Η νέα αγωγή του πολίτη στην μετά κορονοϊό περίοδο. Ηδη αναβαθμίστηκε ο ρόλος του, αλλά κι η εμπιστοσύνη του προς το κράτος

ΓΝΩΜΕΣ
Tools

Πέραν της μέχρι στιγμής επιτυχούς στρατηγικής για τον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας στην Ελλάδα, στην χώρα συντελείται σιωπηρά και κάτι άλλο. Η τακτική που έχει επιλεγεί για την διαχείριση της κρίσης αυτής είναι σαφής. Βασίστηκε αρχικώς στην ορθή εκτίμηση της κρισιμότητας της κατάστασης και αυτό οδήγησε σε κάτι απλό, αλλά καθοριστικής σημασίας: την έγκαιρη λήψη αποφάσεων και μέτρων.

Από το σημείο αυτό κι έπειτα, επιλέχθηκε μία ορθή και πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα τακτική. Βασίστηκε στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτών, από ένα άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, στην εξήγηση κάθε βήματος που γίνεται με εξαντλητικές λεπτομέρειες, στην παροχή συστάσεων και συμβουλών για κάθε πτυχή της υγειονομικής κρίσης και εν τέλει στην αξίωση της συμμετοχής των πολιτών σε ό,τι γίνεται.

Με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίστηκε ο ρόλος του πολίτη, η ευθύνη για την επιτυχία στην υπέρβαση της κρίσης ήλθε στα χέρια του, στον βαθμό φυσικά που του αναλογεί.

Η πλειονότητα των πολιτών έχει αποδεχθεί αυτήν την πραγματικότητα και αυτήν την διαδικασία, ενδεχομένως δίχως να έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τι - θετικές - αλλαγές μπορεί να επιφέρει στην συνέχεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περιγράψει από νωρίς την διαδικασία αυτή ως «δημοκρατία της πειθούς». Και φαίνεται ότι μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί σε παγκόσμια κλίμακα η πλέον ενδεδειγμένη και επιτυχής μέθοδος διαχείρισης αυτής της πρωτοφανούς κρίσης.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι μέσα από αυτήν την τακτική φανερώθηκε έπειτα από πολλά χρόνια κάτι ενθαρρυντικό. Οι Ελληνες πείστηκαν, μέσω της ενημέρωσης και της διαφανούς επικοινωνίας για την χρησιμότητα των μέτρων που αποφασίζονται και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο, όχι «συμμορφώθηκαν», αλλά συμμετείχαν και συμμετέχουν στην προσπάθεια.

Αναδύθηκε έτσι, τουλάχιστον ως προς την πλειονότητα των πολιτών, ένα θετικό χαρακτηριστικό της ιδιοσυγκρασίας μας. Μένει να τηρηθεί αυτή η στάση ως το τέλος αυτού του δύσκολου δρόμου.

Μέσα από όλα αυτά, έπειτα από πολλά χρόνια έχει κατακτηθεί κάτι που στην χώρα αυτή φαινόταν αδιανόητο: αφενός η σαρωτική επικράτηση της κοινής λογικής και η περιθωριοποίηση της ανοησίας, αφετέρου η διαμόρφωση μίας δυναμικής σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους, κατά τρόπο που λίγες φορές έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Θα μπορούσε κάποιος να αισιοδοξεί ότι αυτά είναι κεκτημένα για την αντιμετώπιση της επόμενης, δύσκολης φάσης. Όχι μόνο της υγειονομικής κρίσης, αλλά και της πολύ μεγάλης οικονομικής.

Με εφόδια την κοινή λογική και την στενή σχέση εμπιστοσύνης κράτους-πολίτη, η ευκαιρία για μία ανάκαμψη είναι πολύ μεγαλύτερη και έχει ισχυρά ερείσματα.

Στο χέρι όλων των αρμοδίων είναι να διαφυλάξουν αυτές τις κατακτήσεις. Αν συμβεί, θα έχει συνετελεστεί μία ιστορικών διαστάσεων αλλαγή στην Ελλάδα.

Άγγελος Κωβαίος