Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε και ανέλυσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά την επίσκεψή του στην ΔΕΘ.
Στη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης απάντησε επί 3 ώρες και 25 λεπτά σε κάθε ερώτηση που του έγινε δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία.
Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε αναφορά στο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία, τις συνεργασίες που θα προτείνει προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα, ενώ έκανε και την σύγκριση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα πεπραγμένα του Αλέξη Τσίπρα.
Στο σύντομο πρόλογό του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπογράμμισε πως «όσα έχουμε πει μέχρι σήμερα είναι πραγματοποιήσιμα και εφικτά. Στις 20 Σεπτεμβρίου οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν χωρίς ακόμη να γνωρίζουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε. Γι’ αυτό ζητήσαμε επιπλέον χρόνο και να μην γίνουν τόσο άμεσα οι εκλογές. Σήμερα κινούμαστε σε ένα πλαίσιο που μας ήρθε στις 14 Αυγούστου. Και στις 20 Σεπτεμβρίου καλούνται οι πολίτες να αποφασίσουν πώς θα πορευτούν τα επόμενα τρία χρόνια. Κατά συνέπεια οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν, θέλουν να πάμε μπροστά ή πίσω; Αλήθειες ή ψέμματα; Συνεργασίες ή αλαζονείες που δεν επιτρέπουν να πάμε την Ελλάδα μπροστά».
Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεψε τις ψήφους των Ελλήνων με τις υποσχέσεις του στις προηγούμενες εκλογές . «Ας σκεφτούν οι πολίτες πώς ήταν οι ζωές τον Ιανουάριο του 2015 και πώς είναι σήμερα και ας κάνουν τις συγκρίσεις τους».
Συνεργασίες
Ο κ. Μεϊμαράκης μιλώντας για τις συνεργασίες και συγκεκριμένα για την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, εάν το μετεκλογικό σκηνικό το επιβάλλει, ανέφερε:
«Ρωτήστε τον κ. Τσίπρα αν δέχεται να συνεννοηθεί ή να συνεργαστεί με τα άλλα κόμμα. Ο κ. Τσίπρας δυστυχώς δεν θέλει να συνεργαστεί με κανέναν. Ας μας πει αν δέχεται συνεργασίες και μόλις απαντήσει θα αναφέρω κι εγώ τους όρους μου και τα χαρακτηριστικά με τα οποία μπορεί να προχωρήσει η συνεργασία».
«Σε στρατηγικό κενό ο Τσίπρας»
Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και στην επιμονή του να μην συνεργαστεί με τη ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν ανταποκρίνεται θετικά; Τι φοβάται; Γιατί θέλει ν να μείνει απ’ έξω; Για να πετροβολάει; Για να μας πει ότι αυτά που υπέγραψε ο ίδιος δεν πρόκειται να τα εφαρμόσει; Εγώ πιστεύω ότι ο Τσίπρας βρίσκεται σε στρατηγικό κενό. Φταίει και το επιτελείο του και πέφτει σε τεράστιες αντιφάσεις. Υπέγραψε το μνημόνιο, το ξέρει, αναγνωρίζει ότι είναι επώδυνο, να έρθει να το εφαρμόσει. Εάν είμαι εγώ πρωθυπουργός, θα έχω μαζί μου κάποια στελέχη που θα επιλέξει αυτός από το ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους θα έχουμε την ίδια πολιτική γραμμή. Δεν νομίζω ο ίδιος να θέλει να συνεργαστεί ή να έχει καμία θέσει κυβερνητική με εμένα πρωθυπουργό.
Αν το θέλει όμως, ευχαρίστως. Αν δεν θέλει ο ίδιος, θα τον προσπεράσω και θα πάω στα επόμενα κόμματα, θα απευθυνθώ σε άλλους που να θέλουν να σώσουμε τη χώρα. Κι εγώ είχα στην αρχή μια αντίληψη ότι πρέπει να έχουμε μονοκομματικές κυβερνήσεις. Εξελίχθηκαν όμως τα πράγματα, άλλαξαν. Άλλαξαν οι ανάγκες. Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να είναι μονοκομματικές. Ακόμη και ως Πρόεδρος της Βουλής, που είχα τρικομματικές κυβερνήσεις να συντονίσω, απέδειξα ότι μπορώ να συνθέσω. Μπορώ να συντονίσω».
