Τις αλλαγές στις σχέσεις του πολίτη με την εφορία ανέφερε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, παρουσίασε από το βήμα της Βουλής εχθές το πλαίσιο που θα κινηθεί η κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής.
Ο υπουργός είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση και στην έναρξη ελέγχων -για τους οποίους έχουν εκδοθεί ήδη εντολές ή εισαγγελικές παραγγελίες-, επιχειρήσεων ή προσώπων που σχετίζονται με την πολιτική και τα ΜΜΕ. Στόχος είναι οι έλεγχοι αυτοί να έχουν ολοκληρωθεί εντός πέντε μηνών, χωρίς λογικές πολιτικών παρεμβάσεων στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
«Με δεδομένο το τεκμήριο αθωότητας κλείνουμε οριστικά το κεφάλαιο διαπλοκής διαφθοράς φοροδιαφυγής που κόστισε στον Έλληνα πολίτη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Οι κυριότερες αλλαγές
Κίνητρα για κατάργηση των μετρητών:
Πριν «χαλαρώσουν» τα capital controls και επιστρέψουν τα μετρητά το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει από φέτος κίνητρα για όσους προτιμούν τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, τα μέτρα που σχεδιάζουν θα περιλαμβάνουν:
- Κληρώσεις και φορο-μπόνους για όσους καταναλωτές χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα. Το ύψος τους θα καθοριστεί με βάση τη διεθνή εμπειρία, αλλά και τις αντοχές του προϋπολογισμού, σε συμφωνία με την Τρόικα των ελεγκτών.
- Κίνητρα στις επιχειρήσεις, με τη δημιουργία ειδικού επαγγελματικού καταθετικού λογαριασμού, για τον οποίο σχεδιάζεται να παρέχει αυξημένη προστασία από κατασχέσεις για οφειλές σε τράπεζες ή και στο ίδιο το δημόσιο. Μπορεί δηλαδή για τον λογαριασμό αυτό να ισχύει αυξημένο ακατάσχετο όριο ή και πλήρης απαγόρευση σε κάποιες περιπτώσεις απαιτήσεων.
- Θα μειωθούν οι τραπεζικές προμήθειες που απαιτούν οι τράπεζες ανά συναλλαγή. Αυτές θα πρέπει να αρκούνται στα έσοδα που θα έχουν από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μεώνοντας δραστικά το μέσο κόστος με το οποίο χρεώνουν τις επιχειρήσεις.
«Κλείσιμο» των ΔΟΥ για τις πολίτες:
Οι συναλλαγές θα γίνονται από το 2016 μόνον ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως. Ηλεκτρονικά θα γίνεται και η έκδοση και διαβίβαση εγγράφων που προβλέπεται μεν ήδη στο Μνημόνιο (από το 2013) αλλά δεν έχει εφαρμοστεί και έτσι το υπουργείο Οικονομικών σπατάλησε 11,5 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να τα είχε εξοικονομήσει.
Κυρίως όμως, όπως αποκάλυψε την Κυριακή το ΘΕΜΑ, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εξοικονομήσει περίπου 6.000 υπαλλήλους που σήμερα απασχολούνται στις συναλλαγές με το κοινό ΔΟΥ, ώστε να αξοποιηθούν στους ελέγχους. Ο αριθμός των ΔΟΥ θα καταργηθεί και οι πολίτες θα επικοινωνούν για τα θέματά τους μέσω ίντερνετ. Αν απαιτείται φυσική παρουσία και επαφή με τους εφόρους, θα κλείνεται τηλεφωνικά ραντεβού.
Αλλαγές στους ελέγχους του ΣΔΟΕ:
κύριος Αλεξιάδης έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα που δείχνει ότι το 2015 (επί ΣΥΡΙΖΑ) στη Λίστα Λαγκάρντ έγιναν μόλις 80 έλεγχοι και ολοκληρώθηκαν οι 38, όταν πέρυσι ξεκίνησαν 143 (+60%) και τελείωσαν μέσα στη χρονιά οι 95 (σχεδόν οι τριπλάσιες από φέτος). Επιπλέον θύμισε ότι οι έλεγχοι της ΓΓΔΕ έφτασαν αισίως τις 40.000 –και παρά τα προβλήματα με τις επιθέσεις και τους προπηλακισμούς σε βάρος των εφοριακών. Η διαπίστωση αυτή συνοδεύτηκε με τη δημόσια δέσμευση Αλεξιάδη ότι η ισχύς τους ΣΔΟΕ «ενισχύεται και δεν μειώνεται» με τις αλλαγές που σχεδιάζει.
Για το σκοπό αυτό, ο ίδιος δεσμεύτηκε πως με διάταξη που θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών, θα αναβάλλεται η παραγραφή των μεγάλων ανοιχτών υποθέσεων (Λαγκάρντ κλπ) ενώ προϊδέασε ότι θα ζήσουμε και ... εφόδους της εφορίας ακόμα και τα μαύρα μεσάνυχτα αλα γερμανικά.
Ανακοίνωσε επίσης ότι:
- Εισάγονται άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις, μέσα σε ένα με ενάμιση μήνα για την παράταση της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων στις 31.12.2015, ειδικά για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις οποίες έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου ή εισαγγελικές παραγγελίες.
- Η κυβέρνηση προχωρά στη νομική τακτοποίηση για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων στη χώρα ή το εξωτερικό, και δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό χωρίς να τα έχουν αποκαλύψει, να τα αποκαλύψουν τώρα διότι μετά, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και το περιουσιολόγιο, θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα αποκάλυψης των αδήλωτων αυτών κεφαλαίων.
- Με βάση ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο το υπουργείο θα προχωρήσει σε εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους μέσα στο 2016 σε επιχειρήσεις προμηθευτών του δημοσίου, τεχνικών επιχειρήσεων, πολυεθνικών ομίλων, τραπεζικών ομίλων, ΜΜΕ, εκμετάλλευση οδικών οδών κλπ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις βασικές αρχές που θα διέπουν τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Είπε ειδικότερα είπε πρώτα από όλα θα ισχύσει το Σύνταγμα (άρθρο 4) για τη φορολογική δικαιοσύνη και αυτή θα είναι η σκληρή γραμμή της κυβέρνησης.
Για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις θα υπάρξει απλοποίηση του συστήματος στα πρότυπα άλλων χωρών με πλήρη αξιοποίηση της πληροφορικής, θα μεταφερθεί το φορολογικό βάρος από τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες στα μεγάλα και στα πολύ μεγάλα. Φορολογική ενίσχυση των επιχειρήσεων με κριτήρια την επιβράβευση της συνέπειας στην αντιμετώπιση του φορολογικού ανταγωνισμού με άλλες χώρες ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Το υπουργείο θα προχωρήσει σε δράσεις απλοποίησης γραφειοκρατικών διαδικασιών και εξυπηρέτησης του πολίτη στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών. Θα υπάρξει επιχειρησιακό σχέδιο για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών και των επιχειρήσεων στις εφορίες.
Θα αξιοποιηθούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, πολίτη και εφορίας, για να επεκταθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενος στη φορολόγηση έσπευσε να τονίσει ότι η κυβέρνηση έχει σταθερό προσανατολισμό στον διάλογο και γι αυτό οι όποιες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα θα προχωρήσουν με ευρύτατο διάλογο με κοινωνικούς φορείς και επιχειρήσεις, με τους πολίτες, τους λογιστές, τους εφοριακούς, με τα κόμματα.
«Εμείς θέλουμε μια φορολογική πολιτική που δεν θα επιβάλλεται με τα ΜΑΤ στο Σύνταγμα και με κομματικές πειθαρχίες και αυτό θα επιδιώξουμε», είπε ο κ. Αλεξιάδης.