ekab asthenis

Θα υπολειτουργήσουν αύριο Πέμπτη τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας, μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), για τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 11:00 έως τις 15:00.

Οι εργαζόμενοι στις δομές της Αττικής θα συγκεντρωθούν, στις 12:00 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ στην περιφέρεια, οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αντιδρούν στις συγχωνεύσεις- καταργήσεις μονάδων και ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

 

24ωρη απεργία των τραυματιοφορέων στις 6 Ιουνίου

Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνει, στις 6 Ιουνίου, η Πανελληνία Ένωση Τραυματιοφορέων, με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10:30 στο υπουργείο Υγείας. Οι τραυματιοφορείς κάνουν λόγο για τεράστια έλλειψη προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, «που αυξάνει τους κινδύνους για την έγκαιρη αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, δυσκολεύει τη ροή των περιστατικών, αυξάνοντας τον χρόνο νοσηλείας και υποχρεώνει σε εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς, χωρίς ασφάλεια των ασθενών και την τήρηση νόμιμων προγραμμάτων εργασίας (ρεπό, άδειες)». Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «ασθενείς "λιμνάζουν" σε κλινικές, καθώς η μετακίνησή τους για εξετάσεις καθυστερεί για μέρες, λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης προσωπικού».

 

Στις 7 Ιουνίου όλα ...κλειστά

Ο τομέας της Υγείας «νεκρώνει», την Παρασκευή, 7 Ιουνίου, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και το υγειονομικό προσωπικό στην πρωτοβάθμια περίθαλψη κήρυξε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11:00 στο υπουργείο Υγείας. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) καταγγέλλουν διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες, χαλασμένα μηχανήματα και ελλείψεις υλικών και απαιτούν τη στήριξη και ενίσχυση των δημόσιων δομών περίθαλψης.

katathlipsiiii

Οι μεγάλες περικοπές στην Ευρώπη, πέρα από τις επιπτώσεις στο οικονομικό επίπεδο των πολιτών, συνιστούν παράλληλα και ένα πείραμα πάνω στην υγεία των ανθρώπων με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον, όπως υποστηρίζει το «New Scientist».

Όπως επισημαίνει το σχετικό άρθρο γνώμης του περιοδικού, με  τίτλο «Τα κρυφά κόστη της λιτότητας», οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη αποτελέσει κλασικά παραδείγματα για το πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι συνέπειες της ύφεσης στο πεδίο της υγείας.

Περί αυτού, επικαλείται σχετική έρευνα στο Lancet, τον προηγούμενο μήνα, που δείχνει ότι τα περιστατικά ψυχικών παθήσεων και αυτοκτονιών στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της οικονομικής κρίσης, ορισμένες λοιμώδεις νόσοι κάνουν την επανεμφάνισή τους, ενώ τα κρατικά συστήματα υγείας και πρόνοιας αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερες δυσκολίες να ανταποκριθούν στο ρόλο τους λόγω ποικίλων ελλείψεων.

Το συνοδευτικό άρθρο του περιοδικού, με τίτλο «Το κόστος των περικοπών: Η τοξική γενετική κληρονομιά της λιτότητας», επισημαίνει πως οι ανωτέρω άμεσες συνέπειες της ύφεσης και της λιτότητας μπορεί να δώσουν τη θέση τους σε πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, με πιθανή διαχρονική αύξηση των εμφραγμάτων, των εγκεφαλικών, του άγχους και της κατάθλιψης.

Το παρατεταμένο στρες που προκαλείται από τις οικονομικές δυσκολίες, πυροδοτεί ή επιδεινώνει τους παραπάνω κινδύνους. Όπως αναφέρεται, «είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι όσοι ανησυχούν για την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους, του σπιτιού τους, της οικογένειάς τους και των περιουσιακών στοιχείων τους, δεν βιώνουν υψηλά επίπεδα στρες».

