enfia

Σε... διπλό εδώλιο κατηγορουμένου βρίσκονται ο ΕΝΦΙΑ και οι «φουσκωμένες» αντικειμενικές αξίες, που έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών.

Σε μια περίοδο που το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ από τα φετινά «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ, το διπλό εδώλιο που αντιμετωπίζει μπορεί να το οδηγήσει σε μεγάλες οικονομικές ανατροπές.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ετοιμάζεται να εκδώσει «καταδικαστική» απόφαση για τη μακρόχρονη αδράνεια της πολιτείας να μειώσει τις αντικειμενικές αξίες, ενώ την ίδια στιγμή ένας νέος κύκλος προσφυγών φέρνει σε «πιλοτική δίκη» στην Ολομέλεια ΣτΕ «πακέτο» αποφάσεων (ΠΟΛ) της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, με τις οποίες προσδιορίστηκε ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν αυτές τις μέρες να πληρώσουν οι πολίτες.

Στην πράξη οι αντικειμενικές αξίες που έχουν «ξεχαστεί» στα υψηλά επίπεδα του 2007 (παρά την καθοδική πορεία της αγοράς ακινήτων και τη δραματική πτώση των εμπορικών αξιών) απειλούνται άμεσα με κατάρρευση, κάτι που θα οδηγήσει μοιραία σε αμφισβήτηση όλων των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, με «μπαράζ» (ενδικοφανών) προσφυγών αλλά και αγωγών για ακύρωσή τους και επιστροφή χρημάτων.

Το Δημόσιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή «με την πλάτη στον τοίχο» όχι μόνο γιατί αγνόησε το πρώτο «τελεσίγραφο» του ΣτΕ να αλλάξει εντός 6μήνου (ήδη πέρασαν άπρακτοι 11 μήνες, δηλαδή περίπου ο διπλάσιος χρόνος) τις αντικειμενικές αξίες, αλλά επειδή το... διπλό εδώλιο που αντιμετωπίζει πλέον μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες οικονομικές ανατροπές, σε μια περίοδο που προσδοκά να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ από τα φετινά «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ.

Παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας

Νομικοί κύκλοι προεξοφλούν ότι η Ολομέλεια ΣτΕ θα εκδώσει πολύ σύντομα ετυμηγορία, με την οποία θα ακυρώνει την αδράνεια του Δημοσίου να μειώσει τις αντικειμενικές αξίες (η αναπροσαρμογή πρέπει να γίνεται ανά 2ετία, σύμφωνα με τον νόμο), κρίνοντας ότι η συμπεριφορά του συνιστά «παράνομη παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας».

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν «μονόδρομο» την «καταδικαστική» αυτή κρίση, με γνώμονα την απόφαση - «τελεσίγραφο» του ΣτΕ προς την πολιτεία τον περασμένο Νοέμβριο, αφού και τώρα, στη δίκη που έγινε προ ημερών, ακούστηκαν περίπου οι ίδιες δικαιολογίες, που αποκρούστηκαν πέρυσι ως αβάσιμες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η νέα προσφυγή που θα «βασανίσει» σύντομα τις ΠΟΛ για τον ΕΝΦΙΑ σε «πιλοτική δίκη» επικαλείται σκέψεις της απόφασης 4003/14 της Ολομέλειας ΣτΕ, που προοιωνίζονται την επερχόμενη κατάρρευση αντικειμενικών αξιών και εκκαθαριστικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δημόσιο, αφού απέτυχε να αναβάλει τη δίκη, δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει την (πανθομολογούμενη) διόγκωση των αντικειμενικών αξιών σε σύγκριση με τις πραγματικές (αγοραίες αξίες), εκλιπαρώντας για μια νέα παράταση-ανοχή ενός έτους ώστε να γίνουν οι σχετικές αλλαγές, χωρίς να δώσει όμως πειστικές εξηγήσεις προς το ΣτΕ πώς διέρρευσε περίπου ένα έτος από το «τελεσίγραφο» χωρίς να κάνει τίποτα...

Ανοίγει ο δρόμος για δικαίωση

Εάν το ΣτΕ ακυρώσει την κρατική αδράνεια από το 2013 (όταν κατατέθηκε η πρώτη σχετική προσφυγή), τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη δικαίωση όσων έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη (αφού αμφισβήτησαν πρώτα τα εκκαθαριστικά με ενδικοφανείς προσφυγές, που πέρυσι ξεπέρασαν τις 80.000).

