Σε οκτώ δόσεις η πληρωμή του φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Ελλαδα
Tools

Σε οκτώ δόσεις θα πληρώσουν και εφέτος οι φορολογούμενοι το φόρο εισοδήματος και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). 

Ο φόρος εισοδήματος θα καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί για τρεις διμηνιαίες, ενώ οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα αυξηθούν από 5 σε 8.

Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ οι προθεσμίες για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσουν να τρέχουν Ιούλιο – Αύγουστο.

Πρέπει να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή, καθώς στις εφετινές δηλώσεις, αναμένεται μεγάλη μείωση στα δηλωθέντα εισοδήματα, η οποία αναπότρεπτα θα επιδράσει στα δημόσια οικονομικά. 

Πιο απλά, όσο μεγαλύτερη θα είναι η πτώση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν , τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η πτώση των εσόδων που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία.

Το οικονομικό επιτελείο θα επιθυμούσε ο φόρος εισοδήματος που θα βεβαιωθεί με τις εφετινές δηλώσεις να μην πέσει κάτω από τα 3 δισ. ευρώ.

Αλλά υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. 

Ανάλογα την αύξηση εκείνων που θα δηλώσουν χαμηλότερα εισοδήματα, σχεδόν αντίστοιχα θα αυξηθεί και ο αριθμός εκείνων που θα καταστούν επιλέξιμοι για κοινωνικά επιδόματα που δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια.

Αυτό θα συνεπαγόταν πως το ποσό των 600 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για τις εν λόγω δαπάνες δεν θα ήταν αρκετό.

aftodioik