mat asoee ximika

Επεισόδια είναι σε εξέλιξη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) μεταξύ αστυνομίας και μπαχαλάκιδων/αντιεξουσιατών. 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν μία ομάδα αγνώστων συγκεντρώθηκε στη συμβολή της Δεριγνύ με την Πατησίων και πέταξε αντικείμενα και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Σημειώνεται, ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Πατησίων.

Να υπενθυμίσουμε πως χθες, Κυριακή, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του Ιδρύματος μετά τον εντοπισμό του «επιχειρησιακού στρατηγείου» στο υπόγειο, σε επιχείρηση της αστυνομίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Σύγκλητος αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου από σήμερα, Δευτέρα, έως και την επόμενη Κυριακή 17 Νοεμβρίου. 

Η λιτή ανακοίνωση από τη Σύγκλητο

“Η Σύγκλητος αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου από 11/11/2019 έως και 17/11/2019. Η Σύγκλητος παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση“

Το «επιχειρησιακό στρατηγείο»

Στην επιχείρηση που πραγματοποίησε η αστυνομία το χθες το πρωί, οι αστυνομικοί εντόπισαν έναν χώρο στο υπόγειο του κεντρικού κτηρίου της ΑΣΟΕΕ, τον οποίο είχαν καταλάβει παράνομα κουκουλοφόροι και το χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο για τα επεισόδια και τις επιθέσεις που πραγματοποιούσαν στην Πατησίων.

Οι αστυνομικοί, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού και με τη συνδρομή κλειδαρά, άνοιξαν την πόρτα και βρέθηκαν μπροστά σε κοντάρια και κράνη, διαρρηκτικά εργαλεία, γάντια, μπουκάλια άδεια, πυροσβεστήρες, και ρούχα που χρησιμοποιούσαν οι κουκουλοφόροι για να αλλάζουν μετά τις επιθέσεις και να μην μπορούν να ταυτοποιηθούν από τους αστυνομικούς.

Την ίδια ώρα, εντόπισαν και δοχείο με υγρό που θα σταλεί στα εργαστήρια για να εξακριβωθεί περί τίνος πρόκειται.

Οι Αρχές είχαν εδώ και καιρό την πληροφορία ότι στο υπόγειο του Οικονομικού Πανεπιστημίου είχε στηθεί ένα ολόκληρο επιχειρησιακό στρατηγείο μπαχαλάκηδων όμως τις προηγούμενες ημέρες ήταν αδύνατο να γίνει η επιχείρηση, καθώς τα μαθήματα είχαν ξεκινήσει και καθημερινά εκατοντάδες φοιτητές βρίσκονταν μέσα στο κτήριο.

Σήμερα το πρωί, όμως, πάνοπλοι αστυνομικοί, αρχικά περικύκλωσαν την ΑΣΟΕΕ και αστυνομικοί της ασφάλειας μπήκαν στα υπόγεια όπου ανακάλυψαν το ορμητήριο των κουκουλοφόρων.

Όλα τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για DNA και αποτυπώματα. 

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ: Η ΕΛ.ΑΣ. «ξεψαχνίζει» το κτήριο - Ψάχνει «εργαστήρια» κατασκευής μολότοφ (vid)

 

.

 

pombeo idryma niarxou

Θερμές χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Σημειώνοντας πως αισθάνεται τιμή που επισκέπτεται το λίκνο της Δημοκρατίας και νιώθει πως είναι ανάμεσα σε φίλους, ο Μάικ Πομπέο, που το πρωί είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, ότι το μέλλον της είναι πολύ λαμπρό και πως έχει προχωρήσει σε θαρραλέα βήματα για την οικονομική της ανάπτυξη. Αναφερόμενος στις σημερινές του επαφές στην Αθήνα, ο κ. Πομπέο τις χαρακτήρισε εξαιρετικές.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση τι να περιμένει από τις ΗΠΑ η Ελλάδα σε περίπτωση που τουρκικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ελληνικό νησί, έστειλε το μήνυμα πως «να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας».

