Πράσινο φως από Κομισιόν για το σχέδιο του Ελληνικού Προϋπολογισμού 2020

Ελλάδα
Tools

commision pologismos 2020
Την έγκριση της Κομισιόν φαίνεται να λαμβάνει το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες το βράδυ από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ενώ εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως «το ελληνικό σχέδιο προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως τις συζητήσεις των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «στην περίπτωση της Ελλάδας, οι θεσμοί έχουν ήδη συζητήσει εκτενώς τον προϋπολογισμό για το 2020 με τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος.

Το σχέδιο προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως αυτές τις συζητήσεις. Πάντως, η Επιτροπή θα υποβάλει τις γνωμοδοτήσεις σχετικά με όλα τα σχέδια προϋπολογισμών που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης έως τις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον κανονισμό».

Σημειώνεται πως στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 διατηρείται ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το 2020, ενώ περιλαμβάνεται και το σύνολο των φοροελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Στο πλεόνασμα του 2019 και του 2020, υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις και ουσιαστικά μένουν αμετάβλητες στο 3,7% και 3,6% αντιστοίχως.

Αλλαγές υπάρχουν στην ποσοτικοποίηση των αποκαλούμενων αντίμετρων, κυρίως στα έσοδα από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα οποία περιορίζονται στα 557 εκατ. ευρώ (από 642 εκατ. ευρώ).

Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Ανάπτυξη 2,8% τ

ο 2020 - Ανεργία στο 15,6%