kina simaia

Η Κίνα επεκτείνει τα σχέδιά της για την ίδρυση παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που θα ανταγωνίζεται την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων, οι οποίες όπως φοβάται το Πεκίνο, δέχονται έντονη επιρροή από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν οι Financial Times επικαλούμενοι πηγές με γνώση του θέματος, σε συναντήσεις με άλλες χώρες, το Πεκίνο πρότεινε τον διπλασιασμό των εγγεγραμμένων κεφαλαίων της τράπεζας στα 100 δις. δολάρια.

Μέχρι στιγμής, 22 χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένων και πλούσιων χωρών της Μέσης Ανατολής στις οποίες η Κίνα αναφέρεται ως «Δυτική Ασία», έχουν δείξει ενδιαφέρον για το πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο θα γίνει γνωστό ως η «Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων σε Υποδομές».

Η εν λόγω τράπεζα, αναμένεται σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, να εστιάσει αρχικά στην ίδρυση μιας νέας εκδοχής του «Δρόμου του Μεταξιού», τον παλιό εμπορικό δρόμο που κάποτε ένωνε την Ευρώπη με την Κίνα.

eyro 50

Με πρωτοφανή στην ιστορία της μέτρα, που αναμένεται να εγκρίνει την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιδιώκει να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να αποτρέψει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού που πλανάται πάνω από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, που επικαλείται πηγές της ΕΚΤ, το διευθυντήριο θα εγκρίνει την περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου, που σήμερα ανέρχεται στο 0,25%, στο 0,15% ή 0,10%. Μάλιστα για τις τράπεζες εκείνες που «παρκάρουν» τα χρήματα τους στην ΕΚΤ, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί με αρνητικό πρόσημο.

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της ΕΚΤ είναι να τροφοδοτήσει με πιστώσεις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αποσκοπώντας στην αναθέρμανση της οικονομίας. Το διευθυντήριο της ευρωτράπεζας προσδοκά ότι με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει ο κατήφορος των τιμών, που τροφοδοτεί τον φόβο του αποπληθωρισμού στην Ευρώπη.

Ηγετικά στελέχη της ΕΚΤ προβλέπουν στους σχεδιασμούς την εκπόνηση ενός ειδικού προγράμματος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε χώρες της νότιας Ευρώπης. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι νοτιοευρωπαϊκές τράπεζες θα διασφαλίσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, εφόσον δεσμευθούν ότι θα προωθήσουν τις πιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το εύρος του προγράμματος θα κινείται στα 40 δισ. ευρώ. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 30 δισ. ευρώ. Κατά την πρώτη και δοκιμαστική φάση της εφαρμογής του, το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα προβλέπει τη διάθεση μικρότερων ποσών στις τράπεζες προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιδράσεις του. Εάν η εμπειρία είναι θετική, θα διατεθεί και το υπόλοιπο ποσό.

Από το εν λόγω πρόγραμμα της ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας στον Νότο δεν αποκλείονται οι τράπεζες άλλων χωρών. Ωστόσο, στον Βορρά το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο, με δεδομένο ότι εκεί η ρευστότητα είναι υψηλή. Αντίθετα, στην Ισπανία το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς η μία στις τέσσερις ισπανικές τράπεζες αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης και στην Πορτογαλία, η μία στις τρεις.

Και όπως έχει υπογραμμίσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, «η πιστωτική στενότητα φρενάρει την ανάκαμψη της οικονομίας στις προβληματικές χώρες».

metoxes pinakas

Στις αγορές της Ελλάδας και της Πορτογαλίας επιστρέφουν οι επενδυτές, μετά από τέσσερα χρόνια αποχής, αναζητώντας υψηλές αποδόσεις, καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές των οικονομιών στο Νότο της ευρωζώνης, σημειώνει το Reuters.

Οι μετοχές και τα ομόλογα των δύο χωρών καταγράφουν τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters.

