Ο Ερντογάν με τη στήριξη του Πούτιν παίζει το χαρτί αγοράς ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών "stealth"

Κύπρος
Tools

PUTIN ERDOGAN Stealth

Μετά από την υπόθεση των S-400 είναι δύσκολο πια να προβλέψεις με ασφάλεια αν ο Ερντογάν μπλοφάρει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν το ΄χει σε τίποτα να αντικαταστήσει τα αμερικανικά F-35 με ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στη Μόσχα με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Αεροπορικής και Διαστημικής Έκθεσης MAKS-2019. Από εκεί, μαζί με τον Πούτιν μίλησαν για αεροσκάφη.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία γίνεται χώρα που «έχει λόγο» στον τομέα της αεροπορίας και της διαστημικής τεχνολογίας.

“Από το τέλος του 2018, οι συνολικές εξαγωγές του αμυντικού και του αεροπορικού μας τομέα ανήλθαν στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια”, δήλωσε ο Ερντογάν.

“Οι διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία θα εμβαθυνθούν περαιτέρω χάρη στη συνεργασία στον τομέα της αεροπορίας και της διαστημικής τεχνολογίας”, πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Άγκυρα θέλει να αυξήσει τον όγκο των διμερών συναλλαγών με τη Ρωσία στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Μόσχα “εκτιμά βαθιά” την παγκόσμια προσοχή που δόθηκε στην αεροπορική έκθεση MAKS.

“Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι εταίροι μας, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των Τούρκων φίλων μας, της τουρκικής αντιπροσωπείας, θα ενδιαφέρονται για τα επιτεύγματα της αεροπορικής και διαστημικής βιομηχανίας, των προϊόντων της τελευταίας γενιάς και αυτό θα ανοίξει νέες δυνατότητες συνεργασίας δύο χώρες “, πρόσθεσε.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η κατασκευή αεροσκαφών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διεθνή συνεργασία, τις συνδυασμένες προσπάθειες κατασκευαστών και επιστημόνων και την αποτελεσματική χρήση των βιομηχανικών αποτελεσμάτων.

Ο Ερντογάν βέβαια έσπευσε στη Μόσχα, γιατί παρά τα 2,5 δις που έδωσε στη Ρωσία για την αγορά των S-400, ο Πούτιν βομβαρδίζει Τούρκους στη Συρία!

Αν παρόλα αυτά η Τουρκία και ο Ερντογάν τραβήξει το σχοινί και δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει περί αγοράς ρωσικών μαχητικών, είναι δύσκολο να φανταστούμε πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποφύγει όχι απλά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά την “αποβολή” της από το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία παραδίδει νέα «παρτίδα» πυραύλων S-400 στην Τουρκία

Η Ρωσία άρχισε σήμερα να παραδίδει στην Τουρκία άλλη μία συστοιχία ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

«Άλλη μια παράδοση έγινε σήμερα το πρωί», είπε ο Πούτιν στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρωσία. Το τουρκικό πρακτορείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η παράδοση μιας δεύτερης συστοιχίας του αμυντικού συστήματος S-400 άρχισε σήμερα και πως θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί ειδικοί θα εκπαιδευθούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 έως τη 2α Ιανουαρίου 2020 στον χειρισμό των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-400, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της αμυντικής βιομηχανίας Almaz-Antey (που κατασκευάζει τα συστήματα αυτά), Γιαν Νοβίκοφ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Almaz-Antey έκανε τη δήλωση αυτή όταν ο Ρώσος και ο Τούρκος πρόεδρος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκαν το περίπτερο της επιχείρησης στην αεροδιαστημική έκθεση MAKS.

«Από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η εκπαίδευση των Τούρκων στρατιωτικών ειδικών με την ολοκλήρωσή της (να αναμένεται) στα τέλη του έτους. Στις 2 Ιανουαρίου είναι το προγραμματισμένο τέλος της εκπαίδευσης. Μετά από αυτό, η Τουρκική Δημοκρατία θα μπορεί να χρησιμοποιεί το σύστημα S-400 υπό τον άμεσο χαρακτηρισμό της», είπε ο διευθύνων σύμβουλος.

«Είμαστε ανοικτοί για περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με περαιτέρω παραδόσεις», πρόσθεσε.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία από τις ΗΠΑ για τους S-400

Πριν από μερικές εβδομάδες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων προς την Τουρκία για το ζήτημα των S-400. Μάλιστα, συγκεκριμένα είχε τονίσει, ότι «η ενεργοποίηση των S-400 από την Τουρκία θα υπονομεύσει «περαιτέρω τα κοινά συμφέροντα ασφαλείας στην περιοχή».

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ουάσινγκτον στην επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο πλαίσιο του νόμου CAATSA. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται ότι συνεχίζει να ακολουθεί την δικιά του τακτική αφού μετά τους S-400 επιθυμεί η Τουρκία να προμηθευτεί και μαχητικά αεροσκάφη F-35. Μάλιστα πρόσφατα δήλωσε πως η χώρα του θα στραφεί αλλού αν οι ΗΠΑ δεν της τα πουλήσουν.

Στην ερώτηση για το αν «έχει αλλάξει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη θέση του», ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στο παράδειγμα της Κίνας, καθώς στην συγκεκριμένη περίπτωση η ενεργοποίηση των κυρώσεων έλαβε χώρα τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης των S-400.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η παραλαβή των συστημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Κίνας βάσει του CAATSA λίγους μήνες μετά την απόκτηση των S-400. Δεν σχολιάζουμε εσωτερικές συζητήσεις που προηγήθηκαν της απόφασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.