Ο Πομπέο για τις τουρκικές προκλήσεις

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, ερωτηθείς αν αναμένουμε κυρώσεις, απάντησε πως «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε τους Τούρκους ότι αυτά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» και τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτή «η διαμάχη δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί» και ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες δικαίου και ότι θα συνεχίσει να μιλά γι' αυτό. Κατέστησε σαφές πως η αμυντική συμφωνία των ΗΠΑ με την Ελλάδα δεν σχετίζεται με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ότι αφορά μόνο τις δύο χώρες που την υπέγραψαν. «Αυτή η συμφωνία υπογράφηκε γιατί ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας και των ΗΠΑ» ανέφερε και έκανε λόγο για στρατηγική επιλογή, προσθέτοντας θα έχει πολύ μεγάλη επίδραση στις δυνατότητες των δύο χωρών για να εργαστούν στρατιωτικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως κάθε κράτος στον κόσμο έχει συμφέρον να προστατεύει την κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο και σε αυτή την περίπτωση και το δίκαιο που αφορά τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και συμπλήρωσε ότι μερικές φορές κράτη προσποιούνται ότι δεν κατανοούν αυτούς τους θεμελιώδεις κανόνες.

Στο επίκεντρο οι επενδύσεις και η κυρίως η ενέργεια

Εστιάζοντας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επανέλαβε πως η διμερής συνεργασία βρίσκεται ιστορικά στο απόγειο και έστειλε το μήνυμα πως βρίσκεται στην Ελλάδα για να διευρύνει την εταιρική σχέση. Υπό αυτό το πρίσμα έκανε ειδική αναφορά στον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, αναφέροντας πως πολλά έχουν προκύψει από αυτόν, με φόντο τον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στην Αθήνα τη Δευτέρα.

Μια ευημερούσα Ελλάδα είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, αλλά και των ΗΠΑ καθώς και ευρύτερα για την Ευρώπη, συμπλήρωσε. Αναφέρθηκε στις επενδύσεις που πραγματοποιούν αμερικανικές επιχειρήσεις και έδωσε έμφαση στον τομέα της ενέργειας. Διαμήνυσε μάλιστα ότι υπάρχει χώρος για αμερικανικές επενδύσεις και επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει πολύ καλή δουλειά ως προς τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

Αναφέρθηκε στην τριμερή συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα και χαρακτήρισε την Ελλάδα ένα μεγάλο εταίρο των ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας. Δήλωσε επίσης πως οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να θέσουν ξεκάθαρους κανόνες και μια ισχυρή γραμμή συνεργασίας με την Ελλάδα και προέταξε πως η Ελλάδα πρέπει να δρέψει τα οφέλη από την ενέργεια.

Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια είπε πως παραμένουν μια περιοχή στρατηγικού ανταγωνισμού και χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ένα θετικό βήμα για τη σταθερότητα της περιοχής.

Ποιοι παραβρέθηκαν στην ομιλία του Μάικ Πομπέο

idryma niarxoy

Μεταξύ άλλων έδωσαν το παρών στην ομιλία: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Επενδύσεων και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, Παιδείας Νίκη Κεραμέως, Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

iefimerida

fotia elikoptero

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μετά το μεσημέρι, έγινε αίτημα συνδρομής στον ευρωπαϊκό οργανισμό πολιτικής προστασίας που ανταποκρίθηκε άμεσα και αεροπλάνα από Κροατία και Ιταλία ξεκινούν για Ελλάδα

Αεροσκάφη προκειμένου να συμβάλλουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Εύβοια και παραμένει ανεξέλεγκτη στέλνουν η Ιταλία και η Κροατία, μετά το αίτημα της Ελλάδος για βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μετά το μεσημέρι, έγινε αίτημα συνδρομής στον ευρωπαϊκό οργανισμό πολιτικής προστασίας που ανταποκρίθηκε άμεσα και αεροπλάνα από Κροατία και Ιταλία ξεκινούν για Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, δίνεται μάχη έτσι ώστε να μην φτάσει η φωτιά -η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από τα πρώτα σπίτια- στο χωριό Ψαχνά, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής να δηλώνει στο One Channel πως τα μηχανήματα επιχειρούν να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη.

«Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ θα δημιουργήσουν χώρο προληπτικής προστασίας πριν την πόλη των Ψαχνών» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σκληρή είναι η μάχη με τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια. Ένας εθελοντής πυροσβέστης έχει τραυματιστεί.
 
