Η ρύπανση φέρνει δυστυχία και η δυστυχία ρύπανση

Περιβάλλον
Tools

Όσο αυξάνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, τόσο μεγαλώνει η δυσαρέσκεια και η δυστυχία των πολιτών, καθώς και όσο πιο δυστυχείς νιώθουν οι άνθρωποι, τόσο περισσότερο αυξάνεται η ρύπανση του αέρα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Τρεντ στο Οντάριο του Καναδά, οι οποίοι μελέτησαν στοιχεία από δεκατέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία για την ανά κεφαλή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, που θεωρείται αντιπροσωπευτική για το γενικότερο επίπεδο ρύπανσης του αέρα σε μια χώρα, καθώς πηγάζει από την καύση των ορυκτών καυσίμων. Στη συνέχεια, συσχέτισαν τα στοιχεία αυτά με το επίπεδο ευτυχίας των πολιτών, όπως αυτό προκύπτει από σχετικές έρευνες κοινής γνώμης με ερωτηματολόγια.
 
Η έρευνα κατέδειξε την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στη ρύπανση και στην ψυχική διάθεση των πολιτών, χωρίς ωστόσο να εξηγεί μέσω ποιού μηχανισμού προκύπτει αυτή η αλληλεπίδραση.
 
Οι χώρες που μελετήθηκαν ήταν οι Ελλάδα, Βέλγιο, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Ρωσία.
 
Η λήψη μέτρων από τις αρμόδιες αρχές για μείωση της ρύπανσης αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στη ψυχική διάθεση των πολιτών, επισημαίνουν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι η λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις, τα οποία θα βελτιώνουν την καθημερινή ζωή και ικανοποίηση των πολιτών, μπορούν, με τη σειρά τους να οδηγήσουν στη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας. 
 
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό «International Journal of Green Economics» και είναι διαθέσιμη εδώ (με συνδρομή). 
 
ΑΜΠΕ