Mια καλή επιστημονική ανάλυση για τη Μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού: “Τα δεδομένα αποδεικνύουν αυτό που φοβόμασταν”

Γενικά
Tools

Δημοσιεύτηκαν τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον από τη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με το διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννη Πρασσά: «τα δεδομένα αποδεικνύουν αυτό που φοβόμασταν, ότι δηλαδή το νέο στέλεχος είναι πολύ πιο ικανό στο να διαφεύγει της προσοχής των αντισωμάτων που ήδη έχουμε χτίσει είτε από εμβολιασμό είτε από φυσική νόσηση. Τα αντισώματα είναι 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά».

Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, αυτή τη στιγμή κανένα στέλεχος, μεταξύ των οποίων και το Όμικρον, δεν μπορεί να σβήσει με τη μία και τις τρεις γραμμές άμυνας.

Διαβάστε την ανάρτηση του κ. Πρασσά στο facebook:

Πριν λίγες ώρες είχαμε τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα για την νέα μετάλλαξη (όμικρον). Τι μας είπαν; Η ανοσία δεν είναι άσπρο-μαύρο, δηλαδή έχεις ή δεν έχεις ανοσία. Η ανοσία είναι μια σειρά από αλληλεπικαλυπτόμενες γραμμές άμυνας έναντι σε ένα παθογόνο. Απλοϊκά μπορούμε να το φανταστούμε σαν τις τρεις γραμμές εθνικής άμυνας: 

- την αεροπορία (αντισώματα),
- το ναυτικό (αναμνηστικά β κύτταρα) και
- το πεζικό (τα κύτταρα εξολοθρευτές).

Η αεροπορία (αντισώματα) είναι κατά βάση υπεύθυνη για να μην μπουκάρει το παθογόνο- εχθρός στο σώμα μας, ενώ τα αλλά δυο είναι για να μειώνουν την ζημιά που μπορεί να μας κάνει ο εχθρός αν καταφέρει να μπει μέσα μας (δηλ. αν μας μολύνει). Με αυτά κατά νου ας δούμε τι μας λένε τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα από την όμικρον:

1. Η όμικρον δείχνει πολύ αποτελεσματική στο να σπάει την αμυντική γραμμή αεροπορίας σε διπλοεμβολιασμένους (και πιθανότατα σε προηγούμενα νοσούντες μη εμβολιασμένους).

Έτσι η προστασία έναντι πιθανής *μόλυνσης* σε αυτούς θα είναι πολύ μειωμένη. Πόσο μειωμένη; 40 φορές κάτω (πολύ είναι αυτό). Αυτοί δηλαδή φαίνεται (με σχετική ασφάλεια πλέον) ότι θα μολύνονται πολύ πιο εύκολα από την όμικρον. Αλλά! Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι η προστασία έναντι *βαριάς νόσησης* εξασθενεί εξίσου.

Ευτυχώς έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι το ναυτικό και το πεζικό κρατάνε γερά και θα συνεχίσουν να χαρίζουν ισχυρότατη προστασία έναντι βαριάς νόσησης μετά από πιθανή (επανα)μόλυνση. Το αν θα χάσουν και αυτές οι γραμμές κατιτίς θα το δούμε προσεχώς. Αλλά φαίνεται ότι κρατάνε συνολικά γερά.

2. Όσοι έχουν νοσήσει και μετά έκαναν δυο δόσεις εμβολίου δείχνουν ότι ακόμη και η αεροπορία τους κρατάει γερά. Πιθανότατα αυτό να οφείλεται στο ότι έχουν δείξει τρεις φορές τον εχθρό στο στρατηγείο. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν το ίδιο να ισχύει και για τις τρίτες δόσεις (αναμνηστικές), που ξέρουμε ότι ενισχύουν τα εξουδετερωτικά μας αντισώματα κατά 40 περίπου φορές (μία ή άλλη).

Κάνουμε λοιπόν τις αναμνηστικές και περιμένουμε την όμικρον σε πλήρη ετοιμότητα και με τις τρεις αμυντικές γραμμές μας έτοιμες. 

Αυτά από τα νέα δεδομένα.

