soros

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ο μεγαλοεπενδυτής George Soros, λέγοντας πως η σκληρή λιτότητα που επιβάλλεται στην ευρωζώνη θα οδηγήσει σε παρατεταμένη ύφεση που θα διαρκέσει μια ολόκληρη δεκαετία και θα καταλήξει σε επανάσταση.

«Ανησυχώ τρομερά πως το ευρώ ενδέχεται να καταστρέψει την Ε.Ε. Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος πως η λύση της χρηματοπιστωτικής κρίσης δημιουργεί ένα προφανές πολιτικό πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Soros σε συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να αλλάξει ο Soros απάντησε: “Η Γερμανία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η πολιτική που επιβάλλει στην ευρωζώνη – το πρόγραμμα λιτότητας – είναι αντιπαραγωγική. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να επιτύχει. Στην παρούσα φάση, αυτό που συμβαίνει είναι πως ο Νότος ωθείται σε μια παρατεταμένη ύφεση. Η ύφεση αυτή μπορεί να διαρκέσει μια δεκαετία, στην πραγματικότητα μπορεί να γίνει μόνιμη, μέχρι που ο πόνος να γίνει τόσο μεγάλος που να ξεσπάσει σε μία επανάσταση, σε απόρριψη της Ε.Ε. και αυτό θα είναι η καταστροφή της Ε.Ε».

«Αυτό είναι ένα μεγάλο τίμημα για την διατήρηση του ευρώ που αρχικά είχε εισαχθεί για να υπηρετήσει την Ε.Ε.», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, σχετικά με το αν το ευρώ θα διασωθεί, ο Soros απάντησε «Θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με τον ίδιο τρόπο όπως η Σοβιετική Ένωση, η οποία ήταν μια πολύ κακή συμφωνία, διήρκησε 70 χρόνια. Ωστόσο, νομίζω πως στο τέλος θα διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο περισσότερο διαρκέσει, και αυτό μπορεί να είναι γενιές, τόσο θα χάνονται οι όροι της πολιτικής ελευθερίας και της οικονομικής ευημερίας».

«Η λύση για μένα είναι μια φοβερή τραγωδία για την ΕΕ. Δεν νομίζω ότι η Γερμανία κινείται με κακές προθέσεις, αλλά όλο αυτό συμβαίνει εξαιτίας της έλλειψης κατανόησης πολύ σύνθετων προβλημάτων».

capital

krugman

«Πριν από τρία χρόνια, συνέβη κάτι τρομερό στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Παρά το γεγονός ότι τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης είχαν περάσει, και οι δύο πλευρές του Ατλαντικού παρέμεναν σε ύφεση, με πολύ ψηλά ποσοστά ανεργίας. Παρ' όλα αυτά η πολιτική ελίτ του δυτικού κόσμου αποφάσισε ότι η ανεργία δεν αποτελούσε πλέον κρίσιμο πρόβλημα και ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση των ελλειμμάτων των προϋπολογισμών», γράφει ο Πολ Κρούγκμαν στους New York Times.

Ένα παράδειγμα που να αποδεικνύει ότι οι πολιτικές λιτότητας πέτυχαν, δηλώνει ότι ψάχνει απελπισμένα ο Κρούγκμαν.

Ο γνωστός αναλυτής αυτή τη φορά τα «βάζει» με τους υπέρμαχους των μέτρων λιτότητας τους οποίους μάλιστα χαρακτηρίζει με μια λέξη austerians ( από την αγγλική λέξη για τα μέτρα λιτότητας austerity measures) και μέσω μιας αναδρομής στην πολιτική οικονομία χωρών όπως Ιρλανδία και Αγγλία –οι οποίες ακολούθησαν τα μέτρα λιτότητας, καταλήγει ότι η στρατηγική της οικονομικής ελίτ είναι λάθος σε όλα τα μέτωπα. «Όχι μόνο κυριάρχησε φόβος από μη υπάρχουσες απειλές, αλλά μας υποσχέθηκαν ανταλλάγματα τα οποία δεν θα λάβουμε ποτέ. Ήρθε ή ώρα να παραμερίσουμε την φρενίτιδα του ελλείμματος και να αντιμετωπίσουμε τα αληθινά προβλήματα όπως είναι η ανεργία», γράφει ο ίδιος.