Το περιοδικό επισημαίνει πως «πολύ μελάνι έχει χυθεί σε διαφωνίες σχετικά με τα οικονομικά οφέλη της λιτότητας. Από την άλλη, οι συνέπειες της τελευταίας για την υγεία δεν έχουν σε μεγάλο βαθμό αναδειχτεί στο δημόσιο διάλογο, καθώς γίνεται η υπόθεση πως οι επιπτώσεις αυτές θα εξαλειφθούν όσο θα χαλαρώνει το σφίξιμο του ζωναριού».

Όμως το στρες φαίνεται να επιφέρει γενετικές τροποποιήσεις, που έχουν μακρόχρονες συνέπειες στην υγεία των πολιτών. Όπως υπογραμμίζεται, «το ψυχικό στρες που επιφέρει η οικονομική κρίση, μπορεί να ενεργοποιήσει γονίδια που απειλούν την μακροπρόθεσμη υγεία των μελλοντικών γενεών».

Νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι το παρατεταμένο στρες προκαλεί τέτοιες μεταβολές στα γονίδια, που τροφοδοτούν την χρόνια εσωτερική φλεγμονή στον οργανισμό λόγω της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η φλεγμονή, με τη σειρά της, ανοίγει το δρόμο ή αυξάνει τον προϋπάρχοντα κίνδυνο για καρδιαγγειακές και άλλες παθήσεις, ακόμα και για καρκίνο.

Ήδη υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που δείχνουν ότι η ανεργία φέρνει αυξημένα ψυχικά προβλήματα και εμφράγματα. Μια ολλανδική μελέτη που κάλυψε σχεδόν δύο αιώνες (1815 - 2000) συμπέρανε ότι οι γενιές των ανθρώπων που γεννιούνται εν μέσω ύφεσης, εμφανίζουν αφύσικα υψηλά ποσοστά πρόωρων θανάτων.

Όπως έχουν δείξει πειράματα σε ζώα, η αιτία φαίνεται πως είναι ότι, στη διάρκεια των περιόδων κρίσης, ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα πλημμυρίζουν το σώμα με ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη. Αυτές οι ορμόνες, με τη σειρά τους, επιφέρουν βιοχημικές μεταβολές στα κύτταρα, οι οποίες ενεργοποιούν εκείνα τα γονίδια που υποδαυλίζουν τη χρόνια φλεγμονή. «Η σχέση ανάμεσα στο χρόνιο στρες και στην ασθένεια είναι πλέον ξεκάθαρη», σύμφωνα με την Τέρι Μόφιτ του πανεπιστημίου Ντιουκ των ΗΠΑ.

Ακόμα, αν οι γυναίκες βιώνουν στρες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί αναπρογραμματισμός της ανάπτυξης του εμβρύου, σύμφωνα με τη Βιβέτ Γκλόβερ του Imperial College του Λονδίνου, η οποία τονίζει ότι «όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν τις επιπτώσεις του προγεννητικού στρες για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των παιδιών. Είναι πιθανό ότι αν οι άνθρωποι αισθάνονται πιο αγχωμένοι εξαιτίας της λιτότητας, της ανεργίας κ.α., αυτό θα έχει επιζήμιες συνέπειες για την επόμενη γενιά».

Η Ιζαμπέλ Μανσουί του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης επισημαίνει πως «αν και δεν έχει αποδειχτεί με απτά στοιχεία, είναι πολύ πιθανό ότι η λιτότητα μπορεί να έχει συνέπειες διαρκείας επί πολλές γενιές», καθώς, σύμφωνα με τα πειράματά της, οι επιπτώσεις του στρες στα ποντίκια διαρκούν για τρεις διαδοχικές γενιές.

Ο Ντέιβιντ Στάκλερ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρει ότι στην περίοδο του κλεισίματος πολλών κρατικών εργοστασίων και των γρήγορων και μαζικών ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία, στη δεκαετία του '90, οι θάνατοι αυξήθηκαν σημαντικά. Αντίθετα, στη γειτονική Λευκορωσία, όπου οι ιδιωτικοποιήσεις υλοποιήθηκαν με πιο σταδιακό τρόπο, οι θάνατοι αυξήθηκαν μόνο οριακά.

