Του Δημήτρη Γ. Απόκη*
Ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, βρίσκεται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, για συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, και επαφές – συναντήσεις στη Νέα Υόρκη.
Ήδη διάφοροι δήθεν αναλυτές ορμώμενοι από αντιπολιτευτικό αίσθημα έχουν βιαστεί να χαρακτηρίσουν την επίσκεψη αυτή ξεπέταγμα και άνευ ουσίας. Ακόμα και κόμματα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τα οποία κατέχουν και ρόλο θεσμικό έχουν προχωρήσει σε απαξιωτικά σχόλια, όταν μόλις πριν λίγους μήνες, έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να διαφημίσουν επίσκεψη του δικού τους προέδρου στην Ουάσινγκτον.
Για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα κάποιοι λόγω άγνοιας χάνουν την ουσία του εθνικού συμφέροντος, προσκυνώντας το βραχύ και μικρόψυχο πολιτικό κέρδος.
Αλλά ας μπούμε στην ουσία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού και στο γιατί είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα.
Ο Αντώνης Σαμαράς, θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου σε μια στιγμή που η χώρα διέρχεται τη δυσκολότερη φάση των τελευταίων δεκαετιών, μέσα στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και εν μέσω ενός νοικοκυρέματος στο εσωτερικό σε όλα τα επίπεδα.
Παραδοσιακά οι Έλληνες Πρωθυπουργοί επισκέπτονταν την αμερικανική πρωτεύουσα έχοντας την κλασική ατζέντα θεμάτων. Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό. Αναμφισβήτητα και τα δυο αποτελούν θέματα ύψιστης σημασίας και κανείς πιστεύω δεν μπορεί να αμφισβητήσει, όσο και απέναντι του να βρίσκεται, ότι σε αυτό τον τομέα ο Αντώνης Σαμαράς, θα εκπροσωπήσει το εθνικό συμφέρον δυναμικά. Το έχει αποδείξει άλλωστε με βαρύ προσωπικό κόστος στην πολιτική αρένα.
Πριν αρκετά χρόνια ο Νέστορας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας πρώην γερουσιαστής, Πώλ Σαρμπάνης, μου είχε πει στο γραφείο του στο Κογκρέσο, είσαι νέος δημοσιογράφος και ξεκινάς τώρα την καριέρα σου. Να ξέρεις ένα πράγμα και να το έχεις πάντα στο μυαλό σου. Το σύνολο σχεδόν των ελλήνων πολιτικών επισκέπτονται την Ουάσινγκτον με μια ατζέντα γκρίνιας και παραπόνων. Αυτό είναι το πρόβλημα. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να έρθουν με θετική προοπτική και με ατζέντα ουσίας. Να προτείνουν κάτι ουσιαστικό με θετικό πρόσημο.
Κράτησα τα λόγια αυτού του κατά γενική ομολογία σοφού ανθρώπου και τα αναπόλησα γράφοντας αυτό το κείμενο.
Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να επισκέπτεται τις ΗΠΑ ως Πρωθυπουργός μια χώρας σε βαθιά κρίση. Παρόλα αυτά η ατζέντα του είναι θετική.
Είναι σημαντικό επίσης ότι σε μια εποχή που στο κέντρο των εξελίξεων βρίσκεται η οικονομία, ο Αντώνης Σαμαράς, λόγω εκπαίδευσης, έχει βαθιά κατανόηση των οικονομικών θεμάτων.
Ποτέ τα τελευταία χρόνια Έλληνας Πρωθυπουργός δεν συζήτησε θέματα οικονομίας και επενδύσεων με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Λευκό Οίκο. Ο Αντώνης Σαμαράς θα το κάνει και αυτή τη φορά έχει και προτάσεις ουσιαστικές.
Είναι αστείο να παρακολουθεί κανείς την μικρόψυχη και ανόητη κριτική της πρόσφατης συμφωνίας με την Αζέρικη SOCAR για τη ΔΕΣΦΑ, η οποία πάει πακέτο με τον Αγωγό ΤΑΠ. Για όσους έχουν πραγματικά γνώση πρόκειται για επιτυχία στρατηγικής σημασίας που ανοίγει διάπλατα της πόρτες των επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν υπάρξει σωστός χειρισμός, κάτι για το οποίο ο Πρωθυπουργός έχει προσωπική γνώση.
Στη γεωπολιτική σκακιέρα ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται το Λευκό Οίκο σε μια κατεξοχήν θετική στιγμή για την Ελλάδα. Αίγυπτος, Συρία, φλέγονται.
Η Λιβύη ταρακουνιέται επικίνδυνα. Ο Λίβανος όπως πάντα σε αναβρασμό. Πρώτες ενδείξεις για προβλήματα και στην Ιορδανία. Η Τουρκία σε σοβαρή εσωτερική αναταραχή. Νέα ηγεσία στο Ιράν με τις εξελίξεις όσο αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας να φθάνουν σε κρίσιμο – οριακό σημείο.
Νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών για το Παλαιστινιακό, με την Ελλάδα να έχει άριστη σχέση με το Ισραήλ και παραδοσιακούς δεσμούς με τους Παλαιστίνιους.
Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο η θέση και ο ρόλος της Ελλάδας, στη δεδομένη στιγμή που ο Πρωθυπουργός περνά το κατώφλι του Λευκού Οίκου, με ένα επιδέξιο χειρισμό μπορεί να αποδειχθεί τρομερά χρήσιμος για την Ουάσινγκτον.
Ο Αντώνης Σαμαράς με το στυλ αμεσότητας που τον διακρίνει μπορεί και σίγουρα θα το κάνει αυτό το χαρτί να το παίξει δυνατά.
Παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση, η Ελλάδα είναι ο μοναδικός πόλος ηρεμίας στην περιοχή και ανοικτή για σοβαρές επενδύσεις ουσίας. Κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει αυτό.
Οι ανοησίες περί επίσκεψης μέσα στον Αύγουστο μπορεί να ακούγονται όμορφα σε αυτούς που δεν έχουν γνώση. Οι πραγματικά γνωρίζοντες την Ουάσινγκτον και το πώς λειτουργεί η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ξέρουν ότι εκεί δεν μετράνε οι εποχές και οι χρονικές στιγμές. Το σύστημα λειτουργεί σοβαρά 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Ο Πρόεδρος ακούει και είναι σημαντικό, Το σύστημα καταγράφει και εκτελεί και το σύστημα είναι μόνιμο.
Κλείνοντας, το πρώτο πράγμα που έμαθα ως φοιτητής Διεθνών Σχέσεων και Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής, και στα δύο πανεπιστήμια που φοίτησα στην Ουάσινγκτον, ήταν ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων σταματούν στις όχθες του ποταμού Ποτόμακ που διασχίζει την αμερικανική πρωτεύουσα.
Είναι καιρός αυτό να γίνει κατανοητό και στην Ελλάδα και σε κρίσιμες στιγμές όπως αυτές που διανύουμε, με τον Πρωθυπουργό της χώρας να βρίσκεται στο κέντρο της μοναδικής υπερδύναμης , να περισσεύει η σοβαρότητα και να λείπει η ανοησία και η μικροπολιτική.
*Ο Δημήτρης Απόκης είναι δημοσιογράφος και Διεθνολόγος με ειδίκευση σε θέματα Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής