Aττική: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα Βίλια - Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Κερατέα

Περιβάλλον
Tools

Ολονύκτια μάχη για την οριοθέτηση των πυρκαγιών και την προστασία οικισμών και φυσικού πλούτου έδωσαν με όλες τις δυνάμεις τους πυροσβέστες και εθελοντές σε Βίλια και Κερατέα. Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε τα Βίλια αντιμέτωπο με τις φλόγες, ενώ στην Κερατέα η κατάσταση είναι βελτιωμένη και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Το πύρινο μέτωπο στα Βίλια στο οποίο έχουν επικεντρωθεί οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις ανησυχεί του πυροσβέστες καθώς βρίσκεται σε περιοχή δύσβατη και είναι δύσκολο να πλησιάσουν.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο το μέτωπο έχει μήκος 10 χιλιόμετρα, ενώ χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης για άλλους τέσσερις οικισμούς τα ξημερώματα της Τρίτης.

 Νέο μήνυμα από το 112 λόγω της φωτιάς στα Βίλια εστάλη λίγο μετά τις 6 τα ξημερώματα.

Το μήνυμα του 112 αφορούσε τους οικισμούς Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα και Θέα με εντολή εκκένωσης προς τη Μάνδρα.

«Ανάσα» στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης δίνουν από ην ανατολή του Ηλίου τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού.

Στο μέτωπο των Βιλίων επιχειρούν 330 πυροσβέστες με 115 οχήματα, 8 ομάδες πεζοπότου και ένα Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, καθώς και 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα από την Πολωνία.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η Κερατέα

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η εικόνα στην Κερατέα ήταν αρκετά βελτιωμένη. Η πτώση της έντασης των ανέμων το απόγευμα συνέβαλε στη μάχη που έδιναν εναέρια και επίγεια μέσα. Το πύρινο μέτωπο απείλησε νωρίτερα τα πρώτα σπίτια του οικισμού Συντερίνα και της κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά ανακόπηκε. Πλέον, ολονύχτιος θα είναι ο αγώνας των πυροσβεστών ώστε να μην επιτρέψουν στην φωτιά να ξεφύγει προς τον εθνικό δρυμό Σουνίου.

Στα Βίλια η κατάσταση ήταν πιο δύσκολη και η μάχη συνεχίζεται ώστε οι φλόγες να μην μπουν σε οικισμούς (που έχουν εκκενωθεί από το απόγευμα), αλλά και να μην επεκταθούν στο όρος Πατέρα, όπου εκτείνεται παρθένο πευκόδασος.