One Channel: Τραυματισμός εθελοντή πυροσβέστη στην Εύβοια | in.gr

Σκληρή είναι η μάχη με τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια.

Δεκάδες πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν σκληρό αγώνα για την κατάσβεση της φωτιάς υπό ακραίες συνθήκες, καθώς οι φλόγες φθάνουν ακόμη και 40 μέτρα ύψος.

Ένας εθελοντής πυροσβέστης τραυματίστηκε στη διάρκεια της μάχης.

Ο εθελοντής πυροσβέστης φέρει εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια, αλλά η κατάστασή του ευτυχώς δεν κρίνεται σοβαρή.

Σε κάθε περίπτωση αυτήν την ώρα μεταφέρεται σε νοσοκομείο της περιοχής.

 

plaz bikini beach alimos

Και η παραλία Bikini Beach στον Αλιμο (Λουτρά Αλίμου) κρίθηκε ακατάλληλη από το ΠΑΚΟΕ

Ανησυχητικά δεδομένα για την ποιότητα των υδάτων σε πολυσύχναστες -και πολυδιαφημισμένες- παραλίες της Αττικής φανερώνουν τα τελικά αποτελέσματα των μετρήσεων που διενήργησε τον τελευταίο μήνα το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το iefimerida, το ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε δειγματοληψίες σε 217 παραλίες, σε κάθε «γωνιά» της Αττικής. Από τις εργαστηριακές αναλύσεις που ακολούθησαν -για την ανίχνευση κολοβακτηριδίων, E.coli και Εντερόκοκκων- προέκυψε ότι 2 στις 10 παραλίες είναι ακατάλληλες για κολύμβηση.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΚΟΕ έδωσε το «πράσινο φως» για κολύμπι σε 170 ακτές της Αττικής, ενώ έδειξε… «κόκκινη κάρτα» σε 47 παραλίες, που κρίνονται ακατάλληλες για κολύμβηση.

«Κόπηκαν» οκτώ παραλίες που πήραν «Γαλάζια Σημαία»

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στις παραλίες που «κόπηκαν» από τις εργαστηριακές αναλύσεις του ΠΑΚΟΕ είναι και κάποιες που το 2019 διακρίθηκαν με «Γαλάζια Σημαία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ, Παναγιώτη Χριστοδουλάκη, οι παραλίες της Αττικής που πήραν «Γαλάζια Σημαία» και κρίθηκαν ακατάλληλες είναι συνολικά οκτώ. Μεταξύ αυτών, είναι η Μπρεξίζα στη Νέα Μάκρη και το Μαύρο Λιθάρι (Ανάβυσσος – Σαρωνίδα), το Eden Beach (Ανάβυσσος – Σαρωνίδα).

Να σημειωθεί ότι ακατάλληλα για κολύμβηση κρίθηκαν και δυο σημεία (Ουζερί και Καλός Γιαλός) στην παραλία Αυλάκι, στο Πόρτο Ράφτη, που επίσης διακρίθηκε με «Γαλάζια Σημαία».

Σε αυτές τις ανορθόδοξες περιπτώσεις, μπορεί να περιληφθεί και η παραλία Σχινιά (σημείο Πεύκα) που χαρακτηρίζεται ως ακατάλληλη για κολύμβηση, τη στιγμή που η διπλανή της ακτή («Καράβι») πήρε «Γαλάζια Σημαία».

Σε όλη την Ελλάδα, πάντως, το ΠΑΚΟΕ έχει ήδη διαπιστώσει πάνω από 18 περιπτώσεις παραλιών που διακρίθηκαν το 2019 με «Γαλάζια Σημαία» και είναι ακατάλληλες για κολύμβηση.

Προβληματική η εικόνα σε Ωρωπό και Ζούμπερι

Οι εργαστηριακές αναλύσεις του ΠΑΚΟΕ για το 2019 αναμένεται να φέρουν αρκετές ανατροπές σε ό,τι ίσχυε το προηγούμενο έτος. Σε ορισμένες περιοχές της Αττικής η εικόνα που παρουσιάζεται είναι αρκετά προβληματική. Μεταξύ αυτών, είναι η ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού και του Ζούμπερι – Νέας Μάκρης.

