Το σενάριο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία φαίνεται να απομακρύνεται ---> Νέα βουτιά στις τιμές του φυσικού αερίου

Κόσμος
Tools

Το σενάριο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία φαίνεται να απομακρύνεται, γεγονός που φρενάρει το ράλι στις τιμές ενέργειας, δίνοντας πολύτιμες ανάσες στις αγορές ενέργειας.

Η τιμή του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ κάνει σήμερα νέα βουτιά 9% στα 64,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά την πτώση της κατά 12% την Τρίτη.Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι ροές φυσικού αερίου που φτάνουν στη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας υποχωρούν σήμερα ελαφρά, ύστερα από προσωρινή ανάκαμψη χθες.

Τον τόνο στην αγορά δίνει η δεύτερη κίνηση «καλής θέλησης» εκ μέρους της Ρωσίας, δηλαδή η αποχώρηση των στρατευμάτων από την Κριμαία, ύστερα από τη χθεσινή απόσυρση ορισμένων στρατιωτών από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί ως τονωτική ένεση και για τις μετοχές. Οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων της Ευρώπης κινούνται σε τροχιά ανόδου για δεύτερη διαδοχική ημέρα, αν και τα κέρδη τους είναι προς το παρόν συγκρατημένα, κινούμενα κοντά στο 0,5% με 0,7%.

Στην αγορά πετρελαίου έχουμε μικρή ανάκαμψη σήμερα, μετά τη μεγάλη χθεσινή πτώση, αλλά οι τιμές μένουν σταθερά κάτω από τα 95 δολάρια το βαρέλι. Συγκεκριμένα η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται στα 94,4 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού στα 93 δολάρια.

naftemporiki