Oι επενδυτές αναφέρουν ότι βασικό κίνητρό τους είναι η βελτίωση των οικονομικών που σε συνδυασμό με τις δηλώσεις της ΕΚΤ το 2012, ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να σώσει το ευρώ, δίνει νέα ώθηση για επενδύσεις στις δύο χώρες. Οι εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές τους, αναφέρουν, είναι λιγότερο δελεαστικές.

Η ένταση στα Δυτικά της Ρωσίας και οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη σκιάζουν τις ανταγωνιστικές, από πλευράς αποδόσεων, αναδυόμενες αγορές.

Το ράλι στις άλλες αγορές ομολόγων της ευρωζώνης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περιορίζει τις επιλογές για επίτευξη υψηλών κερδών.

«Δεν είναι τόσο πολύ ένα ράλι που προκαλείται από τις υψηλές αποδόσεις, αλλά περισσότερο από μια διαρθρωτική αλλαγή και τις προσδοκίες ότι η κρίση στο ευρώ είναι πίσω μας», είπε ο Franz Wenzel, επικεφαλής στρατηγικής στην AXA Investment Managers, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 550 δισ. ευρώ.

Η ελληνική οικονομία που έφθασε σε σημείο να κινδυνεύει με έξοδο από το ευρώ το 2012 φαίνεται ότι θα εξέλθει της ύφεσης, ενώ η πορτογαλική οικονομία ανακάμπτει και θα εξέλθει του μνημονίου σε περίπου δύο μήνες.

Ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά και ο αντίστοιχος πορτογαλικός δείκτης PSI 20 καταγράφουν κέρδη άνω του 14% από τις αρχές του έτους. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 παραμένει στα ίδια επίπεδα με τις αρχές του έτους.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας και της Πορτογαλίας έχουν υποχωρήσει σημαντικά, περίπου 150 μονάδες βάσης φέτος, στο 7% και 4,4%, αντίστοιχα.

Η υποχώρηση των ισπανικών και ιρλανδικών ομολόγων ανέρχεται στις 50-90 μονάδες βάσης με τις αποδόσεις να βρίσκονται στα επίπεδα του 3-3,5%.

Παρά το γεγονός ότι οι αγορές των δύο χωρών είναι μικρές και αποθαρρύνουν κάποιους επενδυτές, μια σχετικά περιορισμένη εισροή κεφαλαίων θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές. Οι καθαρές εισροές επενδυτικών κεφαλαίων σε πορτογαλικές μετοχές ανήλθαν στα 30 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, όσο στο σύνολο του 2013, μετά από συνεχείς εκροές τα προηγούμενα τρία έτη. Τα κεφάλαια που είναι επενδεδυμένα στην Πορτογαλία είναι περιορισμένα και ανέρχονται στα 381 εκατ. ευρώ, το ένα τέταρτο από ότι ήταν το 2007. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ελλάδα.

Ελκυστικές αποδόσεις

Ακόμα και μετά την πρόσφατη ανάκαμψή τους, οι ελληνικές και πορτογαλικές μετοχές διαπραγματεύονται με σημαντική έκπτωση έναντι των ευρωπαϊκών, βάσει της αποτίμησης των περιουσιακών τους στοιχείων.

Τα ελληνικά ομόλογα που οι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει στην κατηγορία «junk» προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και των αναδυόμενων αγορών, όπως η Ρουμανία και η Ουγγαρία.

Η απόδοση της Πορτογαλίας συγκρίνεται με αυτή της Πολωνίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Markit, με στοιχεία από 20.000 θεσμικούς επενδυτές που διαχειρίζονται περίπου 15 τρισ. δολάρια, η σχέση των funds που έχουν θέσεις «long» με άλλα που είναι «short» σε ισπανικά, ιταλικά και ιρλανδικά ομόλογα είναι ήδη υψηλή για να υπάρξει περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεων, υποδηλώνοντας ότι το περιθώριο για περαιτέρω ράλι είναι μικρό. Η σχέση αυτή για τα ισπανικά ομόλογα δείχνει ότι οι προσδοκίες των επενδυτών για άνοδο των τιμών είναι αυτή που ήταν πριν πέντε έτη.

