Η Ελλάδα βγαίνει με αξιώσεις στο (επενδυτικό) προσκήνιο

Ελλάδα
Tools

ependyseis ellada

Μετά από μια δεκαετία κρίσης, συρρίκνωσης, καταστροφής, παλινδρομήσεων, χρεοκοπιών και ευρύτερων δυσμενών γεγονότων στην οικονομία, την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, η Ελλάδα δείχνει να βγαίνει στο επενδυτικό προσκήνιο ολοένα και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα.

Το timing δείχνει να είναι ευνοϊκό μέσα από έναν συνδυασμό θετικών παραγόντων και εξελίξεων, ενώ η κοινωνία πιο ώριμη και συνειδητοποιημένη για το τι πραγματικά έχει συμβεί αλλά και τι πρέπει να γίνει στο εξής.

Κεντρικός παρανομαστής και κύριος καταλύτης για όλες τις αλλαγές είναι το γεγονός ότι στη χώρα εκλέχθηκε μια κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις, με ξεκάθαρη στόχευση για μεταρρυθμίσεις και αποφασισμένη να περάσει νομοσχέδια που θα διευρύνουν το κλίμα επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Από εκεί και πέρα, μια σειρά παραγόντων και θετικών εξελίξεων έρχονται να «κουμπώσουν» και να λειτουργήσουν υποστηρικτικά και επικουρικά στην πολιτική αλλαγή. Αυτό άλλωστε που εισέπραξαν όσοι παρευρέθηκαν στο 14ο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη είναι ότι επενδυτικά η κατάσταση στην Ελλάδα αρχίζει και σοβαρεύει, καθώς οι ξένοι διαχειριστές δε μας βλέπουν πλέον ως τον... παρία της Ευρώπης, αλλά ως μια χώρα που επιστρέφει στην κανονικότητα.

Τα διαρκή ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ομολόγων, ασφαλώς και αντανακλούν τη μείωση του ρίσκου χώρας, ενώ το ότι μια ελληνική εταιρεία (ΟΤΕ) εξέδωσε ομόλογο με επιτόκιο κάτω από το 1%, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ δανεισμού μαρτυρά επίσης πολλά. H διεθνής κοινότητα έχει αλλάξει στάση προς την Ελλάδα, κάτι που ανοίγει τις... κάνουλες ρευστότητας για τα καλά μετά από χρόνια, οπότε το παράδειγμα του ΟΤΕ ετοιμάζονται να το ακολουθήσουν αρκετοί ακόμη εισηγμένοι όμιλοι όπως ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α. με στόχο να κατεβάσουν το κόστος δανεισμού τους.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα έχουμε κρεσέντο νέων πρωτοβουλιών και κινήσεων που θα αλλάξουν τα δεδομένα σε πολλούς κλάδους, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για νέα επενδυτικά projects και εξαγορές.

Ευρύτερα υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα, όπως φαίνεται από τις νέες μεγάλες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο (όπως της Blackstone που εξαγοράζει πέντε ξενοδοχειακές μονάδες έναντι 180 εκατ. ευρώ), η Lamda Development προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ για το Ελληνικό, ενώ σημαντικότατο είναι το ενδιαφέρον των ξένων για δεκάδες εταιρείες της πραγματικής οικονομίας, κυρίως μη εισηγμένων.

Χρηματιστές, επιχειρηματίες, εγχώριοι αλλά και ξένοι διαχειριστές βρίσκονται επί ποδός, με αλλεπάλληλες συναντήσεις και διαπραγματεύσεις, για deals, συνεργασίες, placements κ.λπ. Κεντρική διαπίστωση των ξένων είναι ότι η Ελλάδα έχει καλές επιχειρήσεις και σε... καλές τιμές. Η ρευστότητα διεθνώς είναι τεράστια, ενώ πολλές (αν όχι οι περισσότερες) από τις επενδυτικές επιλογές είναι... κορεσμένες.

Έτσι, πολλοί διαχειριστές αναζητούν επενδυτικές διεξόδους σε αγορές με λιγότερη προβολή, αγορές που ανακάμπτουν ή βγαίνουν από τούνελ πολυετούς κρίσης. Το απολύτως σίγουρο είναι ότι – όπως όλοι οι παράγοντες της αγοράς ομολογούν – το επόμενο διάστημα όχι μόνο δεν θα πλήξουμε, αλλά θα είναι και συναρπαστικό...

Reporter