Γαλλοκυπριακή ναυτική άσκηση στην Κυπριακή ΑΟΖ στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία

Κύπρος
Tools

gallokyriaki naytiki askisi

Aσκηση ετοιμότητας, αλλά και πολλαπλών μηνυμάτων στην Τουρκία αποτελεί η γαλλοκυπριακή ναυτική άσκηση που βρισκεται σε εξέλιξη εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Την άσκηση αυτή ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο twitter, υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

«Oι γαλλοκυπριακές ναυτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται σε κυπριακά χωρικά ύδατα και διεξάγονται μέσα στα πλαίσια μιας εξαιρετικής ποιότητας συνεργασία. Επιθυμούμε να επιτρέψουμε στην Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ, να μπορεί να διασφαλίζει τις ευθύνες της εντός των υδάτων που εμπίπτουν στην κυριαρχία της», έγραψε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας.

Την παρουσία γαλλικού πολεμικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ και στο θαλάσσιο οικόπεδο 7 είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα η κυπριακή κυβερνητική πηγή, η οποία πάντως διευκρίνησε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση στρατιωτικοποίησης της κατάστασης».

Χθες ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, είχε δηλώσει ότι η Γαλλία στέλνει μια ακόμη γαλλική φρεγάτα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να καταπλεύσει στην κυπριακή ΑΟΖ και μια ιταλική φρεγάτα.

Να θυμίσουμε ότι στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ δραστηριοποιείται η γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL - Eni.

«Υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συντονισμός μεταξύ Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας. Συνεχίζουμε τις συντονισμένες ενέργειες που περιλαμβάνουν πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα για αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ σε συνεργασία με διάφορες χώρες», ανέφερε η κυπριακή πλευρά, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Νωρίτερα, η κυπριακή κυβερνητική πηγή είχε επιβεβαιώσει στο ΚΥΠΕ την παρουσία πλοίου του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο θαλάσσιο οικόπεδο 7, λέγοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει πρόθεση στρατιωτικοποίησης της κατάστασης».

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Γιαβούζ κατέπλευσε την περασμένη εβδομάδα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο είναι αδειοδοτημένο στη γαλλική Total και την ιταλική ENI, ενώ σχετική επικοινωνία για την τουρκική προκλητικότητα είχαν πριν έξι μέρες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, το βράδυ της Παρασκευής, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τη Γαλλίδα ομόλογό του, στο Παρίσι, για την αποστολή μιας φρεγάτας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να καταπλεύσει στην κυπριακή θαλάσσια περιοχή και ιταλική φρεγάτα.

Σύμφωνα πάντως με την κυβερνητική πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ, η παρουσία του γαλλικού ναυτικού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σχεδόν αδιάκοπη, με την κυπριακή πλευρά να χαρακτηρίζει ως υποστηρικτική τη στάση κρατών μελών της ΕΕ στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Στο παρόν στάδιο, πάντως, η Λευκωσία δεν επιβεβαιώνει οτιδήποτε σε σχέση με την παρουσία ιταλικού πολεμικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΥΕΘΑ: Οι Γάλλοι στέλνουν μία φρεγάτα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