«Καλά για τις άμυνες μας. Για το αν τελικά έχει αδυνατίσει ο εχθρός δεν μάθαμε τίποτα;» Όχι. Δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα. Έχουμε κάποιες πρώιμες ενθαρρυντικές επιδημιολογικές ενδείξεις για να πούμε με κάποια ασφάλεια ότι δεν δείχνει να έχει γίνει χειρότερος.

Αλλά δεν μπορούμε με τίποτα να πούμε ΑΝ και ΠΟΣΟ εγγενώς ασθενέστερος μπορεί να έγινε. Η παρατήρηση ότι δεν δίνει πολλές βαριές νοσηλείες για την ώρα (αν και οι νοσηλείες στην Ν. Αφρική έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν) μπορεί πιθανότατα να σημαίνει ότι η προηγούμενη έκθεση στον ιό (ή στο εμβόλιο) μειώνει πάρα πολύ την πιθανότητα βαριάς νοσηλείας για πολύ καιρό (ειδικά σε νεότερους ηλικιακά πληθυσμούς). Επιβεβαιώνοντας αυτό που λέγαμε πάντα ότι: η πρώτη επαφή με τον ιό είναι και η πιο επικίνδυνη, επειδή θα μας βρει ανοσολογικά παρθένους.

Γι αυτό και αν πρέπει κάποιοι να αγχωθούν με τα τελευταία νέα είναι όσοι είναι ανεμβολίαστοι (κάθε ηλικίας). Να τρέξουν άρον άρον να εμβολιαστούν. Οι υπόλοιποι κάνουμε αναμνηστικές και περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα χωρίς πανικό (και χωρίς εννοείτε να τσιμπάμε στον αβάσιμο ενθουσιασμό). Και επικεντρωνόμαστε στην τεράστια μάχη που δίνουμε τώρα με τον δέλτα.

Δυστυχώς το συνολικό αποτύπωμα του νέου στελέχους στα συστήματα υγείας μας είναι πολυπαραγοντικό και έτσι είναι δύσκολο ακόμη να υπολογιστεί. Είναι λογικό πολλοί να θέλουν να πιαστούν από κάποιες φαινομενικά αισιόδοξες υποπαραμέτρους της συνολικής εξίσωσης για να νιώσουν καλύτερα, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι νωρίς για να ξέρουμε πως θα επηρεάσει συνολικά ο ερχομός του όμικρον την συνολική πορεία διαχείρισης της πανδημίας στην χωρά μας και στον πλανήτη. Γι’ αυτό και για την ώρα παίζουν όλες οι πιθανές αναγνώσεις.

Δρ Φάουστι: Η νέα παραλλαγή είναι «σαφώς υψηλά μεταδοτική», πιθανότατα περισσότερο από τη Δέλτα

Η υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον θα φανεί τις επόμενες μέρες αν και σε χώρες που έχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα κρούσματα τις αμέσως επόμενες μέρες υπήρξε έξαρση κρουσμάτων και κυρίως της παραλλαγής Όμικρον.

Μόνο στην Ευρώπη τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 358,161 νέα κρούσματα ενώ 4,244 έχασαν την ζωή τους την Τρίτη.

Την ίδια ώρα η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων και ο ευρωπαϊκός οργανισμός δημόσιας υγείας συνιστούν τον συνδυασμό των εγκεκριμένων εμβολίων κατά της Covid-19 μεταξύ τους τόσο κατά τον αρχικό εμβολιασμό, όσο και κατά την χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει αναζωπυρώσεις της επιδημίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο συνδυασμός των εμβολίων ιικού φορέα και των εμβολίων mRNA παράγει ικανοποιητικά επίπεδα αντισωμάτων κατά της Covid-19 την οποία προκαλεί ο SARS-COV-2, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

«Επί του παρόντος, η ΕΕ αντιμετωπίζει αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων της πανδημίας COVID-19 και αύξηση των ποσοστών νοσηλείας. Τα εμβόλια εξακολουθούν να εμποδίζουν πολλά εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ από το να αρρωστήσουν βαριά ή να πεθάνουν και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων παραμένει χαμηλότερος στα κράτη μέλη με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού», επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο ευρωπαϊκοί Οργανισμοί.