Ρώσικη ρουλέτα: Θα χρησιμοποιήσει ο Πούτιν πυρηνικά όπλα έξω από την «πόρτα» του ΝΑΤΟ; Δεν έχει καταφέρει εδώ και 1 μήνα να σπάσει τις ουκρανικές άμυνες

Κόσμος
Tools

Για περίπου ένα μήνα, οι ρωσικές δυνάμεις του Πούτιν δεν έχουν καταφέρει να σπάσουν τις ουκρανικές άμυνες. Ωστόσο, ενώ η ουκρανική άμυνα έχει αποδειχθεί δυνατή, οι Ρώσοι έχουν βρεθεί σε ένα αδιέξοδο που μπορεί να οδηγήσει σε μια πυρηνική καταστροφή.

Μια αποτυχία σε στρατηγικό επίπεδο στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει μια πολιτική αλυσιδωτή αντίδραση στη Μόσχα. Μέχρι τώρα, οι συμβατικοί σχηματισμοί μάχης της Ουκρανίας και οι κινητοποιημένες εφεδρείες έχουν δείξει σταθερή αντισταση.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξακολουθούν να έχουν «το πάνω χέρι» όσον αφορά την στρατιωτικο-στρατηγική ισορροπία. Ωστόσο, οι στρατιώτες του Πούτιν υποφέρουν από αυξανόμενες απώλειες προσωπικού και εξοπλισμού με αντάλλαγμα ανεπαρκή εδαφικά κέρδη, ειδικά στον βόρειο τομέα. Επιπλέον, ο αξιοσημείωτος αριθμός Ρώσων στρατηγών που «έπεσαν» στο ουκρανικό έδαφος υποδηλώνει ευρύτερες ελλείψεις στις ρωσικές τάξεις.

Η ρωσική «πολεμική μηχανή» κατέφυγε σχετικά γρήγορα σε αντισυμβατικούς τρόπους επίθεσης, που βάζει την σύγρουση σε μια επικίνδυνη πορεία. Ήδη χρησιμοποιήθηκαν θερμοβαρικά όπλα (θερμοβαρικά συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης TOS-1) και υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal. Οι πύραυλοι cruise Kalibr που εκτοξεύθηκαν προς το Ivano-Frankivsk και στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, έχουν ήδη γίνει κυρίαρχη τάση μάχης. Και η στρατιωτική βάση Yavoriv, ​​μια κρίσιμη εγκατάσταση κατά μήκος των Πολωνο-Ουκρανικών συνόρων που χρησιμοποιείται για αποστολές βοήθειας και εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ, έγινε ήδη στόχος των Ρώσων.

«Κλιμάκωση για αποκλιμάκωση» και μήνυμα στο ΝΑΤΟ

Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ένα σαφές μοτίβο κλιμάκωσης, που οδεύει προς μια επικίνδυνη κατεύθυνση. Η κυβέρνηση Πούτιν στέλνει μια προειδοποίηση στο ΝΑΤΟ με την χρήση των παραπάνω όπλων, λέγοντάς τους «μείνετε μακριά». Επίσης, ο ρωσικός στρατός έχει αποτύχει επανειλημμένα στο να σπάσει αποφασιστικά την ουκρανική άμυνα με συμβατικά μέσα. Έτσι οδηγούμαστε στην πιθανότητα χρήσης όπλων υψηλότερου αντίκτυπου, που θα χαρίσουν στον Πούτιν μια αποφασιστική νίκη, όπως η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Η στρατηγική της Ρωσίας δεν αποκλείει την πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων σε μία συμβατική σύγκρουση, που αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την εθνική ασφάλεια του κράτους. Δεδομένου του άρθρου του Πούτιν το 2021 σχετικά με την «ιστορική ενότητα Ρώσων και Ουκρανών», μια ουκρανική νίκη, υποστηριζόμενη από τη Δύση, ενάντια στη ρωσική εκστρατεία θα μπορούσε κάλλιστα να ερμηνευθεί ως μια τέτοια απειλή.

Δυτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει ζπυρηνικά όπλα για να μειώσει τις εχθροπραξίες, αυτό που ονομάζουν «κλιμάκωση για αποκλιμάκωση». Εντούτοις, η ρωσική διπλωματική ρητορική, που κατηγορεί την Ουκρανία ότι αναπτύσσει ικανότητα βιολογικού πολέμου, με την βοήθεια των ΗΠΑ, φαίνεται σαν να προετοιμάζει το έδαφος για πιθανή πυρηνική επίθεση.

Ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να επιλέξει μια χαμηλής απόδοσης και περιορισμένη πυρηνική έκρηξη πάνω από την Ουκρανία ή τη Μαύρη Θάλασσα, ως «μήνυμα» προς τα έθνη του ΝΑΤΟ να τερματίσουν την υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση Ζελένσκι, λένε δυτικοί αναλυτές.

Συνολικά, η παρούσα στρατιωτική κατάσταση μπορεί καλύτερα να απεικονιστεί ως αδιέξοδο. Τα αδιέξοδα μπορεί να είναι επικίνδυνα, ειδικά εάν ένας από τους εμπόλεμους επιλέξει να κερδίσει με κάθε μέσο και με κάθε κόστος, όπως φαίνεται να είναι η πολιτική του προέδρου Πούτιν. Κάποια στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις θα έχουν καταναλώσει όλο τον οπλισμό τους ενάντια στην άμυνα της Ουκρανίας, αφήνοντας ως επόμενη επιλογή την χρήση πυρηνικών. Εάν στη συνέχεια ο ρωσικός στρατός επιλέξει περαιτέρω κλιμάκωση, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί προς το χειρότερο, με τα «τρομακτικά σενάρια» να πλησιάζουν την πραγματικότητα.

TRT World