Οι υποκριτές της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών καλύπτουν την αναξι'οπιστη Τουρκία και "ρίχνουν” την Ελλάδα και την Κύπρο…

Κόσμος
Tools

Τα ανταλλάγματα στην Τουρκία, η προσάρτηση, οι εγγυήσεις, η αναθεώρηση της πολιτικής και τα ενεργειακά:Τρεις κίνδυνοι και δυο ευκαιρίες για Κύπρο…

Η Τουρκία παίζει «σε δύο ταμπλό» με την ρωσική εισβολή: Ο Ερντογάν ακολουθεί τη συνταγή Ινονού στον Β’ Παγκόσμιο, λέει ο Νουρής

Δείτε έναν εταίρο! Ο γερουσιαστής Μενέντεζ απαντά στον Τσαβούσογλου που υποδέχεται τους Ρώσους ολιγάρχες…
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Η ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας, που οδήγησε σε δολοφονίες χιλιάδων αμάχων και μεγάλες καταστροφές, αποκάλυψε και την υποκρισία μερικών χωρών, αλλά και μίας κάστας αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης και της αναξιόπιστης Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η μεγαλύτερη χώρα-υποκριτής είναι βεβαίως η Τουρκία. Κρατά τα σκήπτρα των χωρών που εκμεταλλεύονται εκβιάζοντας τους άλλους υποκριτές: Τους γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τους αξιωματούχους των Βρυξελλών που κάνουν τα αδύνατα-δυνατά για να δικαιολογήσουν τις αντιαμερικανικές και αντιδυτικές δράσεις της Τουρκίας. Ναι, καλά διαβάσατε.

Η Τουρκία βρίσκεται σε «πόλεμο» με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες και ταυτόχρονα εξυπηρετεί τον μεγαλύτερο εχθρό της Δύσης: τη χώρα-εισβολέα, που ισοπέδωσε ένα κράτος, την Ουκρανία, στο όνομα της αναβίωσης της Ρωσικής «Αυτοκρατορίας». Παρ’ όλα αυτά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό τον Άντονι Μπλίνκεν και οι γραφειοκράτες της Ε.Ε. δεν είδαν, δεν άκουσαν.

Το χειρότερο που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, είναι ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει να παραβιάζει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Το Σάββατο από την Ντόχα, ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποδέχθηκε τους Ρώσους ολιγάρχες επίσημα στην Τουρκία.
Είναι «επιχειρηματίες»-ταμίες του Βλαντιμίρ Πούτιν, που βρίσκονται στους καταλόγους των κυρώσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ενώ δεν έχουν εργαστεί ποτέ στη ζωή τους, διακινούν δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, από την πλευρά τους, τηρούν στο ακέραιο τις κυρώσεις. Η Λευκωσία, μάλιστα, αθόρυβα ζητά από τους Ρώσους να της αδειάσουν τη γωνία. Και καλά κάνει. Άλλωστε, πρόκειται για παράνομα χρήματα που πέρασαν από το πλυντήριο των κυπριακών τραπεζών. Οι Κύπριοι τραπεζίτες παρανόμησαν, αλλά δεν πρόκειται να τιμωρηθούν ποτέ… Δυστυχώς.

Εάν η Ελλάδα και η Κύπρος τολμούσαν να μην εφαρμόσουν τις κυρώσεις, τι θα έκαναν η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες. Μα θα φώναζαν. Θα ούρλιαζαν και θα επιχειρούσαν να τιμωρήσουν τις δύο χώρες. Για την Τουρκία τσιμουδιά. Αντίθετα θα έλεγα ότι βλέπουμε και προσπάθεια επιβράβευσης των παρανομιών της. Στο όνομα μίας ψεύτικης διαπραγμάτευσης… 

Τα τελευταία επτά χρόνια, η πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έγραψε μία λαμπρή πορεία. Αποκορύφωμα ήταν η αμυντική συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να ήταν καλύτερη για τα ελληνικά συμφέροντα. Λόγω της συμφωνίας με τη Γαλλία για τις φρεγάτες, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν ήθελε να «προβοκάρει» τους Αμερικανούς ζητώντας περισσότερα.

