Το νέο σχέδιο για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρέδωσε πριν από μερικές ώρες, η αρμόδια επιτροπή, στον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη.
Το νέο σύστημα αλλάζει όλα τα δεδομένα στην πρόσβαση του ασθενή τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας ενώ εισάγει την έννοια του οικογενειακού γιατρού για κάθε Έλληνα πολίτη.
Ειδικότερα προτείνεται η διαμόρφωση ενός ενιαίου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την υπαγωγή σε αυτό όλων των δημόσιων δομών, δηλαδή των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ, των Κέντρων Υγείας και των ιδιωτών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ . Το σύστημα θα έχει διοικητική αυτονομία ενώ την εποπτεία του αναλαμβάνουν οι Υγειονομικές Περιφέρειες.
Οι δομές αυτές θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών και θ αποτελέσουν την πύλη εισόδου των ασθενών στα Δημόσια νοσοκομεία.
Μάλιστα προτείνονται κίνητρα για όσους ασθενείς έχουν παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό ή από κάποια δομή της πρωτοβάθμιας φροντίδας πριν κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο -με εξαίρεση τα έκτακτα περιστατικά-.
Οι γιατροί που θα απασχολούνται στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα είναι πλήρους απασχόλησης και θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ δημόσιου συστήματος και ιδιωτικού ιατρείου.
Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς χωρίς περιορισμό ως προς τον αριθμό τους
Εισάγεται ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού ο οποίος θα κρατάει τον ιατρικό φάκελο του ασθενή ενώ εισάγεται και η κατ οίκον φροντίδα με την ενεργοποίηση του ρόλου του νοσηλευτή άλλα και άλλων επαγγελματιών υγείας.
Η αποζημίωση τόσο των γιατρών όσο και των συμβεβλημένων ιδιωτικών κέντρων θα γίνεται με βάση κριτήρια ποιότητας .
Αντιδράσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ και του ΠΙΣ
Στην πρόταση της επιτροπής αντέδρασαν άμεσα τόσο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με αίσθημα ευθύνης εκφράζει την έντονη δυσφορία του και την αντίθεσή του σε όλες εκείνες τις διαδικασίες οι οποίες οδήγησαν στην κατάρτιση ενός δήθεν υγειονομικού χάρτη της χώρας, με κόστος του έργου στα 6 εκατ. ευρώ, χάρτης ο οποίος αποδείχθηκε ότι περιλαμβάνει μόνον λάθη, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ του υπουργείου Υγείας, ο κ. Πάνος Ευσταθίου, να δώσει εντολή για την απόσυρση του τερατουργήματος!»
«Το σημαντικό είναι, όμως, ότι ο υγειονομικός χάρτης δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνον απόλυτους αριθμούς και μεγέθη, χωρίς να περιλαμβάνει επίσης πιστή καταγραφή του συνόλου των υγειονομικών αναγκών της χώρας.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει με κατηγορηματικότητα ότι αυτά που συμβαίνουν τόσα χρόνια, να ξοδεύονται πακτωλοί χρημάτων χωρίς να απεικονίζεται η πραγματικότητα και χωρίς να οδηγούμαστε σε χρήσιμα και τεκμηριωμένα αποτελέσματα, είναι σκανδαλώδη και καλεί το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του».
Από την πλευρά της, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ «έχει να επισημάνει ότι στηρίζει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια στον ΕΟΠΥΥ», θέτοντας όμως ως όρους: να μην χαθούν θέσεις εργασίας, να αυξηθεί η χρηματοδότηση των ΠΦΥ στο 15% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, πλήρη διαχωρισμό της Πρωτοβάθμιαςς Φροντίδας από την νοσοκομειακή περίθαλψη, άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ σε όλους τους γιατρούς, κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων και θέσπιση συμμετοχής 5 ευρώ στην ιατρική επίσκεψη.
δολ, ρεαλ