιού στη χώρα.
«Ευπαθής ομάδα είναι οι επαγγελματίες υγείας. Υψηλού κινδύνου, παίρνουν τα μέγιστα μέτρα αυτοπροστασίας. Έχουν γίνει επιδημίες σε όλο τον κόσμο, λόγω νοσηλευτικού προσωπικού. Ευθύνη και τον επαγγελματιών υγείας να μην πηγαίνουν στη δουλειά τους, όταν έχουν συμπτώματα γρίπης», τόνισε.
Οι επιστήμονες μας καθησυχάζουν αλλά γιατί παίρνουν δρακόντεια μέτρα;
«Μέχρι και εχθές το βράδυ ο πρόεδρος της ΠΟΥ ενθάρρυνε όσο το δυνατόν πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμού του ιού. Όπου έγινε με πυγμή περιορίστηκε ο ιός. Η γρίπη δεν περιορίζεται. Αυτός ο ιός μας δίνει χρόνο να αντιδράσουμε» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
«Αν δεν πάρεις μέτρα μπορεί να έχεις εκατοντάδες κρούσματα, καλύτερα να πάρεις πιο σκληρά μέτρα, παρότι αυτό δεν διασφαλίζει ότι θα το αποφύγουμε. Δεν πήραμε μέτρα όπως η Γαλλία να απαγορεύσουμε τις συναθροίσεις σε πάνω από 5000 άτομα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας που επικαλέστηκε το φιλότιμο των Ελλήνων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου, όταν ρωτήθηκε αν έπραξαν σωστά όσοι γιόρτασαν μαζικά το καρναβάλι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας παρότι υπήρχε απαγόρευση.
Γιατί κλείνουμε τα σχολεία
Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα σχολεία που κλείνουν είπε ότι «μπορεί να δρούμε καθ' υπερβολή, αλλά προτιμούμε να βρισκόμαστε μπροστά από τις εξελίξεις». Όπως διευκρίνισε υπάρχουν 14 σχολεία που κλείνουν γιατί οι μαθητές τους ήρθαν σε επαφή με κρούσμα και άλλα 14 γιατί πραγματοποίησαν οργανωμένες εκδρομές στις πληγείσες από το νέο ιό περιοχές της Ιταλίας. «Είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν αυτά τα μέτρα καθώς ιδίως στα δημοτικά δημιουργούνται συνθήκες εύκολης διασποράς, θα ήταν χρήσιμη η καθημερινή εκπαίδευση στα σχολεία».
Γιατί δεν απαγορεύθηκαν τα ταξίδια στην Ιταλία
Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι σε όσες χώρες εφάρμοσαν δρακόντεια μέτρα δεν τα κατάφεραν να περιορίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού, γιατί όπως εξήγησε «η περίοδος επώασης του ιού είναι μεγάλη και ο ιός ξεφεύγει».
Το στίγμα χειρότερο από την επιδημία
«Με ενοχλεί βαθύτατα ως άνθρωπο το ανελέητο κυνηγητό, που γίνεται σε ανθρώπους που έτυχε να νοσήσουν ή είχαν μια ύποπτη επαφή» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας τονίζοντας πως «το χειρότερο είναι το στίγμα προς στον συνάνθρωπο, χειρότερο και από την επιδημία. Να γίνουμε το καλό παράδειγμα για όλη την ανθρωπότητα» κατέληξε.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε τέλος ότι έχουν αποσταλεί με mail σε 1 εκατ. πολίτες οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας μέσω του συστήματος Taxisnet της ΑΑΔΕ.
ΑΠΕ ΜΠΕ
«Θερίζει» η γρίπη στη χώρα: Ακόμη 7 νεκροί μέσα σε μία εβδομάδα – Κάλεσμα ΕΟΔΥ για εμβολιασμούς τελευταίας στιγμής
Εξήντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού της γρίπης, οι επτά την τελευταία εβδομάδα.
Τα 57 (95%) από τα 60 κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 23 (40,4%). Συνολικά έχουν καταγραφεί 213 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 195 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από το σύνολο των ασθενών μόνο 80 (37,6%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατά την εβδομάδα 10-16 Φεβρουαρίου, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο «παραμένουμε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Συν- επικρατούν οι υπότυποι A(H1N1) και A(H3N2)». Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί συνολικά 60 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 45 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και 15 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 33 άνδρες και 27 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη. Από τα 56 (93,3%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 4 (6,7%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 29 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών 10 (34,5%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1) και 19 (65,5%) στον υπότυπο Α(Η3Ν2).
