Η κατανάλωση ξηρών καρπών με κέλυφος φαίνεται να μειώνει και να σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, έδειξε νέα έρευνα.
Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από 12 κλινικές δοκιμές με 450 συμμετέχοντες και τα οποία δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE, διαπιστώθηκε ότι η ημερήσια κατανάλωση περίπου δύο μερίδων ξηρών καρπών με κέλυφος βελτιώνει δύο βασικούς δείκτες σακχάρου στο αίμα.
Ο πρώτος δείκτης αφορά την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c), η οποία ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για ένα διάστημα 3 μηνών.
Ο δεύτερος δείκτης σχετίζεται με τις τιμές της γλυκόζης νηστείας, για τον ακριβή έλεγχο της οποίας απαιτείται οι ασθενείς να μην έχουν φάει ή πιει τίποτα, εκτός από νερό για τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν την εξέταση.
Όπως ισχυρίστηκε ο δρ. John Sievenpiper, ερευνητής από το Νοσοκομείο «St. Michael’s Hospital», τα καλύτερα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν όταν οι καρποί με κέλυφος αντικατέστησαν τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες αντί για τα κορεσμένα λίπη.
Οι συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές έτρωγαν ημερησίως 56 γραμμάρια ξηρούς καρπούς με κέλυφος, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί σχεδόν σε 2 μερίδες. Η κάθε μερίδα ξηρών καρπών ισοδυναμεί με 30 γραμμάρια ή το ¼ ενός φλιτζανιού. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Sievenpiper, οι άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική καταναλώνουν κατά μέσο όρο λιγότερο από μία μερίδα την ημέρα.
Στους ξηρούς καρπούς με κέλυφος συμπεριλαμβάνονται τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους, τα κάστανα, τα φουντούκια, τα πεκάν, τα μακαντέμια, οι κουκουναρόσποροι και τα φιστίκια Αιγίνης. Από τη σχετική λίστα εξαιρούνται τα αράπικα φιστίκια.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λιπαρά, τα οποία όμως είναι ακόρεστα (καλά) και επομένως κάνουν καλό στην υγεία μας. Όσο για τη θερμιδική τους αξία, παρόλο που είναι υψηλή, δεν οδηγεί σε αύξηση σωματικού βάρους, γεγονός που διαπιστώθηκε και στις κλινικές δοκιμές.
ourlife