Ενδεικτικά, στον Ωρωπό ακατάλληλες για κολύμβηση κρίνονται οι εξής παραλίες:

Δήλεσι (ψαροταβέρνα Μπακλάκος)
Ωρωπός - παραλία Χαλκούτσι
Ωρωπός - Φάρος
Ωρωπός - Αλκυονίς
Κάλαμος - Hotel Kalamos (Αγ. Απόστολοι)

Σε Ζούμπερι και Νέα Μάκρη ακατάλληλες κρίθηκαν οι εξής παραλίες:

Ζούμπερι -Divers Club Cafe ΑΚ
Ζούμπερι La Costa Club
Ζούμπερι - Cafe Ζούμπερης
Ζούμπερι - Ποσειδώνος 29
Νέα Μάκρη – Δωδώνη
Νέα Μάκρη – Μπρεξίζα (Γαλάζια Σημαία)

Αντιθέτως, κατάλληλες για κολύμβηση είναι οι παραλίες Ζούμπερι – Parking του Divers Cafe Club και τα σημεία «Κοράλι» και Honey Moon στη Νέα Μάκρη.

Οι ακατάλληλες παραλίες στην ακτογραμμή από Πειραιά έως Βούλα

Οπως εξηγεί στο iefimerida, ο Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, στις πιο προσβάσιμες παραλίες για τους Αθηναίους υπάρχουν αρκετές που είναι άκρως ακατάλληλες για κολύμβηση.

Ενδεικτικά, μερικές από αυτές που «κόπηκαν» είναι οι εξής:

Πειραϊκή
Μεταξά
Φλοίσβος (πινακοθήκη)
Αλιμος Bikini Beach
Αλιμος (79 παραλιακής)
Βούλα (Νηρέως)

Κατάλληλες για κολύμβηση οι ελεύθερες παραλίες του Μαραθώνα

Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΠΑΚΟΕ αξίζει να τονιστεί ότι όλες οι ελεύθερες παραλίες του Μαραθώνα -δηλαδή αυτές που είναι προσβάσιμες δίχως εισιτήριο- είναι κατάλληλες για κολύμβηση. Οι ερευνητές του ΠΑΚΟΕ έλαβαν 8 δείγματα από την ευρύτερη περιοχή και μόλις μια πλαζ κρίθηκε ακατάλληλη. Αντίστοιχα, στον Σχινιά ελέγχθηκαν 5 παραλίες και κρίθηκαν ακατάλληλες δυο -μεταξύ αυτών το σημείο «Πεύκα».

Στο μεταξύ, το ΠΑΚΟΕ έλαβε 9 δείγματα από το Πόρτο Ράφτη και έκρινε ακατάλληλες για κολύμβηση δυο παραλίες στο Αυλάκι. Να σημειωθεί ότι ακατάλληλη για κολύμβηση κρίθηκε και η παραλία Dolce Attica Riviera στη Βραυρώνα.

Οι… απαγορευμένες παραλίες της ανατολικής Αττικής

Ανάμεσα στις 47… απαγορευμένες παραλίες της Αττικής συμπεριλαμβάνονται και οι δυο στο Δασκαλειό της Κερατέας (η Κακή Θάλασσα κρίνεται κατάλληλη).

Μια μεγάλη περιοχή που μελέτησε το ΠΑΚΟΕ είναι η ακτογραμμή που εκτίνεται από τη Βάρκιζα έως και το Λαύριο. Σε αυτή την περιοχή, μεταξύ άλλων, ακατάλληλες για κολύμβηση κρίθηκαν οι εξής παραλίες:

Βάρκιζα (σημείο μπάσκετ/τένις)
Βάρκιζα – πλατεία Βάρκιζας
Αγιος Νικόλαος (οργανωμένη παραλία στη Ανάβυσσο)
Ορμος Καταφυγή (το 2018 ήταν κατάλληλη)
Eden Resort
Μαύρο Λιθάρι
Ρέμα Σαρωνίδας
Λαύριο – Παιδική Κατασκήνωση «Ξέγνοιαστο Μελίσσι»

Να σημειωθεί ότι καλή εικόνα παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή του Λαγονησίου και της Αγίας Μαρίνας.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις ελληνικές παραλίες θα ανακοινωθούν από το ΠΑΚΟΕ σε συνέντευξη Τύπου, την προσεχή Τετάρτη, 19 Ιουνίου, στα γραφεία του Κέντρου (Νικ. Φλώρου 8, Αθήνα), στο Γηροκομείο Αθηνών.

iefimerida

fotia evia

Στα ίχνη του εμπρηστή της Εύβοιας βρίσκεται η Πυροσβεστική. Οι αντιφάσεις καίνε 33χρονο άνδρα.

