Η φοροκαταιγίδα που «σκοτώνει»

Γενικά
Tools

foroi se ola skitso

Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους ισχυριζόταν (αν και επέβαλε ουκ ολίγους) ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η εγκληματική συνταγή κατέστρεψε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα των Μνημονίων. Και για να ακριβολογούμε, διέλυσε όλους αυτούς που δεν μπορούσαν να βρουν καταφύγιο σε φορολογικούς παραδείσους και σε λίστες «Λαγκάρντ», «Λίχτενσταϊν» κ.λπ.

Και αυτά δεν τα λέμε μόνο εμείς, αλλά τα διαπιστώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην τελευταία έκθεσή του, η οποία δείχνει το αδιέξοδο της πολιτικής που εφαρμόζουν στη χώρα μας δανειστές και εταίροι.

Στην περίοδο 2007-2014, το φορολογικό βάρος αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες -από το 31,2% στο 35,9% του ΑΕΠ-, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από όλα τα κράτη του ΟΟΣΑ.

Το ίδιο διάστημα, για το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ η αύξηση της φορολογίας ήταν μόλις 0,3 ποσοστιαίες μονάδες (από 34,1% το 2007 στο 34,4% του ΑΕΠ πέρυσι).

Επομένως η Ελλάδα έχει υψηλότερο φορολογικό βάρος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, ενώ πριν από την κρίση είχε χαμηλότερο. Από τις άλλες χώρες που είχαν μνημόνια, μόνο στην Πορτογαλία σημειώθηκε αύξηση των φορολογικών εσόδων (από 32% το 2007 στο 34,4% του ΑΕΠ το 2014), ενώ στην Ισπανία σημειώθηκε σημαντική μείωσή τους κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες (στο 33,2% από 36,5% του ΑΕΠ το 2007) και στην Ιρλανδία μικρότερη μείωση (στο 29,9% από 30,4% του ΑΕΠ το 2007).

Το φορολογικό βάρος στην ταπεινωμένη Ελλάδα το 2014 αυξήθηκε κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα και έφτασε το 35,9% του ΑΕΠ, από 34,4% το 2013! Κι όμως, έπειτα από αυτά τα στοιχεία-σοκ επιμένουν να επιβάλλουν και νέα φορολογικά βάρη στους Ελληνες και, κυρίως, σε μισθωτούς και συνταξιούχους, που δεν αντέχουν άλλο.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι καταστρέφεται κάθε προοπτική να έρθει κάποιος να επενδύσει, όταν οι φόροι είναι απαγορευτικοί σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ενώ το φορολογικό σύστημα αλλάζει κάθε έξι μήνες!