Συνολικά έχουν καταγραφεί 213 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 195 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.
Πρόκειται για 127 άνδρες και 68 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 96 έτη. Τα 167 (85,6%) από τα 195 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 73 (43,7%). Όσον αφορά τα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για εννιά άνδρες και εννιά γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη.
Τα 16 (88,9%) από τα 18 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι επτά (43,8%).
Μαρτυρία-σοκ από υπάλληλο νοσοκομείου - "Κρύβουν τους νεκρούς του κορονοϊού"
Συγκλονίζει η μαρτυρία νοσοκομειακού υπαλλήλου στην πόλη Γουχάν, απ' όπου εικάζεται ότι ξέσπασε η επιδημία του κορονοϊού, ο οποίος τονίζει ότι οι Αρχές κρύβουν τους νεκρούς και υπάρχουν περισσότερα θύματα από αυτά που ανακοινώνονται. Ο νοσοκομειακός υπάλληλος ο οποίος μίλησε στην Deutsche Welle περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία επισημαίνοντας ότι "ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα περιμένουν συχνά ώρες μέχρι να εξεταστούν.
Οι γιατροί τους συνταγογραφούν φάρμακα και στη συνέχεια τους στέλνουν σπίτι, συμβουλεύοντάς τους να μην έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Οι αίθουσες αναμονής είναι γεμάτες κόσμο που βήχει. Ακόμη και υγιείς άνθρωποι που μένουν για ώρα σε τέτοιους χώρους κινδυνεύουν να μολυνθούν".
Και όλα αυτά, όπως επισημαίνει, ισχύουν για τους "τυχερούς" που έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε νοσοκομείο. "Συχνά τα νοσοκομεία είναι πολύ μακριά. Εάν δεν έχεις δικό σου αυτοκίνητο απομένει μόνον το ταξί και σε κάθε οικισμό επιτρέπονται μόλις δυο οχήματα. Επιπλέον μόνον λίγοι εθελοντές μεταφέρουν αρρώστους. Το τηλεφωνικό κέντρο άμεσης δράσης έχει καταρρεύσει. Οι πιο άτυχοι πρέπει να έρθουν με τα πόδια στο νοσοκομείο. Λέγεται ότι ορισμένοι έχουν πεθάνει καθ΄ οδόν" είπε ο υπάλληλος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. στην DW.
Ο ίδιος παράλληλα αμφισβήτησε τον επίσημο αριθμό θυμάτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων: "Πιστεύω ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα και νεκροί. Ακόμη και όταν η αξονική δείξει πνευμονία, δεν ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για την ιογενή τύπου. Γιατί; Διότι οι λίστες αναμονής είναι πολύ μακρές. Όποιος όμως πεθαίνει χωρίς να έχει κάνει τις σχετικές εξετάσεις δεν καταγράφεται ως θύμα του κορονοϊού".
Όσον αφορά στην κατασκευή του νέου νοσοκομείου στη Γουχάν σε χρόνο ρεκόρ μίας μόλις εβδομάδας, ο ίδιος κάνει λόγο για σταγόνα στον ωκεανό: "Δεν φτάνουν 2.000 νέες κλίνες. Εξάλλου λείπει και εξειδικευμένο προσωπικό. Γιατροί και νοσηλευτές φτάνουν στα όριά τους, οι βάρδιες δεν βγαίνουν. Για να αντιμετωπίσεις μια πνευμονία απαιτείται μακρά νοσοκομειακή περίθαλψη".
Παράλληλα, το κινεζικό ειδησεογραφικό δίκτυο Tercent φέρεται να αποκάλυψε ότι πράγματι ο αριθμός των θυμάτων -ασθενών και νεκρών- είναι σχεδόν δεκαπλάσιος από αυτόν που έχουν ανακοινώσει οι κινεζικές Αρχές, με αποτέλεσμα οι χρήστες του διαδικτύου να αμφισβητούν τώρα την αυθεντικότητα των στοιχείων που παρουσιάζει το Πεκίνο σχετικά με τον κορονοϊό.
Συγκεκριμένα, η Tercent δημοσίευσε τα νούμερα το Σάββατο σύμφωνα με τα οποία από τον κορονοϊό έχουν μολυνθεί 154.023 άνθρωποι και έχουν πεθάνει 24.589. Σύντομα όμως το site ανανέωσε τα στοιχεία (Epidemic Situation Tracker) καταγράφοντας 14.446 ασθενείς και 304 νεκρούς.
