Η πρώτη προεκλογική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

Συνεντευξεις
Tools

τσιπρασ συνεντευχι κοντρα

Την πρώτη προεκλογική συνέντευξη του έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel. 

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:  

-Είχα επίγνωση ότι ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Η μάχη που δώσαμε ήταν μάχη ασύμμετρη με δυνάμεις υπέρτερες από εμάς. Μια μάχη έντιμη, δίκαιη.

-Είχαμε να αντιμετωπίσουμε και μέσα και έξω εχθρούς.

-Υπήρχε σχέδιο αριστερής παρένθεσης. Το σχέδιο ήταν να προσπαθήσουν να μας οδηγήσουν στην πιστωτική ασφυξία, στη χρεοκοπία για να ρίξουν την κυβέρνηση. Δεν τα κατάφεραν. Τους διαψεύσαμε. 

-Για τους 30 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι γνωρίζουμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε οργανωμένη μειοψηφία που υποστήριζε την έξοδο από το ευρώ. Τα τελευταία χρόνια δεν ψήφιζαν ποτέ τις αποφάσεις της ΚΕ. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφταναν στο σημείο ότι θα συγκροτούσαν άλλο κόμμα και θα οδηγούσαν στην πτώση της κυβέρνησης.

Ζήτησα εξουσιοδότηση να φέρω συμφωνια, αλλά δεν μου έδωσαν ουτε αυτή, άρα η απόφασή τους ηταν δεδομένη. Δεν περίμεναν ουτε το συνεδριο να εκφράσουν τις απόψεις τους, ουτε ηταν διατεθειμένοι να μου δώσουν ψηφο εμπιστοσύνης. Δεν μπορούσα να παριστάνω τον πρωθυπουργο με τις υποκριτικές ψήφους της ΝΔ. Απειλείται η εκπλήρωση του σχεδίου Σόιμπλε μέσα από το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Εκ των πραγμάτων βρισκόμαστε σε εκλογική διαδικασία επειδή χάσαμε τη δεδηλωμένη ακόμη και των 120.

-Είναι οξύμωρο άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στην συγκυβέρνηση με τη δεξιά το 1989 να μας κατηγορούν οτι παμε να συνεργαστούμε τωρα με τη ΝΔ, ενω έριξαν την κυβερνηση της Αριστεράς, η ιστορία θα το γράψει αυτο

-Πως να συνεργαστούμε με τη ΝΔ, όταν ο πυρήνας της πολιτικής μας είναι  εκ διαμέτρου αντίθετος. 

-Η συμφωνία που ψηφίσαμε στη Βουλή ήταν το προαπαιτούμενο για να μην οδηγηθεί η χώρα στην άτακτη χρεοκοπία. Η συμφωνία αν θα εφαρμοστεί στη λογική της σκληρής διαπραγματεύσης προς όφελος του λαού ή στη λογική του νεοφιλελευθερισμού είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής. 

-Παρά το ότι διαπραγματεύτηκαμε σκληρά με το πιστόλι στον κρόταφο, αυτή η κυβέρνηση άφησε έργο. Για παράδειγμα το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση. 

-Πιο προσγειωμένοι έχουμε μια προοπτική εξόδου από την κρίση. Έχουμε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση της χώρας για την επόμενη τριετία. Συν ένα πρόγραμμα επενδυτικό, το πρόγραμμα Γιούνκερ. Και τη δυνατότητα σε ένα σχεδιασμό για άμεσες επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη. Ο δρόμος είναι δύσκολος. Αλλά έχουμε μια προοπτική να τον βαδίσουμε, να ξεφύγουμε από τη μέγγενη των μνημονίων. Το είχαμε αυτό πριν; Δεν το είχαμε. 

-Γιατί τον Δεκέμβρη του 2014 ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να πάει στο σχέδιο της παρένθεσης. Γιατί έβλεπε ότι δεν έβγαινε. Μόνο το 2015 έπρεπε να φέρει μέτρα 7 δισ. Και βεβαίως τα σκληρά διαρθρωτικά μέτρα της τελευταίας αξιολόγησης. 

- Είχαμε την αυταπάτη ότι θα τα καταφέρουμε να βγούμε από το Μνημόνιο άμεσα, όμως έχουμε καταφέρει πολλά. Έχουμε μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων, πλήρη κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, την πλήρη δέσμευση ότι το χρέος θα συζητηθεί τελη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου με την προοπτική της απομείωσης. 