Ελκυστικές μεταξύ και των αναδυόμενων

Ενώ η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν τεράστια χρέη, η πρόοδος που έχουν επιτύχει τις κάνουν πιο ελκυστικές επενδυτικά από κάθε άλλη αναδυόμενη οικονομία, αναφέρουν οι επενδυτές.

Οι αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, καθώς η κρίση στην Ουκρανία απλώνει τη σκιά της στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Την ίδια ώρα η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και η περιοριστική πολιτική της Fed προκαλούν εκροές στις χώρες με αδύναμα νομίσματα.

Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα επωφελής για την Ελλάδα, που έχει ενταχθεί από τον MSCI στις αναδυόμενες αγορές με τους επενδυτές να μειώνουν τις θέσεις τους σε χώρες όπως οι Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα (οι γνωστές BRIC's).

Tον Ιανουάριο σημειώθηκαν καθαρές εκροές 249 εκατ. ευρώ από μετοχές των BRIC's ενώ 22 εκατ. ευρώ εισήλθαν σε ελληνικές μετοχές.

«Εάν εξετάσεις τον κατάλογο του MSCI για τις αναδυόμενες οικονομίες θα διαπιστώσεις ότι αρκετές από αυτές έχουν τα προβλήματά τους», είπε ο De Vijlder, αντιπρόεδρος της BNP Paribas Investments Partners. «Ενώ έχεις μια χώρα (την Ελλάδα) που ανακάμπτει και είναι ελκυστική για τους επενδυτές».

Από τις αρχές του έτους, υπάρχει ένα ETF fund που επενδύει σε ελληνικές blue chip μετοχές οι οποίες έχουν προσελκύσει κεφάλαια που αντιστοιχούν περίπου στο 30% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων του, σύμφωνα με στοιχεία του Markit.

eyro ekt

Σε διαδικασία επιτήρησης έβαλε η Κομισιόν, τη Γαλλία, ενώ Γαλλία και Ιταλία αντιδρούν έντονα για πρώτη φορά ενόψει ευρωεκλογών. Η Γαλλία δεν είναι μία οικονομία, είναι η δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών...

Η διαδικασία επιτήρησης ήταν η αφετηρία του δρόμου για τη δανειακή σύμβαση και τα μνημόνια στην Ελλάδα. Τώρα η Κομισιόν, αναγγέλλει διαδικασία ενισχυμένης επιτήρησης για τη Γαλλία, έχοντας ήδη βάλει στο στόχαστρο και την Ιταλία.

Αλλά οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Ιταλίας, αντιδρούν πρώτη φορά τόσο έντονα, ενόψει ευρωεκλογών και κρίσης με τη Ρωσία, όπου η Γαλλία, εμφανίζεται πιο σκληρή από τη Γερμανία και πιο κοντά στη γραμμή των ΗΠΑ, μαζί με τη Βρετανία.

Έτσι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να θέσει τη Γαλλία υπό ενισχυμένη επιτήρηση, εστιάζοντας στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας, τα δημοσιονομικά και το χρέος, η αντίδραση ήρθε άμεσα.

Γαλλία και Ιταλία απορρίπτουν τα νέα μέτρα.

Το Παρίσι υποβαθμίζει τις ανησυχίες των Βρυξελλών λέγοντας πως δεν χρειάζεται επιπλέον λιτότητα, ενώ και η Ρώμη δεν βλέπει ανάγκη «διορθωτικών μέτρων» και αντιδρά: «Φτάνει, ξέρουμε τι να κάνουμε».

Σύμφωνα με τη Le Monde, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, απέρριψε την ανάγκη ενίσχυσης της λιτότητας και υπογράμμισε πως η γαλλική οικονομία έχει ήδη επιστρέψει σε ρυθμούς ανάκαμψης. «Η Γαλλία δεν είναι μία οικονομία, είναι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, έχει επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης που φτάνουν το 1% και εκτιμώ ότι θα το ξεπεράσουν» είπε ο Γάλλος υπουργός.

