Επιμήκυνση και χαμηλό επιτόκιο για το χρέος ζητά ο Χαρδούβελης

Συνεντευξεις
Tools

xardouvelis

«Μια νομισματική πολιτική για όλους, δεν λειτουργεί» είναι ο τίτλος συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, χαρακτηρίζει «μη ρεαλιστικό» το ενδεχόμενο να παραιτηθούν οι εταίροι από τις απαιτήσεις τους και εκτιμά ως εφικτή λύση την επιμήκυνση των δανείων και τη δέσμευση για χαμηλά επιτόκια.

Ο Χαρδούβελης δηλώνει ότι κατά το γ' τρίμηνο του έτους περιμένει, για πρώτη φορά από το 2008, ανάπτυξη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα μπορέσει να καλύψει μόνη της ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό και επισημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Ερ: Κύριε Χαρδούβελη, είστε υπουργός Οικονομικών από τον Ιούνιο. Το έχετε ήδη μετανιώσει;

Απ: Όχι. Έχω ένα έργο γεμάτο προκλήσεις και καθόλου χρόνο για να μετανιώνω. Κάθε εβδομάδα, κάθε ημέρα αντιμετωπίζω νέα ζητήματα. Προσφέρω λύσεις και αυτό με ικανοποιεί. Εργάζομαι για τη στρατηγική για την Ελλάδα, μετά το τέήκυνσηλος του προγράμματος σταθεροποίησης.

Ερ: Μεταξύ των θεμάτων που σας απασχολούν είναι και ο φόρος για τα ακίνητα, για τις αδικίες του οποίου δέχεστε σκληρή κριτική.

Απ: Στις περισσότερες χώρες η ιδιοκτησία ακινήτων φορολογείται. Στην Ελλάδα μέχρι τώρα δεν γινόταν αυτό. Επομένως, αυτός ο φόρος έρχεται αναπάντεχα. Τι τον κάνει ιδιαίτερα δύσκολο: επιβάλλεται σε μια περίοδο ύφεσης. Ακόμα κι αν κάποιος θέλει τώρα να αποχωριστεί το ακίνητό του, θα βρει πολύ δύσκολα αγοραστή.

Ερ: Λέξη-κλειδί «ύφεση»: Πού βρίσκεται η Ελλάδα;

Απ: Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε ξεπεράσει εντελώς την κρίση. Αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Το γ' τρίμηνο περιμένουμε η οικονομία να παρουσιάσει, για πρώτη φορά μετά το 2008, και πάλι ανάπτυξη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το 2014 είναι η χρονιά της σταθεροποίησης. Το 2015 θα μπορούσαμε να πετύχουμε ένα ρυθμό 2,9%.

Ερ: Η αδυναμία της πραγματικής οικονομίας στην Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει δυσκολότερα τα πράγματα για την Ελλάδα;

Απ: Ναι. Αλλά μην παραβλέπετε το γεγονός ότι τώρα η Ελλάδα, χάρη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι πιο ανταγωνιστική. Κι αυτό φαίνεται στις εξαγωγές μας και στον τουρισμό...

enet