Πρόκειται για άνδρα ο οποίος είχε δηλώσει πως όταν ξέσπασε η φωτιά βρισκόταν 20 χιλιόμετρα μακριά, στο σπίτι μίας θείας του

Αρκετά κοντά στον εντοπισμό του εμπρηστή της Εύβοιας βρίσκεται η Πυροσβεστική. Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV ο αστυνομικός συντάκτης Μαρίνος Αλειφέρης, στο σημείο όπου ξέσπασε η καταστροφική φωτιά, βρέθηκε κλιμάκιο της ΔΕΗ, το οποίο έκανε αυτοψία στις κολώνες που υπήρχαν στο σημείο.

Από την προφορική ενημέρωση που είχαν τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής από τους υπεύθυνους της επιχείρησης δεν διαπιστώθηκε η πρόκληση της φωτιάς από πτώση κάποιου καλωδίου.

Έτσι λοιπόν ενισχύεται ακόμα περισσότερο το σενάριο του εμπρησμού. Υπενθυμίζεται ότι εξαρχής στο μικροσκόπιο είχαν μπει συνολικά τρία άτομα. Τα δύο από αυτά μένουν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ υπήρξαν κάποιες καταθέσεις που ανέφεραν ότι είχαν περάσει από πρατήριο υγρών καυσίμων και είχαν μαζί τους ένα μπιτόνι.

Οι υποψίες των αρχών για τα συγκεκριμένα άτομα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές φαίνονται ότι εξασθενούν. Έτσι τα δύο, αυτά, άτομα απομακρύνονται από το κάδρο των υπόπτων.

Ωστόσο την ίδια ώρα ενισχύονται οι υποψίες για τρίτο άνδρα, ο οποίος εξεταζόταν από τις αρχές. Πρόκειται για άνδρα ο οποίος είχε δηλώσει πως όταν ξέσπασε η φωτιά βρισκόταν 20 χιλιόμετρα μακριά, στο σπίτι μίας θείας του.

Μάλιστα και η ίδια η θεία του κατέθεσε ότι το εν λόγω άτομο βρισκόταν μαζί της. Όμως υπάρχουν νέα στοιχεία στην έρευνα που οδηγούν τους πυροσβέστες στο συγκεκριμένο άτομο.

Και αυτό γιατί φαίνεται πως βρέθηκε μαρτυρία που αναφέρει ότι ο 33χρονος την ώρα της εκδήλωσής της, βρισκόταν κοντά στο χωριό Σταυρός, όπου και ξέσπασε η φωτιά. Ανεπίσημα μάλιστα υπάρχει η ενημέρωση στην πυροσβεστική ότι το στίγμα του κινητού του τηλεφώνου βρισκόταν κοντά στη φωτιά, την ώρα που αυτή εκδηλώθηκε και όχι εκεί που αναφέρει ο ίδιος.

Η Πυροσβεστική λοιπόν περιμένει την επίσημη ενημέρωση από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και θεωρεί πως μετά από αυτό, θα καταφέρει να εντοπίσει τον εμπρηστή της Εύβοιας.

Την ίδια στιγμή οι αρχές πιστοποιούν πλέον κατά 99% ότι η πυρκαγιά στην Εύβοια οφείλεται σε εμπρησμό. Ο πραγματογνώμονας που είχε οριστεί προκειμένου να εξετάσει αν η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από την γεννήτρια ενός εργοστασίου ή από μία κολώνα της ΔΕΗ αποφάνθηκε ότι αυτές δεν είναι οι αιτίες έναρξης της πυρκαγιάς.

elafoniso fwtia

Συγκλονιστική μαρτυρία στο protothema για την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στην Ελαφόνησο.