«Αλλάζουμε τη χώρα , αλλάζουμε κι εμείς»
Απαντώντας σε ερώτηση για τα λάθη της Νέα Δημοκρατίας ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε: «Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Την ώρα της μάχης όμως δεν κάνεις τέτοιες αναφορές. Τα λάθη τα αναγνωρίζουμε και έχουμε διδαχθεί από αυτά τα λάθη. Και ξέρουμε και διαβεβαιώνω ότι τα όποια λάθη έγιναν, δεν θα επαναληφθούν. Έχουμε εμπειρία πια και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα ακόμη και τις πιο δύσκολες αποφάσεις. Ακόμη και οι Ευρωπαίοι, και η ίδια η τρόικα αναγνώρισε λάθη. Λάθη που τους τα είχαμε επισημάνει κι εμείς.
Όμως προκειμένου να μην κλείσουν οι τράπεζες, να μην καταρρεύσει η οικονομία της χώρας, αποδεχτήκαμε κάποια σημεία του προγράμματος που εμείς κληθήκαμε να υλοποιήσουμε. Ο ΕΝΦΙΑ δεν ήταν για κανέναν ένας εύκολος φόρος. Όταν η τροικα εμμένει σε συγκεκριμένα ζητήματα και έχεις να ρισκάρεις την αβεβαιότητα της χώρας, παίρνεις δύσκολες αποφάσεις. Τώρα όμως με την εμπειρία που έχουμε μπορούμε να εξορθολογήσουμε τον συγκεκριμένο φόρο.
Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, έχουμε παραδεχτεί τα λάθη μας, κι έχουμε διδαχτεί από αυτά. Οι πολίτες είναι πολύ πιο ώριμοι. Αλλάζουμε την χώρα, αλλάζουμε κι εμείς.
«Ο Τσίπρας κάνει εκλογές για να φύγει»
Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο κ. Μεϊμαράκης με την τακτική του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «Ο Αλεξης Τσίπρας φεύγει και αφήνει τον λογαριασμό. Υπάρχουν ουρές στο ασφαλιστικό και σε άλλα ζητήματα. Δεν ξέρουμε τι θα παραλάβουμε!
Δεν ξέρουμε τι κρύβει κάτω από την κρυφή του ατζέντα! Γι’ αυτό κάνει εκλογές και θέλει να φύγει τώρα. Είδε το 2014 ότι ο κόσμος πήγε λίγο να «χαμογελάσει» και τα ανέτρεψε όλα. Τι ακριβώς προχωράει; Είτε είναι στην κυβέρνηση ο Τσίπρας, είτε είναι στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε όχι, εμείς θέλουμε να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Εκείνος δεν ήθελε. Γιατί; Τι έκρυβε;
Εδώ ο κυβερνητικός του εταίρος ο κ. Καμμένος καταγγέλλει τον κ. Βαρουφάκη για κρυφές κινήσεις. Οφείλουν απαντήσεις. Πρέπει να βρει ο κ. Τσίπρας, να απαντήσει στον κυβερνητικό του εταίρο για τον Βαρουφάκη. Τον καλύπτει ή δεν τον καλύπτει; Και να μας πει τι ακριβώς έχει γίνει».
Αγρότες
Η κοινωνική πολιτική δεν γίνεται με δανεικά. Όσον αφορά για τους αγρότες, εγώ δεν είπα ότι θα σχίσουμε τα μνημόνια. Μέχρι τον Ιανουάριο ο κ. Τσίπρας μας έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Μετά τις εκλογές μας είπε ότι θα το συζητήσει. Και σε εφτά μήνες υπέγραψε νέο πιο επώδυνο μνημόνιο. Ο Βαρουφάκης δε, έλεγε ότι δεν θέλουμε καν τα λεφτά τους. Εμείς δώσαμε δύο μήνες παράταση γιατί μέχρι τότε έφτανε η ρευστότητα. Και τους λέγαμε ότι χρειάζονται τα χρήματα, εκείνοι επέμεναν, άκουγαν τον Βαρουφάκη που έλεγε «ντάρλινγκ έκλεισα τις τράπεζες σήμερα» και είχε και κεφάκι.