Στην περίπτωση αυτή θα μπορούν να ζητήσουν να προσδιοριστεί διά της δικαστικής οδού ο πραγματικός φόρος που έπρεπε να καταβάλουν και να τους επιστραφούν αναδρομικά οι διαφορές από τη «φουσκωμένη» φορολογία τουλάχιστον της τελευταίας 2ετίας.

Ωστόσο στο ΣτΕ, εν όψει του μεγάλου δημοσιονομικού προβλήματος που μπορεί να προκύψει ?όπως υποστήριξε το Δημόσιο?, εξετάζεται και το ενδεχόμενο η ακυρωτική κρίση να μην μπορεί να λειτουργήσει αναδρομικά (όπως έγινε π.χ. με τις πρόσφατες ακυρωτικές αποφάσεις για τις περικοπές των συντάξεων του 2ου μνημονίου, τις μειώσεις αποδοχών των πανεπιστημιακών κ.λπ.).

Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι θα μπορούν βάσιμα να προσβάλουν δικαστικά τα νέα εκκαθαριστικά.

Το κράτος μπορεί βέβαια να συνεχίσει να εισπράττει τον νέο ΕΝΦΙΑ μέχρις ότου τα κατά τόπους διοικητικά δικαστήρια αποφανθούν για τη νομιμότητα των νέων εκκαθαριστικών. Εκτός και αν δρομολογηθούν διαφορετικές εξελίξεις με βάση τη νέα προσφυγή, που επιδιώκει να ακυρωθούν οι ΠΟΛ για τον ΕΝΦΙΑ του 2015, κάτι που είναι πολύ πιθανό να γίνει, αφού ενσωματώθηκαν οι «φουσκωμένες» αντικειμενικές αξίες, μολονότι αποδοκιμάστηκαν από τον περασμένο Νοέμβριο στο ΣτΕ.

Ετσι σε περίπτωση που ακυρωθούν οι ΠΟΛ στην «πιλοτική δίκη» (που αναμένεται προς τα τέλη του έτους), τότε απειλείται με κατάρρευση το οικοδόμημα της τρέχουσας φορολόγησης, που θα μειωθεί δραστικά μέσα από ένα «μπαράζ» αγωγών για επιστροφή χρημάτων, που ασφαλώς θα έχουν θετική κατάληξη για τους φορολογούμενους.

Ωστόσο η προοπτική αυτή παρουσιάζει και σημαντικά προβλήματα, καθώς θα υπάρξει υπερφόρτωση των δικαστηρίων με πολλές χιλιάδες δίκες, νέα καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, με τους φορολογούμενους να διστάζουν συχνά συνυπολογίζοντας τα «τσουχτερά» παράβολα και δικαστικά έξοδα, όσο το κράτος θα συνεχίζει να «παίζει κρυφτό» με την ακίνητη περιουσία.

ethnos

pistotikes kartes1

Τη βούληση του υπουργείου να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος, αλλά με κίνητρα, υποχρεωτικά και εθελοντικά, όπως είπε, με στόχο να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να λαμβάνει το κράτος γρηγορότερα τον ΦΠΑ, επιβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μega Σαββατοκύριακο», ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως δεν θα εφαρμοστεί capital control στους μισθούς, συστήνοντας να μην υπάρχει φόβος και πως ό,τι αποφασιστεί δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν, ανέφερε ωστόσο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται ήδη μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Όπως τόνισε, οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου 2016, επισημαίνοντας πως το ΥΠΟΙΚ ολοκληρώνει τον σχεδιασμό του και στη συνέχεια θα υπάρξει συζήτηση και συνεννόηση με τις τράπεζες. Πρέπει να πάμε σε αλλαγή νοοτροπίας και στους φορολογούμενους και στο κράτος, επισήμανε.

Αγωνιούμε να μαζέψουμε 45 – 50 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από άμεσους και έμμεσους φόρους, υπογράμμισε, τονίζοντας πως εάν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή θα εισπράττονταν 15-20 δισ. ευρώ. «Καθένας μας μπορεί να βάλει λιθαράκι για να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

Ερωτηθείς για τις 100 δόσεις και τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «αυτοί που έχουν μπει και είχαν τη δυνατότητα πιο σύντομης αποπληρωμής, θα το πληρώσουν πιο σύντομα. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για το εάν κάποιος έχει καταθέσεις στην τράπεζα, τώρα πάμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα».

Υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που έχουν ήδη ψηφιστεί και επισήμανε πως θα αποκτηθεί καλύτερο νομικό οπλοστάσιο, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς, μέσω των ελέγχων.

Επιπλέον, αναφερόμενος στα τέλη κυκλοφορίας υπογράμμισε πως «προσπαθούμε να μεταφέρουμε το βάρος από τα χαμηλά στρώματα στα υψηλά και τα πιο υψηλά” και ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ εξετάζει πώς θα υλοποιηθεί αυτή η πολιτική, ακόμη και στα τέλη. Δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, τόνισε, ωστόσο διευκρίνισε ότι φέτος οι πληρωμές θα των τελών θα γίνουν με το ίδιο σύστημα και είναι συγκεκριμένη η οροφή του ποσού. “Εάν μπορούμε να το κάνουμε πιο δίκαια και αναλογικά θα το κάνουμε», κατέληξε.

eforia oura

Τις αλλαγές στις σχέσεις του πολίτη με την εφορία ανέφερε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, παρουσίασε από το βήμα της Βουλής εχθές το πλαίσιο που θα κινηθεί η κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής.

Ο υπουργός είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση και στην έναρξη ελέγχων -για τους οποίους έχουν εκδοθεί ήδη εντολές ή εισαγγελικές παραγγελίες-, επιχειρήσεων ή προσώπων που σχετίζονται με την πολιτική και τα ΜΜΕ. Στόχος είναι οι έλεγχοι αυτοί να έχουν ολοκληρωθεί εντός πέντε μηνών, χωρίς λογικές πολιτικών παρεμβάσεων στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

«Με δεδομένο το τεκμήριο αθωότητας κλείνουμε οριστικά το κεφάλαιο διαπλοκής διαφθοράς φοροδιαφυγής που κόστισε στον Έλληνα πολίτη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Οι κυριότερες αλλαγές

Κίνητρα για κατάργηση των μετρητών:

Πριν «χαλαρώσουν» τα capital controls και επιστρέψουν τα μετρητά το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει από φέτος κίνητρα για όσους προτιμούν τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, τα μέτρα που σχεδιάζουν θα περιλαμβάνουν:

- Κληρώσεις και φορο-μπόνους για όσους καταναλωτές χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα. Το ύψος τους θα καθοριστεί με βάση τη διεθνή εμπειρία, αλλά και τις αντοχές του προϋπολογισμού, σε συμφωνία με την Τρόικα των ελεγκτών.

-  Κίνητρα στις επιχειρήσεις, με τη δημιουργία ειδικού επαγγελματικού καταθετικού λογαριασμού, για τον οποίο σχεδιάζεται να παρέχει αυξημένη προστασία από κατασχέσεις για οφειλές σε τράπεζες ή και στο ίδιο το δημόσιο. Μπορεί δηλαδή για τον λογαριασμό αυτό να ισχύει αυξημένο ακατάσχετο όριο ή και πλήρης απαγόρευση σε κάποιες περιπτώσεις απαιτήσεων.

-  Θα μειωθούν οι τραπεζικές προμήθειες που απαιτούν οι τράπεζες ανά συναλλαγή. Αυτές θα πρέπει να αρκούνται στα έσοδα που θα έχουν από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μεώνοντας δραστικά το μέσο κόστος με το οποίο χρεώνουν τις επιχειρήσεις.

«Κλείσιμο» των ΔΟΥ για τις πολίτες:

Οι συναλλαγές θα γίνονται από το 2016 μόνον ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως. Ηλεκτρονικά θα γίνεται και η έκδοση και διαβίβαση εγγράφων που προβλέπεται μεν ήδη στο Μνημόνιο (από το 2013) αλλά δεν έχει εφαρμοστεί και έτσι το υπουργείο Οικονομικών σπατάλησε 11,5 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να τα είχε εξοικονομήσει.

Κυρίως όμως, όπως αποκάλυψε την Κυριακή το ΘΕΜΑ, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εξοικονομήσει περίπου 6.000 υπαλλήλους που σήμερα απασχολούνται στις συναλλαγές με το κοινό ΔΟΥ, ώστε να αξοποιηθούν στους ελέγχους. Ο αριθμός των ΔΟΥ θα καταργηθεί και οι πολίτες θα επικοινωνούν για τα θέματά τους μέσω ίντερνετ. Αν απαιτείται φυσική παρουσία και επαφή με τους εφόρους, θα κλείνεται τηλεφωνικά ραντεβού.