Η αρχή σύμφωνα με τον Κρούγκμαν ξεκίνησε ως ένα «φλέρτ» μεταξύ Ιρλανδίας και austerians, το οποίο εξελίχθηκε σε μια ραγδαία περικοπή στα δημοσιονομικά έξοδα. Μάλιστα ο Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε τότε δηλώσει ότι η Ιρλανδία αποτελεί πρότυπο για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο παρά τα μέτρα λιτότητας το ποσοστό ανεργίας στην Ιρλανδία αγγίζει το 14,6%.

Κατόπιν ακολούθησε η Αγγλία όπου η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον -το 2010- αποφάσισε να ακολουθήσει το μοντέλο της Ιρλανδίας το οποίο είχε «θεαματικά» αποτελέσματα. Ωστόσο η οικονομία της Βρετανίας δεν είχε κανένα απολύτως λόγο να μπει σε αυτό το μοντέλο. Ο Κάμερον όμως επέμενε. Το αποτέλεσμα ήταν απλά να «παγώσει» η οικονομία της.

Ο Κρούγκαν συνεχίζει να αποδομεί την πολιτική των austerians.«Σε αυτό το σημείο, μπορεί να θεωρούσατε ότι οι υποστηρικτές της λιτότητας θα εξέταζαν την πιθανότητα ότι κάτι δεν πάει καλά με την ανάλυσή τους και τις απαιτήσεις της πολιτικής τους. Αλλά όχι. Έψαξαν και βρήκαν στα κράτη της Βαλτικής, τη Λετονία, ένα έθνος που δεσπόζει στην φαντασία των «austerian».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις δύο πρόσφατες εκθέσεις του για τη Λετονία, έδειξε ότι η οικονομία της παρουσιάζει ανάπτυξη. Σε ένα κράτος που ο πληθυσμός του είναι μικρότερος από εκείνον του Μπρούκλιν. Για να είμαι δίκαιος με τους Λετονούς, γράφει ο Κρούγκμαν, έχουν πετύχει κάτι για το οποίο μπορούν να είναι περήφανοι: Επειτα από πολύ μεγάλη ύφεση, τα τελευταία δύο χρόνια η οικονομία τους παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη και η ανεργία μειώνεται, παραμένει ωστόσο στο 14%. «Εάν αυτή είναι η ιδέα των austerians για το οικονομικό θαύμα τότε πράγματι είναι τα παιδιά ενός κατώτερου θεού», γράφει ο Κρούγκμαν.

Για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της άποψής του ότι οι πολιτικές της λιτότητας δεν λειτουργούν, αναφέρεται στο οικονομικό θαύμα της Ισλανδίας που ήταν στον πάτο και κατάφερε να επανέλθει υιοθετώντας ανορθόδοξες πολιτικές.

«Τι μαθαίνουμε λοιπόν αναζητώντας για ιστορίες επιτυχίας από την εφαρμογή της λιτότητας;», αναρωτιέται ο Κρούγκμαν για να δώσει την απάντηση: Μαθαίνουμε ότι το δόγμα που έχει επικρατήσει τα τρία τελευταία χρόνια είναι λάθος απ' όλες τις απόψεις, γράφει ο αρθρογράφος των New York Times.

«Οχι μόνο μας κυβερνά ο φόβος ανύπαρκτων απειλών, αλλά οι υποσχέσεις για υποτιθέμενες ανταμοιβές δεν έχουν υλοποιηθεί και ούτε πρόκειται ποτέ να γίνουν πράξη», επισημαίνει ο Κρούγκμαν και καταλήγει στο συμπέρασμα: «Είναι καιρός να βάλουμε στην άκρη την εμμονή με την μείωση των ελλειμμάτων και να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το πραγματικό πρόβλημα: Την απαράδεκτα υψηλή ανεργία».

protothema

lagard davos

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, καλεί τους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα βγάλουν την οικονομία από την κρίση.