Φέρουν ακέραια την ευθύνη για όσα έκαναν. Εμείς δεν προχωρήσαμε σε καμία δέσμευση, σε αντίθεση με όσα έκανε και συνεχίζει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάναμε εκτιμήσεις όμως. Είπαμε ότι εάν προχωρήσει το πρόγραμμα και το ΕΣΠΑ και το πακέτο Γιούνγκερ τότε θα έχουμε αποτελέσματα. Για το αγροτικό θέμα δεν είναι συντεχνιακό. Τα όριά τους εξαντλήθηκαν.
Ζητήσαμε να υπάρξουν ισοδύναμα και αυτό θα κάνουμε. Θα παλέψουμε για να μην φορολογείται ο αγρότης 100%. Ο αγρότης δεν έχει βασικό εισόδημα. Τι να φορολογήσουμε; Τον αγρότη των 5.000 και των 7.000; Εμείς θα προτείνουμε ισοδύναμα για να ελαφρύνουμε τον αγρότη. Όλα πρέπει να εξεταστούν. Ποιο είναι το εισόδημα του αγρότη και πώς προκύπτει. Μόνο έτσι και με καλή προετοιμασία θα έχουμε αποτέλεσμα.
Δημοσκοπήσεις
«Τις διαβάζω, τις μελετάω τις δημοσκοπήσεις, τις κρίνω όμως κιόλας», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης σχετικά με τις δημοσκοπήσεις. «Δεν θέλω να μπω σε τέτοια σενάρια, αλλά πιστεύει κανείς ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών ,θα είναι ο Τσίπρας πρωθυπουργός και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ; Από πού κι ως που η ΚΟ του θα είναι συμπαγής και σταθερή; Είδαμε τι έγινε με την Αριστερή Πλατφόρμα. Το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοιο ποσοστό είναι φαινόμενο της εποχής.
Και απαντώντας στο παλιό και στο νέο, θέλω να πω ότι είναι πολύ παλιό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, κλείνει 18 χρόνια, απλώς ήταν το 3% και κανείς δεν το έδινε σημασία. Ο κόσμος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, από αντίδραση. Επειδή ο κόσμος επιστρέφει στην κανονικότητα θα επιστρέψει και ο ΣΥΡΙΖΑ στα πραγματικά ποσοστά του. Αυτό που απασχολεί τον κόσμο είναι οι πολιτικές και το ποιος θα τις εφαρμόσει. Οι πολίτες έχουν ωριμάσει πλέον. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραδεχθεί στην πράξει ότι είναι μονόδρομος το ευρώ και δεν συνεργαστεί με τα κόμματα που πιστεύουμε στο ευρώ, τότε θα καταρρεύσει. Θα επιστρέψει στα κανονικά ποσοστά του, αυτά του 3%».
Παιδεία-ανεργία
Σε ερώτηση σχετικά με την παιδεία, αλλά και την ανεργία των νέων ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε: «Εμείς είμαστε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στόχος μας είναι να μην φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό για σπουδές. Να κάνουν σπουδές εδώ, με λιγότερα δίδακτρα και έξοδα και ταυτόχρονα τα Πανεπιστήμια να είναι κέντρα ερευνών, ώστε να έρχονται και φοιτητές του εξωτερικού. Αυτό που μας απασχολεί όμως ιδιαίτερα είναι αυτό που ακούγεται «δωρεάν παιδεία».
Πόσο δωρεάν είναι τελικά η Παιδεία; Αυτό το συζητούσαμε από τότε που ήμουν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κι ακόμη και τώρα το συζητάμε. Πόσα χρήματα θα ξοδέψει ένας γονιός από την Θεσσαλονίκη για ένα παιδί που σπουδάζει στην Αθήνα ή στην Κρήτη; Αναγκάζεται να ξοδέψει ή να μην στείλει το παιδί του για σπουδές. Γιατί να μην σπουδάζει στον τόπο του; Πάνε τα παιδιά μας στα Σκόπια και στη Βουλγαρία για να σπουδάσουν γιατί;
Το ζητούμενο είναι όχι μόνο να μην πλήξουμε την ανώτατη παιδεία, αλλά να την βελτιώσουμε. Αλλά ο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει το μέλλον ενός ανθρώπου, όσα πτυχία και να έχει, είναι η αγορά.
Η δωρεάν παιδεία τελικά, είναι μύθος. Και οφείλουμε να τα εξηγούμε συνεχώς στους νέους όλα αυτά τα ζητήματα».
Ανεργία
«Το μαγικό κουμπί, που πατάω για μειωθεί η ανεργία ή να εξαφανιστεί δεν υπάρχει. Όλοι οι πολιτικοί δεν είμαστε ίδιοι. Είμαστε επιλογή των πολιτών. Και ίσως παλιά οι πολίτες να είχαν διαφορετικά κριτήρια. Τώρα γνωρίζει ο κάθε πολίτης και έχει άλλες ανάγκες. Εγώ προβληματίζομαι και με την ανεργία των νέων, αλλά και με την ανεργία του 50άρη. Πρέπει να βάλουμε πλάτη για να σηκώσουμε τους γονατισμένος. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε όλοι προς τα κάτω. Γι’ αυτό θα διεκδικήσουμε προγράμματα που θα ανοίξουν θέσεις εργασίες και επιμόρφωσης».
Διαπραγμάτευση
«Μας είπε ότι δεν είχε υπολογίσει τις αντιδράσεις, τους Γερμανούς και διάφορες δικαιολογίες και έφερε στην χώρα το πιο σκληρό μνημόνιο. Δεν πας έτσι στις διαπραγματεύσεις. Πας μελετημένος. Δεν είναι δικαιολογία ότι κάθισε 17 ώρες και διαπραγματεύτηκε σκληρά. Ο λαός κρίνει επί του αποτελέσματος».
«Δεν την έχω ψωνίζει για να γίνω πρωθυπουργός»
Στο θέμα της σύνθεσης της κυβέρνησης εθνικής Ελλάδος, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: Δεν την έχω ψωνίσει 100% για να γίνω πρωθυπουργός. Την Δευτέρα θα αρχίσω να σκέφτομαι, ποια θα είναι η σύνθεση της κυβέρνησης, εφόσον έχω την εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι πολιτικές. Και πρέπει να τις υπηρετήσου άνθρωποι, που τις πιστεύουν και που ψυχολογικά είναι ώριμοι και έτοιμοι για να τις υλοποιήσουν. Πώς θα υλοποιήσουμε το Μνημόνιο; Με ανθρώπους που δεν πιστεύουν σ’ αυτό; Αν δεν είναι για το καλό του τόπου να το αλλάξουμε το μνημόνιο, βέβαια. Αλλά ο Τσίπρας γιατί μας έφερε αυτό το Μνημόνιο αν δεν ήταν για το καλό του τόπου.
Δεν με απασχολεί αν θα κρατηθούν οι ισορροπίες οι κομματικές ισορροπίες. Με απασχολεί να πιάσουμε αμέσως δουλειά. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που μπορούν να βοηθήσουν. Θα κάνουμε την επιλογή του ικανού γι’ αυτό το έργο.
Εξεταστικές
Απαντώντας σε ερώτηση του ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, σχετικά με τις εξεταστικές ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απάντησε: «Δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον ότι είχε δόλο για μια απόφαση που πήρε. Πολιτικά την πήρε. Παρασύρθηκε. Άρα οι ευθύνες είναι πολιτικές και αποδίδονται από τους πολίτες. Εκείνη είναι η μοναδική και κυρίαρχη ώρα που οι πολίτες κάνουν την επιλογή τους. Εμείς αυτό που έχουμε υποχρέωση είναι να αναδείξουμε όλα αυτά τα οποία αναφέρονται σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και όπου βρεθούν ευθύνες για αυτά εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό να καταδικάσει το ΣΥΡΙΖΑ και να εμπιστευτεί τη Νεά Δημοκρατία. Δεν θα ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή.
Κρυφή ατζέντα
Για την κρυφή ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μεϊμαράκης έδωσε εξηγήσεις λέγοντας: «Φτάνουν σε μένα πολλές καταγγελίες, αν τις διέρρεα χωρίς να τις ελέγξω θα ήμουν επιπόλαιος. Υπάρχουν ζητήματα που προέκυψαν μετά από τα capital controls. Αλλά κάποια πράγματα που γνωρίζω για την κρυφή ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι π.χ. συζητήθηκε το θέμα του ασφαλιστικού και πήρε αναβολή για τον Νοέμβριο.
Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι κάποια ζητήματα που εξαιτίας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ προστέθηκαν στην καθημερινότητα του πολίτη. Το θέμα της κρυφής ατζέντας είναι το γεγονός πως κατανοούμε όλοι αυτή υπάρχει και γι’ αυτό προσέφυγε στις κάλπες.
Αφού υπέγραψε γιατί έκανε το δημοψήφισμα. Αφού υπέγραψε γιατί έκανε εκλογές; Ήρθε και ως δια μαγείας μας είπε ότι το ΌΧΙ του δημοψηφίσματος δεν ήταν τελικά … όχι. Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα και ουρές. Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή του να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης».
Καραμανλής και Σαμαράς
Για τα εσωκομματικά, αλλά και για τον Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή ο κ. Μεϊμαράκης σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε απάντησε: «Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για το ποιος θα είναι αρχηγός στη ΝΔ. Ούτε τι θα κάνει μετά ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Καραμανλής. Είναι δύο μεγάλα πολιτικά κεφάλαια για την ιστορία της παράταξης και του τόπου. Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αύριο υπερήφανος για τον Αλέξη Τσίπρα ως πρώην πρωθυπουργό του κόμματος ,όσο είμαστε εμείς για τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή».
Λίστα Λαγκάρντ
Ο κ. Μεϊμαράκης ρωτήθηκε και για το θέμα της Λίστας Λαγκάρντ, αλλά και για την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε «μην τολμήσει να παρέμβει κανείς προκειμένου να σκεπάσει την υπόθεση». Ο Πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε σχετικά: «Εμείς δεν είχαμε και δεν έχουμε καμία διάθεση να παρέμβουμε σε μια υπόθεση που έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Θέλουμε να πέσει φως στην υπόθεση. Εμείς άλλωστε στα θέματα διαπλοκής κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να υπάρξει στη χώρα διαφάνεια.
Είναι μεγάλο το έργο των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην δικαιοσύνη και στα θέματα διαφάνειας και μπορείτε να τα συγκρίνεται με το έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορείτε να βρείτε έστω και ένα έργο της κυβέρνησής του, υπέρ της διαφάνειας; Ό,τι έχει να μας πει ο κ. Τσίπρας, να βγει και να μας το πει. Αν υπάρχει κάποια πρόταση να βγει και να μας το πει. Ας μας πει και τι έκανε ο ίδιος για την λίστα Λαγκάρντ. Έστειλαν τώρα προχθές πριν μια εβδομάδα τους εισαγγελείς για να πουν ότι έκαναν κάτι. Φοβούνται παρεμβάσεις. Μα αυτοί κυβερνούν, πώς να κάνουν οι άλλοι παρεμβάσεις»;
Συνταξιοδοτήσεις-εργασιακό
«Για το συνταξιοδοτικό δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» ξεκαθάρισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και τόνισε: «Διαισθάνομαι ότι την Δευτέρα θα πάρω την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης και δεν θέλω να δώσω ψεύτικες υποσχέσεις και να πω πράγματα που δεν μπορώ να κάνω. Θα κάνουμε σίγουρα βελτιωτικές κινήσεις για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό όμως αποκλείεται για το 2016».
Αναφορικά με το εργασιακό ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε: «Ο Αριστερός κ. Τσίπρας, υπέγραψε τις ομαδικές απολύσεις. Από εμάς, όχι μόνο δεν υπογράφηκε, αλλά δεν υπήρχε καν στο τραπέζι. Έχουμε δώσει τις εκτιμήσεις και τις απόψεις μας για το εργασιακό. Θα πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσει το εργασιακό, εφόσον όμως υπάρχουν δουλειές. Πρέπει να ανοίξουμε δουλειές για να λύσουμε το εργασιακό. Όμως υπάρχει δέσμευση μέσα στο μνημόνιο για τις ομαδικές απολύσεις και τις έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας και φοβάμαι ότι αυτό ήταν μια από τις ουρές του Αλέξη Τσίπρα».