Αλλαγές στους ελέγχους του ΣΔΟΕ:

κύριος Αλεξιάδης έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα που δείχνει ότι το 2015 (επί ΣΥΡΙΖΑ) στη Λίστα Λαγκάρντ έγιναν μόλις 80 έλεγχοι και ολοκληρώθηκαν οι 38, όταν πέρυσι ξεκίνησαν 143 (+60%) και τελείωσαν μέσα στη χρονιά οι 95 (σχεδόν οι τριπλάσιες από φέτος). Επιπλέον θύμισε ότι οι έλεγχοι της ΓΓΔΕ έφτασαν αισίως τις 40.000 –και παρά τα προβλήματα με τις επιθέσεις και τους προπηλακισμούς σε βάρος των εφοριακών. Η διαπίστωση αυτή συνοδεύτηκε με τη δημόσια δέσμευση Αλεξιάδη ότι η ισχύς τους ΣΔΟΕ «ενισχύεται και δεν μειώνεται» με τις αλλαγές που σχεδιάζει.

Για το σκοπό αυτό, ο ίδιος δεσμεύτηκε πως με διάταξη που θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών, θα αναβάλλεται η παραγραφή των μεγάλων ανοιχτών υποθέσεων (Λαγκάρντ κλπ) ενώ προϊδέασε ότι θα ζήσουμε και ... εφόδους της εφορίας ακόμα και τα μαύρα μεσάνυχτα αλα γερμανικά.

Ανακοίνωσε επίσης ότι:

- Εισάγονται άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις, μέσα σε ένα με ενάμιση μήνα για την παράταση της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων στις 31.12.2015, ειδικά για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις οποίες έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου ή εισαγγελικές παραγγελίες.

- Η κυβέρνηση προχωρά στη νομική τακτοποίηση για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων στη χώρα ή το εξωτερικό, και δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό χωρίς να τα έχουν αποκαλύψει, να τα αποκαλύψουν τώρα διότι μετά, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και το περιουσιολόγιο, θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα αποκάλυψης των αδήλωτων αυτών κεφαλαίων.

- Με βάση ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο το υπουργείο θα προχωρήσει σε εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους μέσα στο 2016 σε επιχειρήσεις προμηθευτών του δημοσίου, τεχνικών επιχειρήσεων, πολυεθνικών ομίλων, τραπεζικών ομίλων, ΜΜΕ, εκμετάλλευση οδικών οδών κλπ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις βασικές αρχές που θα διέπουν τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Είπε ειδικότερα είπε πρώτα από όλα θα ισχύσει το Σύνταγμα (άρθρο 4) για τη φορολογική δικαιοσύνη και αυτή θα είναι η σκληρή γραμμή της κυβέρνησης.

Για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις θα υπάρξει απλοποίηση του συστήματος στα πρότυπα άλλων χωρών με πλήρη αξιοποίηση της πληροφορικής, θα μεταφερθεί το φορολογικό βάρος από τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες στα μεγάλα και στα πολύ μεγάλα. Φορολογική ενίσχυση των επιχειρήσεων με κριτήρια την επιβράβευση της συνέπειας στην αντιμετώπιση του φορολογικού ανταγωνισμού με άλλες χώρες ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Το υπουργείο θα προχωρήσει σε δράσεις απλοποίησης γραφειοκρατικών διαδικασιών και εξυπηρέτησης του πολίτη στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών. Θα υπάρξει επιχειρησιακό σχέδιο για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών και των επιχειρήσεων στις εφορίες.

Θα αξιοποιηθούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, πολίτη και εφορίας, για να επεκταθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενος στη φορολόγηση έσπευσε να τονίσει ότι η κυβέρνηση έχει σταθερό προσανατολισμό στον διάλογο και γι αυτό οι όποιες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα θα προχωρήσουν με ευρύτατο διάλογο με κοινωνικούς φορείς και επιχειρήσεις, με τους πολίτες, τους λογιστές, τους εφοριακούς, με τα κόμματα.

«Εμείς θέλουμε μια φορολογική πολιτική που δεν θα επιβάλλεται με τα ΜΑΤ στο Σύνταγμα και με κομματικές πειθαρχίες και αυτό θα επιδιώξουμε», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

eyro

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές της ΓΓΔΕ, θα μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα για κάθε ευρώ που κατατέθηκε ή αναλήφθηκε από έναν τραπεζικό λογαριασμό τα τελευταία 10 χρόνια καθώς ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης υπέγραψε τη σχετική απόφαση, η οποία αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση.

Η απόφαση αυτή «λύνει» ουσιαστικά τα χέρια της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου να προχωρήσει σε σαρωτικούς ελέγχους, ιδίως μέσω του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων.

