ΕΕ: Σε ισχύ οι κυρώσεις κατά της Κεντρικής Τράπεζας Ρωσίας, που αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 20% (από το 9,5%) - Κατακρημνίζεται το ρούβλι - Κλειστό το χρηματιστήριο στη Μόσχα

Κόσμος
Tools

Όλοι οι πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία θα παγώσουν

Σε ισχύ τέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Οι κυρώσεις συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής ευρωπαίων με τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όλοι οι πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία θα παγώσουν ώστε να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το ρούβλι έπεφτε σχεδόν 27%, σε ισοτιμία 114,33:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και για επιπλέον δέσμη ατομικών και οικονομικών μέτρων που θα καλύπτει επίσης τη Λευκορωσία για συμμετοχή στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση που διεξήγαγε η Ρωσική Ομοσπονδία κατά της Ουκρανίας, αναφέρει το Συμβούλιο.

Όσον αφορά στις ατομικές κυρώσεις, εκτός από το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου προέδρου και υπουργού Εξωτερικών, η ΕΕ θα επιβάλει περιοριστικά μέτρα στα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που υποστήριξαν την άμεση αναγνώριση από τη Ρωσία των δύο μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων οντοτήτων.

Οι κυρώσεις θα επεκταθούν επίσης στα υπόλοιπα μέλη της ρωσικής Κρατικής Δούμας, τα οποία επικύρωσαν την κυβερνητική απόφαση της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των δύο οντοτήτων.

Επιπλέον, η ΕΕ θα στοχεύσει επίσης εκείνους που διευκόλυναν τη ρωσική στρατιωτική επίθεση από τη Λευκορωσία.

Κλειστό το χρηματιστήριο στη Μόσχα

Η ρωσική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 20% (από το 9,5%), καθώς το ρούβλι υποχώρησε έως και 119,50 ανά δολάριο, σημειώνοντας πτώση 30% από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Όπως ανακοινώθηκε το χρηματιστήριο στη Μόσχα θα παραμείνει κλειστό όλη την ημέρα.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ρωσίας θα δώσουν παράλληλα εντολή στις ρωσικές εξαγωγικές εταιρείες να πουλήσουν το 80% του ξένου συναλλάγματος από τα έσοδά τους, όπως ανήγγειλαν.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελευθερώσει 733 δισεκατομμύρια ρούβλια (8,78 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αποθεματικά τοπικών τραπεζών για να ενισχύσει τη ρευστότητα.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προειδοποίησε ότι η Sberbank Europe, θυγατρική της ρωσικής τράπεζας Sberbank και δύο άλλες θυγατρικές της «χρεοκοπούν ή είναι πιθανόν να χρεοκοπήσουν», κάτι που είναι απότοκο των τελευταίων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι αυτό «οφείλεται στην επιδείνωση της θέσης ρευστότητάς τους», ενώ η αυστριακή εποπτική Αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα ανέφερε ότι επέβαλε αναστολή λειτουργίας στη Sberbank Europe, η οποία έχει την έδρα της στη χώρα.

Η Deutsche Boerse, η οποία είναι η διαχειρίστρια του γερμανικού χρηματιστηρίου μετοχών, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις συναλλαγές μίας σειράς μετοχών ρωσικών εταιρειών με άμεση ισχύ. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται η VTB Bank, η Sberban, η Lukoil και η Aeroflot.