«Έπρεπε μέσα σε 10 λεπτά να αποφασίσω πώς θα σώσω την οικογένειά μου. Η φωτιά ήταν τεράστια σε έκταση, ήμασταν εγκλωβισμένοι και επικράτησε πανικός μέσα σε ένα κάμπινγκ με εκατοντάδες ανθρώπους».

Αυτά αναφέρει ο Ηλίας Παπαδόπουλος, πατέρας ενός μικρού κοριτσιού, ο οποίος επέλεξε να κάνει διακοπές μαζί με τη γυναίκα του στην Ελλάδα —ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στην Αμερική— και βίωσε τον απόλυτο τρόμο στο νησί.

Πυκνοί καπνοί σκέπασαν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά την πανέμορφη παραλία του Σίμου στο νησί.

Όπως τόνισε ο ίδιος, οι άνεμοι στο νησί σήμερα είναι πολύ ενισχυμένοι, και περιέγραψε το πώς άφησε τα πάντα πίσω του και έτρεξε προς το μοναδικό μονοπάτι που έδειχνε την έξοδο, με το παιδί του αγκαλιά. «Κοίταξα τη φορά του ανέμου, και έβαλα το μυαλό μου να σκεφτεί. Έπρεπε να σώσω το παιδί μου. Πριν επικρατήσει πανικός στο κάμπινγκ, σπεύσαμε προς το αυτοκίνητο και φύγαμε. Στο πάρκινγκ ήταν σταθμευμένα τουλάχιστον 200 αυτοκίνητα. Σε περίπου 15 λεπτά, από τη στιγμή που είδαμε τους καπνούς στο λόφο, κατέφθασε η Πυροσβεστική και η αστυνομία που εκκένωσε με ασφάλεια το κάμπινγκ».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αυτόπτης μάρτυρας, η φωτιά ξέσπασε το πρωί στο νησί στη χωματερή του νησιού.

«Αυτή την ώρα, μεσημέρι Σαββάτου, όλος ο κόσμος που διέμενε στο κάμπινγκ βρίσκεται μαζί μας στο λιμάνι. Δεν γνωρίζουμε αν το κάμπινγκ έχει καεί και γενικότερα την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Παντού υπάρχουν περιπολικά και όλοι έχουν βγει από τα μαγαζιά τους», σημειώνει ο παραθεριστής, περιγράφοντας με λεπτομέρεια την κατάσταση και καταλήγει:

«Ημασταν τυχεροί και σωθήκαμε. Όλα έμειναν πίσω, αλλά δεν μας αφορά. Είμαστε ζωντανοί».

Για προληπτικούς λόγους, από την πρώτη στιγμή, εκκενώθηκαν το κάμπινγκ και ένα ξενοδοχείο στην περιοχή του Σίμου και οι παραθεριστές οδηγήθηκαν με ασφάλεια στην παραλία, χωρίς να απειλούνται άμεσα οι εγκαταστάσεις. Παράλληλα, απεγκλωβίστηκε σώα μια γυναίκα από σπηλιά.

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, δυο αεροσκάφη Καναντέρ, 5 PZL και ένα ελικόπτερο. Όπως έγινε γνωστό στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, αλλά καίγεται χαμηλή βλάστηση και εκφράζεται αισιοδοξία ότι η φωτιά τελικά θα αντιμετωπιστεί.

protothema

diodia

Ελεύθερη θα είναι από τις 00:00 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (1/6) έως και τα μεσάνυχτα (00:00) της Κυριακής (2/6), η διέλευση σε σταθμούς διοδίων λόγω των επαναληπτικών δημοτικών -περιφερειακών εκλογών στις 2 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, χωρίς διόδια θα πραγματοποιούνται οι διελεύσεις επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων(κατηγορίες 1 και 2) στους παρακάτω οδικούς άξονες:

Επίσης, για τους δικαστικούς αντιπροσώπους που θα μεταβούν για την εκτέλεση των καθηκόντων τους στις εκλογές, είναι ελεύθερη από την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 6:00 π.μ. έως και τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019 στις 24:00 μ.μ. η διέλευσή τους από τους σταθμούς διοδίων.

Η διέλευση χωρίς την επιβολή διοδίων θα γίνεται με την επίδειξη του εγγράφου τοποθέτησης του Δικαστικού Αντιπροσώπου και του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας τους.

Περισσότερα Άρθρα...

Υποκατηγορίες