Εκκληση προς τους Ευρωπαίους να διαθέσουν «λίγο περισσότερο χρόνο» για τη μείωση των ελλειμμάτων τους απηύθυνε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πρέπει οι Ευρωπαίοι να διανύσουν μαζί τον δρόμο», δήλωσε η Λαγκάρντ στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, ερωτηθείσα σχετικά με τον στόχο της γαλλικής κυβέρνησης να επαναφέρει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ το 2013.

Ο στόχος αυτός «μάς φαίνεται πως είναι εξαιρετικά φιλόδοξος», είπε η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας από το Νταβός της Ελβετίας, όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Δεν πρέπει μόνη της η Γαλλία, μόνη της η Ισπανία, μόνη της η Ελλάδα να πει: "είναι πολύ δύσκολο για μένα, θα το κάνω πιο σιγά"», ανέφερε η Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για λήψη συλλογικών αποφάσεων. «Είναι καλύτερο να το κάνουν συλλογικά, να διαθέσουν λίγο περισσότερο χρόνο μάλλον παρά να προχωρούν με βήμα ταχύ», τόνισε.

Τη στιγμή που οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ κάνουν λόγο για ύφεση στη ζώνη του ευρώ και το 2013, η Λαγκάρντ παραδέχθηκε και πάλι ότι «οι επιπτώσεις των σχεδίων λιτότητας επί της ανάπτυξης είναι πιο ισχυρές απ' ό,τι είχαμε προβλέψει πριν από 3-4 χρόνια». Υπογράμμισε, ωστόσο, πως τα σχέδια αυτά ήταν αναγκαία, αλλά έπρεπε να εφαρμοστούν «λίγο πιο ήπια» για να μην θυσιαστεί η ανάπτυξη.

απε

Στην παραδοχή ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υπολόγισε σωστά τα σχέδια για τη λιτότητα προχώρησε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε δηλώσεις της στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, η Κρ. Λαγκάρντ είπε ότι οι επιπτώσεις των σχεδίων λιτότητας επί της ανάπτυξης είναι πιο ισχυρές απ’ ό,τι είχαν προβλέψει πριν από 3-4 χρόνια, και όλα αυτά, την ώρα που οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ προβλέπουν μια ύφεση το 2013 στη ζώνη του ευρώ.

Ήταν μια «εσφαλμένη προσδοκία», δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία υπογράμμισε ωστόσο πως τα σχέδια αυτά ήταν αναγκαία, αλλά έπρεπε να εφαρμοστούν «λίγο πιο μαλακά» για να μην θυσιαστεί η ανάπτυξη».

Η Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους να αποφασίσουν «συλλογικά» να διαθέσουν «λίγο περισσότερο χρόνο» για να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

«Δεν πρέπει μόνη της η Γαλλία, μόνη της η Ισπανία, μόνη της η Ελλάδα να πει: είναι πολύ δύσκολο για μένα, θα το κάνω πιο σιγά», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ και επέμεινε ότι είναι καλύτερο να το κάνουν συλλογικά, να διαθέσουν λίγο περισσότερο χρόνο μάλλον παρά να προχωρούν με βήμα ταχύ.

fox

Η ραγδαία ύφεση θέτει εκτός στόχων τα προγράμματα προσαρμογής με ρεκόρ ανεργίας

Το ενδεχόμενο χαλάρωσης του προγράμματος λιτότητας στην Ισπανία όσο τα μηνύματα ραγδαίας συρρίκνωσης της οικονομίας συνεχίζονται, άφησε ανοιχτό σε δηλώσεις του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν.

«Λαμβάνουμε υπόψη τις προοπτικές ανάπτυξης και το δημοσιονομικό περιθώριο για κάθε χώρα ξεχωριστά όταν κάνουμε μια αξιολόγηση», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αν έχει μεσολαβήσει μια σοβαρή επιδείνωση της οικονομίας, μπορούμε να προτείνουμε μια παράταση του προγράμματος προσαρμογής για την εν λόγω χώρα».

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ισπανικού προγράμματος το Φεβρουάριο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης του στόχου μείωσης του ελλείμματος της Ισπανίας, καθώς η ύφεση σφίγγει την οικονομία με συνεχή συρρίκνωση του ΑΕΠ και την κοινωνία με ρεκόρ ανεργίας στο 26%.