Στο μεταξύ ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, είπε ότι η Ιταλία «γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνει» για την οικονομία, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, όπου είχε την πρώτη του συνάντηση με τους υπόλοιπους ηγέτες.

«Δεν χρειάζεται να δώσουμε διαβεβαιώσεις» είπε ο Ρέντσι μιλώντας στα ΜΜΕ, λέγοντας πως «φτάνει πια με τις συστάσεις να "τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας"».

 

 

tourismow santorini

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η τουριστική σεζόν. Οι συνολικές αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό στα αεροδρόμια της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου παρουσίασαν αύξηση κατά 21% φθάνοντας σε 1,81 εκατ. έναντι 1,5 εκατ. την ίδια περίοδο του 2013. Το μεγαλύτερο μερίδιο της αύξησης προέρχεται από τις αφίξεις στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τον Απρίλιο, η αύξηση των αφίξεων από το εξωτερικό σε όλα τα αεροδρόμια έφθασε σε ποσοστό 33,9%. Όλα δείχνουν ότι –περιλαμβανομένων και των επισκεπτών με κρουαζιέρα- ο αριθμός των ξένων τουριστών στη χώρα μας θα κινηθεί κατά τη φετινή σεζόν πολύ υψηλότερα από το περσινό ρεκόρ των περίπου 20 εκατ. αφίξεων.

Η σταδιακή αποκατάσταση της εικόνας του ελληνικού προορισμού στις ξένες αγορές αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους για την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας. Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις εξελίσσονται ανοδικά σχεδόν απ' όλες τις βασικές αγορές.

Μόνο ερώτημα αποτελεί η αγορά της Ρωσίας, από την οποία καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των αφίξεων τους πρώτους μήνες, αλλά για το υπόλοιπο της σεζόν καταγράφεται επιβράδυνση στις κρατήσεις.

enikos

ftoxia

Το φτωχότερο 10% έχασε το 15% του διαθέσιμου εισοδήματός του στην Ελλάδα την περίοδο 2008-2012, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πολιτική και την εισοδηματική ανισότητα.

 Οι φτωχότεροι αλλά και οι πλουσιότεροι Έλληνες πλήρωσαν το κόστος από τα μέτρα λιτότητας και απώλεσαν υπολογίσιμο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός του, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), με θέμα τη δημοσιονομική πολιτική και την εισοδηματική ανισότητα.

Η μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στις χώρες των μνημονίων  

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, την οποία παρουσίασε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, σε ομιλία του στο Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Πίτερσον στην Ουάσιγκτον, το φτωχότερο 10% των πολιτών στην Ελλάδα έχασε το 15% του διαθέσιμου εισοδήματός του την περίοδο 2008-2012.

Επίσης, μεγαλύτερες ήταν και οι απώλειες στο εισόδημα της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εφάρμοσαν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής: Το φτωχότερο 10% στην Πορτογαλία και στην Ισπανία έχασε λίγο περισσότερο από 5% και στην Ιταλία λιγότερο από 5%.

Οι πλούσιοτεροι

Στην έκθεση σημειώνεται ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα από το 2008 έως το 2012 είχαν μεγάλο κόστος και για τους πλουσιότερους Έλληνες, αφού περισσότερο από 15% μειώθηκε και το διαθέσιμο εισόδημα του 30% των πλουσιότερων Ελλήνων.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι σε σύγκριση με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι αυξήσεις στο φόρο εισοδήματος συνέτειναν σημαντικά στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ μεγάλες ήταν και οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, το μέτρο για τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 από τα 12.000 ευρώ είχε μεγαλύτερο κόστος για το πιο φτωχό 10%.

