Οποια ερμηνεία κι αν δώσουν οι πολιτικοί και οι νομικοί στην απόφαση του ΣτΕ για τη λειτουργία της ΕΡΤ, αυτό που έχει πρωτίστως τη μεγαλύτερη σημασία είναι η σχέση της απόφασης με την ίδια τη λειτουργία τής δημοκρατίας στον τόπο και το πώς την υπηρετούν όσοι έχουν αυτή την εντολή και το καθήκον. Και εξηγούμαστε:
Την περασμένη Τρίτη το «γαλάζιο κομμάτι» της κυβέρνησης και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πήραν μια αυταρχική απόφαση, μια αντιδημοκρατική απόφαση να κλείσουν τη δημόσια τηλεόραση, να βάλουν μαύρο στην οθόνη της μέσα σε μόνο λίγες ώρες.
Μια κίνηση που θύμισε άλλες μαύρες εποχές, μια κίνηση που προκάλεσε σοκ στον ελληνικό λαό, παρ' ότι δεν έχει και τα καλύτερα αισθήματα για το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και την αμαρτωλή, λόγω των εκάστοτε κυβερνώντων, πορεία του. Μια κίνηση που θύμιζε το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
Χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας ήρθε να αποκαταστήσει το αυτονόητο: τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας. Διέταξε την άμεση επαναλειτουργία τής δημόσιας τηλεόρασης, διέταξε να φύγει το μαύρο και να επανέλθει το χρώμα, που δεν είναι άλλο από το σήμα, και τη λειτουργία εκπομπών. Με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό, είναι άλλο θέμα, που θα λυθεί σήμερα ή αύριο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ΣτΕ είπε στον πρωθυπουργό πως δεν είχε κανένα δικαίωμα και καμιά αρμοδιότητα να αποφασίσει το μαύρισμα της δημόσιας τηλεοπτικής οθόνης.
Η απόφαση του ΣτΕ είναι σημαντική και για έναν ακόμα λόγο: βάζει φρένο, ίσως για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, στην αυθαιρεσία και στην αυθεντία τού (εκάστοτε) πρωθυπουργού της χώρας. Στέλνει ένα μήνυμα ότι δεν είναι παντοκράτορας, δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς έλεγχο, δεν είναι αλάθητος. Στέλνει μήνυμα ότι ακόμα κι όταν κυβερνητικές ή πρωθυπουργικές αποφάσεις θολώνουν βασικές δημοκρατικές αρχές, υπάρχουν εκείνοι οι θεσμοί που τις προστατεύουν. Αυτό είναι το ουσιαστικό κέρδος από τη χθεσινή εξέλιξη, είναι η θεσμική ανάγνωση της απόφασης.
Ομως το θέμα της ΕΡΤ και η γενικότερη εξέλιξή του:
Πρώτον, σκιάζει τον πρωθυπουργό, αφού πλέον για πρώτη φορά δεν μπόρεσε να επιβάλει την απόφασή του στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι έκαναν σημαία τους το θέμα της ΕΡΤ μπλοκάροντάς τον. Δεν μπόρεσε να επιβάλει την απόφασή του στους πολίτες.
Δεύτερον, σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την τρικομματική κυβέρνηση. Μπορεί για την ώρα να αποφεύχθηκαν οι εκλογές -με τη συνδρομή και του ΣτΕ, που έβγαλε τους συγκυβερνώντες από το αδιέξοδο-, οι σχέσεις τους όμως έχουν διαταραχθεί. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ τους, δεν έχουν κοινούς στόχους. Και μια τέτοια κυβέρνηση είναι εκ των πραγμάτων αδύναμη.
Π. Σώκος, enet