"Σε μισή ώρα θάχει περάσει το κύμα κακοκαιρίας από το Λεκανοπέδιο", έλεγε ο μετεωρολόγος Κολυδάς της ΕΜΥ στο MEGA, και η θεομηνία διήρκεσε κάπου 3 ώρες! Η ΕΜΥ έπεσε έξω, και Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας πιάστηκε στον ύπνο.
Χαρακτηριστική είναι η σκηνή , με την Πόπη Τσαπανίδου που έλεγε στον Αντινομάρχη Φούντα, πως το ρέμα της Πικροδάφνης σαρώνει τα πάντα, -το έδειχναν εκείνη την ώρα οι κάμερες του καναλιού- κι εκείνος αγρόν ηγόραζεν.
Στα πρωινάδικα όλοι μιλάγαν για το πρόβλημα που δημιούργησαν μέσα σ' αυτή την θεομηνία, τα... βουλωμένα φρεάτια, όπως στο Ελληνικό, που συν τοις άλλοις δεν διαθέτει και δίκτυο ομβρίων!
Πρωτοφανής αλλά και... εγκληματική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κωλυσιεργία που επέδειξε σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση στην Αττική.
Eγκληματική αμέλεια και ανικανότητα
Αποκλεισμένοι πολίτες στις οικίες τους, εγκλωβισμένοι οδηγοί στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της Αττικής, σταματημένα Ι.Χ. σε στενά και λεωφόρους, πλημμυρισμένοι δρόμοι, δέντρα πεσμένα έξω από σπίτια, διακοπές ρεύματος, βουλωμένα φρεάτια και... μία νεκρή κοπέλα στην οδό Αμαρουσίου Χαλανδρίου η οποία έπαθε ανακοπή καρδιάς αφού εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό της είναι ο τραγικός απολογισμός της σημερινής κακοκαιρίας.
Σε οποιαδήποτε άλλο κράτος της Ευρώπης τα παραπάνω συμβάντα θα μπορούσαν να συχετιστούν ή να «δικαιολογηθούν» με κάποια θεομηνία, ωστόσο στην Ελλάδα του 2013 οι τραγικές αυτές εικόνες προήλθαν από μια έντονη νεροποντή.
Η παρουσία της Τροχαίας ήταν ελλιπέστατη με τους οδηγούς να καταγγέλλουν ότι στα βόρεια προάστια δεν συνάντησαν ούτε περιπολικό ούτε βαν της δημοτικής υπηρεσίας για να ενημερωθούν σχετικά με τους αποκλεισμένους δρόμους, ενώ αργοπορημένη ήταν και η απαγόρευση της κυκλοφορίας στους δρόμους με τα πλημμυρισμένα φρεάτια.
Ενδεικτικά η Πυροσβεστική από τη μεριά της δέχθηκε πάνω από 1500 κλήσεις από πολίτες χωρίς, όπως είναι φυσικό, να μπορεί να ανταπεξέλθει ταυτόχρονα σε τόσα πολλά περιστατικά. Τα αντανακλαστικά δε της Περιφέρειας Αττικής αλλά και των περισσοτέρων δήμων ήταν τουλάχιστον καθυστερημένα καθώς ελάχιστη γνώση είχαν μέχρι τις 12 το μεσημέρι του μεγέθους των προβλημάτων στους δρόμους.
Είναι αυταπόδεικτο ότι οδηγοί και επιβάτες ΜΜΜ σήμερα το πρωί αντίκρισαν μια εικόνα χάους στους δρόμους της Αθήνας.
Στο ύπνο η κρατική μηχανή
Από τα... «απόνερα» της καταιγίδας ξύπνησε η κρατική μηχανή, όταν ήταν αργά πια να γίνει οτιδήποτε στο θέμα της πρόληψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΜΥ έβγαλε έκτακτο δελτίο πρόγνωσης έντονων καιρικών φαινομένων στις 8 το πρωί στην ιστοσελίδα της.
Όμως, όπως μας ενημερώνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έλαβε το σήμα της ΕΜΥ αρμοδίως ...στις 10:56. Ένα σήμα που ενημέρωνε ότι... τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι και τη μία το μεσημέρι.
Έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, καθώς περιφέρεια και δήμοι δεν είχαν ενημερωθεί να βρίσκονται σε επιφυλακή. Όπως λέει στο newpost ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, «Δεν υπήρξε ενημέρωση ότι αναμένουμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Βέβαια από την πρώτη στιγμή ήμασταν σε εγρήγορση και με τις υπηρεσίες του δήμου κάναμε ό,τι ήταν δυνατό».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Χαλανδρίου, Μάνος Κρανίδης: «Μας ενημέρωσαν για βροχοπτώσεις, όχι για καταιγίδα», είπε στο newpost.
Το... μοιραίο χάος στην Αμαρουσίου- Χαλανδρίου
Εξ ιδίων εμπειρία, στις 10 το πρωί στην Αμαρουσίου- Χαλανδρίου. Σταματημένα δεκάδες Ι.Χ. στην άνοδο της οδού στο ύψος του Παραδείσου. Επί μία ώρα ακούνητα αυτοκίνητα περίμεναν στην ουρά, ενώ η νεροποντή δυνάμωνε και οι παρακείμενοι δρόμοι άρχιζαν να «φουσκώνουν» επικίνδυνα.
Αφού επί αρκετή ώρα δεν έχει εμφανιστεί περιπολικό της Τροχαίας, οι οδηγοί ενημερώνονται από προπορευόμενα αυτοκίνητα ότι στο ύψος της Φραγκοκλησιάς η Αμαρουσίου- Χαλανδρίου έχει κλείσει λόγω της πλημμύρας. Οι οδηγοί κάνουν αναστροφή και μπαίνουν στα γύρω στενά με σκοπό να βγούν στην Κηφισίας.
Επικρατεί πανικός. Αυτοκίνητα εγκλωβισμένα από το ύψος του νερού στα στενά, οι οδηγοί μπαίνουν ανάποδα στους γύρω δρόμους για αποφύγουν τον εγκλωβισμό. Τελικά, οι πιο τυχεροί ενημερώνονται από προπορευόμενους οδηγούς που έχουν παρατήσει τα ΙΧ τους στη μέση του δρόμου ότι ολα τα στενά προς την Κηφισίας έχουν μπλοκαριστεί και υπάρχουν εγκλωβισμένοι οδηγοί παντού. Δύο ώρες αργότερα, η υπηρεσία του δήμου δεν έχει εμφανιστεί, όπως και η Τροχαία.
Στο μεταξύ διάστημα ωστόσο μια κοπέλα εγκλωβίστηκε και έχασε τη ζωή της, ενώ στο ίδιο σημείο απεγκλωβίζεται από διερχόμενους πολίτες μια λιπόθυμη γυναίκα μέσα από το τζιπ της, της οποίας οι φωτογραφίες έκαναν το γύρο του κόσμου.
Εγείρονται λοιπόν τα εξής ερωτήματα:
Για ποιό λόγο η Περιφέρεια Αττικής δεν είχε λάβει προληπτικά μέτρα από νωρίς το πρωί;
Όλο αυτό το διάστημα ποιά ήταν η επέμβαση του αρμόδιου δήμου;
H Περιφέρεια Αττικής γνώριζε για το χάος στο Μαρούσι και το Χαλάνδρι;
Η Τροχαία γιατί άργησε να εμφανιστεί;
Για ποιο λόγο ο αρμόδιος δήμος δεν μερίμνησε για τα βουλωμένα φρεάτια εφόσον στην περιοχή υπάρχει ιστορικό πλημμυρών;
Δραματική διάσωση γυναίκας στο Χαλάνδρι
Σ’ ένα συγκλονιστικό φωτορεπορτάζ το πρακτορείο Reuters παρουσιάζει λεπτό προς λεπτό τη διάσωση μιας γυναίκας που είχε εγκλωβιστεί από τα ορμητικά νερά στο Χαλάνδρι.
Η απεγνωσμένη γυναίκα προσπαθεί να κρατηθεί από την πόρτα του αυτοκινήτου και εν τέλει δέχεται τη βοήθεια άλλων πολιτών.
Στο τέλος καταρρέει…