Σημειώνεται ότι έως τώρα οι ελεγκτές της Εφορίας, εξετάζοντας τις καταθέσεις φορολογουμένων στο πλαίσιο αναζήτησης ενδεχόμενων παραβάσεων φοροδιαφυγής είχαν τη δυνατότητα να δουν ηλεκτρονικά μέσω του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών μόνο τα υπόλοιπα καταθέσεων στο τέλος κάθε έτους. Όμως, πλέον θα έχουν στον υπολογιστή τους την συνολική εικόνα των κινήσεων. 

Στο πλαίσιο αυτό, θα  μπορούν να ζητούν από συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα να απαντήσει για ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου, για συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το σύνολο των συναλλαγών του λογαριασμού οι οποίες επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο του λογαριασμού.

Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι με την εξέλιξη αυτή θα μπορέσει να ξεσκεπάσει μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής οι οποίες, μέχρι σήμερα, «κολλούσαν» σε διάφορα σημεία, κυρίως λόγω έλλειψης δεδομένα για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών. 

taxis

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης προχωρά στην υλοποίηση σημαντικών έργων αναβάθμισης και επέκτασης των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. 

Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, θα πραγματοποιηθούν σχετικές εργασίες στις υπολογιστικές υποδομές της, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. 

Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί για:

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015, από τις 07:00 έως τις 22:00 και τα Σαββατοκύριακα 7 - 8 Νοεμβρίου και 14 -15 Νοεμβρίου 2015. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτών, δεν θα είναι προσβάσιμα τα portals www.gsis.gr και www.minfin.gr και κατά συνέπεια δεν θα είναι διαθέσιμες και οι αντίστοιχες εφαρμογές του Υπουργείου.

«Οι προγραμματισμένες εργασίες αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού δράσεων που χρηματοδοτούνται με πόρους του ΕΣΠΑ και του Υπουργείου Οικονομικών και αφορούν στην ανάπτυξη και παραγωγική λειτουργία DATA CENTER και GCLOUD.

Πρόκειται για θεμέλιες δράσεις για την εξέλιξη των πληροφοριακών υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης, η οποία θα αποκτήσει την υπολογιστική υποδομή για την υποστήριξη της λειτουργίας όλων των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών για την επόμενη δεκαετία», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

eforia oura

Τουλάχιστον αυτό προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εφοριακών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, αρχικά η επίσκεψη στην εφορία θα γίνεται κατόπιν ραντεβού και σταδιακά κάθε συναλλαγή θα πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά ή με αλληλογραφία.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ ΔΟΥ αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι των εφοριακών ενημερώθηκαν από τον κ. Αλεξιάδη ότι «οι εφορίες μέσα στο 2016 σταδιακά θα σταματήσουν να υποδέχονται κοινό και όταν απαιτείται προσέλευση στη ΔΟΥ θα γίνεται με ραντεβού για να εξοικονομηθεί προσωπικό για τον έλεγχο».

imerisia

 

polykatoikies

Το μήνυμα αυτό στέλνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης

«Όποιος δεν το δηλώσει το έχασε». Το μήνυμα αυτό στέλνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε όλους όσοι το επόμενο διάστημα... ξεχάσουν να συμπεριλάβουν στο νέο περιουσιολόγιο ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες και άλλα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής για πρώτη φορά το υπουργείο θα είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια ενός ευρώ την περιουσία των πολιτών.

«Ξεκινάει άμεσα η διαδικασία του περιουσιολογίου. Σε μεγάλο βαθμό το Δημόσιο έχει εικόνα για τα περιουσιακά στοιχεία του πολίτη. Όταν ολοκληρωθεί δεν θα μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει χρήματα που δεν θα τα έχει δηλώσει. Θα δώσουμε μια ευκαιρία στους πολίτες να εμφανίσουν τα χρήματα τους διότι αν δεν το κάνουν και εντοπιστούν στη συνέχεια, θα υπάρχουν αυστηρότατες φορολογικές και ποινικές κυρώσεις», αναφέρει.

Σύμφωνα με το σχέδιο το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει mail σε όλους τους πολίτες, σε όλα τα ΑΦΜ με όλα τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων, τις τράπεζες, τη ΔΕΗ.

Σε αυτό θα καταγράφεται η περιουσία και το υπουργείο θα καλεί τους πολίτες να δηλώνουν οτιδήποτε επιπλέον διαθέτουν.

Στο ερώτημα αν ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει ευθύνες για όσα βρήκε ο ίδιος στο υπουργείο λέει «πολύ καλή ερώτηση, ας πάμε στην επόμενη», ενώ για τον ΕΝΦΙΑ επιβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν δραστικές αλλαγές και ότι όποιες αλλαγές θα γίνουν το 2016.

Περισσότερα Άρθρα...