Οι οριζόντιες περικοπές αύξησαν την ανισότητα 

Στη έκθεση διατυπώνεται η άποψη ότι η μείωση μισθών στο δημόσιο τομέα και η αύξηση της φορολογίας εισοδήματος που σημειώθηκαν στην Ελλάδα την περίοδο 2008-2012 είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της οικονομικής ανισότητας στην ελληνική κοινωνία. Οι οριζόντιες περικοπές συντάξεων αυξάνουν την οικονομική ανισότητα, τονίζεται χαρακτηριστικά, επειδή επηρεάζουν περισσότερο όσους έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ σημειώνεται ότι αν οι περικοπές περιοριστούν σε όσους παίρνουν υψηλότερες συντάξεις, τότε οι επιπτώσεις είναι δικαιότερες.

Επίσης, υποστηρίζεται ότι η αύξηση του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών περιόρισαν την οικονομική ανισότητα, με εξαίρεση τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ενώ οι αυξήσεις ΦΠΑ, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφάρμοσαν μέτρα, συνέτειναν στην αύξηση της οικονομικής ανισότητας.

Ειδικές αναφορές γίνονται και στο σύστημα υγείας και παιδείας και τονίζεται ότι η ισομερής κατανομή του πληθυσμού όσον αφορά την πρόσβασή του στο σύστημα περιορίζει την οικονομική ανισότητα. Η πρόσβαση στο σύστημα υγείας, όπως τονίζεται, μειώνει την ανισότητα κατά 3,6% κατά μέσο όρο σε πέντε ευρωπαϊκές οικονομίες (Ελλάδα, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία) και η πρόσβαση στο σύστημα εκπαίδευσης τη μειώνει κατά ακόμη 2,2%.

Αναδιανομή εισοδήματος 

Η έκθεση του ΔΝΤ, όπως τόνισε ο κ. Λίπτον, αναφέρεται σε μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι κυβερνήσεις ώστε να προχωρήσουν σε αναδιανομή εισοδήματος για να επιτευχθεί η μείωση της οικονομικής ανισότητας, σημειώνοντας κυρίως ότι «οι διοικητικές δυνατότητες κάθε κράτους, οι πολιτικές προτιμήσεις, ο ρόλος που επιθυμεί να διαδραματίσει το κράτος και οι επιθυμίες της κοινωνίας όσον αφορά την αναδιανομή» έχουν καθοριστικό έργο προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Λίπτον, η εισοδηματική ανισότητα έχει αυξηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου στις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό, όπως και οι κοινωνικές εντάσεις που συνδέονται με τη δημοσιονομική εξυγίανση που πολλοί έχουν αντιμετωπίσει εν μέρει, απορρέουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως επεσήμανε, σημειώνοντας ότι η ανισότητα σχετίζεται με χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και ότι η δημοσιονομική αναδιανομή μπορεί να βοηθήσει τη στήριξη της ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών, στις περισσότερες χώρες υπήρξε αύξηση των ανισοτήτων, όπως είπε, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα για διάφορες περιοχές του κόσμου.

Ο κ. Λίπτον τόνισε ότι σε ορισμένες οικονομίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Αφρική, το 1% του πληθυσμού με το υψηλότερο εισόδημα έχει αυξήσει δραστικά το μερίδιό του (στο εισόδημα) τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά όχι τόσο στην ηπειρωτική Ευρώπη και την Ιαπωνία, όπου το μερίδιο έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο μέρος των κοινωνικών δαπανών στις αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν είναι καλά σχεδιασμένο και στοχευμένο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανισότητα. Η συζήτηση, όπως ανέφερε, για την αναδιανεμητική επίδραση της δημοσιονομικής πολιτικής στις προηγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες έχει σημαντικές επιπτώσεις στο σχεδιασμό των πακέτων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

matrix24

ellada varka fourt

Κίνδυνο επέκτασης της ευρωπαϊκ ής κρίσης χρέους και σε άλλες χώρες, παρά την ηρεμία στις αγορές, διακρίνει σε μελέτη του το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, CEP, και διαπιστώνει μείωση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας. Ενδείξεις μείωσης της πιστοληπτικής τους ικανότητας παρουσιάζουν η Φινλανδία και το Βέλγιο, σύμφωνα με την μελέτη του CEP, τμήμα της οποία δημοσιεύει η σημερινή Die Welt.