-Ο μεγάλος στρατηγικός στόχος, έχοντας θετικούς ρυθμούς αναπτυξης και έχοντας επιτύχει απομείωση του χρέους, τελη του 2016, αρχές του 2017 να ξαναρχίσουμε να έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τις αγορές.

-Το μεγάλο ζήτημα είναι να καταφέρουμε να αυξήσουμε τα έσοδα, όχι να περικόψουμε τις δαπάνες. 

-Για τις δημοσκοπήσεις: Οι δημοσκοήσεις αποτυπώνουν μια εικόνα της στιγμής, όμως όπως συνέβη σε σειρα εκλογικών αναμετρήσεων επεσαν έξω πολλές μονάδες. Δείχνουν αυτές οι μετρήσεις μια συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ χαμηλή. Είναι αποτελεσμα του μεγάλου κουρνιαχτού μετά την αποχώρηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Πηγαίνοντας προς τις κάλπες αυτή η συσπείρωση θα αυξηθεί. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι μια καθαρή εντολή. Και με συνεργασίες με έντιμες δυνάμεις όπως οι ΑΝΕΛ. Οι δυνάμεις του παλιού έχουν στόχο να εγκλωβίσουν και να περιορίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. 

-Η κ. Γεννηματά μπορεί να μην επωμίζεται τις αμαρτιες του παρελθόντος. Κουβαλάει όμως πολλά βαρίδια στις πλατες της. Η κ. Γεννηματά είχε μια αναντίστοιχη στάση με αυτή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αν δεν αλλάξει...Εγώ θα χαιρόμουν πολύ να αλλάξει. Αλλά θα πρέπει αυτά τα βαρίδια να απομονωθούν. Κάθε πολιτικη συλλογικότητα έχει το δικαίωμα στον επανακαθορισμό. 

-Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. Η αδυναμία της διακυβέρνησης θα υπάρχει εάν στην επόμενη βουλή υπάρχουν ποσοστά όπως αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. 

-Η τελική επιλογή είχε κόστος και για εμένα. Η επιλογή ήταν να μην εφαρμόσω το σχέδιο Σόιμπλε. 

-Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Ή θα συνεχιστεί για να ολοκληρωθεί η πολιτική επιλογή που άρχισε τον Γενάρη ή θα γίνει η Αριστερή παρένθεση και θα επανέλθει το παλιό καθεστώς. 

-Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μια από τις δεσμεύσεις που θα υλοποιηθούν μπροστά.

-Το σύστημα της διαπλοκής που ταλαιπώρησε τον τόπο πρέπει να σταματήσει εδώ. Επιτέλους κλήθηκαν να πληρώσουν τα χρέη που όφειλαν οι καναλάρχες. Έχουμε το ν/σ έτοιμο που αφορά τη νέα διαδικασία για την αδειοδότηση. Αυτές είναι τομές για το πολιτικό σύστημα. 

-Για το αν θα υπάρξουν νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια. Θα δούμε νέα πρόσωπα. Μην περιμένετε να δείτε ριζική αλλαγή στα ψηφοδέλτια. Τα πρόσωπα αυτά δεν θα έχουν ως βασικό κριτήριο την αναγνωρισιμότητα αλλά την ποιότητα. Από τα μαθήματά μας, με τα σταριλίκια έχουμε πάθει στην Αριστερά.

-Ποιό ήταν το πιο σημαντικό λάθος από το Γενάρη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εγιναν λάθη. Το σημαντικότερο είναι ότι την απόφαση να πάνε τα πράγματα σε μια μετωπική σύγκρουση δεν την πήραμε τον Φλεβάρη, αλλά την πήραμε στο τέλος. 

-Μέσα στη Συνοδο των 17 ωρών, υπήρξαν 3 στενοί υποστηρικτές, ο αυστριακός καγκελάριος, ο Φ. Ολάντ και ο Μ. Ρέντσι.

-Για τη στάση του κ. Γιούνκερ. Ο κ. Γιούνκερ πράγματι η στάση του ήταν να κρατησει ισορροπίες και δεν ήθελε το σχέδιο Σόιμπλε. 

-Για τον Β. Μεϊμαράκη. Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα υπηρεσιακό αρχηγό αυτή τη στιγμή. Έχει μια αστάθεια. Και με τη λαίκή δεξιά του Καραμανλή και με τον νεοφιλευθερισμό της Ντόρας και με την ακραία δεξιά του Βορίδη, του Άδωνι και του Μπαλτάκου. Η ΝΔ εκφράζει το παλαιότερο από το παλιό. 

-Ακόμη και αν δεν με έριχναν οι δικοί μου βουλευτές θα πήγαινα σε εκλογές.