Eλληνικό κράτος: Πουλήστε τα σπίτια σας για να πληρώσετε την εφορία!!

Ελλαδα
Tools

eforia-adeies tsepes

Όσοι οφείλουν στο δημόσιο, θα μπορούν πλέον να εξοφλούν πουλώντας τα ακίνητά τους και καταβάλλοντας το αντίτιμο, ακόμη κι αν αυτό είναι μικρότερο του χρέους τους, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Προϋπόθεση για την έκδοση βεβαίωσης οφειλής από την αρμόδια υπηρεσία, προκειμένου να προχωρήσει η μεταβίβαση του ακινήτου, είναι το υπόλοιπο της οφειλής να διασφαλίζεται από λοιπά περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου ή από εγγυήσεις τρίτων, ενώ η βεβαίωση οφειλής θα δίδεται εφόσον δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι μη έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας για τον οφειλέτη.

Με το καθεστώς που ίσχυε ως τώρα, στις περιπτώσεις των οφειλετών δεν επιτρεπόταν να πάρουν βεβαίωση οφειλής, που αποτελεί προϋπόθεση για τη μεταβίβαση ακινήτου, εάν το τίμημα της μεταβίβασης δεν εξοφλούσε πλήρως τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Το νέο καθεστώς προβλέπει –όπως συναποφασίσθηκε και με την τρόικα- μία σειρά από ρυθμίσεις, όπως οι 48 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

 

Με 48 δόσεις τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο

Ως η τελευταία ευκαιρία προκειμένου να περιοριστούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο και να μαζέψει έσοδα το κρατικό ταμείο θεωρείται από το υπουργείο Οικονομικών η συμφωνία που επετεύχθη με την τρόικα. Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να είναι το συντομότερο δυνατό έτοιμη η ρύθμιση, για να ξεκινήσει άμεσα η ισχύς της.

Αν και, όπως ήταν προφανές, η τρόικα δεν δέχτηκε τις αρχικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς για 100 δόσεις των 10 ευρώ ή 20 ευρώ, χαρακτηρίζοντάς τες από την αρχή εκτός πραγματικότητας καθώς δεν θα έφερναν το επιθυμητό αποτέλεσμα, οι δύο πλευρές κατάφεραν να τα βρουν στις 48 δόσεις, αριθμό που είχε προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Η νέα ρύθμιση θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους μικροοφειλέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει για όσους έχουν οφειλές έως και 5.000 ευρώ απεριόριστες δόσεις, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των οφειλετών.

 

Μπόνους και ποινές

Αντίθετα από τους μικροοφειλέτες, όσοι έχουν χρέη άνω των 50.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν στη ΔΟΥ δήλωση με την υπογραφή του λογιστή τους, που θα πιστοποιεί ότι τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζουν είναι ειλικρινή. Αντίστοιχα για χρέη άνω των 300.000 ευρώ θα ζητούνται από τους οφειλέτες προσημείωση ακινήτων ή ακόμα και τραπεζικές εγγυητικές επιστολές. Είναι δεδομένο ότι η ρύθμιση θα προβλέπει τόσο μπόνους για τους καλοπληρωτές όσο και ποινές για όσους δεν φανούν συνεπείς στις πληρωμές τους, οδηγώντας τους ακόμα και εκτός ρύθμισης. Παράλληλα, θα προβλέπεται μείωση ακόμα και 80% των προσαυξήσεων σε όσους πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους, ενώ εκτός ρύθμισης είναι δεδομένο ότι θα παραμείνουν όσοι έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για υποθέσεις φοροδιαφυγής.

 

Χαράτσι: μείωση 15%

Σε συμφωνία έχουν καταλήξει και για το θέμα του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση θα είναι της τάξης του 15% οριζόντια και μένει να οριστικοποιηθεί ο συντελεστής για τα ακίνητα εκτός σχεδίου, ο οποίος και θα αυξηθεί. Οι επικεφαλής της τρόικας πάντως κατά την αποχώρησή τους από την Αθήνα ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση έως τον Ιούνιο να έχει έτοιμο τον νέο ενιαίο φόρο που θα ισχύσει το 2014, ώστε να τον επεξεργαστούν.

 

Κόκκινα δάνεια

Ανοιχτές μένουν και οι λεπτομέρειες για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων προς τις τράπεζες. Ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία για το επιτόκιο στο ποσό του υπολοίπου του δανείου που θα εντάσσεται στη ρύθμιση, αλλά και για το αν στα εισοδηματικά κριτήρια θα μπουν και η κινητή και ακίνητη περιουσία. Για την περίοδο χάριτος οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στα τέσσερα χρόνια, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για την περίοδο που ο δανειολήπτης θα επαναξιολογείται, με το οικονομικό επιτελείο να έχει προτείνει η διαδικασία να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια.