Tουλάχιστον κατά 20% αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Καύσιμα
Tools

petrelaio thermansis

Ο χειμώνας βρίσκεται «προ των πυλών» και η υπόθεση θέρμανση έχει αρχίσει να προβληματίζει τους πολίτες, ιδιαίτερα όσους κατοικούν σε ορεινές περιοχές.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά σε 10 μέρες και η τελική τιμή για τους φορολογουμένους, θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που από τα 0,23 εκτοξεύεται στα 0,28 ευρώ ανά λίτρο και της αύξησης του ΦΠΑ από το 23 στο 24%.

Την ίδια στιγμή οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν και σήμερα το αργό πωλείται με πάνω από 49 δολάρια το βαρέλι, επιδεινώνοντας το πρόβλημα.

Αυτό σημαίνει μια επιβάρυνση της τάξης του 20%, καθώς από τα 0,75 ευρώ που έκλεισε τον Απρίλιο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, υπολογίζεται ότι στις 15 Οκτωβρίου θα ανοίξει στο 0,92 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο, παρά την παραπάνω αύξηση που οφείλεται στη φορολογία και στις διεθνείς ανατιμήσεις του πετρελαίου, το επίδομα θέρμανσης θα παραμείνει ουσιαστικά το ίδιο. Το επίδομα λαμβάνουν περίπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά.

Η επιδότηση είναι 0,25 ευρώ ανά λίτρο αλλά για συγκεκριμένη ποσότητα ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη στην οποία ζει το νοικοκυριό.