Τα ισπανικά συνδικάτα βρίσκονται σε αναβρασμό, με αιχμή τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία πουγεμίζουν τουςε δρόμους των μεγάλων πόλεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη εκτιμήσει πως η Ισπανία θα χάσει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος της το 2013 αλλά ο Ρεν θέλησε να παραμείνει αισιόδοξος όσον αφορά την πορεία ανάκαμψης της ισπανικής οικονομίας το τρέχον έτος.

«Αυτός θα είναι μάλλον άλλος ένας δύσκολος χρόνος αλλά είμαι βέβαιος πως θα αποτελεί επίσης έτος καμπής, όπου τόσο ο Ισπανία όσο και η ευρωζώνη συνολικά μπορούν να μεταβούν από την σταθεροποίηση σε μία βιώσιμη ανάκαμψη».

Μαδρίτη: από την πανευρωπαϊκή γενική απεργία 14 Νοεμβρίου 2012 

Σημειώνεται πως η Ισπανία έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της από 9,4% του ΑΕΠ που ήταν το 2012 σε 6,3% .

Ο Ρεν τόνισε πως θα πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ισπανικών επιχειρήσεων στις γραμμές πιστώσεων. Αλλιώς ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι ανοικτός, δημιουργώντας ένα «τοξικό» σπιράλ σε όλη την ευρωζωνη.

Οι εξαιρετικά σφιχτές χρηματοδοτικές συνθήκες μοιάζουν με θηλιά που καλείται να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Η ΕΚΤ ανησυχεί για την Ισπανία, που είναι τέταρτη σε μέγεθος οικονομία στην ευρωζώνη, καθώς θα χρειαστούν πολλαπλάσια κεφάλαια από αυτά που διαθέτει η «δύναμη πυρός» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), θέτοντας σε δοκιμασία τις υποσχέσεις του Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ για «απεριόριστη διοχέτευση ρευστότητας».

 

Μηχανισμός ESM: Υπερόπλο, ή νεροπίστολο;

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη αποφασιστεί, ο ESM ξεκινά με «δύναμη πυρός» 400 δισ. ευρώ.

Εφόσον τελικά η Ισπανία προσφύγει στον ESM για συνολική δανειακή στήριξη, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 200 δισ. ευρώ επιπλέον. Το μέγεθος της οικονομίας της είναι διπλάσιο του αθροίσματος Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και το τραπεζικό της σύστημα σαφώς σημαντικότερο.

Εάν Μαδρίτη ή Ρώμη (ή και οι δυο μαζί) τα βρουν σκούρα και πάψουν να πείθουν τις αγορές (είτε επειδή η ύφεση αποδειχθεί βαθύτερη είτε επειδή αμφισβητηθεί η πολιτική δυνατότητα εφαρμογής των προγραμμάτων, όπως διαφαίνεται και καταλαβαίνει ο Ρεν και η Κομισόν) τότε θα επιστρατευτούν ο ESM και η ΕΚΤ.

Για εκείνη τη φάση οι Ευρωπαίοι φυλάνε και το… υπερ-όπλο της μόχλευσης. Έχει συμφωνηθεί ότι τα κεφάλαια του ESM μπορεί να «πολλαπλασιαστούν» μέσω προγράμματος ασφάλισης ομολόγων μέχρι και στο ύψος των 2 τρισ. ευρώ.

Ενέχει, όμως, και σημαντικούς κινδύνους, καθώς εάν τελικά προκύψει πρόβλημα αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων (αν, δηλαδή, χρειαστεί «κούρεμα» ισπανικών ή ιταλικών ομολόγων) το πλήγμα θα είναι τεράστιο. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ελπίζουν ότι τα κεφάλαια που τελικά θα συγκεντρώσει ο ESM και εκείνα που θα «τυπώσει» η ΕΚΤ, θα αποδειχθούν επαρκή για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη. Εάν, όμως, διαψευστούν, θα χρεοκοπήσει ολόκληρη η Ευρωζώνη.

"Ο ευρωπαίος φορολογούμενος θα βρίσκεται πίσω από τον ESM για να φορτωθεί το κόστος σωτηρίας χρεοκοπιών των τραπεζών", σημειώνουν σε άρθρο στους Financial Times ο ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo Χ.Β. Σιν και ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Χ. Χο .

"Οι ζημιές που θα πρέπει να καλυφθούν θα είναι τεράστιες. Το συνολικό χρέος των τραπεζών που είναι εγκατεστημένες στις έξι χώρες που επλήγησαν περισσότερο φτάνει τα 9,4 τρισ. ευρώ. Το συνολικό χρέος των κρατών αυτών αντιστοιχεί σε 3,5 τρισ. ευρώ. Ακόμα και ένα μικρό κομμάτι από το τραπεζικό χρέος θα είναι τεράστιο αν συγκριθεί με την δυνατότητα απορρόφησης ζημιών του ESM".

Κ. Σαρρής, με πληροφορίες Bloomberg, Reuters

eyro ekt

Να ξεφορτωθούν την «προβληματική» ευρω-περιφέρεια του Νότου... με άλλο τρόπο, προτείνουν στις ισχυρές χώρες του Βορρά πέντε οικονομολόγοι ευρωπαϊκού think tank. Προτείνουν να φύγουν οι ίδιες από το ευρώ, είτε με το δικό τους νόμισμα είτε δημιουργώντας ένα νέο ευρώ.

Μανιφέστο υπέρ της αποχώρησης των οικονομικά ισχυρότερων κρατών της Ευρώπης από τη ζώνη του ευρώ παρουσίασαν, σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης "Notre Europe" στις Βρυξέλλες, πέντε ευρωπαίοι οικονομολόγοι.

Το Μανιφέστο υποστηρίζει ότι στοχεύει να δώσει στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση μία ευκαιρία να βγουν από την ύφεση και να επιστρέψουν στην ανάπτυξη. Οι πέντε οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος ήταν ένα λάθος και πρότειναν την 'ευθανασία' για το ευρώ, ως τρόπο διεξόδου από τη σημερινή κρίση.

Το νέο που παρουσίασαν οι πέντε οικονομολόγοι, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν είναι ευρωσκεπτικιστές, είναι ότι δεν προτείνουν την αποχώρηση των πιο αδύναμων κρίκων αλλά αντίθετα των πιο εύρωστων οικονομικά χώρων, καθώς αυτό θα προκαλούσε μία de facto υποτίμηση του ευρώ.

Οι πιο ισχυρές χώρες θα επέστρεφαν είτε στο παλιό τους νόμισμα ή θα υιοθετούσαν ένα κοινό νόμισμα, που θα ανταποκρινόταν καλύτερα στις ομοιογενείς οικονομίες τους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe ένας από τους οικονομολόγους, ο Alfred Steinheer, που εργαζόταν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και έχει υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής του ευρώ, παραδέχθηκε ότι αυτό αποτελεί ένα βήμα οπισθοχώρησης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το ευρώ προκάλεσε την κρίση και πλέον δεν μπορεί να θεωρείται ως ιδανικό καθώς η ανεργία κάνει θραύση, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους.

Από την πλευρά του ο Hans Olaf Henkel, καθηγητής στη Γερμανία, υποστήριξε ότι το ευρώ αποτελεί μία κοινωνική καταστροφή για το νότο και μία οικονομική αποτυχία καθώς δεν μπόρεσε να επιτύχει τους κοινωνικούς του στόχους. Είναι ώρα να το αναγνωρίσουμε, είπε.

ΑΠΕ

Τι λέει η έκθεση του επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ

«Λιτότητα: Έχουμε κάνει λάθος εφ' όλης της ύλης» είναι ο τίτλος πολυσέλιδου αφιερώματος του εβδομαδιαίου γαλλικού περιοδικού «Μarianne» στο «απίστευτο λάθος των ειδικών του ΔΝΤ». Το αφιέρωμα προσπαθεί να ρίξει φως στην έκθεση του Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3 Ιανουαρίου.

Συνεχής είναι η αναφορά του αφιερώματος στις συνέπειες που έχει υποστεί η Ελλάδα από την επιβολή της λιτότητας που επέβαλαν οι... «ειδικοί» του ΔΝΤ και αυτό, όπως λέει, εξ' αιτίας ενός λάθος στους υπολογισμούς.

«Πρόκειται για απίστευτη ομολογία!», γράφουν οι συντάκτες του άρθρου.

«Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μεγάλης κρίσης που κλυδωνίζει τις δυτικές οικονομίες, ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς οικονομολόγους του πλανήτη, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, έδωσε στη δημοσιότητα μια μελέτη στην οποία ομολογεί ότι το ΔΝΤ και μαζί του το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών, των υπουργών οικονομίας, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, έκαναν σοβαρό λάθος στους υπολογισμούς τους. Υποτίμησαν τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν στα υπερχρεωμένα κράτη».

Τίτλος της 43σέλιδης μελέτης του Μπλανσάρ είναι «Τα λάθη των προγνωστικών ανάπτυξης και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές». Το λάθος αφορά σε έναν συντελεστή, γνωστό στην οικονομία με την ονομασία «πολλαπλασιαστής» (multiplicateur).

Μεταξύ του 1970 και του 2007, οι ασχολούμενοι με τις προβλέψεις είχαν διαπιστώσει ότι μειώνοντας κατά 1% τις δημόσιες δαπάνες, ή κατά 1% επιπλέον έσοδα από τη φορολογία, οδηγούσαν, κατά μέσον όρο, σε 0,5% μείωση της ανάπτυξης στις προηγμένες χώρες. Έτσι διαμόρφωσαν τον πολλαπλασιαστή 0,5 τον οποίο και χρησιμοποίησαν στις προκαταρτικές εργασίες τους για τα προγράμματα που επιβλήθηκαν σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

Ωστόσο τα δεδομένα αυτά ίσχυαν πριν την κρίση, η οποία με την ανασφάλεια που έφερε, επηρέασε τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Στο «Πανόραμα της Παγκόσμιας Οικονομίας» που δημοσίευσε το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο, αναγνωρίζει ότι με τις σημερινές συνθήκες, οι πολλαπλασιαστές κινούνται ανάμεσα στο 0,9 έως και το 1,7 (!) ήτοι δύο με τρεις φορές μεγαλύτεροι από το 0,5. Την πληροφορία αυτή το ΔΝΤ την έχει γράψει στα ψιλά του «Πανοράματος» και μόνο οι ιδιαίτερα έμπειροι αναλυτές μπορούσαν να αντιληφθούν το μέγεθος της σημασίας της.

Υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις της νότιας Ευρώπης σε δραστική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και των συντάξεων, αναγνωρίζει η έκθεση του Μπλανσάρ, προκλήθηκε πτώση της εσωτερικής ζήτησης δύο με τρεις φορές ταχύτερη απ' ό,τι αναμενόταν. Οι συνέπειες ήταν αβυσσαλέες: σειρά πτωχεύσεων, εκτίναξη της ανεργίας, τεράστιες διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας και της Λισαβόνας.

«Ο πολλαπλασιαστής», εξηγεί ο Ερίκ Εγέρ, οικονομολόγος στο Γαλλικό Παρατηρητήριο Οικονομικών Συγκυριών (OFCE), «μεταβάλλεται ανάλογα με τις συγκυρίες: εξαρτάται από το σημείο του οικονομικού κύκλου στο οποίο βρισκόμαστε, πάνω ή κάτω, από την πολιτική των γειτονικών χωρών, από το εάν μπορούμε να κάνουμε υποτίμηση στο νόμισμά μας. Μόνο συνυπολογίζοντας όλα αυτά τα στοιχεία μπορούμε να εκτιμήσουμε τις συνέπειες μιας θεραπείας λιτότητας –και όχι εφαρμόζοντας έναν πολλαπλασιαστή επειδή λειτούργησε προηγούμενα», υποστηρίζει.

Κι όμως, αυτό έκαναν τα λαμπρά μυαλά του ΔΝΤ. Τώρα που η ομολογία είναι και γραπτή, σημειώνουν οι συντάκτες της «Μarianne», απομένει να πεισθούν Κομισιόν και ΕΚΤ. Παρατηρούν ωστόσο ότι τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η θεραπεία θα έλθει μέσα από τη λιτότητα και να υποτιμούν τις αρνητικές της επιπτώσεις στην ανάπτυξη. 

ΑΠΕ

Περισσότερα Άρθρα...