«Ένα γενικό μήνυμα», όπως υπογραμμίζει ο βρετανός επιστήμονας, «είναι ότι δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την υγεία μιας κοινωνίας, είναι η στέγαση και οι θέσεις εργασίας. Αποτελούν τους βασικούς στυλοβάτες. Αν τους αφαιρέσει κανείς, η υγεία υποφέρει».

Newsroom ΔΟΛ

farmaka

Από 900 σε 230 μειώνονται τα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις τα οποία καλύπτονταν εξ' ολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς τη συμμετοχή των ασθενών. Οι ασθενείς καλούνται πλέον να πληρώνουν μόνοι τους τα «ακριβά» φάρμακα των οποίων η αξία ξεκινά από 200 ευρώ και φτάνει έως τα 3.000 ευρώ.

Στον κατάλογο με τα συγκεκριμένα φάρμακα περιλαμβάνονται σκευάσματα για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας καθώς και τα λεγόμενα «ορφανά» φάρμακα δηλαδή σκευάσματα που λαμβάνουν ασθενείς με σπάνιες νόσους.

Ωστόσο από τον επίμαχο κατάλογο δεν έχουν αφαιρεθεί τα πιο ακριβά φάρμακα, αλλά τα φθηνότερα, με στόχο να περιοριστεί το κόστος για τους ασφαλισμένους.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά δρομολογείται και η έκδοση του δελτίου με τα νέα καινοτόμα φάρμακα, που είχε παγώσει επί διετία, προκειμένου να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

zougla

farmaka

Στο κυνήγι του «θησαυρού της υγείας», των φαρμάκων δηλαδή που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους, έχουν επιδοθεί οι χρόνιοι ασθενείς αλλά και συνολικά οι Ελληνες πολίτες, αφού ακόμη και ένα απλό παυσίπονο είναι πλέον... σπάνιο είδος στα φαρμακεία.

Τραγικές είναι οι ελλείψεις φαρμάκων και στα νοσοκομεία, όπου εκφράζονται φόβοι πως σύντομα δεν θα μπορεί να καλυφθεί όχι μόνο η επάρκεια αλλά ούτε καν η ασφάλεια της θεραπείας των ασθενών.

Την ώρα που εκατοντάδες φαρμακευτικά σκευάσματα είναι εξαφανισμένα από τα ράφια, οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες ανεφοδιάζουν με ρυθμούς πρωτοφανείς τις φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που αποστέλλονται μόνο δέκα κουτιά για την κάλυψη 300 φαρμακείων, όταν η ευρωπαϊκή νομοθεσία υποχρεώνει τους παραγωγούς να προμηθεύουν με κανονικές ποσότητες την αγορά. Παράλληλα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει προχωρήσει τέσσερις φορές τους τελευταίους μήνες στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, δηλαδή των εξαγωγών από φαρμακαποθήκες της χώρας μας σε φαρμακαποθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 30 της συνθήκης της Ρώμης για την ελεύθερη ενδοκοινοτική διακίνηση.

Τα δεδομένα αυτά κάνουν όσους γνωρίζουν εκ των έσω το θέμα του φαρμάκου στην Ελλάδα να μιλούν για τεχνικές ελλείψεις στην ελληνική αγορά και για τραγικό παιχνίδι εις βάρος των ασθενών. Οπως τονίζουν οι ίδιοι, ειδικά το θέμα των παράλληλων εξαγωγών είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο πολλών ετών, καθώς στην Ευρώπη εδώ και χρόνια εξελίσσεται ένας ιδιότυπος «πόλεμος», με τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες να προσπαθούν να μπλοκάρουν τις νομικά κατοχυρωμένες παράλληλες εξαγωγές σε φαρμακαποθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο να εμποδίσουν τις εξαγωγές από τις χώρες με φτηνότερες τιμές φάρμακων και να επιβάλουν τις ακριβότερες προκειμένου να διατηρήσουν ψηλά τις τιμές.

Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων έχει εκφράσει έντονες ανησυχίες για τις τέσσερις απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών, από τον Οκτώβριο 2011 έως σήμερα, που έχουν εκδοθεί από τον ΕΟΦ οδηγώντας τον κλάδο στη χρεοκοπία. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, αν η αιτία των ελλείψεων ήταν οι εξαγωγές, δεν θα έλειπαν σκευάσματα από τα ράφια των φαρμακείων ύστερα από τέσσερις διαδοχικές απαγορεύσεις.

Ο σύλλογος έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ κατά των τριών πρώτων αποφάσεων. Μάλιστα πολύ σύντομα θα καταθέσει προσφυγή και κατά της τελευταίας, διαμαρτυρόμενος για κατάφορη παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που απαγορεύει στα κράτη-μέλη να θέτουν εμπόδια στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και απαγορεύει οποιαδήποτε αλλοίωση της εξωτερικής συσκευασίας των φάρμακων (αφαίρεση ταινίας γνησιότητας). Ο σύλλογος προτείνει στο υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσει σ' αυτό μέτρο, αλλά να εφαρμόσει την ακύρωση της συσκευασίας με τα φάρμακα μέσω ηλεκτρονικού σκαναρίσματος σε πραγματικό χρόνο, ώστε να καταπολεμηθούν «κυκλώματα» που ληστεύουν τον ΕΟΠΥΥ χρεώνοντάς τον δύο και τρεις φορές για το ίδιο κουτί.

Να σημειωθεί πως στη χώρα μας δραστηριοποιούνται 125 ελληνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 100 ιδιωτικές και 25 συνεταιριστικές. Ο κλάδος των φαρμακαποθηκών συνολικά προσφέρει 3.300 θέσεις εργασίας, ενώ οι έμμεσα εμπλεκόμενοι υπολογίζονται σε περίπου 6.500. Μόνο μέσα στο 2012 οι φαρμακαποθήκες έκαναν τζίρο 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400.000.000 ευρώ ήταν από εξαγωγές που -εκτός των άλλων- συντελούν και στην εν μέρει εξισορρόπηση του ισοζυγίου για τα φαρμακεία, δεδομένου ότι το 85% των φαρμάκων που κυκλοφορούν εισάγεται.

 

Οι πολυεθνικές δεν στέλνουν φάρμακα γιατί πωλούνται φτηνά

Πολλές πολυεθνικές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και υπό το φόβο ότι ο ΕΟΠΠΥ θα χρεοκοπήσει, έχουν περιορίσει δραστικά την προμήθεια φαρμάκων. Επιπλέον μετά την τελευταία μείωση στις τιμές των φαρμάκων, που τέθηκε σε ισχύ στις 17 Ιανουαρίου, οι πολυεθνικές εταιρείες περιόρισαν ακόμη περισσότερο τις ποσότητες που στέλνουν στην ελληνική αγορά, εξαιτίας του πολύ περιορισμένου πλέον κέρδους τους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που σε πολλά φάρμακα η μείωση των ποσοτήτων φτάνει το 80%, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκάριων (ΠΦΣ), ο οποίος καταφέρεται εναντίον του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, «διότι αντί να κάνει ελέγχους στις ποσότητες που στέλνουν οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες στην αγορά και να αποδώσει με υψηλά πρόστιμα τις ευθύνες εκεί που αναλογούν, «δαιμονοποιεί» τις παράλληλες εξαγωγές που τις θεωρεί υπεύθυνες για τις ελλείψεις».

Οπως δήλωσε συνένευξή του ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας, έχει διαπιστωθεί ανεπαρκής ανεφοδιασμός από δεκατρείς εταιρείες. Ωστόσο από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων υποστηρίζει ότι γνωρίζει πως οι εταιρείες είναι 113 και αναρωτιέται γιατί δεν γίνονται έλεγχοι.

farmaka

Αναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας οι νέες μειωμένες τιμές των φαρμάκων σύμφωνα με το δελτίο τιμών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς, με απόφασή του ορίζει ότι οι νέες τιμές θα ισχύσουν από την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και τις φαρμακαποθήκες, ενώ στα φαρμακεία οι νέες τιμές θα ισχύσουν μετά από μία εβδομάδα, δηλαδή από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου.

Οι μειώσεις κυμαίνονται από 5% έως 10% στα γενόσημα φάρμακα καθώς και σε όσα έχει λήξει η πατέντα τους. Η μείωση θα είναι της τάξεως του 10% για τα φάρμακα αξίας 10 ευρώ και άνω και 5% για φάρμακα αξίας 5 έως και 10 ευρώ.

Οι μειώσεις αυτές αφορούν σχεδόν το σύνολο των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην χώρα μας (πρόκειται για 12.048 σκευάσματα) καθώς προστασία πατέντας έχουν 800 φάρμακα.

Η μεσοσταθμική μείωση είναι 7%, που κατά το υπουργείο μεταφράζεται σε εξοικονόμηση έως και 150 εκατ ευρώ από την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη.

Παράγοντες του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι με το νέο αυτό δελτίο αίρονται αρκετά από τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στην αγορά με τις ελλείψεις φαρμάκων.

 

Αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες

Η άμεση εφαρμογή του νέου δελτίου τιμών κινητοποίησε τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες, οι οποίοι θεωρούν ότι απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την ομαλοποίηση της αγοράς υπό τα νέα δεδομένα –κι ενώ καταγράφονται ούτως ή άλλως ελλείψεις φαρμάκων.

Σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των δύο κλάδων με τον αναπληρωτή υπουργό την Παρασκευή, κατά πληροφορίες, τους δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα δοθεί παράταση μιας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει κι εφόσον αποτυπωθεί σε νέα υπουργική απόφαση ότι ενδέχεται η ισχύς του δελτίου τιμών να είναι για τις φαρμακευτικές και τις φαρμακαποθήκες από τις 25 Φεβρουαρίου και για τα φαρμακεία από τις 4 Μαρτίου.

Το νέο δελτίο τιμών είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.moh.gov.gr/articles/times-farmakwn/deltia-timwn/1590-deltio-timwn-farmakwn-15-2-2013

Την αναστολή λειτουργίας του Γενικού Κρατικού Νίκαιας προτείνουν ομόφωνα οι γιατροί του, καθώς ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου δεν έχει εγκριθεί και αδυνατούν να προμηθευτούν ιατρικά υλικά.

Με έγγραφό του ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Ι. Ευδοκιμήδης ενημέρωσε τους διοικητές των νοσοκομείων της αρμοδιότητάς του ότι βάσει της πρόσφατης πράξης νομοθετικού περιεχομένου δεν θεωρείται νόμιμη καμία δαπάνη σε περίπτωση μη έγκρισης του προϋπολογισμού, όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Από την πλευρά του ο διοικητής του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, Κ. Πεταλάς, απαντά ότι «παρά τη μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε ως προς το να μας αποσταλούν οι οδηγίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού οικονομικής χρήσης 2013, καθώς και τα όρια εντός των οποίων θα έπρεπε να κινηθούν οι πιστώσεις του προϋπολογισμού, καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να είμαστε εντός της προθεσμίας υποβολής του προϋπολογισμού μας.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση έγκρισης αυτού θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη λειτουργία του νοσοκομείου με ότι συνέπεια επιφέρει αυτό».

fox

Ενας στους πέντε Έλληνες παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης. Έξι στους δέκα δηλώνουν ότι αναβάλουν ή ματαιώνουν για οικονομικούς λόγους την αναγκαία επίσκεψη στον γιατρό.

