Wall Street Journal: «Σύμβολο της εθνικής απόγνωσης» η πλατεία Ομονοίας

Σύντομα Νέα HOT
Tools

omonia nyxta

Από κέντρο του ελληνικού ονείρου έχει μετατραπεί σε εθνικό σύμβολο της απόγνωσης και της κοινωνικής κατάρρευσης» αναφέρει σε δημοσίευμά της για την πλατεία Ομονοίας, η Wall Street Journal.

Ρεπόρτερ της εφημερίδας έχει κάνει ένα οδοιπορικό στις γειτονιές γύρω από την πλατεία και έχει καταγράψει συγκλονιστικές και άκρως αποκαλυπτικές εικόνες για τη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η πλατεία υπήρξε το σύμβολο της μετάβασης της μεταπολεμικής Ελλάδα από τη φτώχεια στην σύγχρονη ευημερία. Από τη δεκαετία του 60 και μετά η "άνθηση" της πλατείας ήταν συνεχής με ξενοδοχεία, καφέ και μαγαζιά "ορόσημα" για τη ζωή της πρωτεύουσας.

Το όνομα της πλατείας συμβολίζει την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των Ελλήνων, ωστόσο μετατρέπεται καθημερινά σε πεδίο μάχης μεταξύ ακροδεξιών και αριστεριστών με αφορμή τους μετανάστες.

«Κάποτε ήταν η δική μας Times Square. Τώρα είναι σαν τη Βαγδάτη» λέει ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Αχίλλειο" Γιάννης Πολίτης.

Η κύρια εμπορική δραστηριότητα της πλατείας αυτή τη στιγμή είναι το εμπόριο ναρκωτικών και η πορνεία. Σε αυτά επιδίδονται τόσο μετανάστες όσο και φτωχοί Έλληνες. Η προσφορά ναρκωτικών είναι τόσο μεγάλη που μπορεί κανείς να πάρει μία δόση ηρωίνης με λιγότερο από 7 δολάρια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Οι μετανάστες δε ζουν μέσα σε άθλιες συνθήκες και συχνά έχουν προβλήματα με την αστυνομία, ενώ καταγγέλλουν και αυθαιρεσίες εις βάρος τους. «Τις προάλλες ένας αστυνομικός μου άδειασε ένα κουτί γάλα στο κεφάλι», λέει ο Τανίμ, ο οποίος ήταν ξενοδοχοϋπάλληλος στο Μπαγκλαντές. «Δεν υπάρχουν δουλειές, έχουμε προβλήματα με την αστυνομία. Αν ήξερα την πραγματική κατάσταση δεν θα ερχόμουν ποτέ».

Η WSJ φιλοξενεί και δηλώσεις του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστου Μανούρα, ο οποίος αναφέρει: «Κύριο μέλημά μας είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων των ανθρώπων στην Ελλάδα, ανεξαρτήτου χρώματος. Δεν έχουμε το μαγικό ραβδί να το κουνήσουμε και να γίνουν όλα, παντού και πάντα σωστά. Αλλά έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Η εισροή έχει μειωθεί», πρόσθεσε ο κ.Μανούρας.

Σύμφωνα με την αστυνομία από τον Αύγουστο έχουν σταματήσει και ελέγξει περισσότερους από 65.000 μετανάστες και έχουν συλλάβει περίπου 4.000 που δεν είχαν τα απαιτούμενα έγγραφα. Περίπου 6.000 έχουν επαναπροωθηθεί στις χώρες καταγωγής τους.

«Είναι επικίνδυνο. Φοβόμαστε τις ασθένειες», είπε ένας 19χρονος αστυνομικός από τη βόρεια Ελλάδα, που βρίσκεται εδώ και τέσσερις μήνες στην Αθήνα. «Σοκαρίστηκα. Δεν είχα δει πριν παρόμοιες καταστάσεις. Η χρήση ναρκωτικών είναι τρομερή», προσθέτει.

Για τους Αθηναίους και τους άλλους Έλληνες, ο θάνατος της Ομόνοιας, της οποίας τα καταστήματα, οι καφετέριες και τα ξενοδοχεία υπήρξαν εμβληματικά κατά την περίοδο της οικονομικής ανόδου τη δεκαετία του '60, έχει το ψυχολογικό τίμημά του.

«Η πλατεία, το όνομα της οποίας σημαίνει αρμονία στα ελληνικά, όπως και οι γύρω περιοχές, έχει ρημάξει από τη βαθιά οικονομική κρίση της χώρας, την πλημμύρα παράνομων μεταναστών και τα σκληρά μέτρα λιτότητας» προσθέτει.

omonia asstegi