Επιδότηση στο ρεύμα: 39 ευρώ ανά νοικοκυριό -Τι θα γίνει με φυσικό αέριο και επιχειρήσεις

Καύσιμα
Tools

Σε ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας. Όπως είπε:

«Mε 39 ευρώ ανά νοικοκυριό (από 42 ευρώ τον προηγούμενο μήνα) θα επιδοτηθούν τα οικιακά τιμολόγια για τον Φεβρουάριο, ενώ αμετάβλητες θα παραμείνουν οι επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις.

Παρά την προσπάθεια του ΥΠΕΝ να αυξήσει στο 75% την έκπτωση στις ανατιμήσεις που έφερε η ενεργειακή καταιγίδα στο ρεύμα από 50% που ήταν τον Ιανουάριο, η Κομισιόν έβαλλε φρένο στους σχεδιασμούς αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν εγκρίθηκε το αίτημα που είχε υποβάλλει στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού το υπουργείο. 

Κατόπιν αυτών οι επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έκπτωση που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των επαγγελματικών τιμολογίων (βιομηχανία, εμπόριο, αγροτικά) και όλες αντίστοιχα τις κατηγορίες χρήσεων (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση).

Για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανά μεγαβατώρα θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ (από 180 ευρώ τον προηγούμενο μήνα) για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κι έτσι η επιδότηση ανά νοικοκυριό θα αγγίξει τα 51 ευρώ.

Για το φυσικό αέριο η επιδότηση θα είναι στα 40 ευρώ (20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, ενώ επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ που θα παράσχει στους πελάτες της η ΔΕΠΑ). 

Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης υπερβαίνει το ποσό των 2 δισ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Σκρέκας.