Ισχυρή ζήτηση εκδηλώθηκε σήμερα για τις εκδόσεις ομολόγων από την Αυστρία και την Ελλάδα, οι οποίες ακολούθησαν μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης που προχώρησαν σε κοινοπρακτικές εκδόσεις χρέους νωρίτερα τον Ιανουάριο.
Η Αυστρία έλαβε εντολές από επενδυτές ύψους 40 δισ. ευρώ και η Ελλάδα 25 δισ. ευρώ για τα νέα 10ετή ομόλογά τους.
Η Σλοβενία έχει βγει επίσης στην αγορά για την πώληση 60ετούς ομολόγου, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του επικεφαλής αναδόχου της έκδοσης, το οποίο είναι σε γνώση του Reuters.
Οι εκδόσεις και από τις τρεις χώρες είναι κοινοπρακτικές, που σημαίνει ότι έχουν προσλάβει τράπεζες για την πώληση του χρέους απευθείας σε επενδυτές, κάτι που τους επιτρέπει να εκδίδουν μεγαλύτερα ποσά και να απευθύνονται σε μεγαλύτερη βάση επενδυτών.
Αντίστοιχες εκδόσεις έκαναν μέσα στον μήνα μεγαλύτερες χώρες -όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία-, στο πλαίσιο του συνήθους κύκλου εκδόσεων του Ιανουαρίου, για τις περισσότερες από τις οποίες εκδηλώθηκε ζήτηση-ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο διάστημα.
Ο επικεφαλής αναλυτής για τα επιτόκια της Rabobank στο Λονδίνο δήλωσε ότι οι σημερινές εκδόσεις αποτελούν επιπλέον ένδειξη ότι η ζήτηση ομολόγων στην ευρωζώνη υπερβαίνει την προσφορά χάρη στις αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Κόλλιας: «Διπλά θετικό το μήνυμα από την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές»
Διπλά θετικό το μήνυμα από την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Κωνσταντίνος
Πιο συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Κόλλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η σημερινή, απόλυτα επιτυχημένη, έξοδος της Ελληνικής Δημοκρατίας στις αγορές, με τη σημαντική υπερκάλυψη και το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών για ομόλογα της χώρας μας, αποδεικνύει το πόσο έχει αυξηθεί κατακόρυφα η αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό.
Επιπλέον, το γεγονός ότι το επιτόκιο κλείνει στο χαμηλότερο επίπεδο, που έχει καταγράψει ελληνική έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας, δείχνει δύο πράγματα:
Πρώτον, δείχνει ότι οι επενδυτές αναγνωρίζουν την ορθή διαχείριση από την κυβέρνηση της πανδημίας και των οικονομικών της επιπτώσεων, καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Δεύτερον, στέλνει το μήνυμα και στους πλέον δύσπιστους ότι η χώρα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα "investment grade", και εν μέσω της πανδημίας, δεν έχει θέμα χρηματοδότησης».