«Τώρα έχουν μολυνθεί και οι βορειοευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει ο πρόεδρος του Κέντρου, Λούντερ Γκέρκεν, προσθέτοντας ότι «μολονότι η Φινλανδία και το Βέλγιο δεν ανήκουν στις μεγάλες χώρες, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι και χώρες της βόρειας Ευρώπης καθίστανται προβληματικές».

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, με βάση τον σχετικό δείκτη του Κέντρου «Deufault-Index 2014», η κατάσταση της Ιταλίας και της Ελλάδας επιδεινώνεται. Οι οικονομολόγοι δεν διακρίνουν σχεδόν καμία δυνατότητα να αποπληρώσει η Ελλάδα ποτέ τα δάνεια που έχει λάβει από το εξωτερικό, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες για τη Γαλλία. Αντίθετα, θετικές είναι οι εκτιμήσεις για την Ιρλανδία και την Ισπανία. Στον δείκτη του, το γερμανικό think tank με έδρα το Φράιμπουργκ, δεν λαμβάνει υπόψη του μόνο το χρέος των χωρών αλλά και την επενδυτική δραστηριότητα σε αυτές, καθώς όπως υπογραμμίζεται, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων επηρεάζει την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας.

Αναφορικά με την Ελλάδα το CEP δεν διαπιστώνει τάσεις βελτίωσης. «Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας συνεχίζει να μειώνεται και μάλιστα σαφώς ταχύτερα σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης», αναφέρεται στη μελέτη. Σε σύγκριση με το 2012, οπότε κατεγράφησαν επιτυχίες στο πεδίο της σταθεροποίησης, το 2013 σημειώθηκε επιδείνωση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Κέντρου. Οι καθαρές εισροές κεφαλαίων υποχώρησαν εκ νέου την χρονιά που πέρασε, ωστόσο, αντί να γίνουν περικοπές στην κατανάλωση, υποχώρησαν οι επενδύσεις, κάτι το οποίο οδήγησε στη μείωση της ανταγωνιστικότητας και κατ' επέκταση των δυνατοτήτων για ανάπτυξη, αναφέρεται στη μελέτη.

Σχολιάζοντας τα πορίσματα της μελέτης η Die Welt εκτιμά ότι «οι Έλληνες εξακολουθούν να ζουν πάνω από τις δυνατότητες τους» και επικαλείται σχετικά σημεία της μελέτης που στηρίζουν αυτή τη θέση: «Το ποσοστό της κατανάλωσης επί του διαθέσιμου εισοδήματος στην Ελλάδα δεν είναι μόνο το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ» αναφέρουν οι συντελεστές της μελέτης, προσθέτοντας ότι από το 2002 το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 100%, ενώ πέρυσι σημείωσε και νέα αύξηση. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα υπερχρεώνεται στο εξωτερικό προκειμένου να χρηματοδοτήσει καταναλωτικές δαπάνες, κάτι το οποίο οξύνει την κρίση.

Χωρίς μια δραστική μείωση του ποσοστού κατανάλωσης δεν είναι δυνατόν να ανακτήσει η χώρα την πιστοληπτική της ικανότητα, αναφέρει το ερευνητικό επιτελείο του CEP και συμπεραίνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια τέτοια πολιτική περικοπών, με συνέπεια η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας να μειώνεται ταχύτερα στη φάση αυτή, σε σχέση με άλλες χώρες. Και για τον λόγο αυτόν η Ελλάδα θα παραμείνει για το εγγύς μέλλον εξαρτημένη από τη βοήθεια άλλων χωρών.

Περισσότερα Άρθρα...