Οι σχέσεις, λοιπόν, διέγραψαν μία εξαιρετική πορεία, κυρίως λόγω του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που πείστηκε από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα είναι ο πιο γνήσιος φίλος και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία σημείωσε μεγάλη αύξηση και αποκορύφωμα της συνεργασίας ήταν η νέα αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη. Είναι μία δεύτερη Σούδα.
Μετά τη νίκη του σημερινού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πριν εκλεγεί αντιπρόεδρος (με πρόεδρο τον Μπάρακ Ομπάμα) ήταν ένας μεγάλος φίλος της Ελλάδας, άρχισαν να μας ζώνουν τα φίδια. Έφτασαν στα αυτιά μας πληροφορίες ότι οι παλιοί φιλότουρκοι γραφειοκράτες έπαιρναν το πάνω χέρι. 

Όσο προχωρούσαν οι μέρες, οι εβδομάδες και οι μήνες, εντοπίζαμε φιλοτουρκικές πράξεις αυτών των γραφειοκρατών, που έπλητταν τα συμφέροντα του Ελληνισμού. Μετά τη ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας, οι γραφειοκράτες αυτοί ξεσάλωσαν υπέρ της Τουρκίας. Η δουλειά των Αμερικανών διπλωματών, που αντιστάθηκαν στον φιλοτουρκισμό του Ντόναλντ Τραμπ, και προώθησαν τη στρατηγική σχέση της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, κινδυνεύει.

Είναι αδιανόητη η στάση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, δύο συμμάχων που δεν δημιούργησαν ποτέ προβλήματα στην Αμερική. Είναι απαράδεκτη η κάλυψη των παρανομιών της Τουρκίας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Αθήνα και η Λευκωσία δεν πρέπει να κρύβουν και να καταπίνουν την απογοήτευση τους γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Πρέπει να μιλήσουν. Διότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Διαφορετικά, η Ελλάδα, η Κύπρος, αλλά και η Ομογένεια θα βρεθούν ενώπιον ακόμα πιο δυσάρεστων καταστάσεων από την εποχή του 2004, όταν η Αμερική μας καλούσε να «αυτοκτονήσουμε» αποδεχόμενοι μία διευθέτηση που παρέδιδε την Κύπρο στην Τουρκία και έστρωνε το «γήπεδο» για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να συνέλθουν και να δουν πρώτα και πάνω απ’ όλα το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι τώρα έπρεπε να γνωρίζουν ότι χωρίς την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, που αποτελεί κρίσιμη βάση επιχειρήσεων για τον αμερικανικό στρατό, τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μεσόγειο θα είχαν ακρωτηριαστεί.
Έπρεπε να γνωρίζουν επίσης, ότι η σημερινή Τουρκία εξυπηρετεί περισσότερο τη Ρωσία, παρά την Αμερική. Οι γραφειοκράτες, βοηθώντας την Τουρκία, στην πραγματικότητα εξυπηρετούν και τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Ως γνωστό, εάν βρεθεί ενώπιον του διλήμματος Δύση ή Ρωσία, ξέρουμε τι θα αποφασίσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι απορίας άξιο γιατί οι γραφειοκράτες έχουν τυφλωθεί και υποστηρίζουν αναφανδόν την Τουρκία εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες έχουν ταχθεί με σθένος εναντίον της ρωσικής εισβολής και υπέρ της Αμερικής. Διότι αυτό απαιτεί το Διεθνές Δίκαιο. Και επειδή η ρωσική εισβολή δεν έχει καμία διαφορά από την τουρκική εισβολή εναντίον της Κύπρου.

Μιχάλης Ιγνατίου