Δέκατα: Πότε πρέπει να ανησυχούμε και γιατί
Οι συχνές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μας μπερδεύουν... Πότε λίγα ρούχα, πότε πολλά, το κρύωμα είναι αναμενόμενο. Όταν αρχίζετε να μην αισθάνεστε καλά και το θερμόμετρο δείχνει γύρω στο 37 μην πανικοβάλεστε
Υψηλή έξαρση της εποχικής γρίπης στη χώρα: 53 νεκροί από επιπλοκές μέχρι σήμερα και 187 σοβαρά κρούσματα
Σε περίοδο πολύ υψηλής δραστηριότητα της γρίπης παραμένει η Ελλάδα. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές 53 άτομα, 15 την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Τα 50 (94,3%) από τα 53 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 18 (36%).
Από τα 53 κρούσματα, 39 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 14 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.
Πρόκειται για 28 άνδρες και 25 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη. Από τα 49 (92,5%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 4 (7,5%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 24 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν. Εξ αυτών 9 (37,5%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1) και 15 (62,5%) στον υπότυπο Α (Η3Ν2).
Συνολικά έχουν καταγραφεί 187 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 169 με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 70 (37,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.
Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 107 άνδρες και 62 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 96 έτη. Τα 159 (94,1%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 10 (5,9%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 116 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν. Εξ αυτών τα 67 (57,8%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και τα 49 (42,2%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1). Τα 146 (86,4%) από τα 169 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 63 (43,2%).
Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 9 άνδρες και 9 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 4 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών τα 2 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και τα 2 (50%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1). Τα 16 (88,9%) από τα 18 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 7 (43,8%).
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν αυξημένες και επαναλαμβάνουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη.
Δεν κολλάμε τον κορονοιό από τα πακέτα «made in China»
Ψυχραιμία συνιστούν οι ειδικοί για το κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού επισημαίνοντας ότι τα πακέτα «made in China» δεν θα πρέπει να ενοχοποιούνται ως φορείς του ιού ...
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» που επικαλείται Αμερικανούς λοιμωξιολόγους, δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να αγγίζουμε τα πακέτα που αποστέλλονται από την πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη.
Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πολύ μικρός καθώς μπορεί να επιβιώσει μόνο μερικές ώρες σε επιφάνειες, όπως σπεύδουν να τονίσουν οι ειδικοί.
Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι υπάρχει ένας «πολύ χαμηλός κίνδυνος» να εξαπλωθεί ο νέος κορωνοϊός από τα πακέτα που αποστέλλονται από την Κίνα, τη χώρα απ΄όπου ξεκίνησε η εξάπλωση του επικίνδυνου ιού σε όλο τον πλανήτη.
Ο ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός και μεταδοτικός στο ανθρώπινο σώμα για εβδομάδες, αλλά επιβιώνει στις επιφάνειες για λίγες ώρες, επισημαίνουν οι ειδικοί σε θέματα υγείας ανησυχώντας περισσότερο για τα «σταγονίδια» από τον βήχα ή το φτάρνισμα.
«Κατά συνέπεια, σε μία εποχή που μπορείτε να παραγγείλετε οτιδήποτε και οπουδήποτε στον κόσμο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι ο κορωνοιός μπορεί να κρύβεται σ΄ένα δέμα. Είναι επίσης πολύ πιθανότερο να κολλήσουμε τον ιό από ένα άτομο κι όχι από μια επιφάνεια», υποστηρίζει η καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Μακγκρόου , διευθύντρια του Κέντρου για τη Δυναμική Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Η ίδια τονίζει επίσης ότι ένα κουτί από χαρτόνι δεν αποτελεί καλό έδαφος αναπαραγωγής των μικροβίων. «Αυτό που γνωρίζουμε για τους ιούς αυτούς είναι ότι δεν διαρκούν πολύ καιρό σε επιφάνειες, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για επιφάνειες όπως το χαρτόνι», επισημαίνει.
Πάντως, οι ειδικοί σε θέματα υγείας συνιστούν να λαμβάνονται προφυλάξεις όπως να πλένουμε τα χέρια με ζεστό νερό και σαπούνι και να βήχουμε ή να φταρνιζόμαστε στον αγκώνα μας κι όχι στο χέρι για να αποτρέψουμε την εξάπλωση των μικροβίων.