Οι πάσχοντες από... καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, υπέρταση, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, δηλ περίπου το 38% του πληθυσμού, μαζί με τους ηλικιωμένους και τους ασθενέστερους οικονομικά αποτελούν τους εύκολους στόχους αλλά και τα πρώτα «θύματα» της οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα, ο πληθυσμός που συγκαταλέγεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου συνεχώς διογκώνεται καθώς αυξάνονται οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση νοσημάτων: εκτός από τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου, κάπνισμα, διατροφή, καθιστική ζωή, πλέον προσμετρώνται τα δάνεια, τα χρέη, η ανεργία, η μείωση του εισοδήματος.

Τα συμπεράσματα των ειδικών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) είναι αποκαρδιωτικά: οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι βαρύτατες για την υγεία του πληθυσμού. Σε ορίζοντα 10ετίας αναμένεται ότι θα μειωθεί το προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων κατά τουλάχιστον 2 χρόνια, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της ποιότητας ζωής τους. Δραματικές είναι όμως και οι ενδείξεις για τη βρεφική θνησιμότητα η οποία έπειτα από δεκαετίες συρρίκνωσης, πλέον αρχίζει να έχει ελαφρά ανοδική πορεία.

«Η αναγκαιότητα να εξεταστούν προτάσεις για την αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας είναι μεγάλη. Όσο γίνονται περιστολές στις δαπάνες υγείας χωρίς να προχωρούν μεταρρυθμίσεις δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα» επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, κ. Γιάννης Κυριόπουλος, με αφορμή την συνοπτική παρουσίαση των μελετών για την κρίση και τη δημόσια υγεία στην χώρα μας μετά την ολοκλήρωση του 8ου Πανελλήνιου συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας.

 
Τα… PIGS δικτυώνονται
 
Ωστόσο, η υγεία εν μέσω κρίσης δεν μονοπωλεί μόνο τους Έλληνες, ειδικούς και πολίτες. Ανάλογο προβληματισμό διατυπώνουν και οι επιστήμονες από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Παρά τις σημαντικές διαφορές που έχουν τα συστήματα υγείας των τεσσάρων χωρών, με την Ελλάδα να είναι ο αδύναμος κρίκος στην πρωτοβάθμια υγεία και την πρόληψη, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον πληθυσμό δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις. Αυτό επιβάλλει, κατά τους ευρωπαίους επιστήμονες, τη διαμόρφωση κοινών στρατηγικών δράσεων και πολιτικών.

Στο πλαίσιο αυτό επιστήμονες από τις χώρες του Νότου, τις λεγόμενες PIGS, αλλά και την Ιρλανδία, στέλνουν ανοικτή επιστολή προς τους πολιτικούς ηγέτες και τις υγειονομικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των πολιτών.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισαβόνας αναφέρει ότι «στον καθορισμό και την εφαρμογή των πολιτικών και των δραστηριοτήτων της, η Ένωση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την προαγωγή ενός υψηλού επιπέδου απασχόλησης, την εγγύηση επαρκούς κοινωνικής προστασίας, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, κατάρτισης και προστασίας της ανθρώπινης υγείας».

Υπογραμμίζουν όμως την έλλειψη συστήματος παρακολούθησης των δυσμενών συνεπειών των κοινωνικοοικονομικών κρίσεων και έγκαιρης αντίδρασης σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο, εκτιμώντας μάλιστα ότι «αυτό το γεγονός συνιστά μια από τις πιο ατυχείς διαστάσεις της κρίσης».

Η επιστολή την οποία προσυπογράφουν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και ιατρικής κοινότητας των τεσσάρων χωρών, πρόκειται να αποσταλεί σε θεσμικά όργανα της Ευρώπης.


protothema

Περισσότερα Άρθρα...