Εντοπίστηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το πιο μακρινό και πιθανώς αρχαιότερο άστρο του ορατού Σύμπαντος

Επιστήμη
Tools

Εντοπίστηκε το πιο μακρινό και πιθανώς αρχαιότερο άστρο του Σύμπαντος© naftemporiki.gr Εντοπίστηκε το πιο μακρινό και πιθανώς αρχαιότερο άστρο του Σύμπαντος

 

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble «είδε» το φως του πιο μακρινού μεμονωμένου άστρου που έχει ποτέ παρατηρηθεί μέχρι σήμερα. Το άστρο, το οποίο ονομάστηκε Earendel (σημαίνει «άστρο της αυγής» στα παλαιά αγγλικά), βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12,9 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ απόστασης ήταν ένα άστρο σε απόσταση 4 δισ. ετών φωτός, που είχε βρεθεί πάλι από το Hubble το 2018. Ο νέος κάτοχος του ρεκόρ βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση στον χώρο και τον χρόνο.

«Σχεδόν δεν το πιστεύαμε στην αρχή, αυτό το άστρο ήταν τόσο μακρύτερα από το προηγούμενο πιο μακρινό άστρο», δήλωσε ο αστρονόμος Μπράιαν Γουέλτς του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, ο επικεφαλής ερευνητής της ομάδας που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το Earendel έχει τουλάχιστον 50 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον Ήλιο μας και είναι εκατομμύρια φορές πιο φωτεινό. Το άστρο θα μελετηθεί περαιτέρω από το νέο πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, το οποίο ήδη τέθηκε σε τροχιά και θα αρχίσει τις παρατηρήσεις του φέτος.Όπως ανέφερε ο Γουέλτς, «με το Webb μπορεί να δούμε ακόμη πιο μακρινά άστρα από το Earendel, σπάζοντας το ρεκόρ απόστασης του, κάτι απίστευτα συναρπαστικό»

Naftemporikigr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