Στο ίδιο έργο θεατές. Όπως κάθε φορά πριν από κάθε διαπραγμάτευση, για το ξεκλείδωμα της περίφημης δόσης από τους δανειστές, έτσι και τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο η «θρυλική», πλέον, κόντρα Ευρωπαϊκής Ένωσης-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό χρέος και τα συνηθισμένα μέτρα που χρειάζεται να παρθούν.
Το παρασκήνιο είναι έντονο, ενώ όπως δείχνει το διεθνές κλίμα, παίζεται «χοντρό παιχνίδι» στις πλάτες των ελλήνων φορολογουμένων με τον υπουργό Οικονομικών, που έχει αναλάβει την διαπραγμάτευση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, να μην δείχνει να μπορεί να παρέμβει.
H Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στη Σύνοδο του ΔΝΤ, χθες, έστειλε μήνυμα προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο δηλώνοντας ότι δεν έχει αμφιβολία «πως οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τη βοήθεια στην Ελλάδα, ώστε να οδηγήσουν το χρέος σε βιώσιμο επίπεδο», εννοώντας ουσιαστικά «κούρεμα» χρέους.
Την επόμενη μέρα, δηλαδή την Παρασκευή, «οργίασαν» τα διεθνή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «διαζύγιο» Ε.Ε.-ΔΝΤ.
H αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε ότι οι δύο πλευρές οδεύουν προς τη ρήξη σημειώνοντας ότι «οι συγκρούσεις των δύο πλευρών αυξήθηκαν στα τελευταία τρία χρόνια, και κορυφώνονται, καθώς εκπρόσωποί τους συναντώνται στην Ουάσιγκτον στο τέλος της εβδομάδας για να συζητήσουν τις ανάγκες της Ελλάδας και την ελάφρυνση του βάρους του χρέους της».
Η εφημερίδα παραπέμπει σε δηλώσεις που είχε κάνει ο πρώην Διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες τον Ιούνιο, λίγο πριν πεθάνει. «Το διαζύγιο μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ είναι πραγματικό. Το Ταμείο επιστρέφει στον συνήθη τρόπο λειτουργίας του. Είναι ένα ίδρυμα που έχει συνηθίσει να αποφασίζει μόνο του», είχε δηλώσει. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το Ταμείο δεν θέλει να παρακολουθεί την αξιοπιστία του να συνεχίζει να διαβρώνεται, ανέφεραν από την πλευρά τους αξιωματούχοι του Ταμείου.
Η γερμανική εφημερίδα Die Welt, πάντως, έχει διαφορετική άποψη για τους συσχετισμούς, υπογραμμίζοντας σε αναφορά της ότι όχι μόνο δεν προκαλεί προβληματισμό σε Βρυξέλλες και Βερολίνο η έκθεση του Ταμείου, σύμφωνα με την οποία γίνεται λόγος για ανάγκης λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 2,9 δισ. το 2014 από την Ελλάδα, αλλά πιθανότατα είναι η τέλεια αφορμή για να έχουν νέες απαιτήσεις από τη χώρα μας. «Ίσως, στα κρυφά, οι Ευρωπαίοι να μην είναι τόσο δυσαρεστημένοι από την πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ» έγραψε η εφημερίδα, εκτιμώντας ότι έτσι έχουν την αφορμή για να ασκήσουν ακόμη περισσότερες πιέσεις στην κυβέρνηση Σαμαρά προκειμένου εκείνη να βελτιώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Όπως είναι εμφανές, μέσω διαρροών και δημοσιευμάτων, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον παίζουν παιχνίδι εντυπώσεων, με τους Έλληνες να εξακολουθούν να ατενίζουν με αβεβαιότητα το μέλλον.
Κάπου εκεί, αναγκαία θα ήταν η ηχηρή παρέμβαση της ελληνικής πλευράς, μέσω του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε αυτές τις «περίεργες» συνθήκες με τις συνεχείς απαιτήσεις των δανειστών την ώρα που η χώρα μας είναι στα όριά της. Κι όμως, ο ΥΠΟΙΚ συνεχίζει να εξωραΐζει τα δεδομένα, με τις διαψεύσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό να είναι συνεχείς.
Η ανάπτυξη θα έρθει το 2014 και η οικονομία θα εμφανίσει μικρό αλλά βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 340 εκατ. ευρώ εφέτος, αναφέρει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών ενώ σε πρόσφατη συνέντευξη του αναφερόμενος για το χρέος της χώρας χαρακτήρισε ως ιδανικό σενάριο την επιμήκυνσή του στα 30-50 χρόνια χωρίς τη ανάγκη περαιτέρω απομείωσής του.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αλλά και η έκθεση του ΔΝΤ «άδειασαν» τις αισιόδοξες προβλέψεις του υπουργού μιλώντας για νέα μέτρα, μηδενικό πρωτογενές πλεόνασσμα και ανάγκη «κουρέματος»!
Είναι αναγκαίο πλέον οι έλληνες φορολογούμενοι να μάθουν την αλήθεια. Και το αξίζουν διότι έχουν πληρώσει και εξακολουθούν να πληρώνουν το «μάρμαρο» της κρίσης, χωρίς να είναι οι κύριοι υπεύθυνοι. Οι δανειστές μπορεί να χρηματοδοτούν τη χώρα όμως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμπαίζουν εκατομμύρια πολίτες.
Μάλλον όμως δεν μπορούν να υπάρξουν και πολλές απαιτήσεις από έναν μη εκλεγμένο έλληνα αξιωματούχο που βρίσκεται σε μία θέση-κλειδί στις ιστορικές αυτές στιγμές.
Βαγ. Βιτζηλαίος,npost